ASRock PV530-ITX a legolcsóbb ITX

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2011-09-22 12:00

Divatos integrált alaplapok... de mire elég a legolcsóbb típus?

Kulcsszavak: . ITXVIAASRock PV530mini-ITXalaplap

[ Új teszt ]

Bevezetés

Az előzmények röviden

Kell egy NAS/home server. A Windows 7 és XP hálózathoz csatlakozó laptop mellé kell egy NAS, ami stabilan kiszolgálja a gépeket, backupol, néha netezős, néha filmnézős, keveset fogyaszt és leválthatja később az XP-s gépet. Körbejártam a témát: használt gépek, NAS-ok, vékonykliensek és médialejátszók tucatjai közül lehet válogatni, széles szolgáltatás- és ár spektrumban.


Kellene otthonra...

A döntés

Venni egy kész gépet? Használtat vagy újat? Olcsót, vagy drágábbat? Tökéletes döntés nincs, mindenkinek meg kell találnia a neki megfelelőt. Barkácsoló hajlamaimnak engedve eldöntöttem, hogy összedobok alkatrészekből egy kis gépet.

Az alacsony fogyasztás miatt az integrált CPU-s rendszereket kezdtem nézegetni, ma már alacsony ár mellett itt is sok lehetőség van. A jelenlegi csúcstartók, a Brazos és a Llano a szükségesnél már jóval többet kínált teljesítményben, az Atom+Ion páros szintén. Ez a tudás az árban is megmutatkozik sajnos. A régebbi Atomos deszkák jó áron megvásárolhatóak, egy ideig ezeket tartottam a befutónak, majd megláttam ezt:

ASRock PV530-ITX

Bemutatás

Specifikációk:

VIA® PV530 Processor (1.8 GHz)
1. Solid Capacitor for CPU power
2. VIA® VX900 Chipset
3. FSB 800 MHz
4. Supports DDR3 memory
5. Integrated VIA® Chrome9 HD DX9 Graphics, DirectX 9.0
6. 1 x PCI slot
7. Supports ASRock Instant Boost, Instant Flash, OC Tuner, OC DNA, Multi-Speed Fan Control

Kevés infó van róla a neten, teszt is alig, hiába, a VIA nem túl népszerű otthoni felhasználásra. Még a beszerzés nehézségeit megemlíteném. Két típus van, a PV530 és a PV530-ITX. Különbség a deszka mérete, és a csatolók: a sima 530-as egy PCI-e sínt is kapott.

Legtöbb webshopban „rutinosan” a PV530 specifikációi és képe van, a termék neve pedig PV530-ITX... Amint megtudtam, nálunk elvileg nincs is PV530, viszont a magyar ASRock oldalon pont a PV530-ITX hiányzik. Érdekes.

Update: találkoztam valakivel a fórumon, akinek elvileg PV530 van, 64 bites OS-el... kételkedem, de ha mondja, hát elhiszem.

Valamilyen okból az ITX verzió PCI-t kapott PCI-e helyett. A tervezés furcsaságai itt még nem érnek véget. Első pillantásra is feltűnik a retro alu bordákon csücsülő 4 cm-es ventilátor. Kis venti nagy zajjal jár, ha nem előbb, akkor utóbb – ezt már tudjuk.

Rögtön ki kellene a bordát cserélni egy nagyobbra, és azt -ha szükséges- megtámogatni egy 80-120 mm-es lassú, hangtalan légkavaróval. Az ilyen terveket rendesen behatárolja két kondenzátor, amit a vicces kedvű mérnökök szinte koppanásnyira a jelenlegi CPU hűtő mellé terveztek. A chipset mellett meg egész tenger van belőlük, de itt egy centi helyet hagytak a borda körül. Később keresek ide alkalmas hőcsöves okosságot, addig is a kis aranyost egy korábbi CPU-m gyári 6 cm-es ventijére cseréltem.

Hátlapon soros- és párhuzamos portot találunk -ki tudja minek, 2×PS/2 billentyűzethez és egérhez, 4×USB 2.0, 10/100 LAN és a szokásos 3 audió csatlakozó van. Digitális videó kimenet és gigabites LAN nincs, de ebben az árban ez nem is csoda. Mondjuk ha a soros/párhuzamost lecserélték volna egy HDMI-re, akkor többen választanák szerintem, de a VIA biztos jobban tudja :)

Belső csatlakozókból nincs hiány: a már említett PCI csatoló mellett van 2×SATA 2, 2×DDR3, proci- és házhűtő ventilátor csatlakozó, speaker, front panel audio. Van még 4×USB 2.0 is, aminél jumperrel lehet állítani, hogy kikapcsolt állapotban kapjanak-e delejt a rádugott eszközök.

A dobozban a szokásos dolgok: driver CD -csak windows driverekkel, pár trial programmal, SATA kábelek és a fém I/O shield, amit nem sikerült rápattintanom, de sebaj. Ez csak a ház nyílásába pattan be, de így is stabil.

A konfiguráció

Alkatrészek

Összeállt lassan az új játékszer:
ASRock PV530-ITX: 13500 Ft
FSP 250W TFX táp: 3700 Ft
Kingston 2 GB DDR3 RAM: 4500 Ft
TP-link USB N wifi: 3500 Ft
Ház: Gigabyte 3000 Ft
HDD, egér és billentyűzet van.

Ramból 1 GB linuxnak bőven elég lett volna,de elvileg win7 is elpörögne a deszkán, be akartam biztosítani magam, így 2 GB lett beruházva. Az IGP is a rendszer ramból csíp le, akár 512 MB-ot is, ha engedjük.

Házakat már tervezgetek régóta Google Sketchupban, a gányolás kell, mert az jó. Erről többet nem írok, mert az első ITX modell nem való még a gányolós topikba se, úgy elrontottam a lakkozást. Vettem egy használt Gigabyte házat, jobb helye lesz abban.

Gondolkodtam paneltáp+külső táp variáción, de árban sokkal több lett volna. Magasabb a fogyasztás és nagyobb a méret, de jóval kedvezőbb az ár, így lett a használt FSP. Sajna ~5 mm-el magasabb, mint a ház, így itt még kicsit barkácsolni kell.

Oprendszer
Nagyon röviden a lehetőségekről, és hogy mit miért nem...
Az OS X nekem idegen. Működni már láttam, nyomkodtam is percekig... de olyan, mint a zsiráf: szép-szép, de otthonra nem ké'ne! Van XP, ami -bár minden tiszteletet megérdemel, nem lesz még egy ilyen hosszú életű OS- öregecske. Hálózati feladatokra mérsékelten alkalmas :) Windows Vista: háát halottról vagy jót vagy semmit.

A Windows 7 az nagyszerű, bár kéri a kraftot, ami ezen a majdnem-gamer konfigon nem szerencsés. Fizetős ráadásul, ami nem opció egy olcsó gépnél.

A Linux
Mivel nem csak NAS-ként használnám a gépet, így asztali rendszerek között keresgéltem. A linuxszal barátkozók nagy része feladja amikor meglátja milyen sok disztró van, pedig nem olyan komplikált.
Felhasználó szempontjából nincs lényeges különbség a kinézeten kívül, mindegyikben van minden (böngésző, szövegszerkesztő, levelező, chatelő, stb...), ha meg nincs, azt pár kattintással telepíthetjük (többnyire).

Ubuntut használok a W7 mellett az asztali gépen, tettem is egy próbát a 11.04-el. Sajnos az Unity nem működik, és 3D-t sem tudtam kicsikarni belőle. VIA azt mondta, majd lesz driver, addig használjak 10.10-et. Kösz.

Jelenleg már béta fázisban van a 11.10 Oneiric Ocelot, VIA-nak még mindig nincs újabb drivere. Az egész VIA Linux portal jó dolog lenne, ha lenne frissítve...

Rendben, akkor Ubuntu 10.10, az Unity felületért nem kár, vannak más dokk megoldások is. Meglepő módon a VIA driver telepítése hiba nélkül végigment. Az első hiba: driver telepítés után kernel frissítés -> restart. Persze hogy nincs GUI. Sebaj, terminál van, újra telepítettem a drivert, újabb restart, és működik.

Legyen igazi Ubuntus asztal: Apt-get (wineseknek: telepít) Compiz config, compiz extrák. (Compiz demo itt, nem az enyém sajna... zene külön dicséretes, Mt. Eden: Still Alive, nagy kedvenc...)

Szeretem a kockát, a rugalmas ablakokat, és ha a bezáródó ablakokat a tűz emészti el! Működik. Második hiba: elhittem, hogy tényleg működik...

Sajnos a CPU egyedül nagyon kevés bármilyen videó lejátszására, az IGP meg nem hajlandó besegíteni. Youtube 480p videó teljes képernyőre rakva már kissé akadozik. Ez felettieket kár is erőltetni, nézhetetlen. Sajnos az offline filmekkel sem túl rózsás a helyzet, pedig körbejártam a témát, több disztróval is próbálkoztam, de nem működik rendesen.

Elvileg a videó lejátszó progiban be kell kapcsolni a HW gyorsítást, ami megtörtént. Chromium és FF is be lett kapcsolva a gyorsítás, de semmi nem változott.

Win or lose
Nem akartam, hogy idáig fajuljon a dolog... Nincs bajom a Windowsszal, használom is. De erre nem való. NAS-ra, HTPC-re az userek többsége linuxot rak, jó okkal. A Windows fizetős, 10× annyi helyet igényel, több erőforrást használ. Ezek egy Gamer konfignál nem számítanak, de egy low-end NAS/HTPC esetében igen.

Nekikezdtem: a dual-boot rendszerhez LiveUSB-ről Gparted-el helyet készítettem a Windowsnak. Persze egyszerűbb a tiszta win install, de az Ubuntut nem akartam veszni hagyni.

Mivel a Windows nem vesz tudomást más OS-ről, így az Ubuntut a windows bootloaderébe utólag az ingyenes EasyBCD programmal kell behegeszteni. Előnye ennek az eljárásnak, hogy Windows reinstallnál nem kell a Grubot helyreállítani.

Teszt, tuning, összegzés

Tuning és büntetés
Ezt a pirinyó procit is lehet nyúzni húzni. Én a „konszolidált úri tuning” híve vagyok, azaz a gyári feszeket beállítom az alaplap auto értéke helyett, majd FSB-t emelek. Szorzózár nincs, 9× a max. és már azon van :)

Sikerült 9×218-ig feltornáznom - természetesen alapfeszen - így a bámulatos ~1960 Mhz-t elérte a kis cucc. Ez fölött már voltak gondok, 223-nál ki is akadt, 218 felett meg sokalltam a fűtést, ez tűnt alkalmasnak tesztelésre. Próba nélkül is sejtem, hogy lehetne még húzni, ha normálisabb hűtést kapna, és/vagy a feszültséggel is játszanék. De ezt a részt kihagytam (épp úgy, mint a RAM tuningot), mert a rendszernek nem a csúcsdöntés, hanem a takarékos működés az elsődleges célja.

Tesztelésre a szokásos IBT és Prime95 kombót használtam, közben az ASRock tuning progijával, és CPU-Z -vel néztem mit produkál. Katasztrófa. Azt gondoltam, hogy futkorászik majd egy ideig, de arra nem gondoltam, hogy ekkora kín lesz kivárni... A gép stabil, egy óra teszt után is, CPU hőfok megállt 58°C-nál.

A proci a netes tesztek és saját tapasztalat szerint is kicsit erősebb az egymagos, HT nélküli atomnál. Ez nem sok, de elégnek kellene lennie -ha az IGP dolgozna a videókkal rendesen.

Teszteredmények:
IBT: 0,3925 Gflops...

GtkPerf 0.40
Total time: 44,62

Nem merültem el a tesztelésben, ezen a vason nincs értelme...

Fogyasztás
Asztali gépem (hálózatból felvett): 115-125 W idle, netezés, filmnézés (nem full HD) alatt. Tesztfilmeknél érdekes, hogy általában 120-150 W elég, de Killa Sample erre rádobott még: oda 145-160 W között kellett kraft. Prime95 Large FFT (max. heat) 200-205 W, játékok alatt is hasonló maximumokat produkált.

ASRock PV530-ITX fogyasztása a fentiekkel szemben 24-40 W között mozog, ami megfelel kb. az AMD Brazos fogyasztásának, sajnos videó lejátszáskor terheli a procit, normális driverrel jobb lenne a filmlejátszás alatti fogyasztás is szerintem.

Összegzés
Kis pénz, kis fogyasztás, kis erő. Procija gyakorlatilag elég arra amire szánták: webet böngészni, egy-két programot futtatni, írni-olvasni, levelezni teljesen jó, és teszi mindezt 24/7 kb. egy menü áráért havonta.

Jó alapja lehet NAS-nak, otthoni szervernek, netezős gépnek, de HTPC-nek a PCIe hiánya miatt nem ajánlanám. Az IGP teljesítményét egyre több program használja, de ezzel nem sokra megyünk, ha a VIA nem ad normális drivereket. Irodai gépnek kevés lenne, egy mag nem elég a gördülékeny munkához, ahol excel táblák, levelező, böngésző, MSN és kitudja még mi futkosnak párhuzamosan.

A nagyobb "tesója", a PV530 egy passzív VGA-val nagyszerű HTPC lehet, csak le kell mondani a 17×17 cm-es ITX méretről, mert ez 21,6×17 cm. Ha venni kell videókártyát, akkor árban közelít a bevezetőben említett konkurenseihez, amik driveres támogatása megkérdőjelezhetetlenül jobb Windows és Linux vonalon egyaránt.

Köszönöm, hogy olvastátok. Elnézést a csúszásért, kb. júliusra ígértem :)