2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Arduino – digitális Lego nagyoknak

Kedvcsináló bemutató az Arduino platform-hoz amivel saját perifériákat is készíthetsz számítógépedhez.

[ ÚJ TESZT ]

Mennyire nehéz elkezdeni az ismerkedést?

Miután kezünkbe vettük a lapot, a mellékelt USB kábellel össze kell kötnünk a számítógépünkkel. A szükséges driver és a kimondottan kezdőbarát, mindhárom nagy platformon működő fejlesztői környezet feltelepítését követően meg is kezdhetjük ismerkedésünket újdonsült szerzeményünkkel.

A minden programozási nyelvben jelen lévő Hello World kezdő alkalmazás Arduino-s megfelelőjének futtatásához a lapon kívül másra nincs is szükségünk. Az IDE-ből kiválasztjuk az elérhető beépített példák közül a “Blink” nevezetűt, egy katinttással lefordítjuk és feltöltjük a lapra. Ezután már láthatjuk is amint az előre felforrasztott LED villogásával nyugtázza cselekedeteink sikerét.

Egyszerűbb prototípusok összeállításához sem kell egyből forrasztó pákáért nyúlnunk. Elég ha rendelkezünk egy bedugós próba NYÁK-kal, néhány hozzá való összekötő kábellel és azzal a maréknyi hardverrel amivel “beszélgetni” akarunk.
Egyszerű LED-eket, gombokat, LCD paneleket, léptető regisztereket, szenzorokat vagy szervo motrokat gyakorlatilag közvetlenül is rákapcsolhatunk az Arduinora. A NYÁK kialakítása olyan, hogy a szükséges vezetékeket könnyedén beledugaszolhatjuk.

A hivatalos oldalon a tutorial rész alatt több olyan szájbarágós példát is találunk ahol már ezzel az eszköz készlettel is egy csomó dolgot meg tudunk valósítani.

Egyszerű prototípus próba NYÁK-kal

Az alapértelmezett fejlesztői környezet

Ha ennél valamivel komplexebb dologra lenne szükségünk, akkor sem kell feltétlenül saját magunknak összeállítani a szükséges kiegészítőt "atomjaiból".
A neten számos ún. shield található, amelyet az alap Arduino NYÁK-unk tetejére dugva újabb tudással bővíthetjük kedvenc kütyünket. Ilyen lehet például az Ethernet, WiFi vagy Bluetooth hálózati kommunikáció, színes LCD és joystick egyszerű játékkonzol készítéséhez, VGA kimenet monitorhoz, MP3 lejátszó shield zene lejátszáshoz, stb.
Ezeket a “pajzsokat” gyakran úgy készítik el hogy továbbiakat szúrhassunk rájuk, így akár kombinálhatjuk is őket (néhány szabály betartásával).

Jelenleg több száz ilyen shield közül választhatunk, érdemes ellátogatni az shieldlist.org oldalra.

Ethernet shield a LAN vagy internet irányú kommunikációhoz és SD kártya kezeléséhez

A GPS Shield segítségével geolokációs adatokat is felhasználhatunk

Egyszerű TV-re köthető videó játékot is készíthetünk a Video Game Shield-el

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.