2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Számítógépről irányított kamerás robot

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az informatika szakdolgozatom témája a "saját építésű" robotom és annak irányító szoftvere.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Captatio benevolentiae

Szerencsére időben sikerült eldöntenem, hogy milyen egyetemre is akarok majd menni az érettségi után (Műszaki Egyetem - Kolozsvár, Számítástechnika szak). Az elhatározásom azokból a kis "projektekből" nőtt ki, amelyeket hobbiból valósítottam meg, mindegyik kapcsolódik valamilyen szinten a programozáshoz és az elektronikához. Két hónapja jeleztem egy blogbejegyzésben, hogy szakdolgozatot írok informatikából, amelynek témája egy saját építésű robotom és annak irányító szoftvere.

Nagy szavak ezek így, a „saját építésű” helyett mondhatnám inkább, hogy kész alkatrészekből összelegózott robot, és nagyjából ez érvényes a programra is, amellyel irányítom (ha azt vesszük, pont ezért találták ki az objektumorientált programozást).

Az egészből kisülő eredmény viszont elég egyedi ahhoz, hogy megérdemeljen egy írást, ezt jelezték is páran a fórumon. Kezdésként megmutatok nektek egy videót, amelyet a „végtermékről” készítettem. Lehet, hogy nem jó ötlet már az elején lelőni a poént, de remélem, hogy a videó nem elijeszti majd az olvasókat, hanem felkelti az érdeklődésüket és végigolvassák az írásomat.

FRISSÍTÉS: A cikkből lehet, hogy nem derül ki pontosan, úgyhogy leírom: A robotot én vezérelem a videóban a számítógépes program segítségével, a billentyűzeten a nyilakat nyomigálva, mint pl. autós játékokban. A program csak kijelzi kéken, hogy én épp melyik nyilat nyomom.

Az elkövetkező oldalakon külön lesz szó a hardverről és a szoftverről is, hogy mindenki megtalálja a neki valót.

Azt azért még megjegyezném, hogy valószínűleg egy olyan darabja sincs az egész projektnek, amelyet ne lehetett volna jobban, szebben, hatékonyabban megoldani, a hardver terén az egyetlen szempontom az volt, hogy működjön és ne legyen rövidzárlatos, míg a szoftveres oldal sokkal több figyelemben részesült, de az sem igazán úgy van megírva, ahogy egy tapasztalt programozó elkészítette volna (gondolom, nem kell magyarázni, hogy miért).
Ennek ellenére szeretném nektek bemutatni, hátha valaki pont ettől kap ihletet és kedvet a robotikához és elektronikához.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Tamiya Unimog U300 - Reborn

    Adott egy gépezet, ami már nagykorú és most szeretné újra hasítani a terepet. Ebben alkottam most maradandót, mivel megmarad a "kicsike"!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.