2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Aerocool Aerocube - bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy újabb PC ház bemutató következik részemről. Körbenéztem a hazai piacon mit kínálnak a HTPC házak táján...

[ ÚJ TESZT ]

Egy újabb PC ház bemutató következik részemről. Miután korábbi írásomban szereplő Antec Solo házamat és a benne rejlő gépszörnyet eladtam, HTPC összeállítására vetemedtem novemberben. Körbenéztem a hazai piacon mit is kínálnak kimondottan HTPC házak táján. Két nap alatt eldőlt, hogy kimondottan erre a célra készített házat nem fogok venni, mert 30 ezer de inkább 35-40 ezer forinttól kínálnak olyat, amit szívesen látnék hajlékomban, úgyhogy más típusú házak felé terelődtem. Végül a LAN partikhoz kitalált "kocka" házak tetszettek meg.

A választás

E három ház közül választottam ki az Aerocube-ot. (A képre kattintva, a ház adatlapjához jutsz a honlapokon!)

M40LanboxLite

Aerocube

Első körben az M40 esett ki, ahogy teltek a napok és nézegettem a három házat "kiszerettem" a M40 kinézetéből. A Lanbox Lite végül a mérete miatt esett ki. Bár funkcióit és képességeit nézve ez lenne a legjobb választás. A három közül ez a legmagasabb és leghosszabb, lényegében téglatest alakú. Így maradt az Aerocube, aminek mérete is megfelelően "kicsi" volt és a kinézet is tökéletesen megfelelt az elvárásaimnak.
Árak terén nincs igazán nagy eltérés a három között. Az M40 16k, a Lanbox Lite 20k, az AeroCube 18k körül szerezhető be, újonnan (novemberi árak).


Aerocube - első benyomások

Első nehézségem a ház beszerzésével akadt, mivel itthon inkább az M40-est forgalmazzák. Érdekes módon a Google és a számos árösszehasonlító oldal is erre ad találatot, ha az Aerocube-ra keresek rá, mivel teljes neve az M40-nek is Aerocool Aerocube M40. Végül találtam egy budapesti boltot, ahol tudtak ezüst és fekete színűt is produkálni rendelésre, így meglett a ház.

Kibontás után tényleg egy kompakt és szinte szabályos kocka házat kapunk kézhez. A kiegészítő tartozékok szerintem megfelelően bőségesek. Kapunk csavarokat, távtartókat az alaplaphoz, gumi rezgés elnyelőket HDD vagy ODD beszereléséhez és egy 12cm-es Aerocool kéken világító ventillátort a ház hátuljába szerelve. A plexi oldal és tető lapok védőfóliával vannak takarva. Tartozékok terén ki is fújtunk, de én személy szerint nem is vártam többet.
Elsőre úgy fest, hogy a ház teljesen csavarmentesen szedhető szét, azonban a kihúzható alaplap fiókot csak négy csavar eltávolítása után tudjuk kiszedni, bár ezek a csavarok kézzel is ki-be csavarhatóak.

A szétbontás a tetőlap kihúzásával kezdődik, ezután a két oldallap is "felhúzható". Ekkor már látszik, hogy a ház szerkezete igencsak vékony. A ház borítása mindenhol 1-2 mm vastag csak, ami egyrészt nem nyújt kellő stabilitást az elemeknek, másrászt kicsit "gagyi" hatást ad az egésznek, harmadrészt az élek borzalmasan élesek. (Én 3 szakaszban szereltem be az alakrészeket és mind háromszor valamelyik elem megvágta a kezemet!) Ezek után a négy előbb említett csavar eltávolítása után kihúzhatjuk az alaplap fiókját.

A ház belseje egy az egyben az Aspire X-QPACK ház mása, ezért ezt nem mutatom be, megnézhető, elolvasható a linken. Semmiben sem különbözik, csak a színében, mivel ha az Aerocube-ból a fekete színűt vesszük, akkor a ház belső elemei egytől egyig feketék. Ez mondjuk külön örömömre szolgált, mert így azért egységesebb a design.

Hardware elemek beszerelése

A következő alkatrészek vártak elhelyezésükre:
- Gigabyte GA-MA78GPM DS2H alaplap
- AMD X2 5800+ AM2 CPU
- 2x1GB Geil Value 800Mhz DDR2 RAM
- Scythe Shuriken CPU hűtő
- Pioneer DVR-216BK optikai meghajtó
- Fujitsu-Siemens laptop winchester 40GB
- Enermax Modu82+ 425W táp

Ami még benne lesz:
- Western Digital 640GB Green Power HDD
- IMON VFD

A ház microATX alaplapok fogadására képes, az alaplap fiókjának mérete is pont ekkora. A CPU beszerelése semmi különös dolgot nem rejt e háznál sem, azonban a RAM-ok elhelyezése nagyban függ a választott CPU hűtőtől. Esetemben én inkább a 3-as 4-es slotba tettem a két RAM-ot, hogy megfelelően szellőzhessenek, mivel az 1-2-es slot esetében pár miliméterre lenne a Shuriken bordájától.
Az egész ház sarkallatos pontja a proci hűtő volt. Elég speciális méretű hűtők férnek be, elsősorban a magasság miatt. A képeken látható, hogy a Shuriken az a hűtő, aminek a méretei pont megfelelőek. A Shuriken vásárlásakor még arra gondoltam, hogy ha majd szükséges lecserélem egy normál profilú 92mm-es ventire a hozzáadott 100mm-est, de beszerelés után kiderült ez nem jöhet szóba, mert az átlagos 25mm magas ventilátor magasság már nem fér el a ház "második emeletétől". (A Shuriken ventilátora 12mm magas.)
Ezeket a komponenseket a halandó minden nehézség nélkül beszereli mivel nem kell a házban tekeregni közben.

Következzen pár kép az alaplap fiókon elhelyezkedő alkatrészekről (a képekre kattitnva nagyobb méretben tekinthetőek meg):

[link] [link] [link] [link] [link] [link] [link]

Az utolsó képet érdekesség képpen tettem be, nem a ház hibája, de nem sokon múlott hogy a Shuriken lefogatója elfér az alaplap északi hídjának hűtőbordája mellett. Pár miliméter maradt csak és azért leizzadtam egy pillanatra mikor a rögzítésnél megláttam.

Az alaplap fiókot visszatettem a helyére és jöhetett a laptop winchester, az optikai meghajtó és a táp beszerelése és végül/közben a kábelezés. Természetesen minden komponens SATA-s, megőrültem volna az IDE kábelek elhelyezésénél. Végül a DVD-íróra kerültek fel a házhoz adott gumi rezgéscsökkentők, mert irdatlanul berezonált a ház, lemez olvasásnál. Ez részben köszönhető a kiválasztott írónak, és a ház vékony lemezeinek és azok illesztéseinek.
Miután betettem a HDD-t és a DVD-írót, akkor adtam igazán csak hálát az égnek, hogy rászántam azt a plusz pár ezrest arra, hogy a PRO82+ táp helyett a modulárist vegyem. Helyes döntés volt, mindenkinek javaslom, aki ilyen jellegű házat vesz, hogy moduláris tápot vegyen és lehetőleg a kábelek harisnyázva legyenek, mert ha minden be van téve a házba akkor azért helyszűkébe kezdünk lenni. A laptop vinyó az alsó ODD hely alá került, mivel itt van még egy normál HDD-nek hely (fekvő állásba) és még plusz kettő álló hely a ház oldalánál, tehát HDD-vel megpakkolhatjuk a kicsikét. Végül sikerült a kábeleket úgy elhelyeznem, és kötegelnem, hogy akár egy plusz VGA kártya is beférjen és kellő hely legyen neki. Bár tény, hogy jelenleg egy moduláris kábel van csak felhasználva, ha bekerül a plusz HDD és az IMON (vagy esetleg egy VGA-t akar az ember betenni), akkor még egy modulárisat be kell iktatni.

Következzenek a képek (itt is kattintásra nagyobb méret):

[link] [link] [link] [link] [link] [link] [link]

A képeken látható, hogy én hogyan oldottam meg a kábelezést a ház melyik részére csoportosítottam őket. Viszonylag bőven van hely az alaplap és a ház eleje között is, hogy elrendezzük a kábeleket, hátránya hogy nem igazán tudjuk hova rögzíteni a kötegelt állományt, mert innen indulnak a venti szabályzó kábelei és a szokásos ház kábelek. És mivel itt nincs igazán rögzítési pont, könnyen az alaplapba érnek vagy akár a proci hűtő bordájához. Nekem így tűnt a legszellősebbnek a dolog, a jelenlegi felállás szerint.

Szellőzés

Nagyon féltem ettől a tényezőtől a vásárlás során, hiszen egyetlen egy 12cm-es ventillátor szívja ki a meleget a házból, - mondjuk előny, hogy azt pont a CPU fölötti területről elsősorban - és szellőző nyilás is csak a ház hátulján van. Ha nagyon akarunk egy 4-6 cm-es ventit fel lehet még "barkácsolni" a bővítőkártyák hátlapi paneljére, mivel ezeket is lyukacsosra csinálták vagy az oldal/tető plexi lapokat lyukacsosra fúrhatjuk (VGA kártyánál megfontolandó a barkács). A kábelek kötegelésével és középre helyezésével elég hely maradt a levegő áramlásának, de bizonyára, ha bekerülne egy erősebb VGA kártya, az tudna galibát okozni, felfűtené az egész beslő környezetet. De ha HTPC, vagy alapgép funkciókra rakunk össze egy gépet ebbe a házba akkor a komponensek ésszerű vásárlásával nem lesz forróság odabent.
Az én esetemben 40-50%-os CPU terhelés alatt az alaplap 40-42 fok között van, a CPU 45 fok, a laptop vinyó 33 fok a táp 36 fok körül ingadozik. Ez mondjuk egy 720p-s HD film esetében van, ahol nem megy a DXVA.

Vélemény

Én nem bántam meg, hogy a három közül ezt választottam a támasztott elvárásaimat kitűnően teljesíti, annak ellenére, ha objektív nézzük a három ház tulajdonságait nem ezt kellett volna választanom. Nem kimondottan HTPC háznak készült, de erre a célre tökéletesen megfelel, mind helykínálatban, mind méretben és kinézetben, igaz nem fogjuk HiFi erősítőre tenni vagy fordítva, de a környezetében kulturáltan néz majd ki.
Eredeti funkcióját nézve viszont egyértelműen a LanboxLite a jobb választás. Tágasabb helykínálat, rengeteg szellőzési lehetőség egy normál VGA kártyával is elbír e téren.
Amit érdemes kiemelni, hogy én a venti szabályzót nem tudtam kihasználni, csak az előre beszerelt 12cm-est vezérli, még egy ház hűtő ventinek nincs hely kialakítva. A Shuriken PWM-es és azt javasolták hogy bízzam az alaplapra a vezérlést, a táp meg maga végzi ezt. Így valószínűleg egy utólag felszerelt VGA hűtőt lehetne szabályozni vele. További negatív kritikaként kell megemlíteni azt, hogy csak alacsony profilú és nem túl nagy átmérőjű CPU hűtő fér be. Mivel eredetileg ez a ház gamereknek van tervezve - a könnyű hordozhatóság jegyében - vélhetően egy erős proci fog dolgozni benne, amit a szóba jöhető hűtőkkel azért nem lehet túl hűvösen tartani (egy Mini Ninja már nem fér be!) és ehhez jön még a gyenge szellőzési rendszer (például a Lanbox Lite-hoz képest).

Következzen pár kép, hogyan is fest az egész egyben. Az utolsó pár képen láthatóak az általam kifogásolt illesztési gyengeségek, ami sokat ront a ház ár/érték arányán (kattintásra nagyobb méret).

[link] [link] [link] [link] [link] [link]

Előnyök:
- kompakt méret
- könnyű súly
- szálcsiszolt design
- mod őrülteknek plexi lap
- venti szabályzó
- 2xODD, 3xHDD hely
- teljes értékű VGA kártya és táp szerelhető be
- 4xUSB az előlapon

Hátrányok:
- 1-2mm vastag elemek (éles élek, nem kellő össztartás)
- illesztések nem pontosak - gagyi hatás közelről
- korlátozott méretű CPU hűtő fér csak be (tuningosok hátrányban)
- erősebb konfiguráció esetén gyenge a szellőzési rendszer (előlap mögött egy venti fújhatná befelé a friss levegőt)
- egy ház hűtő ventilátornak van csak kiépített hely
- kevés szellőző rács (csak és kizárólag a hátlapon)

[link] [link] [link]

Köszönet a Prohardver! fórum tagjainak, akik segítettek a komponensek kiválasztásában és javaslataikkal, tanácsaikkal a menet közbeni problémák megoldásában!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.