2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Acer Aspire Nitro

Gamer laptop kedvező áron, erős hardverrel, viszont a hűtés terén kompromisszumokat kell kötni.

[ ÚJ TESZT ]

Teszteredmények

TESZT

Új, jelentősen minőségibb hővezetővel végre jöhet a teszt!

Bíztam benne, hogy az új pasztával már nem jelent neki gondot a RoTTR, így kezdtem is azzal a tesztet...az eredményt láttán azért nem dobtam hátast.

A gyári pasztához képest ugyan jelentősebben lassabban melegedett fel, de ahogy a vékony házban el kezdett felgyűlni a hő, úgy kúszott lassan felfele a CPU és GPU max hőmérséklet is. A GPU ugyan nem throttlingolt 91 °C mellett sem és a CPU 90 °C alatt tudott maradni, és egyáltalán nem throttlingolt a korábbiakkal ellentétben, azonban ezek még mindig olyan hőmérsékletek, amik hosszútávon nem a legjobbak.

Az Acer egyértelműen arra hajtott, hogy ez a gép csendes legyen, ezért az EC-ben levő gyári thermal policy elég pacifista, így hiába kap már agyvérzést a GPU, még akkor sem pörgeti fel max RPM-re se a CPU, se a GPU ventilátorokat. E miatt hiába a jobb paszta, nincs elvezetve elég gyorsan a forró levegő és az felgyűlik a ház belsejében, ezzel tovább melegítve az alkatrészeket.
Végül is fontosabb az, hogy a könyvtárban tudjál gamelni, minthogy ne süljön meg a gép, nem? Ráadásul a bill fölött tojást is tudsz sütni, ha játék alatt megéheznél!

Azon eretnek játékosoknak, akiknek nem tetszik az, hogy téli időkre kivált a gép egy szoba radiátort, az Acer kínál lehetőséget szoftverrel gyorsítani a ventilátorokon.

Ehez fel kell telepíteni az "Acer Quick Access" nevű alkalmazást és bekapcsolni a "Coolboost" funkciót.

A Coolboost felülírja az EC-ben levő thermal policy-t, és picit gyorsabban járatja a CPU és GPU ventilátort. Sajnos az Acer még itt is azért próbálta inkább halkan tartani a gépet, ezért még Coolboosttal sem izzad annyira vért a 2 ventilátor. A CPU hallhatóan 82 °C fölött már picit rátesz egy lapáttal, de ez is csak lassítja a felmelegedést 90-re.
A GPU-val még rosszabb a helyzet, ott a ventilátor érezhetően lassabban pörög, mint a CPU oldalán és emiatt lassan felmászik 90 °C-re a legkomolyabb alkalmazások alatt.

Viszont ha a VGA eléri a 90 °C-t akkor végre észbe kap a Coolboost, hogy "Hupsz, lehet ez már sok lesz, és jobb, ha akcióba lépek, mielőtt elkezd throttlingolni! 90 °C GPU hőmérsékletnél még picit ráteker a szoftver a CPU ventilátorra és végre normális sebességre kapcsolja a VGA ventilátorát is.
Ennek hála folyamatos terhelés mellett is látható, hogy a korábbi lassú emelkedés helyett már lassú lehűlés tapasztalható, mivel végre kilöki magából a gép a sok forró levegő és ez több mint 1 óra után is így marad, azaz stabil hőmérséklet látható hosszan tartó terhelés mellett is.

Néhány mérési eredmény:

RoTTR 5 perc Coolboost OFF

RoTTR 1 óra Coolboost ON (miután elérte a GPU a 90 °C-t és igazán beindult a hűtés)

Továbbá mivel kihat egymásra a 2 alkatrész hőmérséklete, ezért ha a CPU kap -100mV alulfeszelést, akkor teljesítményromlás nélkül a hőmérséklet is csökken mindkét alkatrésznél:

RoTTR Coolboost ON + UV

Ezután megnéztem a BF1-et, hogy az új pasztával és Coolboosttal milyen hőmérsékletet ad. Természetesen itt is felcsúszott a GPU 90 °C-ra (na jó, nem 2 perc alatt és én is picit rásegítettem, hogy elérje ezt az értéket, mert már türelmetlen voltam), de azután ez lett a stabil hőmérséklet:

Nem csúcs hőmérséklet, de szerintem már teljesen elfogadható (főleg ilyen vékony gépnél).

De nézzük mi lesz, ha Coolboost mellé kap egy hűtőpadot is (UV nélkül):

Röviden, gyári pasztával és beállítással az Acer arra hajtott, hogy spóroljon, de mellé minél halkabb legyen a gép. A gyári paszta cseréjével lassítható jelentősen a felmelegedés és éppen, de elkerülhető a throttling, azonban elfogadható hőmérsékletekhez be kell kapcsolni a Coolboost szolgáltatást. Sajnos még ezzel is elég passzív a gép és még mindig a csendes hűtést erőlteti a, de 90 °C GPU hőmérsékletnél már legalább észbe kap és throttling helyett lehűti magát elfogadható hőmérsékletre.

(Gyári pasztával nem tudom, hogy mennyire tudja lehűteni a Coolboost, de ha jól emlékszem, amikor csináltam gyorstesztet újrapasztázás előtt, akkor kb. olyan volt, mint halottnak a csók, azaz semmit sem ért.)

MSI engedi a felhasználóknak gamer laptopoknál, hogy az MSI Gaming Center-ben egyénileg állítsák be, hogy mennyire pörögjön bizonyos hőmérsékletnél a CPU és GPU ventillátor, de az Acer annyira büszke erre a Coolboost-ra, hogy ennél el lehet felejteni, hogy a user maga állítsa a ventilátorokat.

A Nitro oldalán a fenti szoftverből 2.01.3010 verzió van fent, de ehelyett javaslom a Triton oldaláról tölthető 2.01.3014-es verziót, mivel az újabbnál egy nagyon picit agresszívebb a CPU hűtés terén és ugyan csak 1-2 °C-t jelent a végén, de legalább lassabban melegszik fel a CPU amíg várunk arra, hogy a GPU elérje a 90 °C trigger határt.

Terhelés nélküli hőmérséklet csökkentésére még a Coolboost sem fogja magát nagyon megtörni és ugyan nem visít a gép netezés alatt, de ilyen hőmérsékletre kell számítani:

Sajnos csak 1db 2.5" HDD fér el a gépben, de mint ahogy említettem, még van lehetőség 1db 2280-as méretű, PCIe csatolóval ellátott SATA vagy NVMe SSD-t is szerelni a gépbe. Nekem a választás a Samsung 960 Evo-ra esett, amely egész napos (normál) használat mellett ugyan már picit throttlingolt ebben a vékony házban, de még így is bőven gyorsabb maradt a legtöbb konkurens megoldásnál. Mérési eredmény a nap végén:

A laptop továbbá támogatja az Acer Dustdefender megoldását, amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha a gép nincs terhelve (azaz nem fut játék) és csak alap sebességgel üzemelnek a ventillátorok, akkor az EC 3 óránként megfordítja a ventillátorok fordulatszámát, hogy az ellenkező irányba pörögjenek és így a felgyülemlett port a gép alján levő szerviznyílásokon keresztül kifújja. Ez automatikus, azonban ha valaki kézileg végre szeretné ezt hajtani, akkor az Acer Quick Acces szoftverben van erre lehetőség:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.