2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Acer Aspire Nitro

Gamer laptop kedvező áron, erős hardverrel, viszont a hűtés terén kompromisszumokat kell kötni.

[ ÚJ TESZT ]

Bugok és végszó

Egy rövid összesítés a bugokról, amiket jelentősebb keresés nélkül is szinte azonnal megtaláltam.

Kezdésképpen amint feltelepült a Windows, javasolt egy BIOS frissítéssel kezdeni, mivel sok hibajavítást tartalmaz. A legújabb BIOS elérhető az Acer oldalán: [link]

Szoftver terén 2 bug tűnt fel ennyi idő alatt. A legfrissebb NVidia driverrel pl. (régebbit nem próbáltam) ha beállítjuk, hogy mindig a dedikált kártya legyen használva, akkor több alkalmazás is "beragad", emiatt állandóan pörög a ventilátor, még netezés közben is. Javasolt auto-n hagyni.
Ezek a szoftverek pl az Intel XTU, Acer Power Button (Acer Quick Access csomag része) és a Windows Store (még akkor is, ha el se indítod).

Továbbá javaslom, hogy az audió driver is a Triton oldaláról legyen letöltve (Audio_Realtek_6.0.1.8216_W10x64_A), mivel a legújabb audió driverrel, ami a Nitro oldalán van pattognak a hangszórók (mintha energiagazdálkodási bug lenne, és amikor használatba lépnek, akkor pattannak egyet) a legfrissebb FCU alatt.

Végül akkor mi is a véleményem az új Nitro-ról? Sajnos elég vegyesek az érzéseim. A kijelző nagyon jó és a teljesítmény is kiváló ezért az árért, a hűtés azonban nagyon gyenge. Régebbi játékokkal, amik nem terhelik a gépet annyira (mint pl. a Metro Redux), nem lesz gond, azonban ha már komolyabb, igazán izzasztó szoftvereket eresztünk rá, akkor az élettartalmat csökkentő túlmelegedés mellett látható akadást is tapasztalhatunk thermal throttling miatt, amin a Coolboost sem tudott jelentősebb eredményt hozni.

Az igazán érezhető javuláshoz szét kell szedni a gépet és kicserélni a hővezető pasztát, aminek hála, ugyan nem a legjobb, de már elfogadható hőmérsékleteket lehet kapni.
A probléma viszont az, hogy egy 320 000 Ft-os laptopot nem biztos, hogy sokan szét mernek szedni otthon, mivel hiába számít egy belépőszintű "olcsó" gamer laptopnak, sajnos sokaknak még ennek az árát is nehéz összegyűjteni és nem sokan akarnának már azonnal csavarhúzóval nekiesni a nehezen kifizetett gépnek.

Azt nem is említve, hogy sokan ennyi pénzért már olyat gépet várnak, ami frissen, a dobozból kivéve minden szempontból használható és nem pedig a vásárlónak kell még időt és energiát fektetnie a gyártó spórolása miatt okozott hibák kijavítására.

A fentiek alapján személy szerint nem javaslom ezt a gépet olyan játékosoknak, akik azonnal működő laptopot keresnek, viszont azoknak, akik szeretnek számítógépeket szerelni és nem zavarja őket, hogy lesz egy kis dolguk még a vásárlás után, azoknak jó vétel, mivel ennyi pénzért ár/teljesítmény arányban figyelemre méltó.

Darth_Revan

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.