2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Kiano Elegance 14.2 - a lengyel barát

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Jól összerakott, modern kinézetű gép, melynek az IPS Full HD kijelző az erőssége és a processzora a gyengesége.

[ ÚJ TESZT ]

Az egész történet ott kezdődött, hogy a párom netbookja, egy ASUS x201, lemerült és nem találta a töltőjét. Bevallási időszak közepén nem volt mit tenni, fel kellett ajánlani a sajátomat, ami egy HP Elitebook 1040 Full HD felbontású, IPS panellel szerelt típus. Nagy előrelépés egy HD LCD után, de ami a legfontosabb, hogy ezen a felbontáson egy kicsit más dimenzió a Teamviewer használata, nem kell scrollozni a képernyőn. Itt már tudtam, hogy két választásom van. Vagy búcsút intek az Elitebooknak és veszek magamnak egy új notebookot, vagy keresek valami olcsóbb alternatívát. Hozzámnőtt a HP, ezért elkezdtem keresgetni, a minimum specifikáció a 14” Full HD felbontás volt. Néztem használt üzleti gépeket, de nem zártam ki az újakat sem és bele is futottam egy akcióba az Emag-on.

Kiano Elegance 14.2 SSD Laptop, Intel Celeron N3350 processzorral, 14.1 hüvelykes Full HD IPS, 4GB DDR3 RAM, 128GB SSD, Intel HD Graphics 500, Microsoft Windows 10 Pro, 99.990 Ft helyett 69.990 Ft-ért ingyen szállítással. Kételkedve kerestem rá a típusra mivel még sohasem hallottam róla, egy pár perc Google után megtaláltam, hogy Lengyelországból származik, kínai gyökerekkel.

Gyönyörű kialakítású a képek alapján, ha valóban ezek a specifikációk, akkor mi lehet a buktató? Egyedül a N3350-es Celeron aggasztott, de mérlegeltem, ha nem bírja a böngészőt, a könyvelőprogramot vagy a Teamviewert, akkor visszaküldöm (éljen a netes rendelés). Két napon belül hozta a futár, semmi extra csomagolás, csak a notebook doboza egy matricával.

Itt meg kell jegyezzem, hogy a doboz is nagyon szép és igényes kivitel. Még ekkor is kételkedve bontottam ki, valami úgysem lesz olyan, mint a neten található képeken. Kibontás után megvolt a „wow” érzés, ami még most is megvan, ha ránézek. Gyönyörű alumíniumborítás mindenütt, élőben sokkal szebb, mint a képek alapján. A burkolat szélei elegánsan csiszoltak és fényesek, egyszóval stílusos a megjelenés.

A kijelző masszív zsanérokra van szerelve, amik kb. 140 fokban tudnak kinyílni, ez szerintem több mint elég. A laptop súlya 1,3 kg, a vastagsága 13 mm, ezek az értékek csak számok, maradjunk annyiban, hogy nagyon vékony a Kiano Elegance.

A jobb oldalon van egy microSD kártyaolvasó, USB 3.0 csatlakozó, az audio aljzat és a tápcsatlakozó ami 12V 2A–es töltőre csatlakoztatható.

A bal oldalon találunk egy másik USB 3.0-át, valamint egy micro HDMI videó kimenetet és itt található a töltésjelző LED is.

A billentyűzet egy Elitebook-hoz képest magasabb nyomáspontú, de jól használható, nincs háttérvilágítás, ennyi pénzért nézzük ezt el. A touchpad viszont elég nagy és pontos is. A bekapcsoló gomb is a billentyűzet része, kb. két másodpercig kell nyomva tartani a bekapcsoláshoz.

A gép alján egyetlen aprócska fedelet alakítottak ki az m2-es SSD-nek de akár az egész hátlap levehető. A hangszórók a kijelző alatti résben helyezkednek el, meglepően jól szólnak és elég hangosak.

A kijelző fényes 14,1 hüvelykes 1920x1080 pixel, IPS technológiával, nagyon meggyőző színekkel és fényerővel. Szerencsére ezen nem spóroltak, nem úgy a webkamerán, ami 0,3 megapixel, de ez úgyis le lesz ragasztva. A mátrix az sRGB paletta 87,5 százalékát és az Adobe RGB palettájának 63,9 százalékát fedi le. A kontraszt is jó, 923:1.

Intel Celeron N3350 processzorral van felszerelve, ami Apollo Lake architektúrára épül 14 nm-es gyártástechnológiával 6W-os TDP-vel, kétmagos rendszer, amelynek alapfrekvenciája 1,1 GHz, ami akár 2,4 GHz-ig is pöröghet, ami mellé 4GB DDR3-as memóriát forrasztottak (így nem bővíthető), a képalkotásról egy Intel HD 500 grafikus chip gondoskodik.

Pozitív meglepetés, hogy a gép passzív hűtést kapott, tehát semmilyen hangja nincs, mindeközben nem is melegszik zavaróan. A leírás nem a tesztekre van kihegyezve, mert ez a gép nem igazán alkalmas játékok futtatására, nem is ezért vettem meg. Említettem már a bevallási időszakot, tehát kitalálhattátok, hogy a párom könyvelő. Egy Chrome és egy Teamviewer elfut zökkenőmentesen, a YouTube 720p felbontásban élvezhető, 1080p-ben már megakad.

A rendszert egy 32 GB kapacitású eMMC lemezen kapjuk, ami sokkal lassabb a 120GB-os SSD-nél, így azzal érdemes kezdeni, hogy gyaluljuk a Windows-t, és újratelepítjük az SSD-re. Nem is értem, hogy miért vannak ilyen eMMC lemezek az alaplapra szerelve, valószínűleg csak így egyben lehet beszerezni a gyártótól. A Windows 10 Pro licensz a hardverhez van rendelve, mert egyből aktiválódott is gond nélkül.

Azért a telepítés alatt már lehetett érezni a Celeron gyengeségét, még a második generációs i3 ASUS x203-hoz képest is, a Windows frissítéséről már nem is beszélve, ami kétszer-háromszor annyi időt vesz igénybe. A wifi egy Realtek 8723b, ami a 802.11 a/b/g/n szabványokat ismeri de csak 2,4 GHz-es sávon kommunikál. Gondoltam később úgy is lecserélem egy 5GHz-esre, ez nem sikerült, mivel ez is integrálva van. A Bluetooth legalább 4.0 szabványú.

Az akkumulátor 7,4V 40000 mAH, ami simán elmegy ezzel a géppel négy órát, készenlétben akár a dupláját is.

A Kiano Elegance 14.2 egy nagyon jól összerakott, modern kinézetű gép. A képernyőt körülvevő vékony kávák csökkentik a ház méretét, így lehetővé téve a 14 hüvelykes kijelzőt. Ennyi pénzért egy igazán szép IPS Full HD felbontású panelt kapunk, jó színekkel és a kontrasztaránnyal. Kapunk egy teljes értékű Windows 10 Pro operációs rendszert, ami olyan alapvető tevékenységre megfelelő, mint a böngészés, szövegszerkesztés és egyszerűbb irodai programok. A billentyűzet háttérvilágítása nekem hiányzik a HP után, de legyünk reálisak 69.990 Ft-ért nagyon megéri az árát, még a gyenge Celeron processzorral és a bővíthetőség teljes hiányával is (maximum az SSD cserélhető nagyobbra). A lényeg, hogy a páromnak nagyon tetszik, a munkájához elég ez a teljesítmény, így nem kell visszaküldenem. Remélem, segítettem azoknak, akik ilyen kategóriájú gépet keresnek.

A garanciáról még nem esett szó, ami 24 hónap teljeskörű.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.