2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

A GIGABYTE DualBIOS rejtelmei

Tények és tévhitek a Gigabyte BIOS-védelméről. Amit a DualBIOS-os lap BIOS frissítéséről tudni érdemes.

[ ÚJ TESZT ]

Összegzés, háttérinformációk

Összegezvén az eddigieket, megállapíthatjuk, hogy a felhasználói figyelmetlenségeken (vagy tapasztalathiányokon), valamint azokon a harverhibákon kívül, ami ellen a DualBIOS nem képes védeni, alapjában véve egy igazán hatékony védelemnek mondható.
Az eddig nálam helyreállítási célból megfordult DualBIOS-os GIGABYTE alaplapok bevizsgálásakor jónéhány esetben azt tapasztaltam, hogy a felhasználó a BIOS frissítés során vagy nem volt elég körültekintő, és nem megfelelő BIOS-t töltött fel, vagy pedig a MAIN BIOS és a BACKUP BIOS tartalmának összehasonlításakor arra a következtetésre jutottam, hogy a FLASH törlése nem volt teljesen tökéletes, így az előző oldalon leírtak alapján mindkét FLASH-ben ugyanúgy hibásan volt tárolva az egyébként megfelelő (adott alaplaphoz való) BIOS.

Remélem, hogy az itt leírt információk minden kedves olvasó számára hasznosak lesznek. Ha nem is teljes mértékben, de egy bizonyos szinten sikerült átfogó képet adnom egy hatásos "alaplapvédő" funkcióról..

A továbbiakban pedig szeretném bemutatni néhány kép, illetve videó segítségével, hogy miként törénik egy alaplap BIOS-ának felprogramozása a gyártáskor, illetve mi történik egy hozzám kerülő BIOS-helyreállításra szoruló lappal. Végül pedig a DualBIOS humoros bemutató videóját mutatom meg, mely "kicsit Mátrixos beütésű".

Az elektronikai gyárakban a különböző programozható funkcionális alkatrészeket még a nyomtatott áramköri lapra (NYÁK) szerelés előtt nagyteljesítményű sorozatprogramozó berendezéssekkel töltik fel megfelelő tartalommal. Ezek a programozók nagyon csekély hibaszázalékkal dolgoznak, több lépcsőben hajtják végre a programozási feladatot. Ehhez igen komoly, precíziós kialakítással és áramköri rendszerrel kell rendelkezniük, hogy a többféle gyártótól származó, különböző típusú alkatrészeket kezelni tudják.

Bal oldalon: XELTEK SuperBOT-I, jobb oldalon: DataI/O RoadRunner

Működésükről a két képre kattintva nézhetünk meg egy-egy videót:

Az alábbi képekre kattintva pedig láthatjátok, ahogy egy GIGABYTE GA-X38-DQ6 "deszka" DualBios-ának helyreállítását végzem:

első rész

második rész

Végül pedig egy humorosra sikeredett videó a GIGABYTE-tól, a DualBIOS bemutatása:

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.