2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

A GIGABYTE DualBIOS rejtelmei

Tények és tévhitek a Gigabyte BIOS-védelméről. Amit a DualBIOS-os lap BIOS frissítéséről tudni érdemes.

[ ÚJ TESZT ]

A DualBIOS hibái

Mi a helyzet azonban, ha felhasználói figyelmetlenségből más verziójú BIOS-t töltünk fel a FLASH-be? (Hangsúlyozom, hogy ez a különböző szoftveres védelmek ellenére lehetséges!)

Ennek kiderítésére nézzük át a frissítési folyamatot:

Látható tehát, hogy a nem megfelelő BIOS fájl feltötlését a frissítő program minden további nélkül elvégzi, majd a SIKERES frissítési folyamat végén a hibás BIOS állomány szépen "klónozódik" a BACKUP-FLASHbe is, ezzel lehetetlenné téve a helyreállító mechnizmus működését, hisz ugyanazt a hibás állományt akarja visszaírni a MAIN-FLASHbe is. Ezzel kiderül, hogy a gondosan kidolgozott frissítési folyamatban vannak hibák.

Egy másik hiba, ami tovább növeli a DualBIOS hatástalanságát, a frissítőszoftverekben van:
A jelenleg ismert DOS és Windows rendszereken futó frissítőprogramokból sajnos "gyárilag" hiányzik egy fontos funkció, ez pedig nem más, mint a FLASH-chip törlése utáni "üresség-ellenőrzés" (Blank-checking), márpedig ez egy igen fontos lépés a FLASH-áramkörök programozása során, ugyanis eme elektronikai eszközöket csak úgy lehet újraprogramozni, ha teljesen alaphelyzetbe állítjuk valamennyi "tárolórekeszét". Előfordulhat, hogy egy előre nem látható hardverhiba (elektronikai meghibásodás) miatt a chip törlése nem teljes, ilyenkor jellemzően a chip egy vagy több adatblokkja nem áll vissza alapállapotra, ami azt eredményezi, hogy "szemét" marad egy fontos adatblokkban. Mindaddig nincs is probléma, míg az adott bájt-ba ugyanaz az érték íródik be, de mi van akkor ha az új verziójú BIOS-fájlban ugyanazon a bájton más érték van? A hiányos törlés miatt megmaradó hibás adat azt eredményezi, hogy a feltöltött BIOS nem lesz használható.

Egy másik, szintén nem elhanyagolandó hiba, hogy a frissítő programok az utolsó fázisban, mikor ellenőrzik, hogy a beírás sikeres volt-e, vagy sem, abban az esetben ha sikertelen volt, egyszerűen ugyanúgy újraindítják a rendszert, ami ismét a használhatatlansághoz vezet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.