2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Amióta jártak a fejemben...

    Lassan egy év is eltelt mióta tavaly egyik pillanatról a másikra sikerült egy elég kemény kórházi kalandba keverednem egy hirtelen mutatkozó agytályog miatt. Aki érdekelnek a részletek, itt leírtam annó. Ideje számotvetni a dolgok felett.

    Minden héten háború
    Kezdjük a legbántóbb szakasszal. Midenképpem nagyot zuhant az egészségembe vetett bizalmam, de szerintem ez nem olyan meglepő. Minden fejfájás megrémít, hogy esetleg azt jelzi, hogy megint baj van. Ez mellett sajnos Tegretolt kell szednem, hogy az epilepsziás tüneteim ne jelentkezzenek valamint, hogy gyógyulhasson az a (remélhetőleg egyre kevésbé) szétzilált neuron hálózat, ahol a probléma sok kapcsolatot és neuront megölt vagy elrontott. A Tegretoltól picit lassú vagyok de már közel sem annyira vészesen mint fél éve, így neki mertem vágni egy teljes, szivatós mérnök infós félévnek, viszont nagyon zavaró mikor néha óra közben kezd "besűrűsödni a homlokom" és olyankor nagyon nehéz figyelni, pláne esetleg értelmesen megnyilvánulni. Bosszantó érdekesség, hogy a jobb lábam nagylábujját néha érzem néha nem. Meglepődnétek, milyen zavaró...

    Folytatás...

    Zsomx 7 éve 14

  • Első hackintosh tákolmányom

    Még májusban tákoltam egy asztali gépet, aminek az egyik funkciója az volt, hogy az OSX (khm, akarom mondani azóta már macOS) is elfusson rajta. Így akár Linux (#csakafedora) akár Windows akár OSX kellene a feladathoz, neki tudok kezdeni. iOS fejlesztőként tevékenykedem így már a munkahelyen megszoktam az OSX összes hülyeségét... Legalábbis ezt gondoltam.

    A konfig lényegi része:
    - Gigabyte GA-Z97-D3H alaplap
    - Intel Core i5 4460

    Aki épített már hackintosht az tudja, hogy az alaplapon áll vagy bukik a dolog. Utána a processzort még körültekintően kell megválasztani, de ha ezek rendben vannak, félre nyúlni már nem annyira lehet, csak a jó wifi vevő kiválasztása van hátra, az még egy picit cseles. No de, megcsináltam a szükséges Clover-es telepítőt. Nem ment... Akárhogy akartam telepíteni, a GraphicsEnabler=No zászlóval volt csak hajlandó települni és elindulni a Yosemite, ami grafikailag elég problémás videókártya hiányában. Aztán pár hónap "technikai" szünet következett, melyet előző irományomban részleteztem.

    Folytatás...

    Zsomx 7 éve 0

  • Dolgok amiket nem akar az ember: agytályog

    Egy álmos június 20-ai napon úgy ébredtem, hogy a jobb kezem és a jobb lábam könnyű. Túl könnyű... Gondoltam, munka előtt majd elsétálok a háziorvoshoz, biztos csak megnyomtam valamit. Amint azonban a földről felakartam emelni a telefonom, félúton megállt a kezem. Hiába "utasítottam" nem jött fel tovább. Éreztem, hogy most azonnal kell a segítség mert ez valami. Mikor felpattantam, a jobb kezem és lábam remegni kezdett, nagyon nehezen vonszoltam át magam pizsamában a szomszédhoz, aki azonnal mentőt hívott. Mire kiértek a mentők, a remegés abba maradt, csak a könnyűség érzése maradt meg. Ezután bevágtattunk a szegedi SBO-ra, hogy nézzen rám ott is valaki. Pár vizsgálat után egy fej CT-re küldtek, ami jó jelnek aligha mondható. Megvolt, vissza fáradtam a váróba, ahol hirtelen megint előjött a rángatózás, de most nagyon erősen. Kirohant a doktornő aki megvizsgált, hogy mi a gond. Mire oda ért hozzám, csak annyit tudtam nyöszörögni: "Nem kapok levegőt!" Majd ezzel a lendülettel leestem a földre, és kezdett elsötétedni a világ. A sötétben még szinesztéziaként zölden meg kéken hallottam, ahogy kiabálnak, hogy "A száját! A száját!". Gondolom harapdáltam a nyelvem.

    Folytatás...

    Zsomx 7 éve 9

  • Microsoft vagy Apple: tablet váltás in progress

    A kezdet
    Sok hónapnyi spórolás után, lassacskán elérkezik az ideje, hogy leváltsam jó szolgálatot teljesítő LG G Pad 7-esem. Ügyes, fürge kis táblagép, de nem bírja az iramot. Rászoktam a hard-core egyetemi jegyzetelésre, azaz billentyűzettel petyegem amit lehet, aztán hirtelen puff, rajzolás, grafikon, képlet és egyéb szépséges matekos dolgok, amiket Word-ben nem lehet olyan szépen átvinni. Nehéz volt megszokni, ám de rendkívül hatékonynak tartom eme jegyzetelési formát (ízlések és pofonok, sokan értetlenkednek). Sajnos az appok közti ugrálást nem bírja, sokszor kiesik egyik-másik a ram-ból, ami a Word esetében különösen bosszantó. Ezen felül volt már hazautazásaim alatt programoztam már rajta C++-t és Javát is, az Octave is felkerült rája. Szóval jó szolgálatot tett, abszolút megért minden ráköltött forintot. De ha már lehet, akkor upgradelek.

    Mi legyen az utód? Windows!
    És itt jön a kérdés... Apple vagy Windows. Az Android egy jó rendszer, de ezúttal kicsit stabilabbra gondoltam. Azon elvetemült huligánok közé tartozom, akik szeretik a Windows Phone-t, így logikusnak tűnik: gépen Windows 10, telón (nemsokára) Windows 10 for mobile, akkor legyen a köztes is Windowsos, a harmónia jegyében. Azonban, nem vagyok meggyőződve a Windows tabletek hasznosságáról. Egyfelől amolyan se tablet se netbook benyomásom van róluk.

    Folytatás...

    Zsomx 8 éve 34

  • Concorde Tab ROKEE - Wifi nélkü, firkákkal

    Történetünk úgy kezdődik, hogy egy ismerősöm "beiPadezett". Ekkor adta nekem ezt a kis csoda táblagépet, hogy "játszadozzak vele". Nekem volt is már nem 1 ötletem mi lesz vele: root, ubuntu fel, node js szerver amég nem szánom rá magam egy Raspberry PI-re. De ekkor jött a hideg zuhany. Nos, az barokkos túlzás volna, hogy wifi nem került a táblagépbe, ugyanis van benne megfelelő antenna és feldolgozó egység. Ám, de minek?! Gyakorlatilag, ha nem a vezeték nélküli router mellett ülök, egyszerűen nem látja a hálózatot. Nos, hama'-hama' szét szedtem, megnézzem, mi a probléma. Szépen minden a helyén volt benne, de: az elektronika nyáklapján, valamint a kijelző hátoldalán filctollas firkálások voltak. Nos, állítólag senki sem nyitotta fel így merült fel a kérdés: Extreme Digitálos barátaink tették volna vásárlás előtt? Rosszat adtak volna el újként? Nos, lehet gondolkozni, én nem kívánok ez ügyben harcba szállni. (Itt jegyezném meg, hogy én személy szerint nagyon elégedett vagyok velük, a táblagépem és a laptopom is tőlük van, kifogástalan mind a 2.) Érdekesebb azonban, hogy a wifi antennája kb. egy papír csík. Bár elvileg mindenhol így van, én most találtam magam először szembe vele. Rögtönzött javításként kis alufóliát tömködtem az antenna mögé. Így már egy picit látott is valamit a gép az internet világából, ám messze nem tökéletes.

    Folytatás...

    Zsomx 9 éve 5

  • Felvettek az SZTE-TTIK mérnökinfromatikus szakra

    Tegnap elmentem a Pont Ott bulira, hogy a barátaimmal izguljam végig a ponthatárok kihirdetését. 7 óra után már érezhető volt a feszültség, aztán 8-kor elindultak a számok. Persze a "SZ" betű elég a végén van, így mire hozzám értünk már minden barátom (szerencsére :) ) őrjöngve ünnepelte, hogy bekerült. Ekkor aztán jött elsőre egy hideg zuhany: nem volt fent a mérnökinformatikus szak, egyszerűen lemaradt. Ekkor rögtön mind nekiestünk a felvi.hu-nak, hogy mi a pék van, nem indult el?! Miután az 500 hibakódon átverekedtük magunkat, megnyugodva konstatáltuk, hogy simán bejutottam. De a végső megnyugvást az SMS hozta. Úgyhogy nagy izgalommal és (remélhetőleg alább nem hagyó) ambícióval vetem neki magam. Bár ténylegesen még nem tapasztalom, de fejben már tudom, hogy eddig volt könnyű, innentől lesz a neheze. Eztán' kis csapatunk, ki-ki az OE-KVK/NIK-et és BME-VIK-et (igen, csak én voltam olyan őrült aki nem akart Budapesten maradni egyetemre) éltetve elindultunk mulatozni. :DD

    U.I.: Aki esetleg jövendőbeli szaktársam, dobjon egy kommentet :U

    Zsomx 10 éve 150

  • Első programozás munkám - Párkány vágó v0.1 :)

    Mit ér a programozás ismerete (legyen az vajnyi kevés vagy épp professzionális szintű) ha nincs mit alkotni, nincs hasznos ötlet? Személy szerint azért is szeretem a programozást, mert ezzel sok ember életét lehet kényelmesebbé tenni és még szórakoztató is az alkotás folyamata. Ilyen gondolatok közt vágtam neki első "munkámnak".

    A megbízás
    Egy pénteki délutánon egy ismerősöm dobott fel nekem egy program ötletet. A munkahelyén többek közt ablakpárkányokat vágnak méretre. 6 méteres anyagokat szabdalnak kisebb darabokra és a lehető leghatékonyabban kéne a darabokat összeválogatni, de a minimális "maradék" azaz ami vágás után megmaradhat az 60cm, vagy 6 méter hosszúra kell kijöjjön a vágandó anyagok össz hossza. Szóval adva van a feladat, matematikailag nem egy nagy kihívás: az vágandó anyagok méretének lehető legjobb kombinációjának kiválasztása (beleszámolva a vágó él okozta 5cm kiesést vágásonként), a megszorításoknak megfelelően.

    Folytatás...

    Zsomx 10 éve 35

  • Mérnökinformatikus vagy villamosmérnök?

    Július 10-ig el kell döntenem, mire tovább? Elektronikát tanulok immár 5 éve, s megszereztem a távközlési informatikus szakmát (aminek az "informatikus" megnevezése vicc, mert 80% elektronika). Programozni régebb óta gyakorolgatok több nyelven is, szóval nehéz a döntés. Szeretem az elektronikát, az Arduino Uno fejlesztőmmel szórakozgatok is, mivel programozás is meg elektro is. Viszont ezek a "nyers" analóg áramkörök nem tudnak érdekelni. Hiába tanultam róluk, nem tudnak lekötni. Miért szenvednék sok-sok tranzisztoros kapcsolásokkal, ami 10 perc alatt C-ben simán lekódolok egy mikrokontrollerben? Szóval nem tudok dönteni... Szeretek így építgetni, de inkább a programozás fele húzok. Viszont azt se szeretném, ha csak és kizárólag virtuálisan tudnék alkotni bármit is. Nem szeretnék a "csak a gép előtt ülő" informatikus lenni, akinek egy monitor kell, hogy lássák az alkotását... A mérnök infó jó átmenetnek tűnik a programtervező infós és a villamosmérnök közt.

    Egyenlőre a sorrend:
    - SZTE-TTIK mérnökinformatika
    - ÓE-KVK villamosmérnök

    Folytatás...

    Zsomx 10 éve 37

  • Drága Windows Phone!

    Lett hát vindóz fonom, felkapott a csempés busz.
    Megdöcceni nem fogsz, de igen keveset tudsz.
    Csak egy VPN kéne, hogy tört wifin száguldjak,
    de te ostobán bámulsz, még csak nem is jajgatsz!

    Ha gógül drájvot használnék, te utamba állsz
    s folyton csak sulykolod, szkájdrájv szkájdrájv!
    Csellel ugyan átvertelek, s megszegem e kérésed,
    de te bosszúból nem adsz alkalmazást, mi ingyenes.

    S ha olyan mezőre tévednék, hogy kódot írnék,
    vagy elvadultabb pillanatban áramkört terveznék,
    te jelzed, "állj meg fiam, erre nincsen rajtam program"!
    Lógó orral kérdem, Androidról ugyan miért váltottam én?

    Zsomx 10 éve 7

  • Emelt fizikára készülvén

    Május 16-án eljő "a halál 4 órája". Voltam olyan bátor-aligátor és jelentkeztem emelt szinten fizika érettségire. De, hogy minek, azt biza' nem tudom. Nem tervezek tovább tanulni, 3mas, 4es fele vagyok a tantárgyból is, szóval nem is egy született zseni vagyok. Bár a tanáraim sokat segítettek, a fizika szeretetem az Állítólag... (MythBusters) sorozatnak köszönhetem (a kémiát meg a Brainiacnek :DDD ) . Minden esetre szorítok (és ti is szorítsatok nekem) a sorstársaimnak :DD :DDD

    Zsomx 11 éve 20

  • Galaktikus csata: S2 vs. Note

    Akkor nagyon új és ezáltal szokatlan is volt. Mostanság már a 6" körüli telefon sem olyan irreálisan nagy (bár én sose vennék, akkor már egy jobb táblagép tökéletesebb), szóval igen sokat változott a világ azóta. De mire is jó egy ekkora kijelző? Telefonnak minek ekkora? Nos, saját tapasztalataim alapján szeretném ennek a pozitívumait összeszedni, hogy miért is döntöttem a fent említett "teletablet" mellett, miért váltottam le az S2-ről.

    A külső, a belső, gyári és főzött droid
    Egy műszaki boltban tett látogatásom során fogtam először kézbe a Noteot. Előtte is hallottam már róla, hogy ez bizony nem egy hétköznapi méretekkel rendelkező telefon. (Akkor tájt volt Galaxy S2-m, ami a maga 4,3 coljával átlag feletti paraméterű telefon volt.) Fél évre rá lett is egy ilyen digitális jegyzettelefonom vagy PDA-m, nem tudom melyikbe soroljam. Közbe megfordult nálam 3 telefon is, de az S2-t nem tudta egyik sem űberelni... Aztán jött a Note. Hardveresen az Galaxy S2-re ütött, nem sok különbség volt a két telefon belseje közt, a külső meg egyértelműen mutatta, hogy koreai barátaink Photoshoppal felnagyították az elődöt és legyárották ekkora kivitelben is. A gyári android rendszerre nem lehetett egyiknél sem panaszom. Szép volt és gyors. Viszont ha már android akkor szerintem a főzöttrom próbálgatás majd hogy nem kötelező, főleg a Samsungok esetén, hisz könnyen buherálhatóak és odafigyelve gyakorlatilag elronthatatlanok.

    Folytatás...

    Zsomx 11 éve 0

  • IMEI visszaszerzés avagy megment a hivatalos ROM!

    Egy Samsung Galaxy Note tulajdonosa vagyok és hát szeretem piszkálni a telefon rendszerét. Szoktam romot és kernelt cserélgetni egész gyakran. Ma azonban be ütött a nagybetűs BAJ! Épp egy történelem órán ücsörögve birizgáltam a CMW-t és flasheltem egy új kernelt (mert mi mást csináljak? :DD). Mikor elindult a telefon nem kért PIN kódot, így gyanút fogtam, hogy baj van. Tárcsázóba bepötyögtem a "*#06 #" kódot, mire az IMEI rublika előugrott és üresen tátongott. :O Aztán egy barátom tanácsára, hazaérve felütöttem az XDA-t, leszedtem egy GingerBread-es hivatalos romot, Odinnal feltoltam, ÉS LÁSS CSODÁT ÚJRA MEG VAN AZ IMEI! :DD :DDD

    Zsomx 11 éve 7

  • Gio-tól Nexus 7-ig (Android, Wp7, és iOS)

    Sziasztok!

    Bár 1,5 éve tagja vagyok a PH!-nak, eddig csak a hardverapro.hu részlegen tevékenykedtem. Ennek történetét osztom most meg veletek. Nos, hol is kezdjem...

    2011
    Nyáron kezdődött az egész. Mint jó diák, aki valami hasznosat szeretne csinálni és azt pénzre is szeretné váltani, nyári munkát vállaltam. 4 hét alatt sikerült összeszednem úgy 40.000 forintot (nos igen, nem a legjobb órabérben dolgoztam). (Akkor tájt volt egy Nokia C3-00-ám, amit szüleimtől kaptam.) Ekkoriban az ismerőseim közt hirtelen elterjedt az Android. Én mikor megkaptam sok-sok éve az első mobilom (valamikor általános iskola 3-4 osztály fele), egy Nokia 3310-est, úgy tekintettem rá mint egy számítógépre, de persze igen nevetségesen hangzott akkoriban. Nézegettem-nézegettem a droidot és láttam, hogy ez már tényleg egy kicsi számítógép. Meg is volt mire fogom elkölteni a pénzt, nekem ANDROID KELL! :)) Feltúrtam az internetet, melyik telefon lenne a legjobb nekem. A választásom a Samsung Galaxy Gio-ra esett. A 800 Mhz-es processzor akkor nekem nagyon durván hatott. Azért innen számítom az első telefonom, mert ez az első önálló keresetből szerzett kommunikátor csodám. :DD Szóval szeptemberben kezdtem droidolni. Egy barátom unszolására felkerestem az XDA nevű fórumot és szépen ügyesen rootolam a Gio-t. Azonban egyre éreztem, hogy nekem ettől jobb telefon kéne. Így hát, a 18.

    Folytatás...

    Zsomx 11 éve 10

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.