Hirdetés

2020. július 2., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Kártyázzunk

  No nem kell megijedni nem valami bűnbarlangról lesz szó... Az elmúlt 1 évben gyakran cseréltem videokártyát, ami főleg annak tükrében érdekes, hogy "mindössze" napi 1-2 órát szoktam játékkal tölteni. A kártyacsereberék történetét fogom most elregélni.

  Indulunk 2016 november végétől, amikor is Black Friday akcióban sikerült kifognom egy Inno 3D GTX1050Ti Compact videokártyát. A kari egy MSI GTX750Ti-t váltott (azt azért választottam, merthogy az alaplapom is MSI), maradtam az Nvidia vonalon, régebben voltak ATI kártyáim is, nekem különösebb bajom nem volt velük - de azon hívők táborát gyarapítom, akik szerint az Intel-Nvidia és az AMD-AMD :D párosítások a nyerők.
  A kártya mindössze 2 hónapot töltött a gépben, ugyanis eszméletlenül hangos volt a ventije, ráadásul ő még egyventis lévén nem volt félpasszív, azaz ezt az alapzajt állandóan hallani lehetett. :W Az egész problémakört tetézte, hogy a gép akkor még a gyerekszoba egyik sarkában volt, ennek következtében nem volt igazán tuti ötlet este, altatás után játszani...

  Folytatás...

  vaki 2 éve 0

 • 2x9 nyíl...

  A dartssal még a 2014-es vb-n kerültem közelebbi kapcsolatba, amikor is a 2 ünnep között elkezdtük nézni a feleségemmel és ez azóta is megmaradt. Persze csak a vb-t, meg a Premier League-et nézem, de nekem ez is elegendő. Koca szinten otthon, munkahelyen dobálni is szoktam, viszont ez még az amatőr szinttől is messze van - 180-am még nem volt eddig, "csak" 140 jött össze.

  Az idei darts vb végetért, "the record breaking, history making" Phil Taylor dicsőségesen visszavonult. Jó meccsek voltak, sajnálatos módon a többségét nem tudtam teljes egészében végignézni, mivel ugye akkor van gyerkőc altatási időszak is. Igaz, hogy lányom bolondul a "táncos bácsiért" (Peter Wright), de ő idén korán kiesett, így csak egyszer nézhettük meg a bevonulását - az első körös meccse olyan későn volt, hogy addig nem maradtunk fent. 1 napot kértem feleségemtől: a 2 nagy rangadó napját - azaz a MvG-Barney és a Taylor-Anderson meccseket nézhessem végig egészben. Plusz ugye ott volt még a döntő, de elég egyoldalúra sikeredett, mást vártam, de úgy tűnik Cross nagyon felszabadult lett MvG legyőzésével és "elfelejtette" elizgulni élete első vb döntőjét.

  Folytatás...

  vaki 2 éve 1

 • Hol a cső?

  Egy kálváriát szeretnék megosztani veletek, illetve ha lesz olyan hozzászóló, aki tud segítő tanáccsal szolgálni, azt előre is megköszönöm.

  2,5 éve költöztünk ki Pestről egy családi házba, szerencsére még a gyerkőcök születése előtt. A házzal eddig csak kisebb gondok adódtak, és van egy nagy, amit eddig sehogyan sem sikerült megoldanunk: ez pedig a csatornabekötés. Az utca már vagy ezer éve csatornázva van, fogalmunk nincs miért nem kötöttek rá a korábbi tulajok, mindenesetre a hozzájárulást befizették.
  Az első gond az volt, hogy nem volt megjelölve, hogy az utcáról bejövő csonk hol is van a telken belül... Kikértünk térképeket, ástunk 2 helyen is, de nem volt meg. A 2 hely azért volt, merthogy az ex tulaj megjelölte hogy szerinte hol van, ez viszont köszönőviszonyban nem volt a térképpel, volt közte 3 méternyi különbség. Cserébe a térkép tutira pontatlan volt, mivel a térképen valamiért nem ott volt a telekhatár, ahol a valóságban, így nem igazán tudtunk mihez viszonyítani. Ekkor kijött egy vízügyes, aki szépen ledugott egy kamerát az utcai csatornába és megmondta hol van a leágazás. Hurrá! Szépen meg is találtuk, ahogyan azt kell. :DD

  Folytatás...

  vaki 4 éve 6

 • SR (vitaposzt)

  Egy hónappal ezelőtt viszonylag komoly vita bontakozott ki egy fotós segítségkéréshez kapcsolódóan itten:
  https://prohardver.hu/tema/re_tigercat_milyen_fenykepezogepet_vegyek/hsz_1-50.html

  Nyilván beindult a Canikon-effektus, azaz mindenki védte a "saját" márka becsületét, én mint Pentaxos némi hátránnyal indultam ;)

  Igazándiból nem is ez a lényeg, ezt a posztot egyfajta vitaindítónak generálom, illetve ha akad a környéken olyan illető, aki tökéletes biztonsággal tisztában van a fényképezőgépekbe épített SR (Shake Reduction) funkcióval és annak működésével, akkor hozzászólásokban felhomályosíthat.

  Ugyebár a Canon-Nikon páros objektívekbe épített stabilizátort használ, míg a Pentax a szenzorstabilizálásban hisz. Az előző megoldás előnye, hogy valamivel jobb, nagyobb elmozdulást képes kompenzálni és a keresőben látott, ill. a fénymérő és AF rendszer által mért kép is stabilizált marad. A Pentax előnye, hogy bármilyen (akár ezeréves) objektívvel is működni fog.

  Folytatás...

  vaki 4 éve 5

 • Házi hot-hatch hasonlítgatás 2. kör

  5. Menetteljesítmény, fogyasztás

  Először jöjjenek az elméleti számok, utána a szubjektív vélemények:
  HGT 1140kg, 1796cm3, 131LE, 164nm, 0-100: 8,6s, végsebesség 205km/h
  100HP 1050kg, 1368cm3, 101LE, 131nm, 0-100: 9,5s, végsebesség 185 km/h

  rugalmasság : HGT 100HP
  60-100 km/h through gears (sec): 4.6 5.7
  80-120 km/h through gears (sec): 6 7.9
  Ezeket innen és innen nyúltam, ha valaki nézelődni szeretne...

  Noha papíron gyengébb a Panda, de a rövid váltó miatt sokat kell kapcsolgatni és ettől városi forgalomban úgy érezni hogy jobban gyorsul. Valójában persze nem, de az érzet mégiscsak ez. A HGT alul egyértelműen jobban húz, ő már 2500-as fordulattól tudja azt, mint a Panda 3500-4000-től. Ez főleg autópályatempónál jön ki, ahol mondjuk 110-120ról jóval könnyebb megindítani, nem kell visszaváltogatni - lásd a rugalmasság táblázatot, míg 60-100-nál csak 1 mp, 80-120-nál már duplaannyi a különbség (és ez váltással együtt!!). Ha egyszer megjöttek a lovak, onnantól viszont húz mindkettő és megy mint egy állat - legalábbis egy átlagos autóhoz viszonyítva :R

  Folytatás...

  vaki 4 éve 0

 • Házi hot-hatch hasonlítgatás 1. kör

  Úgy adódott kis életünk alakulása, hogy most egy rövid ideig (legalábbis remélem rövid lesz) két autó is van a birtokomban. Közös pont hogy mindkettő Fiat, illetve mindkettő a hot-hatch kategóriát képviseli. A régebbi egy Punto HGT, mellyel 6 közös évünk és durván 100 ezer együtt megtett kilométer ellenére el kell hogy váljanak útjaink. Az ok eléggé prózai: idén februárban megszületett családunk legifjabb tagja Berci. És bizony rá kellett jönnünk hogy a 2 gyerekhez kevés egy 3 ajtós autó, még akkor is ha csak rövid ideig tartózkodnak benne. Hosszabb távra ott a feleségem Opel Zafirája, de kellett egy másik "rohangászós" autó, amivel tudok munkába járni, el lehet menni bevásárolni, rövidebb utakra, meg majd a gyerekeket oviba, iskolába hurcibálni.
  Kb 1 hónapos hahu böngészés, sok nyálcsorgatás és mindössze 3 autó megtekintése után meglett a megfelelő utód, ami - minő véletlen - szintén Fiat, egy Panda 100HP :DDD
  Meglepő, de nekem nincsenek fenntartásaim az olasz autókkal, kicsit jobban oda kell figyelni rájuk, illetve időnként hajlamosak "hisztis kurvát" játszani, de az út szélén még egyszer sem hagyott ott.

  Folytatás...

  vaki 4 éve 12

 • Restart

  Éljenek az elhanyagolt blogok :) avagy megpróbálom frissíteni a lemaradásom. Mozgalmas 10 hónapon vagyunk túl.

  Kezdjük a nagy dolgokkal:
  2014.07.16-án megszületett szemünk fénye Valéria Kitti :)) Szerencsére komplikációmentes és természetes szülés volt. Ez utóbbi jó ideig látszott is a babán, kicsit olyan megnyúlt feje volt, de mostanra már helyrerázódott. Egész szépen fejlődik, mostanra már tud magától felülni, közlekedésileg a kúszás és mászás közt van félúton, gagyogni és nevetni azt nagyon tud :DD Sajnos sírni is elég hangosan, ráadásul kisebb korában a fokozatokat se ismerte, egyből teljes hangerőn szólalt meg. Feleségem nagy szerencséjére kajálásban nem rám ütött, egyelőre mindent megeszik, amit elé rakunk.

  A vidéki életet is megszoktuk nagyjából, a kerti munkákkal még barátkozunk, a fűnyírás, permetezés, szüretelés kombó megy - plusz tavaly ősszel kivágtuk a szilvafát, ami elég ehetetlen ringlót termett, lett helyette egy sárgabarack, meg egy almafa. Most az egész kert virágba borult, aminek mindenki örül, kivéve Valit, aki úgy tűnik allergiás, mert 2 napja taknya-nyála egybevan :(

  Folytatás...

  vaki 5 éve 0

 • zanza - kis dolgok

  Jöhet a második rész az egyéb apróságokkal:

  Az érkező baba miatt gondoltuk, hogy autót is cserélünk valami családi verdára. Emiatt azután a kocsim 1,5 hónapot állt egy kereskedésnél, de hiába, a kutyának se kellett - pedig az volt a szöveg, hogy 2 hét alatt eladják. Így amikor visszakerült megkapta a karácsonyra beígért riasztót, plusz vettem rá új felniket is. Szépen megünnepeltük, hogy immáron tutira én vagyok a leghosszabb ideje tulaja :DDD
  Most meg kifejezetten örülni fog, hogy nem a Belvároson keresztül kell ingáznia, hanem szinte végig autópályán járok dolgozni. Remélem meg is hálálja.

  Jártam Szegeden kézimeccsen, az EHF 4-es döntőbe való bejutásért menőn. Plusz némi ivászat volt, ahol ismételten túllőttem a célon és a fél éjszaka kiesett...A legénybúcsúm 1 éves évfordulója így elég "emlékezetesre" sikeredett :) Másnap este 6kor még úgy volt, hogy nem megyek a 7kor kezdődő meccsre, annyira másnapos voltam. Aztán rábeszéltem megem, hogy nem lehet ez az első olyan eset, hogy van jegyem, de nem vagyok ott a nézőtéren.
  Amúgy is jellemző rám, ha egy ideig nem iszok, nem bulizok, akkor sajna utána az első alkalommal általában nem találom el, hogy hol is van az a bizonyos határ...

  Folytatás...

  vaki 6 éve 0

 • Zanza - nagy dolgok

  Hát szépen eltelt pár hónap a naplovam nélkül...

  Mentségemre szolgáljon, hogy jó sok minden történt, többek közt olyan téren is, amiért ezt a naplót elkezdtem. Rövid összefoglaló következik tehát a nagy eseményekről:

  Először is másfél hónap múlva körünkben lesz Valéria Kitti, vagyis megszületik első gyermekünk :)
  Már korábbi bejegyzésbe is írhattam volna, de babonából nem tettem, ráadásul akkor még nem tudtuk biztosan hogy fiú vagy lány lesz.
  Aztán a 4D-s ultrahangon kiderült. Nagy találmány ez a 4D, most már végre láttam is, hogy mit kéne látni a "normál" ultrahangon. Az nekem mindig egy Rorschach teszt nek tűnt. A legértelmesebb amit ki tudtam nézni belőle az max egy Alien volt... Na ez most már a múlté :DD
  Szerencsére a néven nem volt sok vita, mindössze 6 db maradt fenn a rostán, ebből mindegyik "a" betűre végződött, kivéve a Kitti-t, így úgy gondoltuk, hogy párosítjuk. Mondjuk nekem is 2 keresztnevem van, tehát nem áll messze tőlem az elképzelés.

  Folytatás...

  vaki 6 éve 0

 • Karácsony és egyéb állatfajták

  Utólagosan is Boldog Karácsonyt mindenkinek!

  Nálam szép csendben telt, több rendbeli családlátogatással - először anyáméknál voltam 2,5 napot, majd anyósnál 1,5et. Szerencsére az ajándékokat időben beszereztem, így csak a munkába járás nehézségei miatt anyáztam azt a rengeteg közlekedőt, aki az utolsó napokat szánta a shoppingolásra.
  Bónuszként az autó "megbosszulta" hogy nem kapott ajándékot - tervben volt egy RFID-s riasztó beszerelése, de nem tudtam normális időpontot egyeztetni, így végül nem lett meg. Szóval 19-én szépen elpukkant a hűtőrendszer, kifolyatva az összes vizet, így az elmúlt egy hetet asszony autójával abszolváltam. :O
  Egy dolgot szeretek az abban az Ignisben: baromian megbízható, szerintem a kötelező karbantartásokon meg a gumicserén kívül még életében nem járt szervízben :) A nemszeretem listát hagyjuk, bár lételemem a dolgok fikázása, de ez mégis karácsonyi poszt...

  Folytatás...

  vaki 7 éve 0

 • Kell egy csapat

  Mint írtam sportolni már nem szoktam, ellenben nagy szenvedéllyel szoktam nézni, akár a tv-ben, akár élőben. Félig szögedi lévén természetesen a Pick Szeged szívem csücske, évente pár meccsre el is szoktam jutni élőben. Focit csak külföldit nézek, ott a Juvénak szurkolok, sajnos idén kicsit alulteljesítenek a fiúk.
  Noha a focit és a kézilabdát is szeretem de fociban a válogatottat, és a női kézit nem vagyok hajlandó nézni, túl sokat csalódtam már mindkettőben, így még mielőtt sírba vinnének úgy döntöttem felfüggesztem a velük való kapcsolatot.
  És amiért e bejegyzés íródott az az NBA! Imádom nézni, sajnos itt a meccsek időpontjával van gond, illetve régebben sokkal színvonalasabb volt a közvetítés is több beszélgetéssel, háttérinfókkal, mostanában inkább a reklámokat nyomatják állandóan.
  Szóval kell egy csapat, ugyanis bármilyen meglepő, de az NBA-ban nincs kedvenc csapatom. Kedvenc játékosaim vannak, voltak és minden bizonnyal lesznek is, de csapatot még nem találtam. Anno én is a Jordan érában szerettem meg a játékot, fura módon mégsem az isteni 23-as, hanem a "Féreg" Dennis Rodman volt a kedvencem. A Bulls után a Bad Boys 2, azaz a 2003-2006os Detroit Pistons melengette meg leginkább a szívem, de azóta senki.

  Folytatás...

  vaki 7 éve 0

 • Életem és más semmiségek

  Még ezer éve egyszer írtam blogot, volt benne nagy és sok sírás-rívás (onlinepoker) - utána valahogy leszoktam róla. Próbáltam fórumokon kifejezni magam, de mostanában nagy változások vannak/lesznek kis életemben így megint szükségét érzem némi irománynak az utókor számára.

  Nem biztos hogy gyakran fogok jelentkezni, mindig amikor éppen eszembe jut valami akkor írok. Komoly szakmai észosztást senki ne várjon tőlem: tipikus Mekk Elek vagyok, és polihisztor, azaz sok dologhoz értek keveset - ami a mai specializált világban inkább hátrány mint előny.
  Pár szó az életemről: vidékről Pestre került városi patkány vagyok, aki feleségével éli mindennapjait a paneldzsungelben. Munkailag informatikusként dolgozom egy német multicégnél, alapvetően supportos, de leginkább mindenes feladatokkal.
  Polihisztorságomhoz pár adat: van 4 végzettségem és 2 nyelvvizsgám, plusz rengeteg minden amihez hozzá tudok szagolni és érdekel, közülük jópárat hobbiként művelek. Ilyenek a fotózás,csillagászat, történelem, politika, autózás, póker(már ami még megmaradt), na és persze a játékok (főleg stratégia és szimulátorok).

  Folytatás...

  vaki 7 éve 0

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.