2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • 46 éves vagyok

    Elöregedtem...

    somogyib 2 éve 42

  • képlet

    egynegyed szorozva zárójel integrál nullától kettőig húsz szorozva iksznégyzet déiksz zárójel bezárva szorozva limesz entől végtelenig zárójel negyvenhat szorozva ennégyzet zárójel bezárva osztva abszolútérték zárójel nullaegésznegyvenháromszázad szorozva en a negyediken zárójel bezárva plusz egy.

    somogyib 4 éve 19

  • Zéta függvény

    A Riemann-sejtés máig az egyik legnagyobb megoldatlan rejtély a matematika világában.

    Már Hilbert is az 1900-as "Matematikai problémák" című előadásában megemlítette, mint megoldandó rejtélyt. Azóta a Hilbert-féle problémák közül megoldottak sokat, de a Riemann-sejtés máig ellenáll a próbálkozásoknak.

    Háromszor olvastam el Sautoy "A prímszámok zenéje" című könyvét (mindenkinek ajánlom) de még most sem értem, hogy ha ennyire egyértelmű a számítások szerinti "bizonyítás", miért nem sikerült algoritmust találni rá.

    Ha egyszer eltűnik az emberiség a Földszínről, valószínűleg ez lesz az utolsó sejtés amit megoldatlanul a sírba visz.

    ..cseszett prímszámok... :)

    somogyib 4 éve 14

  • A macskákról

    Definíció: a macskák aggyal és szempárral rendelkező élőlények.

    Tétel: a macskák szemnagysága befolyásolja az agyuk méretét és ebből kifolyólag annak kapacitását.

    Bizonyítás:

    somogyib 4 éve 8

  • Boldog húsvéti ünnepet mindenkinek!

    Jó étvágyat! :)

    somogyib 5 éve 0

  • Módosított arcocskák :)

    Arra gondoltam, hogy a hozzászólásoknál használatos kattintható arcocskák kinézetére ráférne egy kis mod. Nem gondoltam túl sokra, de szerintem egy kicsit meg kellene reformálni a jelenlegieket - persze úgy, hogy ne térne el sokat a mostaniaktól, de mégiscsak...

    Két dolog jutott eszembe:

    1. A fények/árnyak leszedése.
    2. Az animált gif-ek elhagyása.

    A :N és a :K helyett nem tudom mi lenne jó, de szerintem ezek kihagyhatóak lennének (na meg ezekre nem is találtam megfelelő animációmentes alternatívát : )

    A "fejemet a falba verem" arcocskát sose szerettem, azt mindenképpen lecserélném egy teljesen másikra, a többire meg csak egy kis 'optikai tuning' kellene.

    A jelenlegiek:

    :) :)) :D :DD :DDD :N :( :(( :((( :o :O ;] :P ;) :B :K

    Folytatás...

    somogyib 5 éve 27

  • Aranymetszés

    a/b = (a+b)/a

    1,618033...

    egy plusz gyököt per kettő.

    somogyib 5 éve 17

  • Rövid gondolatok az MI-ről - az Nvidia videója appropóján

    Olvastam valahol, hogy kb. az 1960-'70-es években úgy gondolták, hogy ha egy számítógépes sakkprogram meg fog verni egy sakkbajnokot, akkor azt már nevezhetjük majd intelligenciának. És mégis, amikor 1997-ben a Deep Blue megverte Kaszparovot senki sem gondolta úgy, hogy a program intelligens. Egyszerűen arról volt szó, hogy a számítógép gyorsabban tudta a korábban eltárolt állásokból kikeresni a legoptimálisabb lépést. Ennyi volt: a mesterséges intelligencia csak "if-then-else" utasítások sokasága lett, semmi más.
    De mégsem ezt gondoljuk az MI-ről.

    Felvetődik a kérdés, hogy akkor mit is értünk mesterséges intelligencia alatt és - ami talán fontosabb kérdés -, hogy mit nevezünk egyáltalán intelligenciának?

    Az intelligenciáról, mint fogalomról valószínűleg azért gondolkodik mindenki másképp, mert nem mindegy, hogy emberekkel, állatokkal vagy gépekkel hozzuk kapcsolatba.
    Az emberi intelligenciát általában IQ tesztekkel mérjük de ezek a tesztek leginkább csak a logikai megoldóképességeket és az emlékezőtehetséget mérik, amiket lehet javítani tanulás során.

    Folytatás...

    somogyib 6 éve 7

  • Végtelen krumplipüré

    Végtelenről alkotott gondolataimat elhelyezvén a kibertérben, ezt a helyet választottam.
    Okuljanak belőle Újoncok és Jómunkásemberek egyaránt, s majdan azok is, kiknek rangját s személyét még nem ismerjük...

    -----------

    Egyszer történt, hogy a feleségem megkért, miszerint az aznapi ebédhez elengedhetetlenül fontos krumplipüré (tört krumpli) létrehozásában segédkezzem (két sör után és egy kis csendes pihenő kellős közepén ennek a felkérésnek nem örültem igazán).

    Tudvalevő, hogy a krumplipüré úgy készül, hogy miután meghámoztuk az objektumokat, utána kis darabokra szeleteljük s ezután vízben főzzük mindaddig, amíg el nem érik azt a szükséges puhaságot, ami ahhoz kell, hogy krumplitörővel - más nyelvjárás szerint krumplinyomóval - péppé nem nyomkodhassuk őket.
    De, hogy milyen hamar érik el a megfelelő puhaságot (értsd: megfőnek), az attól függ, hogy milyen kicsire vágtuk fel őket.

    Ekkor vetődött fel bennem a gondolat, hogy ha minél kisebbre vágom a krumplit, akkor annál kevesebb idő kell, hogy a felszeletelt anyagdarabok megfőjjenek.

    Folytatás...

    somogyib 8 éve 19

  • Arcképgyáros voltam

    Mivel arcképgyárosi tevékenységem - közös megegyezés alapján :) - bevégeztetett, gondoltam szánok rá egy kis időt és összeszedem az általam készített arcképeket, amiket valamikor jóváhagytak és beállítottak itt a PH!-n.
    Termelékenységemet tekintve nem voltam egy nagy spíler, összesen 43 képet készítettem, melyeket alább láttok. Volt amelyikhez az eredeti képet is megtaláltam, amiből készült, azok a jelzett kisképre kattintva láthatóak.

    Folytatás...

    somogyib 8 éve 12

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.