Hirdetés

Nyugat-magyarországi sós krémes, Phanzetomox módra

Üdvözlök minden kedves logout olvasót, hallgatót! :)

Rövidke bejegyzésemben a nyugat-magyarországi sós krémes elkészítését mutatnám be, Phanzetomox módra. Gasztro szlengben gyakran találkozhatunk a "vajas kenyér" megnevezéssel is.

Hozzávalók:
Házi kenyér
Vaj, (tejérzékenyeknek, pénzteleneknek margarin)

Készítéshez szükséges eszközök:
Kenőkés
Tányér
vágódeszka

Elkészítés:
Fogjuk meg a kenyeret illetve a kést. Amennyiben jobb kezesek vagyunk, a kenyeret a bal kezünkbe vegyük, a kést pedig a jobba. Bal kezeseknek ez éppen fordítva értendő.
A kenyeret vághatjuk a kezünkben is, de a legjobb ha egy fa deszkára (vagy műanyag/fém esetleg az anyós tenyerére) helyezzük, és azon végezzük el a munkafolyamatot. Miután felvágtuk a számunkra szükséges mennyiségű kenyeret, álljunk neki az első szelet krémes elkészítéséhez.
A kés segítségével kenjük a vajat -vagy az azt helyettesítő anyagot- a kenyérre, a már-már rutin számba menő, jobbról-balról pofozós technikával.
Miután ezzel megvoltunk, jön a Sós krémes készítésének legkritikusabb pontja, ahol józan s részeg egyaránt eltanyál,ez pedig nem más mint az ízesítés. Ehhez használunk kell a rendelkezésünkre álló sót (amennyiben nem áll rendelkezésünkre, ne használjuk, felesleges. ) amelyet a digitális óra járásának ellentétes irányban való szórásával helyezhetünk a félkész Sós krémesre.Ami ettől a pillanattól kezdve már nem félkész, fogyasszátok egészséggel ! :)