2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • "Cleandustrial" - gép a falon

    A sok tervezés után múlt hét hétfő reggel hirtelen felindulásból szétszedtem a gépet.
    Közben kiderült, hogy eresztett az egyik radiátorom, ráadásul a rézlemez közepén, nem forrasztási ponton.

    Megforrasztottam, napokig teszteltem, eddig jónak tűnik. Szerencsére csináltam már pár ilyet régi autók és traktorok hűtőjével.

    Az EK tartályhoz adott szűrő szivacs-féleség viszont szétmállott. Amelyik a fekete folyadékban volt. Mikor venni akartam új folyadékot, azt mondták ez a pure black pastel cucc megszűnt, vagyis nem tudnak már hozatni. Lehet más problémát is okozott. A fehér folyadékban lévő ugyan ilyen szivacs pár év alatt is csak elgyengült. Elég könnyen szét tudtam tépni, ezért kidobtam azt is. A másik viszont vizes öblítés során hullott darabokra...

    Az alap lemez minden lyukkal:

    Némi tartó elemmel:

    Folytatás...

    namivanmar 8 éve 6

  • "Cleandustrial" - 2.0 ?

    Még életben vagyok édesanyám.

    Üdv

    Tudom, hogy régóta nem volt update. Az oka egyszerű: nem történt semmi említésre méltó a géppel. Lusta voltam a kábelezéssel vacakolni, mikor így is megy, meg nem is látszik igazán. A csövek lefestéséhez meg szét kellett volna bombázni a hűtést.

    Inkább más dolgokkal foglalkoztam (pl. egy újabb gitárral )

    DE

    Tegnap este hirtelen felindulásból úgy döntöttem, ki kéne venni az asztal alól a gépet, túl nagy ez a doboz így, a monitor fölött pedig van hely. Feszítsük keretre az alkatrészeket és aggassuk oda. Jó lesz az. Olyan iszonyú sok dolgot nem kell vennem pluszba hozzá remélhetőleg. A kisebb tartályt szeretném megnövelni, hogy egyformák legyenek, kell profil a nagy keretnek, elé egy nagy 3-as alu lemez, esetleg újabb réz sarok elemek és egyenes cső a folyadéknak, csavarok. Valamint ha elkészül, elé egy nagy üveglap kivágva a ventilátoroknál.
    Ja meg új lötty sem ártana bele ha már szétszedem.

    A kezdetleges terv pár óra alatt:

    Folytatás...

    namivanmar 8 éve 0

  • "Cleandustrial" - egyedi számítógépház építés 10

    Újra gurul a taliga, két nap, azaz 24 munkaóra után.

    De haladjunk időrendben.

    Nem sokkal a legutóbbi bejegyzés után, csináltattam lábakat a háznak. Egy szimpla alu rúdból esztergáltattam. Mindegyik egy sima lapos pogácsa, alulról egy kis bemarással és M5-ös menettel a közepén.

    A mellettük látható gumikat természetesen a kis zsebekbe ragasztottam, így kaptam 1-2 mm magasságot a gumiból, a szolid rész alatt. Egymásra téve látszik a hézag:

    Ezután hetekig nem építettem, gyűjtöttem a pénzt a csatlakozókra és hűtőfolyadékra.
    A következő csomag ezeket tartalmazta:

    Szerencsére a rézcső úgy passzolt a fittingekbe, mint kutyasz@r a hóba (ahogy apám mondaná):

    Folytatás...

    namivanmar 9 éve 14

  • "Cleandustrial" - egyedi számítógépház építés 09

    Ismét némi haladás, bár a hatékonyság 0%-al növekedett kb. Legalább a pénztárca vékonyodott.

    Megint módosítottam a beszerzési sorrenden. Utoljára az SSD-t és plusz memóriát tettem előre, de azok még várhatólag egy ideig piacon lesznek, azért várhatnak, nem is fontosak a tovább haladáshoz.
    Mivel a ház nyitott, ezért csináltam rendes rajzot a nagy oldalakról, és elkezdtem üveges cégeknek elküldeni, hogy mi a rálátásuk. 3-ból persze csak egy válaszolt. Viszont ők meglepően kedvező árat adtak. Én a többszörösére számítottam, tekintve, hogy sok helyen 1 db lyukfúrás 800-1000 körül mozog, már a 8 sarokban lévő lyukkal 6-8 körül járnék, és akkor még hol az anyag, a hőkezelés, és a nagy 120 mm-es szellőző a tápnak. Leginkább az utóbbi kettő tulajdonság volt az irányadó, hogy ne egyszerű üveges embert keressek. Bár a hőkezelés még megoldható több helyen, 120-as lyukat gondolom vízsugaras vágóval csinálnak az pedig nincs mindenhol. Szerintem ha ilyen gépre teszik a munkadarabot akkor az egészet (méretre vágás, kis lyukak) azzal csinálják már. Ezért is lehetett olcsóbb talán, mintha fölszámolnának sok lyukfúrást egyenként. Bár nem beszéltem velük sokat, azt is csak e-mailben. Elmondtam mit szeretnék, kaptak méretes rajzot, és azt mondták lehetséges, én meg örültem a jó árnak. Már csak várni kellett.

    Folytatás...

    namivanmar 9 éve 9

  • "Cleandustrial" - egyedi számítógépház építés 08

    Az utóbbi bő egy hónapban nem sok minden történt, ezért nem is írtam.

    A tápkábelezésen dolgozgattam, de ami megvan, az sem végleges még. Talán a PCI-e az, de a 24pin még biztosan nem. Nagyon kuszán mennek a kábelek, ezért kissé elhagyott a kedv, hogy csináljam. A kábel maga elkészült, de a szép elrendezést, fixálást még ki kell agyalnom. És ez az a rész, amihez nincs kedvem. Arra is számítok hogy kb a felét újra kell gyártanom hosszabbra, vagy rövidebbre. Bosszant, ha valamit nem tudok az elképzelt tervek szerint szépre csinálni. Azt pl. soha nem fogom megérteni, hogy miért nem tud a moduláris tápok kimenete megegyezni a kábel másik végével, már amennyire lehet. Tehát ami az alaplapra megy 24 érintkező, az a táp felől ne 28 vagy mennyi legyen két csatlakozóra bontva... De ezzel nem tudok mit tenni sajnos. Majd lesz valahogy.

    Mini kitérő:
    A nyakamba szakadt nem sok szabadidőt a gitárkészítő hobbimra áldoztam, így végre befejeztem a régóta készülő basszusgitáromat is:

    Folytatás...

    namivanmar 9 éve 8

  • "Cleandustrial" - egyedi számítógépház építés 07

    2015. február 28. Szombat.
    Miközben e sorokat elkezdem írni, a gépem kb. fél órája döcög az utolsó összerakás óta....

    Megérkezett a 3M PCI-e kábel, a számított drága árnál is több lett vámmal, mindennel, de már nem lepődök meg semmin és átléptem a "le van sz@rva" ponton. Lényeg, hogy jelenleg működik, bár tesztet még nem futtattam. De mire a cikk végére érek, már lesz az is.

    Az első tervek szerint nem a legfölső PCI-e portba akartam dugni a toldó kábelt, de aztán nézegetve rájöttem, hogy az a normális 16X-es port az alaplapon. Ezért lehet az, hogy van olcsó kínai kábelből rövidebb is a birtokomban, két méretben. Bár az első szűken sem adta volna ki valószínűleg, ha megvan a boltban írt 19 cm sem (valójában a 18-hoz közelebb áll). Nem tudom, az milyen túloptimalizált mérés/számítás volt részemről. Bár ha nem legfelülre dugom akkor mehetne a legalsóba is, mert az alaplap 16X, 8X, 8X, portokkal rendelkezik, ha jól rémlik.

    Folytatás...

    namivanmar 9 éve 4

  • "Cleandustrial" - egyedi számítógépház építés 06

    Na ezt is megéltük, újabb bejegyzés az építésről.
    Hétvégén megérkezett a perforált tábla lemez (2 négyzetméter, aminek kb egy negyedét használtam el...), ismét köszönet tesómnak (valamint megemlíteném sisu2-t aki szintén szeretett volna segíteni ebben, köszönöm!). Sikerült megoldanom a "légszűrők" tartóját komolyabb bontás nélkül. Nem volt pontos elképzelésem korábban, csak 1-2 ötletem, hogy hogyan lehetne. Végül a radiátor tartók csavarozási pontjaihoz fogattam végig egy-egy vinklit.
    Mivel szivacsot is akarok használni porfogónak, ezért két réteg perforált lemezt használtam mindkét radiátornál. A belső egy sík darab, ez gátolja meg a szivacs ventilátorhoz való érését. Ez tűnt a leggyorsabb, legegyszerűbb ötletnek. nem tudom a légáramlatot mennyire gátolja majd. Ezen kívül jön majd a szivacs, de jelenleg csak 5 mm vastag van egy kb 4mm vastag helyre, és ez lehet, hogy kipúposítaná a vékony, 0,8-as lemezt. Már rendeltem vékonyabbat (3mm), két hét múlva itt lesz talán. Majd meglátom melyik lesz jobb végül. Most egyenlőre szivacs nélkül használom.
    A szivacson kívül van a külső, látszódó lemez, aminek a peremét körben visszahajtottam 90 fokban.
    A korábban említett vinklikhez egy 5mm-es távtartót fogattam, és abba mennek a csavarok, amik tartják a külső tésztaszűrőt.

    Folytatás...

    namivanmar 9 éve 15

  • Cleandustrial mini update

    Üdv

    Ha valakit esetleg érdekel a nagy csendben: a project nem halott, szimplán az anyagiak hiányoznak a továbbhaladáshoz.
    A gép a korábbi kiálló videokártyával és kábelen lógó meghajtókkal működik minden nap.
    Az első USB aljzataim néha szórakoznak, valami kontakt hiba van ott szerintem. Van hogy megy rendesen, van hogy csak USB 2 tempóval. Ennek majd utána kell járnom, de nem volt hangulatom szétbontani még.
    (Valamint idő közben elővettem egy pár éve készülő gitárt és arra fordítottam a szabad időmet, mivel ahhoz semmit nem kellett venni.)

    Az egyetlen fejlemény az építésben, hogy már van perforált lemez, igaz még nem itthon, hanem tesómnál. Pár hét múlva hazakerül remélhetőleg, akkor végre betakarhatom a lyukakat vele a radiátorok előtt, felett. Valamint azt hiszem 1-2 héten belül meg tudom rendelni a tápegységet, akkor játszhatok a kábelezéssel egy darabig. Bár amíg nem kerül minden meghajtó meg a videokártya a helyére pontosan addig nem hiszem, hogy nekiállok kábelt szabdalni. Először a tápegységet is fixálni kell majd jobban.
    Várhatóan március eleje körül lesz majd valami haladás és új bejegyzés.
    Amiket még meg kell venni:
    - tápegység (seasonic platinum 1000w)
    - videokártya kábel/PCI-e riser (baromi drága, árnyékolt 3M gyártmány lesz, nem bízom az olcsó kínaiban)
    - új SSD-k (Samsung 850 Evo 250+500GB)
    - vízhűtés (pumpa, pumptop, tartály, fittingek és akril csövek)

    Folytatás...

    namivanmar 9 éve 1

  • Cleandustrial kitérő - PWM Hub készítés

    Ha valaki követi a lassú számítógépház építési naplómat, az nagyjából tudja miről szól ez a történet. A terv az adott körülmények között leghalkabb gép készítése volt, 2db radiátorral, mindegyiken 3-3db ventilátorral. (A vízhűtés egyéb részleteire most nem térnék ki, lényeg a ventilátorok szabályozása) Alapjáraton egy relatív modern gép alacsony teljesítménye miatt nem termel annyi hőt, tehát gyengébb hűtés is elég számára. Ebből következik, hogy terhelés híján akár le is kapcsolhatnám a ventilátorok nagyját a zajcsökkentés céljából. (Ekkor 1-1 ventilátor menne mindegyik radiátoron) Mindehhez elég lenne akár egy kapcsoló. Viszont én szeretném ha fordulatszám szabályzás is lenne: ahogy nő a terhelés és hő leadás, úgy növekedjen a lapátok fordulatszáma is. A legtöbb mai számítógép már így kezeli a processzor hűtőjén lévő ventilátort.

    A ventilátorokat lehet külön beépíthető központtal manuálisan szabályozni, egy szimpla pótméter tekerésével változtatva a feszültséget. Ez a legegyszerűbb módszer, persze vannak sokkal komolyabb szabályzók is, de nagy méretük miatt sosem hoztak lázba.
    A másik lehetőség, hogy PWM ventilátort veszünk, melynek a fordulatszámát egy megfelelő alaplappal tudjuk szabályozni.

    PWM = Pulse Width Modulation = Impulzusszélesség Moduláció
    Személy szerint nem ástam bele magam a pontos működésébe, de ha érdekel, itt tömören leírják:

    Folytatás...

    namivanmar 9 éve 13

  • "Cleandustrial" - egyedi számítógépház építés 05

    Újabb mini update, avagy Frankenstein életre kelt.

    Szerencsére karácsony előtt megérkeztek a kábelek és csatlakozók amiket vártam, viszont a PCI-e toldó rövidebb a leírtnál, sőt nem is a legfelső portba terveztem a csatlakoztatást, pedig abba kéne, tehát a lehető leghosszabb ilyen kábelt kell beszereznem valahonnan.
    A ventilátorok és egyéb apróságok bekötéséhez pedig nem jóféle kábelt küldtek, de sikerült szereznem pár métert hozzá, így a front I/O-n csak a reset nincs bekötve, valamint csak fele ventilátor van a házban, gyári kábelekkel. Jelenleg minden nagyon átmeneti, lapáttal összehányt, hogy ne maradjak gép nélkül. A videokártya nem ütközött a vázzal így be tudtam azt is tenni és maradék csövekkel egy radiátorra kötve fut a hűtésem, így megúsztam a visszaállást léghűtésre.

    A tetőtérben még csak a beleszórt kábelek laknak:

    Folytatás...

    namivanmar 9 éve 5

  • "Cleandustrial" - egyedi számítógépház építés 04

    Sok reszelés, kevés haladás.

    Elkészültek a radiátor tartók, amik végül kicsit megváltoztak a renderelt tervhez képest. Így egyszerűbb a forma, könnyebb volt elkészíteni a kevesebb hajtás miatt, és a felső ventilátorok kábelét is bele tudom rejteni.

    Egész jól összepasszoltak a front I/O dobozával, de szerelni sajnos csak bizonyos sorrendben lehet:

    Felülnézet:

    A tápegység mögé kerülő hátoldal fele is félig kész. Kell rá egy nagy meg pár kisebb lyuk még. (Az SSD tartókat csak odadobtam, valahol a közelben lesznek majd végül)

    Folytatás...

    namivanmar 9 éve 4

  • "Cleandustrial" - egyedi számítógépház építés 03

    Mozgalmas nap volt a mai a futároknak. Nálam kettő is járt. Meghozták a radiátorokat és a Noctua ventilátorokat. A ventikkel egész jól jártam anyagilag. 5500ft körül jött ki darabja, 5 euro kedvezménnyel, ingyen szállítással. (Jobb az amerikai árnál is, hát még a brit vagy magyar boltokhoz képest.)

    Még múlt héten megjött a bekapcs gombom is, amit azóta be is illesztettem, a reset gombbal és SSD visszajelző LED-del együtt:

    A várakozás közben pedig néha napján építgettem is. Legelőször az SSD tartókat csináltam meg. Egyszerű szerkezet: a fixált gumi bütykökre felakasztható, majd egy csavarral rögzíthető.

    Folytatás...

    namivanmar 9 éve 9

  • "Cleandustrial" - egyedi számítógépház építés 02

    Pár napja megkaptam az alu lemezeket, egyből neki is álltam fúrni és ki/be- menetet vagdosni a levegőnek. Persze ezt jobb lenne cnc-vel csináltatni de úgy elveszik a móka egy része, a tanulás, és sok-sok forint meg átfutási idő. A nagy lyukak jelenleg reszelődnek, alakulnak.

    Valamint panelt rajzolgattam az USB-knek, és terveztem egy ventillátor elosztót. 2x3 ventillátor, tehát radiátoronként 1-1 csapat. Tápegységről kapják a 12V-ot, és külön-külön PWM szabályzás alaplapról. A fordulatszámot az alaplap szintén csak 1-1 ventillátorról kapja. Még csak papíron, mivel nincsenek meg a panelba a cuccok, így nem vagyok biztos a méretekben.

    Egypár csavar, anyag meg távtartó amiket vagy felhasználok, vagy nem:

    Folytatás...

    namivanmar 9 éve 7

  • "Cleandustrial" - egyedi számítógépház építés 01

    Az egész építgetés és első moddolásom a jelenlegi gépemmel kezdődött. Egy Fractal Design Arc Midi r2 faragásával: Nagyobb ablak, vízhűtés, kábelharisnyázás, világítás. Persze közben történt (amúgy is tervezett) alaplap+proceszor csere és elérte végső formáját a gép, amíg úgy nem döntöttem, hogy saját házat építsek. Kicsit nagyobb radiátorok (a dupla 120-asok helyére tripla), a Noiseblocker ventilátorok helyett Noctuák kerülnek, így talán kicsit még le tudok faragni a zajból ami így is elég minimális volt, köszönhetően a fél-passzív tápegységnek is.

    A jelenlegi forma:

    A megmaradó alkatrészek:
    Alaplap: Asus Z97 Deluxe
    CPU: Intel i7-4790k
    Ram: HyperX Fury 2x4GB 1866 - Ehhez majd hozzájön még 2x4GB remélhetőleg
    GPU: EVGA GTX 770 SC 2GB + XSPC blokk - Ez egy darabig még marad sajnos
    CPU block: Koolance CPU 380i

    Folytatás...

    namivanmar 9 éve 4

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.