Hirdetés

Csendet akarok!

Sajnos az egész család sorozat, film és zene függő. Ebből adódóan a HTPC-ben levő háttértár már most is igen nagy. Jelenleg 3db 1,5 terrás ecogreen hdd kerreg a masinában. Tavasszal ezt a területet növelni fogom 8 terrára. Ami már 4db HDD-t feltételez.

Az addig rendben van, hogy ezek a HDD-k nem annyira zajosak, de azért szó mi szó, lehet a hangjukat hallani. Ebből adódóan elhatározásra jutottam. A masinát le kell paterolni a pincébe, hogy ott zörögjön. Ma megvolt a főpróba. Megosztottam a meghajtókat windows 7 alatt, és a MacBook-on levő XBMC-be pedig beállítottam. Amikor ez összeállt lehurcoltam a gépsast a pincébe bekapcsoltam és irány a hálószoba. MacBook felébreszt, XBMC indít. Hálózati meghajtókat látja. Első teszt. Mp3 lejátszás, tökéletes. „sima avi” lejátszás, tökéletes. Na mondom próbálok egy 720-as tömörítésű HD filmet is… hátha… erre a pofám leszakadt mert röccenés-mentesen lejátszotta. Azt elfelejtettem írni, hogy az adatokat természetesen wifi-n keresztül adagoltam a gépnek.

Vezeték nélkül könnyebb? Avagy drót vagy nem drót :-)

Sokat morfondíroztam, hogy a lakásom másik szobájába hogyan tudnék audio jelet továbbítani, falfúrás nélkül és ilyen „barbár” dolgok nélkül.

Mindig is lusta voltam, ha ilyenre kellet vetemednem. Falat átfúrni, körbe vezetékezni mindent, szőnyeg alatt vezetni a kábelrengeteget és még sorolhatnám napestig a kábel elvezetési módokat. Ezek számomra nem jó dolgok. Éppen ezért is nincsen sok pont egyes hangrendszerem, mivel ha a kábelezésre gondolok elsírom magam. Így csak valami „speciális” megoldás maradt.

A helyszín egy átlagos téglafalú 2 szobás lakás. Egyik szobában van a Hi-Fi a másikban televízió és a HTPC (a félreértések elkerülése végett a szobákban más dolgok is vannak). Addig nincs is baj, amíg a tv-s szobában vagyok, mivel ott a tv hangszóróin keresztül áradnak felém a zenék és a filmek hanghullámai. Viszont, ha a másik szobában szeretnék zenét hallgatni egy pohár borral a kezemben, akkor előtte ki kell, hogy írjam egy CD-lemezre. Eddig ez így működött, de a minap lejött a köd, mert nem találtam a kedvenc Tátrai Tibor albumomat. Akkor eldöntöttem, hogy a HTPC-t össze kell valahogy hozni a HI-FI-vel. Próbaképpen kihúztam egy sima árnyékolt kábelt kb. 20 méter hosszan. Iszonyú zúgás és búgás, a hangja egy förtelem volt. Maradt a Toslinkos játék, de arról is letettem, mivel egy 20 méteres darab aranyárban lenne (10.000 ft feletti összeg) és akkor még arról nem is szóltam, hogy az erősítőm nem képes fogadni semmilyen digitális jelet, csak analógot (jeaah). Nézegettem a neten az ilyen Analóg Digital átalakítókat, de drágák voltak. Már úgy voltam vele, hogy nem érdekel az egész, marad a CD lemez.