Hozzávalók:
5 kg pritaminpaprika (vagy kápia paprika) 5 kg padlizsán 1,5 kg vöröshagyma 1,5 kg sárgarépa 1 l paradicsomlé 1 l étolaj vagy szőlőmagolaj 1 kg főtt bab (opcionális) 1 ek fekete bors 4 db babérlevél só (ízlés szerint, kb. 3 ek)
Elkészítés:
– Süssük meg a padlizsánt és a pritaminpaprikát (vagy kápia paprikát)! A legjobb, ha ezt faszénen tesszük, ami kellemes füstös ízt kölcsönöz neki.
– A vöröshagymát olajon, nagyon lassú tűzön pirítsuk meg!
– Közben főzzük meg, majd pürésítsük a sárgarépát!
– Keverjük össze a paprikát, a hagymát, a répapürét és a paradicsomlevet, majd dolgozzuk át botmixerrel! Ezután adjuk hozzá a padlizsánt, és mehet bele a babérlevél, só, bors.
– Innentől még egy órán át főzzük!
– Tegyük el fertőtlenített üvegbe a nagyon forró zakuszkát, a tetején egy evőkanálnyi forró olajjal! Mehet rá a fedő, és dunsztban hagyjuk kihűlni!