2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Két borkoktél

    Ezeket a recepteket többnyire magamnak akarom elmenteni, de hátha más is kedvet kap kipróbálni őket, ha már itt a kánikula. :))

    Rosé borkoktél (Levander „Rozé”Mary):

    Rozé
    Aperol
    Levendula szirup
    Lime & Tonic

    Csillag borkoktél (Elderflower Spritz):

    Egri Csillag
    Bodza szirup
    Limoncello
    Szóda

    A receptek innen.

    amanoba 9 hónapja 0

  • Uzsonnabor

    "Hogy bízhassunk álmaink igazában, rizlinget vagy szilvánit igyunk – mondani sem kell: szikvízzel! Ne kössünk kompromisszumot, a fröccs sem suta koalíció (bár létezik koalíciós fröccs: egy nagyfröccs és két kisfröccs egy pohárban, Moldova György ír róla a Néma súgóban). Kártékony felfogás, miszerint fröccsbe gyengébb bort kell keverni. A képlet végtelen egyszerű: jó borból inni-, rossz borból csapnivaló fröccs kerekedik. A gyakorlott fröccsivó már az ital színéből és az apró gyöngyök gomolygásából pontosan tudja, értő kezek készítették-e a spriccert. És ha igen, az a legnagyobb gyönyörűség! A jó fröccsnek ritmusa van, ezért ha olvasunk, csak verset olvassunk közben – s ha igazi ínyencek vagyunk, azt is tudjuk, a kisfröccsnek a felező nyolcas áll a legjobban, jambikus lejtéssel. Így a gondolatnak is ritmusa lesz, ritmusa lesz a napnak, az életnek. Az elszánt uzsonnabor-fogyasztó mindig pontos és megbízható (Rottenbiller utcai pincekocsmákban járta a mondás, miszerint a pontos időt is a jó ivóhoz mondja be a Kossuth meg a Vasút)!

    Folytatás...

    amanoba 10 hónapja 5

  • Téli forró alkoholos italok: Vörösboros forró csoki; Smoking bishop; Mama Juana

    Csokoládéhoz bort párosítani éppen annyira nem újdonság, mint bizonyos borokban fölfedezni csokoládés ízjegyeket. A kakaó földes mélységének és egyes vörösborok fűszeres, bársonyos teltségének szövetsége az égben köttetett, mégsem jut feltétlenül eszünkbe egy italban hozni őket meghitt közelségbe egymással – pedig igencsak érdemes.

    Elkészítés:
    Olvasszunk fel egy tábla (100g) legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládét 5 dl zsíros tejben. (Erre a legjobb módszer, ha a tejet – akár egy rúd fahéjjal – fölforraljuk, majd a csokoládéra öntjük, és addig kevergetjük habverővel, amíg a csoki teljesen föloldódik.) Adhatunk hozzá egy pici cukrot is, de igazából nem szükséges, ha bírjuk az enyhe édesség és a fűszeres-kesernyés ízek felnőttes kontrasztját. Amikor a csokoládé föloldódott, adjunk a keverékhez 2,5 dl közepes testű, fűszeres-gyümölcsös vörösbort, és tulajdonképpen készen is vagyunk; tovább melegíteni nem kell.

    Biztos választás a merlot, de ha esetleg még fűszeresebbre hangolnánk az italt, akkor használjunk chilis csokoládét (vagy dobjunk a tejbe a fahéj mellé egy csipet chilipelyhet), és használjunk újvilági stílusú, dzsemesen gyümölcsös shirazt. A szervírozáshoz használt bögrékbe egy-egy szál rozmaringot állítva pedig még egy plusz villanásnyi télies fűszerességet adhatunk az íz-és illatélményhez.
    megj.: kadarka, portugieser és jó lehet ;)

    Folytatás...

    amanoba 1 éve 5

  • Borszőlőfajták területi adatai Magyarországon 2021

    Semmi komment, csak egy nagyon szép táblázat.

    amanoba 2 éve 2

  • Forralt bor ahogy egy sommelier csinálja

    Főleg magamnak szeretném elmenteni Kovács Antal sommelier jótanácsait, de hátha más is érdekesnek találja.

    A megfelelő alapanyag:
    "A forralt bort készíthetjük fehérborból, rozéból, sillerből, vagy vörösborból is. Viszont én általában fehér borból, vagy roséból nem készítek forralt bort, mert ezek a bortípusok a melegítés hatására hajlamosak zavarosnak mutatkozni....Főként emiatt én a siller bort, vagy az alacsony tannintartalmú vöröseket preferálom. Az alacsony tannintartalom a forralt bor esetében kulcsfontosságú szempont, mert a magas tannin- (csersav) tartalom kellemetlenné teszi a végeredményt. "

    A recept:
    "1 palack bor,
    8 db szegfűszeg,
    1 db csillagánizs,
    1 rúd fahéj,
    3 evőkanál nádcukor,
    1/2 citrom leve,
    1 narancs leve.

    A bort a fazékba öntjük, beletesszük az összes hozzávalót. Max. 78 fokra (azért ennyire - egészen pontosan 78,4 Celsius fokra, mert ennyi az alkohol forráspontja) melegítjük (és nem 100 fokon forraljuk!), 15 percig ezen a hőmérsékleten tartjuk, közben egyszer jól átkavarjuk. Leszűrjük, és kész is, az eredmény pedig szívet lelket melengető."

    amanoba 2 éve 7

  • Időjárás, klíma és emberi tevékenység térképeken - Magyarország

    Ma jött szembe ez is facebookon, a tegnapi bejegyzésemhez kicsit kapcsolódva.

    Kevésbé interaktív ugyan, de legalább olyan érdekes.
    Engem pl. kicsit meglepett, hogy hőmérséklet és csapadék szempontjából dél és kelet Budapest mennyire "kilóg" a környezetéből.

    amanoba 2 éve 11

  • Magyarország Nemzeti Atlasza - térképek

    Informatív és részletes gazdasági, társadalmi térképek .
    Nem csak "térképkockáknak" ajánlott! :B

    amanoba 2 éve 4

  • Lemezboltok Budapesten

    semmi extra, csak egy jó kis gyűjtemény a wlbp cikkben. :))

    amanoba 3 éve 2

  • Ivókutak Budapesten

    A Fővárosi Önkormányzat egy térképen összegzi, hogy hol vannak tűzcsapra szerelt ivókutak, ami gondolom ebben a hőségben nagyon jól jön.
    Magam sem tudtam róla hogy elérhető így, egyben, térképre szedve, a cikkben pedig a bkk futár alkalmazást is említik a honlap mellett.

    Mindenki pótolja az elveszett folyadékmennyiséget!
    Kulacsra, palackra fel!

    amanoba 3 éve 6

  • Egy komment

    Facebookon született nyilvános cikk alatti nyilvános hozzászólás.

    "Szabolcs Novotni Pont azért kellenének szakemberek, hogy ne irkáljanak ilyen hülyeségeket.Egy értelmes országban a sajtó nem indít gyűlölet kampányt a lakosság 85 %a- ellen. Ugyanis ma hazánkban a lakosság ennyi %- autósember, az autótlanok vannak, alapos kisebbségben. Mégis, akár fősodrú médiát nézzük akár TotalCart (szerencsére az már nem az) mindenki az autósokat - akik a lakosság döntő többségét alkotják - kutyapi...zzák. Igen, amikor a leghülyébb "érv"-et hallom " az autóban egy ember ül, egy ember ül, egy ember ül" akkor azon gondolkodom el, hogy most tényleg mindenki ilyen ostoba, vagy csak a sajtó? Tegyétek már be egy imamalomba : és tekerjétek " azautóbanegyemeberül". Ha egy csöpp sütnivaló lenne és egy kicsit tudnátok számolni, akkor rájönnétek, hogy, ha az autóban egy ember ül az akkor is 25% kihasználtság! Úgy ám, kiskomám! Számold már ki ezt az arányt, akkor, amikor a 123 férőhelyes autóbuszon, vagy 36 tonnás villamoson három ember ül! Tanultál matekot nem? Nade az autót 25 % rosszabbul nem lehet kihasználni, mert 0, 11 % ember nem tud vezetni, a vezetőülésben minimum, annak a bizonyos egy (!) embernek ott kell ülnie. Viszont gondoltál, már arra , amikor az autóbusz, vagy a villamos 0 azaz nulla emberrel halad? Utas nélkül! Az hány százalékos kihasználtság? 35 tonnát mozgatni a semmiért?

    Folytatás...

    amanoba 3 éve 60

  • zene

    évek óta (talán 8-10 is van) keresem az alábbi zenét ebben a remixben.
    akkor csak egy wake up címmel letöltött mp3 volt belőle, most hallottam egy mixben, onnan a shazam segítségével elindultam és 20 percnyi kutatás után meg is találtam! :C
    szóval nem feladni, küzdeni! ...még ha ilyen apróságról van is szó :))

    Harold Melvin & The Blue Notes - Wake Up Everybody (DJ Apt One Re Edit)

    amanoba 4 éve 5

  • Utóbbi idők egyik legkellemesebb mixe..

    Már nem is tudom, hogy hol láttam, egy francois k mixet, amire rákattintottam, hallgattam de nem aléltam el tőle..véget ért a zene majd továbblépett az automatikus lejátszás a következőre, és akkor jött ez:
    Freejive - A 6th Borough Blend
    úgyhogy, mos jól itt hagyom az utókornak. :))
    ui.:igaz, hogy már kilenc éves, de lehet, hogy épp a nosztalgiafaktor miatt talált be.

    amanoba 5 éve 3

  • Notch

    Tényleg?! Most komolyan?!
    Akkora trendsetter az apple ezzel a nyamvadt kamera/szenzorszigettel, hogy miután bemutatta múlt évben, most sorra jönnek ki az androidos gyártók is koppra pontosan ugyanezzel a megoldással?!
    Semmi egyedi ötlet, semmi újítás?
    Esetleg csak simán hagyni a kijelzőt 4 kb. egyenes oldallal határoltnak?
    Nem, nem...bele kell rakni azt a nyamvadt belógó nemistudommineknevezzemet..de ha legalább lenne értelme azon a nettó parasztvakításon kívűl, hogy 0,2 collal nagyobb számot lehet írni a kijelzőméret mellé.. :U
    Pofám leszakad.
    És az egy dolog, hogy a copypaste kínai gyártók sorra dobják ki a készülékeiket ezzel a bemetszéssel, már az lg g7 is ilyen formatervvel tünt fel.[link]

    Komolyan mondom, ez[link] a twitteres kiírás nagyon találó,és egyben szomorú is:
    “If Apple were to put bunny ears on the iPhone on Monday, by Wednesday we'd have bunny-eared Android phones in stores. This is the world we live in.”

    A mai MA-s sony interjú is rátesz erre a 3,5-ös jack elhagyására adott magyarázattal..bullshit a köbön!

    amanoba 6 éve 30

  • Zenék reggelről a rádióból

    Semmi xtra, csak gyakran shazamozon be a zenéket, és úgy döntöttem, megosztom a legutóbbi nekem tetsző felfedezéseim.

    Dan Croll - From nowhere
    - ezt tuti hallottam már korábban, viszont eddig még nem volt meg)

    The James Hunter Six - I Don't Wanna Be Without You (Official Audio)

    Lainas Ft Mixailidi - Avec Toi (Goji Berry Edit)

    DJ Disse - Walk On The Wild Side
    - ezt is ismertem korábbról, de csak most figyeltem fel rá egy Lévay Balázs interjú kapcsán, ez a remix pedig nagyon megtetszett. :))

    amanoba 6 éve 0

  • Elkezdtem könyvet olvasni

    Sosem voltam igazán nagy könyvolvasó.
    Gyerekkoromban egy-két kötelezőt ledaráltam, illetve később tiniként néhány slágerkönyvet olvastam főleg.
    Aztán később inkább újságot, cikkeket, olykor-olykor valamilyen szakirodalmat, esetleg rövidebb kiterjedésű dolgokat olvastam, viszont ezeket rendszeresen. Ahogy azóta is olvasok napi szinten online, nem is keveset. Gyakran előfordult, hogy elkezdtem egy könyvet ami nem kötött le annyira, hogy ne tudjam letenni, így szépen lassan egyre ritkábban láttam hozzá, míg teljesen abbamaradt az olvasása.
    És így történt a legutolsó kezembe került - egyébként egyáltalán nem nehéz - olvasmánnyal, Zsiga Henrik - Óceánok szolgája, avagy luxushajón dolgoztam című írásával is. Félre tettem, hosszú hónapokra, aztán nyár elején ismét kezembe került. És akkor eldöntöttem, hogy ezt a nyamvadt pár oldalt, ha törik, ha szakad el fogom olvasni. És el is olvastam.
    Azóta pedig már a harmadik könyvet olvasom. Azt hiszem kezdek belelendülni.

    amanoba 6 éve 27

  • Ötletelés vállalkozáshoz

    Vannak szakaszok az életemben, amikor elkap az érzés, hogy na akkor kellene valamit vállalkozni. Persze sose igazán komolyan, csak eljátszottam a gondolattal, elkezdtem fejben "építkezni". A fejben építkezés előnye, hogy megvan minden materiális dolog ami kelhetl hozzá, és ez a könnyebbik része. Ugyanis a legfontosabb dolog, ami kell egy vállalkozáshoz az ÖTLET! Unikális, sosemvolt, úttörő..na ezek azok a jelzők, amik eddig nem voltak meg a fejben elsütött vállalkozásötletekhez. Valami olyanon próbálok agyalni, amiben ha nem is az első, de az elsők közötti lehetek. Ennek megvannak az előnyei és megvannak a hátrányai is - mármint ha valaki valamiben első -, valahogy még is ezt látom a siker kulcsának ebben az esetben, az én esetemben.
    Nade! Amiért virtuális billentyűzetet ragadtam, az az ÖTLET! Történetesen annak elfelejtése. Ültem tegnap az irodában a gépem előtt, amikor bevillant az ÖTLET, amikor a szomszéd iroda ajtaja kicsapódott, a munkatársam hozzámszólt, és abban a pillanatban paff....kiürült a fejem. De totalisan. Próbáltam "visszamenni". Mint amikor kimegyek a konyhába, és hirtelen nem tudom miért is mentem, aztán vissza a szobába, leülök a kanapéra ahonnan indultam, és akkor bevillan! Mogyoróért!

    Folytatás...

    amanoba 7 éve 24

  • a mai MA teszt margójára

    Elképzelt párbeszéd:

    - tessék, itt egy kisebb kupac fekália 50.000-ért.
    - ááá annyiért sok, nem kell, hisz ez csak szar.
    - akkor legyen ugyanaz a kupac fekália 27.000!
    - na mindjárt más, ennyiért már elnézem neki, hogy csak szar..sőt ajánlom másnak is!

    értem, hogy vannak benne értékelhető dolgok, de ennyi kompromisszummal, ajánlani valamit. :F

    amanoba 7 éve 20

  • Köztéri bringapumpák Budapesten (updt: 2017.05.18.)

    Össze szeretném gyűjteni a köztéri bringapumpák helyeit.
    Mivel nem egy cég vagy szervezet helyezi el ezeket, hanem kerékpáros szervezetek, önkormányzatok stb., így összesítve nem találtam még meg, ehhez kérném a segítségeteket.

    Magát a kezdeményezést azt hiszem az V. kerület-Belváros indította.
    Javítsatok ki nyugodtan ha tévedek, mindenesetre én az övékével találkoztam először az Alkotmány utcában.
    A kiépítése után pár rövid hír megjelent róla, amiben azt is írták, hogy a Széchenyi tér mellett üzemel ez, és azon kívül a kerületben hét helyen van még ilyen.
    Kutakodtam, pontos sajtóinformációt nem találtam ezzel kapcsolatban, de előkerült a Ferenciek tere, a Hercegprímás utca és a Nádor utca is mint pumpalelőhely.
    Ritkán járok ezeken az útvonalakon, úgyhogy megerősítést vagy cáfolatot is várok.

    Valamint a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft is helyez el pumpákat, ezeket egy térképen meg is lehet tekinteni. (játszóterek, street workout helyek, ivóvíz csapok, Bubi állomások és egyebek mellett)

    A bejegyzést igyekszem frissíteni a hozzászólásaitokkal!

    updt: 2017.04.10.: Amras: 13. kerület Balzsam utcai kerékpár tárolónál is van egy. Újpest-Városkapu metrókijárat.

    Folytatás...

    amanoba 7 éve 4

  • lg g flex aztaq!!!4

    a videó magáért beszél :Y

    amanoba 10 éve 0

  • gyarmat

    nem egészen három hete jelent meg a belga gyarmat című száma, ami az új, sanyi című lemezükön lesz hallható.

    sokan, sokféleképpen értelmezik, vagy éppen értelmezik félre, egy biztos nem egyszerű.
    itt egy kis segítség hozzá.
    szerintem ismét egy klasszikus született. :))

    amanoba 10 éve 1

  • (le)állás

    6.15 óta áll a rendszer, azóta áll a munka....
    Ha hirtelen valami csoda folytán megjavul, akkor meg orrvérzésig kell majd tolni, nem szeretem az ilyet. :N

    amanoba 11 éve 0

  • egyenes labirintus

    a legutóbbi tolsztojos mix után, ismét újabb zenei-irodalmi gyöngyszemre találtam.
    igaz régebbi, de számomra új.

    hallgassátok yonderboi keze munkáját. :))

    amanoba 12 éve 0

  • épp ez szűrődik be

    ha jól hallom, a Szigetről:
    The Kinks - You Really Got Me

    de ha nem akkor is jó zene! :))

    amanoba 12 éve 1

  • ilyenek történtek

    ez megint egy "régnemírtam" bejegyzés.

    azóta elkezdődött a nyár, vettem bkv bérletet, rohadt meleg volt, egyre többet mozdultam ki, jó idő, haverok, császkálás.....pénzköltés.

    voltunk a 3 napig balcsin meg 'soundon, a csütörtöki nap, megadta, kifogtuk a jó időt, sztem kifogtuk a jó fellépőket is, bár solveig nem fosatott be, nagyjából azt kaptam amit vártam.
    (sőt kicsit kommerszebbet is, de legalább ráhúzott majd egy órát, mert nagyon élvezte, és ebből ránk is ragadt)
    két napra rá, három óra alatt -amiből kettőt vízibiciklin töltöttünk óránként kétezeré-rákvörösre égtem, úgy, hogy még most is hámlok. tudom, naptej, de nem bíztunk a napsütésben.

    júliustól új munkarendben dolgozom, egy nap meló 12 órában (6-11,12-14 és 18-23 elosztásban kb) egy nap pihi, mostanra kezdem megszokni, lehet jobb lesz mint az előző volt.

    mindezek következtében megtörtént, hogy majdnem két hónapig nem mentem haza szüleimhez, ami még eddig nem fordult elő az életemben, fura volt, és azt kell hogy mondjam rossz is.

    elvittem szervizbe az egerem, abban bízva, h kicserélik újra, amit majd nem bontok ki, mert kényelmetlen, és eladom, és veszek újat és dejólesznekem....de nem, nálam a problem, a lézer egérnek nem mindegy min használja az ember. így beruháztam egy vatta újra, a4tech x6-70d lett a nyerő, ugyanis, előtte ugyanilyenem volt, és évekig megelégedéssel használtam.

    Folytatás...

    amanoba 12 éve 0

  • marad a homály

    tegnap hírtv-n az MPVI Mobil Zrt. (leendő negyedik szolgáltató) elnökével, Kalmár Istvánnal volt egy interjú, ami bizonyos kérdésekre kereste a választ az új szolgáltatóval, a szolgáltatás beindulásával kapcsolatban, de kevés konkrétummal szolgált. (sajnos)

    mindenesetre, igyekezett hangsúlyozni, hogy piac van, meg verseny van..majd meglátjuk mi lesz. :))
    itt a link az interjúhoz.

    tényleg ennyire fontos a titkolózás, vagy valami nagy dobásra készülhetnek?

    amanoba 12 éve 2

  • isten nyugosztalja Donna Summert..

    a disco egyik legnagyobb alakja volt, imádom a zenéit.

    DONNA SUMMER - LAST DANCE

    amanoba 12 éve 2

  • "megfogadom"

    gondolom sok ember szájából hangzott el ez a mondat, és gyakran csak a levegőben landolt, nem ért célt..

    sajnos nálam is gyakran előfordul, hogy szeretnék valamit megtenni, aztán valahogy nem valósul meg a dolog, vagy nem úgy, ahogy kellene, vagy el se kezdődik. miért?
    szeretek halogatni? kevés az akaraterő? épp rossz idő van kint? rosszul állnak a részvényeim a tőzsdén? van rajtam sapka? milliónyi oka lehet, de ezeket az okokat mindig én találom meg, nem ők engem.

    pedig ez is tanulható, mint minden. (szerintem, de hallottam már másokról is, hogy hisznek ebben :K )

    a bejegyzést a dívány cikke ihlette, ami itt-ott kicsit elcsépelt, de találni benne igazságot.

    ki hogy szokott "megfogadást" betartani, vagy éppen nem betartani?
    vannak egyéni praktikák?
    vagy tényleg annyi, hogy kicsiben kezdeni és mindig többet, jobban? ...de egyszerűnek hangzik ez így :))

    amanoba 12 éve 5

  • fesztivállapot

    életemben eddig egyszer jutottam el nagyobb fesztiválra, 2008-ban a balatonsoundra, akkor még megfizethető (bb) volt, azóta csak a nyálam csorgatom a sok-sok kimaradó bulira.

    viszont az exit domborított egy jó árat, április 24-ig 20 magyar pénzét lehet hozzájutni a négynapos bérlethez, ami mellesleg kempingezős is..

    a kérdésem: ki az aki volt már exiten? mik a tapasztalatok? milyenek általában az árak? milyen a közönség és a vendéglátó nép? no és persze ki az aki szintén gondolkozik rajta, vagy már be is szerezte a jegyét?

    a végére pedig egy zene. :))

    amanoba 12 éve 2

  • néha egyszerűen

    néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak.

    esti műszak előtt elugrottam boltba kenyérért, és sikerült egy olyan friss kenyérre szert tennem, hogy a táskámon keresztül melegítette a combom.
    és nem bírtam ki, hogy ne vágjam meg itthon, és két sonkás kocka sajt kíséretében ne egyem meg a domóját (végét). friss, ropogós, isteni volt, egy kis zöldséget hiányoltam mellőle, de sajna nem volt szép, amit megvettem volna. :))

    amanoba 12 éve 10

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.