Forralt bor ahogy egy sommelier csinálja

Főleg magamnak szeretném elmenteni Kovács Antal sommelier jótanácsait, de hátha más is érdekesnek találja.

Hirdetés

A megfelelő alapanyag:
"A forralt bort készíthetjük fehérborból, rozéból, sillerből, vagy vörösborból is. Viszont én általában fehér borból, vagy roséból nem készítek forralt bort, mert ezek a bortípusok a melegítés hatására hajlamosak zavarosnak mutatkozni....Főként emiatt én a siller bort, vagy az alacsony tannintartalmú vöröseket preferálom. Az alacsony tannintartalom a forralt bor esetében kulcsfontosságú szempont, mert a magas tannin- (csersav) tartalom kellemetlenné teszi a végeredményt. "

A recept:
"1 palack bor,
8 db szegfűszeg,
1 db csillagánizs,
1 rúd fahéj,
3 evőkanál nádcukor,
1/2 citrom leve,
1 narancs leve.

A bort a fazékba öntjük, beletesszük az összes hozzávalót. Max. 78 fokra (azért ennyire - egészen pontosan 78,4 Celsius fokra, mert ennyi az alkohol forráspontja) melegítjük (és nem 100 fokon forraljuk!), 15 percig ezen a hőmérsékleten tartjuk, közben egyszer jól átkavarjuk. Leszűrjük, és kész is, az eredmény pedig szívet lelket melengető."

Tovább a fórumba.