2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Gris | Bemutató

Írta: | Kulcsszavak: gris . bemutató . játék . ps4 . devolver

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok, megint egy kisebb címet szeretnék bemutatni nektek, ami most jelent meg nemrég PS4-re de PC-n és Switchen már tavaly december óta elérhető.

A Gris azon egyszerű játékok sorát gyarapítja amik a játékosok érzéseikre/érzékeikre hatnak, a látvány és a zene valami elképesztő hangulatot áraszt magából. Játékmenet tekintetében egy relatív egyszerű platformert kapunk, ami egyáltalán nem nehéz és adja magát mindig, hogy merre kell tovább menni. A történetet nem rágja a szánkba az alkotó, azt inkább az ember képzeletére bízza ami ebben az esetben szerintem egyáltalán nem gond.

A játék elején fekete-fehérben pompázik minden és ahogy haladunk előre fedezünk fel újabb színeket. Először a pirosat, majd a zöldet, végül a kéket és ezek mellett főhősnőnk is tanul új képességeket amikkel a játék során elénk táruló akadályokat is tovább tudják variálni. Minden színhez külön fejezetek tartoznak és teljesen egyedi látványú világrészek, ahogy a zenei aláfestés is mindig változik. Ezek között a világrészek között nincs töltőképernyő, az átvezetőkkel együtt egy folyamatos egészet alkotva válik teljessé a körülbelül 4-5 órányi tartalom.

A játékmenet igazi klasszikus 2D ugra-bugra, meghalni nem nagyon lehet és elakadni is csak minimális esélyünk lesz mert tényleg adja mindig magát a következő lépés. A különféle pályarészeken amolyan csillagokat fogunk keresni, mert azok kellenek majd ahhoz, hogy tovább tudjunk jutni és ezek a csillagok követnek minket, adott helyeken hidakat alkotnak és gyakorlatilag a játék végéhez is ezeket kell összegyűjtenünk.

A színek és a zene mellett erősen épít a geometria formákra is a játék, az utolsó fejezetekben ezek mellé csatlakozni fog még a fény és a hangjáték is, tovább bővítve a lehetőségeket és a kirakósok összetettségét, bár ez utóbbiaktól ne várjatok agytépő nehézséget. Karakterünk nehéz kockává tud válni, vagy könnyedén szökken a levegőben, énekhangjával életre kelti a környezetét és mint valami rája úgy suhan a habok között. A játékmenet folyamatosan fejlődik az első pillanattól az utolsóig.

Véleményem szerint egy kifejezetten szép játék a Gris, nem pixelart stílusú mint azt ebben a kategóriában az utóbbi időben megszokhattuk. A zene, amiért a Berlinist felel, egyszerűen magával ragadó, nagyon ügyesen kiszolgálja a látottakat. A játékmenet egyszerű és bárki számára könnyen elsajátítható, egyáltalán nem okozott kellemetlen pillanatokat, sőt véleményem szerint talán kicsit túlságosan is könnyű lett és sajnos ebből adódóan sem tart ki túl sokáig a játékidő. Szívesen elvesztem volna még pár órácskát ebben a világban. Nem szégyen, a játék végén az egész annyira megérintett, hogy nekem is kicsúszott 1 könnycsepp a szememből. Ha az ár/idő arányt nézzük akkor lehet kicsit soknak találhatja az ember azt az 5.200.- forintot érte, de ha az élményt veszem alapul akkor 1 fillért sem sajnáltam.

Pro:
- Látvány
- Zene
- Játékmenet
- Hangulat

Kontra:
- Rövid
- Szinte semmi kihívást nem nyújt

Pontszám: 90

Hozzászólások

(#1) tomazin


tomazin
veterán

fent van a bakancslistán.
egy videót beszúrhattál volna a cikkbe, szerintem azzal jobban megmutatja magát, mint a képekkel.

(#2) Xaels válasza tomazin (#1) üzenetére


Xaels
félisten

Igazad van, hogy lehet videó jobb lett volna. Úgy gondoltam a lehető legkevesebbet mutatom meg, hogy ha valaki belevág annak minél több legyen az újdonság. Amúgy tele a youtube videókkal is.

[ Szerkesztve ]

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#3) tescodr


tescodr
tag

Mikor megjelent akkor vetettem rá magam,és azt kell mondanom hogy az utóbbi idők legjobb atmoszférájával rendelkező játéka.Egyszerre lehengerlő és szívbe markoló alkotás, ami elmesél egy történetet de a játékosra bízza hogy hogyan értékeli azt, a saját személyes tapasztalatai alapján. Én mindenkinek csak ajánlani tudom, nagyon mély utazás ez, ami a videójátékot mint platformot egy új, már, már művészeti szintre emeli. Papír zsepit készítsetek azért.

[ Szerkesztve ]

(#4) Xaels válasza tescodr (#3) üzenetére


Xaels
félisten

A Rime is hasonló volt például.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#5) markknight


markknight
veterán

Ezt iPaden tolom, valahogy jobb ott. Valóban impozáns darab, de úgy vagyok ezzel a játékkal mint a monumental valleyval. Újrajátszhatóság max 5 évente.

(#6) Xaels válasza markknight (#5) üzenetére


Xaels
félisten

Tény, hogy nincs nagy újrajátszhatósági faktor benne. A mobil gaminget elengedtem teljesen, volt egy blogsorozatom ahol droidos cumókkal foglalkoztam de hitvány a felhozatal és mindent agyoncsapnak a mikrók.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#7) ProEvoFan


ProEvoFan
nagyúr

Szokásos fasza minőségi bemutató.
Megvettem én is, még akciós, 2600 forint.
Sokat várok tőle.A látványvilág és a zene együttesen valami fantasztikus atmoszférát teremt már a youtube videókon is.Ez az a játék, amit szigorúan csendes környezetben kell játszani.

(#8) Xaels válasza ProEvoFan (#7) üzenetére


Xaels
félisten

Köszi. Mindig igyekszem kihozni a maximumot ha írok valamiről.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.