2024. február 23., péntek

Gyorskeresés

Fogyás csodaszer nélkül

Írta: | Kulcsszavak: fogyás . étkezés . sport

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

2011 november 6-a volt a nap, amikor Németországba költöztem. 186 cm magasságomhoz közel 130 kg társult... szóval elmehettem volna hentes árunak is hentesüzletbe.

Na, de volt a nagy terv, hogy lefogyok.

Soha nem voltam egy nádszál gyerek, de kövér sem. Amellett, hogy zabáltam, mindig elég sokat mozogtam és így elhízva nem nagyon voltam.
2009-ben aztán volt egy balesetem és jó másfél évig ki volt lőve a sport. Az első 7 hónapban ágyban feküdtem, de a zabalás megmaradt. Kicsit Start Wars Jaffanak éreztem magam... de hát legalább voltak alattvalóim ;]

Szóval, irány Németország, új élet, fogyás, kolbászból kerítés, csillámpóni, minden jó.

Elhagytam a nagy kedvencem a csipszet, de egyik napról a másikra. Aztán elhagytam mindenféle édességet és az édesítővel készült italokat is.
Maradt a sör meg a víz :C

Elkezdtem focizni, heti 3-szor és már a pár elhagyott étel és a rendszeres sport hozott változást.
Közbejött aztán egy húsvét, ami kissé kizökkentett a ritmusból, pláne, hogy otthon töltöttem.
Visszajövet megint nekifogni, nem volt könnyű, de még tovább léptem, elkezdtem figyelni mit eszek és elkezdtem keveset enni.
Ennek igazából szenvedés lett a vége, minden nap éhes voltam és 9 hónap után ugyan 82 kg voltam (igen, lehet számolni, brutális fogyás volt), de fejben nem bírtam tovább.

Ezután jött megint zabálás, vagy fogyókúra, zabálás, csodaszer, zabálás, kúra, zabálás, kúra...

Valahogy még is beállt a szervezetem 95 kg környékére, ami a testfelépítésemnek köszönhetően egyáltalán nem látszik meg. Javarészt olyan 88 kg környékére saccoltak.
Elégedett nem voltam és elkezdtem utána olvasni dolgoknak, felkerestem egy személyi edzőt, táplálkozási szakértőt... de csak beszélgetés céljából.

Kb. mindenhol azt eredményt kaptam, hogy nem egyik napról a másikra átállni, meg diéta meg sport megdöglésig, mert akkor ha rövid időre is, de nem úgy csinálom, akkor vissza jönnek a kilók.
Mindent lassan és meggondoltam. Könnyűnek hangzik és bizony az is.

Telefonra van egy halom app, amikkel kalóriát lehet számoltatni. Én összesen 9-et futtattam egyszerre, mert ki akartam hozni egy átlagot.

Szóval, 186 cm magas vagyok és a start súlyom 96 kg volt. Kívánt súly 85 kg környéke és ehhez kb. minden app (meg a személyi edző és a táplálkozási szakértő is) kb. egy 20 hetes intervallumot adott meg. Ez heti fél kiló sem, de így nagyon lassan fogy az ember és pont ez a jó, mert így szokja meg a szervezet az egész étkezést, mozgást.... ez a normális menete az egésznek.

A táplálkozással már ezen „kúra” előtt zöldágra vergődtem. Főzök napi szinten, amit csak lehet én készítek. Pl. szószok, semmi kész cucc, mindent én csinálok és a lehetőségekhez mérten friss termékekből.

A kezdő napi kalória értékem kb. 2000 kalóriára volt belőve és napi legalább 30 perc mozgás. 2000 kalória az az a mennyiség volt, amit kb. szinte napi szinten meg is ettem, szóval szinte nem is kellett semmit változtatni.
30 perc mozgás meg legyen az laza biciklizés, kocogás, szex, vagy valami, csak mozgás. Ezen mozgás alatt ne fizikai munkát érts. Nyilván aki olyat végez, annak máshogy kell az egészez hozzáfogni. Én ülőmunkát végzet, iroda, a széket melegítem a nap 8-10 órájában (van, hogy délelőtt, van, hogy délután).

Kb. hetente változik aztán a kalória beviteli érték és a mozgás érétke is.
Ami az étkezést illeti, nem csak arra kell figyelni, hogy mennyi kalória, hanem maga az ételek szénhidrát tartalma, zsírértéke is fontos. Pl. nekem a napi adag zsír kb. 60 gramm. Na most reggel egy vajas kenyérrel elugrik kb. 15 gramm zsír és még a nap hátra van.
Bele kell jönni, hogy mit és hogyan egyél, de ha magad csinálod az ételeket, akkor bizony hamar bele lehet jönni és tényleg „fájdalom mentesen”.

A sport mértéke is növekszik, de egy idő után beáll, vagy is nem kell a végletekig sportolni.

Jelenleg a 10 hétnél vagyok, 89 kg. Heti 5 nap sportolok, ami azt jelenti, hogy vagy 1,5 óra bringázás vagy kb. 45 perc futás. Mondhatni, hogy ha esik, akkor futok, ha jó az idő, akkor bringázok.
A kaja bevitel 1800 kalória jelenleg, de 1600 körül lesz a végére. Az ajánlott testmozgás kb. napi 45 perc és ez a végére kb. 1 óra lesz.

Amit én leszűrtem az egészből, hogy ha napi 45 percet mozogsz és odafigyelve eszel (pl. nem készterméken élsz), akkor nem hízol el, vagy ha el vagy, akkor le fogsz fogyni.
Emellett ha úgy adódik el lehet menni sörkertbe, vagy enni egy sütit, fagyit stb., a lényeg a mértéken van.

Sokan jönnek azzal, hogy nincs idő sportra meg főzni. De van, csak a TV előtt döglés helyett pl. mozogni is lehetne. Jajj, de fáradt vagyok, meg örülök, hogy a sok munka után ledőlhetek.
Egy hétig a döglés helyett sport és utána nem leszel olyan fáradt. A mozgás kell a szervezetnek és mozgás nélkül megfelelő táplálkozás mellett sem lehet fogyni. Fordítva is igaz ez. Hiába sportolsz sokat ha zabálsz.

Szóval nincs idő semmire. Meddig tart főzni? Fél óra, 45 perc alatt simán össze lehet dobni valami jó kaját. Nem kell „egész délelőtt főzni”. Sport? 1 óra. Szóval 2 óra összesen. Nincs 2 órád magadra? Nem hiszem el.
Gyerekkel, családdal is el lehet menni bringázni, vagy futni és amellett, hogy jót tesz a testnek még a családot is segít összekovácsolni.

Nálam ez most beválni látszik. Úgy fogyok, hogy igazából az étrendemen észre sem veszem, nem vagyok éhes, nem kínzom magam.
A napi sport fejbe nagyon helyre rak, sokkal koncentráltabb, fittebb vagyok.

A tanácsom a fogyni kívánóknak, hogy ne keressenek csodaszert, mert nincs. Mozgás és megfelelő táplálkozás, ennyi.

Hozzászólások

(#1) ncc1701


ncc1701
veterán

Azt még hozzátenném, hogy az sem mindegy, hogy a bevitt szénhidrát lassú, vagy gyors felszívódású. Érdemes a lassú felszívódású szénhidrátokat preferálni, mert annak van esélye, h nem a zsírpárnákban végzi. :)
De amit leírtál, azt kb minden normálisabb/eredményesebb testépítő tudja. A jó minőségű kaja az alapja mindennek.

(#2) Mister_X


Mister_X
nagyúr

Én majdnem húsz kilót fogytam egy év alatt, mióta önállósodtam szülőktől. Nem kifejezetten tetszik, mert nem is igazán kellett volna fogynom (183 - 85kg), most vagyok olyan 70kg környéként, +-2kg.

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#3) total90 válasza ncc1701 (#1) üzenetére


total90
veterán

Persze, ezek mar csak a reszletek... de elobb bele kell jonni az egeszbe, aztan lehet finomitani a temat.

(#2) Mister_X

Aztan ha jon egy nagy szel meg elvisz ;] Nekem 85 lenne amit tartani szeretnek, de nagyon maximum 80-ra fogynek le.

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#4) Chabee


Chabee
tag

Gratula! Az elért eredményhez is és a hozzáálláshoz is! :R

A Te példád is megerősíti azt a tételt, hogy minden fejben dől el.

További kitartást!

Igazat mondani könnyű, csak elhitetni nehéz!

(#5) Speeedfire válasza total90 (#3) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Az igazi akkor lesz, ha már elfelejted a kilókat. ;)
Kitartást.

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#6) hipó


hipó
tag

Saját tapasztalat:

Én "pehelysúlyú" vagyok. 32 éves vagyok, ülő munkát végzek, kocsival járok a munkába. A városban viszont ha tehettem, gyalog közlekedtem (20-40 perces séták barátokhoz, barátnőhöz), pár hetente bringáztam (maximum 15-20 km) egyet és kirándultam (5-15 km-es túrák).
80(+2) kiló körül mozgott a súlyom már jó tíz éve, ami 175 centimhez képest sok, az egyetem alatt kissé elhíztam. Falusi gyerek vagyok, egészen egyetemig nem volt rajtam semmi fölösleg (az egyetemet kb 65 kilóval kezdtem). Szóval ez a 10-15 kiló látszott rajtam és éreztem is. Hamar kifáradtam, izzadtam, megéreztem, ha felmentem a másodikra.

Emellett gyakran fájt a hátam, ami miatt voltam orvosnál is. Október környékén derült ki, hogy egyenes hát szindrómától szenvedek, a gerincem felső szakasza ki van egyenesedve. Gerinctornát javasoltak, amit én el is kezdtem: pár egyszerű gyakorlat, plusz mellé elkezdtem használni öcsém súlyzóit. Nem viszem túlzásba, heti maximum 3-4 alkalommal tornáztam maximum 20 percet.

A napi majdnem fél kiló kenyeret lecsökkentettem két zsemlére, a kajából a fejadagomnak körülbelül a kétharmadát ettem meg, és körülbelül két hónap alatt fogytam 8 kilót. Rengeteg energia szabadult fel bennem: dél körül nem vagyok álmos (ettől korábban mindig szenvedtem a munkahelyen), csökkent az alvásigényem, nőtt a munkabírásom.

Két hónapja hónapja elkezdtem meditálni, reggel, délután 20-20 percet. Az eddig felszabadult energiáim körülbelül megduplázódtak, ami hihetetlen tapasztalat, sokkal nyugodtabb vagyok, kevesebbet szorongok.
A megnövekedett energiaszint megnövekedett mozgásigénnyel is járt. Elkezdtem kívánni a mozgást, eljárok fallabdázni heti egy alkalommal egy órát, leporoltam a bringát és erősen dombos terepen tekerek hetente, kéthetente egyet-kettőt (20-30 km). Aztán van, hogy pár hetente tekerek egy nagyobbat (60- 120 km), van, hogy viszek magammal sátrat és kint alszom a természetben.
Van, hogy elhagyom pár hétre a tornát, akkor a hátam elkezd jelezni és akkor folytatom.
Észre se vettem és egyre kevesebbet dohányoztam, ha van valami buli, összejövetel (átlag 2-3 egy héten), kevesebbet iszom.

A barátaim, akik rég láttak, meg a munkahelyen mind azt kérdezték, hogy beteg vagyok-e? (Főként azok, akik túlsúlyosak : ) De aztán megnyugszanak, hogy látják, pozitív irányú a változás.

A legnehezebb az egészben azt megállni, hogy ne egyek többet, mint amennyire szükségem van. A mozgást, testedzést pedig kívánom, nem kell erőlködnöm, hogy belefogjak.

(#7) dlaj


dlaj
őstag

Jó cikk, amint lesz időm elolvasom rendesen. Most így átfutva csak annyit vettem észre, hogy nem véletlenül Start Wars Jabba-t akartál írni a Jaffa helyett?

(#8) domos


domos
senior tag

Én is hasonlóan állok, 2014-ben hazajöttem angliából 90kg-mal, most meg 120 vagyok a 185cm magasságomhoz... az egyetemen nem sok a mozgás sajnos, na meg én is a lustább fajtából vagyok. Egy hónapja hagytam abba a chips/kóla/egyéb marhaságok fogyasztását, illetve néha egy-egy étkezés elmarad. Mozgás gyanánt napi 6-9km-t legyaloglok, plusz bringázok egy keveset. Olyan 95-100kg a cél, az alatt nem igazán érzem jól magam, remélem egy év alatt összejön, kb.

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#9) petipetya


petipetya
nagyúr

Először is gratulálok total90 és mindenki más számára, aki eddig leírta a saját tapasztalatait. :C

Régóta készültem már leírni a dolgaimat, csak túl hosszúra sikerült volna. Röviden összefoglalva:
- Sosem voltam kövér, csak aránytalanul több zsír volt a derekamon, hasamon és a pofámon, miközben a mellkasom szinte behorpadt. :D
- Felmértem, hogy mire van időm, és milyen eszközöket tudok igénybevenni: így alakult ki a gyaloglás a meló-otthon között, és a lépcső használata a munkahelyen/otthon. Mindehhez kellett egy eszköz, mivel a kütyü birtoklása, a számok látványa és a statisztika növekedése tudtak rám hatni.
- Eleinte nehéz volt elkezdeni a gyaloglást, ám amint megszoktam egy szakaszt, úgy tudtam növelni a távolságot.
- A munkahelyen a lépcsőt használom, amióta csak ott vagyok. A szünetekben mindig lemegyek rajta, ki a levegőre, majd vissza Otthon nem mindig használom a lépcsőt (inkább csak lefelé reggelente), így ebben még van mit fejlődnöm.
- Reggelente pedig szoktam egy keveset emelgetni, vagy pár fekvőt nyomni. Ez abszolút nem sok, sőt most inkább csak látszat edzésnek tartom, amit jó lenne kicsit növelni.
- Emellett a kaját is jobban elosztottam. Ugyanazt eszem, mint eddig: reggelire tojás (rántotta) vagy kenyér, ebédre főtt étel, vacsorára kenyér. Ám míg korábban minden alkalommal bezabáltam, hogy kibírjam a következő étkezésig, addig a gyaloglás elkezdése óta ezeknek a 2/3-át eszem. Csak a reggeli és ebéd közben szoktam éhes lenni: ilyenkor egy túró rudi, vagy egy adag reszelt alma mazsolával, vagy egy banán kerül a gyomromba. Az ebéd és a vacsora között érdekes módon nem szoktam éhes lenni. Ha nassolni akarok, akkor általában mazsolát eszem a korábbi csokizás helyett.
- A kaja minősége és összetétele ugyanolyan, mint eddig. Ebből nem engedtem, mert kell az íz. A főtt kaját jobban szeretem zsír alapon elkészíteni, mivel a fűszerekkel együtt sokkal finomabb, mint a számomra gusztustalan olaj. Általában raptor menüt eszek, kell a hús. Persze a bolti sem teljesen igazi hús, de még mindig jobb, mint valami szójás baromság. Sütit/tortát pedig bármikor megeszek bármennyit, ahogyan eddig is. Plusz a sörből is annyit iszom, amennyit éppen jónak látok, ebből sem engedtem.
- Fontosnak tartom a rendszerességet is. Például a reggeli 6-7 óra között, a tízórai 10 órakor, az ebéd délben, a vacsora pedig 18-19 óra között.
- A sármom mindig is megvolt, ehhez most már arányos külső is társul.

Mindenkit arra buzdítok, hogy az ülőmunka mellett mozogjon, amennyit csak tud. Ha ez kimerül a gyaloglásban, az is rengeteget számít. Napi 8 óra ülés után muszáj átmozgatni magunkat. Ráadásul itt lehet játszani a sebességgel is. Ha kütyü kell hozzá, akkor vegyetek egyet.

Köszi a figyelmet.

"nincs rá lezsóidő"

(#10) domos válasza petipetya (#9) üzenetére


domos
senior tag

Nekem most a pokemon go "segített" sokat, van miért mászkálni, kelteni kell a tojásokat :DDD

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.