2019. december 10., kedd

Gyorskeresés

Digitális-analóg audio konverter (DAC) 5.1

Írta: | Kulcsszavak: Digitális-analóg audio konverter (DAC) 5.1 DTS

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Digitális-analóg audio konverter DAC 5.1 DTS, DD, Dolby ProLogic II.

HD Audio Digital 5.1Channel AC3/DTS SPDIF Gear Stereo Sound Rush Decoder

A vállalt szállítási idő 14-30 nap, nekem 12 nap alatt sikerült kézhez kapnom. Mivel több eladónál is kapható ugyanez a termék, néhány apró részletre érdemes odafigyelni. Több helyen postaköltség is hozzájön a vételárhoz, azonban ezzel együttvéve került ($47,90+7,99) 12 648.- ft-ba, természetesen az akkori árfolyamon (2013.05.05.). Az ingyenes szállítás olykor magasabb végösszeget takar, tehát a plusz postaköltség nem feltétlenül riasztó. Nem árt a szöveges (angol) ismertetőt is tanulmányozni, inkább legyen a Google fordító, mint a semmi. Ilyenkor azért kiderül egy-egy eladó külön figyelmessége, mint például ebben az esetben is. A hálózati adapter a termékfotókon USA és UK, ugyanakkor az egyértelmű tájékoztatás szerint, vagy egy univerzális adaptert kapunk, vagy pedig EUR csatlakozóst, amit a rendelési és a szállítási címünk alapján igyekszik csomagolni. Érdemes tehát alaposan körülnézni, hiszen akár naponta is változhatnak az árak, nem érdemes elkapkodni a válogatást! A konkrét típus, illetve egyéb változatai már a hazai kínálatban is fellelhetők, az áruk - a jól ismert szabályzásoknak megfelelően - természetesen magasabb, mint közvetlen külföldi beszerzés esetén.

Kapható egyéb kimenetekkel felszerelt típus is, pl. 3xJack, USB stb. [link], de akár olyan is, amin kevesebb a bemenetek száma.

A termékhez jár egy vékonyka optikai kábel is, ez valójában inkább csak kedvességnek tűnik - mint igazán használható darabnak -, bár a csalóka látszat ellenére azért működőképes. A burkolat, illetve az első és a hátsó oldal is teljesen fém, meglepően nehéz a valóságban, legalábbis a fotók alapján elképzelthez képest. A kis kézikönyv angol nyelven tájékoztat a műszaki adatokról, a készüléken található ki- és bemenetekről, illetve a kapcsolók funkcióiról.

The DTS/AC-3 audio decoder is to convert the optical, coaxial (LPCM included), or digital audio signal from computer, PC sound card,(such as: set-top boxes, HD players, Blu-ray DVD, PS2, PS3, XBOX360).It can decode Dolby AC3/DTS audio and output 5.1 analog audio at the same time.
It is widely used in schools, squares, concerthalls, cinemas and other public places to enjoy the effect of DTS and Dolby.

Description :
Digital Audio Decoder: Used 24-bit audio DSP, 96 KHz digital receivers, and 192 KHz/24bit ADC and DAC. Support Dolby Digital AC-3 Dolby Pro Logic, DTS, PCM and other digital audio format source decode, a variety of sound field and the replay results of two listening modes, 5.1 analog audio output, will auto work with different amplifier and speakers to get different sound effects, easy to connect many entertainment devices which with optical and coaxial digital signal and analog output signals (such as: set-top boxes, HD players, Blu-ray DVD, PS2, PS3, XBOX360)

Features:
Convert DTS/AC3 source digital audio to analog 5.1 audio or stereo audio output
The analog stereo (L / R) signals after digital processing chip handle convert it to analog 5.1 channel output
Multi-channel audio input (SPDIF , Coaxial, Stereo)
2 x SPDIF input, 1 x Coaxial Input, 1 x Stereo
Analog 5.1-channel or Stereo output
Dimension: 105*75*25 mm

Interface Introduce:
A. Optical input interface: XBOX360, PS3, STB, DVD player, Blue-ray DVD players, HD player
B. Coaxial input interface: can be connected to computer PC sound card or notebook coaxial output, high-definition players, set-top boxes, DVD player, etc.
C. AUX Input Interface: Connect to any group of LPCM stereo signals (such as computer audio, MP3 / 4 player audio)
D. Five analog output channels: connect to home theater or a 5.1-channel power amplifier ((FL/FR if 2.1 channel)

Technical Data:
Signal to Noise: 120db
Degree of Separation: 85db
Frequency Response: (20Hz~20 KHz) +/- 0.5db
Max Output Volt: 2.2V
Power Supply DC/9V 1A, (outlay 110V~240V broadband convert DC9V Power)

Az audio (S/PDIF) bemenetek közül tehát az alábbiak közül választhatunk:
Toslink optikai 2x
Digitális koax
Aux 3,5 Jack

Persze akkor lenne teljes az öröm, ha a 2 optikai mellett nemcsak egy, hanem 2 digitális koax bemenet lenne. Az egyes TV és BD lejátszó gyártók szeszélyeit elnézve, ez az elosztás akár kevés is lehet. Némi szerencsével azonban a TV, a BD lejátszó és még egy Set Top Box is kényelmesen használható úgy, hogy ne kelljen kábelcserével foglalkozni.

Hónapokkal később érkezett hozzá egy Android TV box, aminek szerencsére szintén optikai kimenete van, így már teljes a kihasználtsága.

A bemenetek közül egy parányi mikrokapcsolóval választhatjuk ki az éppen nekünk tetszőt, ezek aktiválását külön LED-ek jelzik.

A hátoldalon 6xRCA aljzat található, értelemszerűen az 5.1 (erősítő, hangrendszer, szett) csatlakoztatáshoz valamennyi szükséges (FL, FR, SL, SR,CEN, SW).
Akkor sincs gond, ha csak sztereó vagy 2.1 rendszert szeretnénk használni, ebben az esetben egy másik mikrokapcsolóval választhatunk a 2.1 vagy az 5.1 kimenetek közül. Ilyenkor csak a Power LED világítása tájékoztat az átkapcsolásról.

Az alábbi készülékekkel teszteltem: Samsung D5500 TV, Samsung BD-E5300 BD lejátszó.
A TV optikai, a BD lejátszó digitális koax kimenettel rendelkezik. [Orion HT585] hangrendszerre lett mindez csatlakoztatva az adapter segítségével, ami nyilván nem sorolható a high-end kategóriába, de a TV hangszórói után igazi felüdülés. A kábelezés pillanatok alatt kivitelezhető, nem egy bonyolult művelet, de aki mégis elakadna, annak az adapterhez mellékelt segédlet nyújt támpontot. Némi beállítást követően már minden működik, hibátlanul és nagyszerűen. Nincs alap- vagy mellékzaj, se egyéb kép- vagy hangzavar, mindenesetre egy földhurok leválasztó beszerzése ettől függetlenül mindig csak hasznos lehet. A BD lejátszó (a mikrokapcsolóval való átkapcsolást követően) szintén pillanatok alatt megszólaltatható, hibátlanul és tökéletes minőségben. Ami kifejezetten szimpatikus, a TV-n nem kell kiválasztani a Külső hangszórót, a dekóder automatikusan kezeli az optikai kábelen érkező jelet, így a TV saját hangszóróit elegendő csak lehalkítani.

A dekóder a következő formátumokat támogatja:
Dolby digital, AC3, Dolby Pro Logic, Dolby Pro Logic II, DTS, PCM stb.

Amennyiben minden elvégzett beállítás ellenére sem hallható a megfelelő 5.1 hangzás, a TV audio beállításainál ne alaphelyzetben, hanem már egy adott anyag lejátszása közben kell kiválasztani a megfelelő hangsávot (tehát amikor már konrkrét jelet kap), ez a Samsung típusokra kifejezetten érvényes! (Hang, További beállítások, SPDIF-kimenet.)

A csatlakoztatásnál egyértelműen a közvetlen kapcsolat javasolt a lejátszó eszköz és a dekóder között!
A TV készülékek többsége leginkább az alap hangformátumokat támogatja (DD DD 5.1 stb.), a DTS vagy a Dolby Pro Logic viszont nem igazán tartozik már ezek közé. Ez azért fontos, mert a TV saját médialejátszója sem bírkózik meg pl. egy DTS hangsávú filmmel (eldobja vagy jobb esetben néma marad), addig a TV-re csatlakoztatott eszköz, és az erősítő vagy a hangredszer is képes lehet.
Tehát ha ez a felállás:
Lejátszó-HDMI-TV-SPDF (optikai)-DAC
akkor a TV nem tudja továbbítani azokat a hangsávokat, amiket saját maga sem tud kezelni! Ez természetesen minden külső lejátszóra érvényes.
Ezért javasolt a közvetlen kapcsolat a lejátszó és a DAC között.

A TV által közvetített megoldás az egyre népszerűbb soundbar-ok esetén is okozhat problémát.
Hiába képes pl. egy játékkonzol a dinamikus DTS hangzásra, ha a TV nem tudja átengedni optika kábelen, akkor ebben az esetben is le kell mondani róla, marad a közvetlen csatlkoztatás.

Beszerzését mindenkinek ajánlom, aki analóg rendszerrel szeretné használni a digitális audio kimenetekkel felszerelt készülékeit!

Az egyszerűbb és olcsóbb sztereó változatról [itt] lehet olvasgatni.

Hozzászólások

(#1) csab2


csab2
(veterán)

Szia!
A mikrokapcsolót mindig át kell kapcsolni annak függvényében, hogy melyik eszközt akarom kihangosítani?

Gigabyte Brix GB-Bace-3160, iPhone 11 Pro Max, Alpple Watch Series 4, LG 50LF652V, PS4 slim

(#2) RudY válasza csab2 (#1) üzenetére


RudY
(őstag)

Igen, mint az erősítőknél.

Xbox Gamertag: RudY HUN; PSN ID: RudY_HUN

(#3) csab2 válasza RudY (#2) üzenetére


csab2
(veterán)

Hogy néz ki ez a mikrokapcsoló? A képeken nem látom (vagy csak én vagyok a béna).

Gigabyte Brix GB-Bace-3160, iPhone 11 Pro Max, Alpple Watch Series 4, LG 50LF652V, PS4 slim

(#4) RudY válasza csab2 (#3) üzenetére


RudY
(őstag)

Annyira azért nem mikro ;)
A bemeneteknél az Input és a 2.1/5.1 feliratok alatt találod, a legfelső képen jobban látszik, hogy mennyire áll ki a "pöcök".

Xbox Gamertag: RudY HUN; PSN ID: RudY_HUN

(#5) csab2 válasza RudY (#4) üzenetére


csab2
(veterán)

Mondom, én vagyok a béna. :)
Köszi!

Gigabyte Brix GB-Bace-3160, iPhone 11 Pro Max, Alpple Watch Series 4, LG 50LF652V, PS4 slim

(#6) ZsolesZ23


ZsolesZ23
(csendes tag)

hello RudY,
azt szeretném kérdezni, hogy a fent említett vételár és szállítási díjon kívül volt-e még vmi más díj (pl.vám v akármi) amit fizetned kellett?
előre is köszi
üdv,
ZsolesZ23

(#7) RudY válasza ZsolesZ23 (#6) üzenetére


RudY
(őstag)

Szia! Semmi egyéb költség nem jön hozzá!

Xbox Gamertag: RudY HUN; PSN ID: RudY_HUN

(#8) ZsolesZ23 válasza RudY (#7) üzenetére


ZsolesZ23
(csendes tag)

Köszi szépen, és a magyarországi szállításért sem kellett külön fizess? mert én is akarok egy ilyet rendelni ebay-ről, és sok eladónál ingyenes vagy minimális szállítási díj van feltüntetve és az érdekelne, hogy ha megérkezik Magyarországra, akkor a Magyar Posta szállítja tovább vagy az a nemzetközi cég, aki idáig elhozta. Neked ki szállította le?
Előre is köszi, üdv

(#9) RudY válasza ZsolesZ23 (#8) üzenetére


RudY
(őstag)

A postás hozza már házhoz, de ez sem tesz hozzá semmilyen plusz költséget. Azért is írtam, hogy érdemes több helyen is nézegetni az árakat, mert akár naponta is változhatnak. Viszont az ingyenes szállításal mellett, lehet hogy többre jön ki a teljes vételár.

Xbox Gamertag: RudY HUN; PSN ID: RudY_HUN

(#10) TCr


TCr
(addikt)

Jól gondolom, hogy ha a coax (vagy optikai) kimenetes Popcorn A210 médialejátszómra kötöm ezt, majd analóg IC-kkel megyek tovább a Denon AVR 1908 házimozi erősítőmbe, akkor jobb minőségű zenei hangot fogok kapni?
Filmeknél ugyanúgy megkapom az 5.1 hangot, csak az erősítő DD és DTS helyett LPCM-et fog írni?

War has changed.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.