2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Fut-e majd a Windows 10 a gépemen?

Írta: | Kulcsszavak: Windows 10

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Röviden: Ha használtál már a gépen Windows 8 / 8.1 rendszert, akkor a 10 is futni fog! Viszont ha Windows 7-nél nem próbáltál ki újabb rendszert, nem biztos!

Fontos, hogy a processzornak támogatnia kell a PAE/NX/SSE2 funkciókat. (ez Windows 7-nél még nem volt feltétel.)

• A PAE lehetővé teszi, hogy a 32 bites processzorok 4 GB-nál több fizikai memóriát használjanak a funkciót támogató Windows-verziókban. A PAE előfeltétele az NX funkció használatának.

• Az NX lehetővé teszi, hogy a processzor megvédje a számítógépet a rosszindulatú szoftverek támadásaival szemben.

• Az SSE2 egy szabványos utasításkészlet a processzorokon, amelyet egyre szélesebb körben használnak a külső gyártók alkalmazásai és illesztőprogramjai.

Honnan tudjuk, hogy a processzorunk rendelkezik-e ezekkel a funkciókkal?

Töltsük le és futtassuk a CPU-Z-t. Az Instructions-nél ha látunk SSE2-t, EM64T-t (ami azt jelzi, hogy a processzor támogatja a PAE funkciót) és vagy VT-d-t, vagy VT-x-et (ami az NX támogatáshoz kell), akkor elvileg minden megvan a rendszer futtatásához.

Az NX abból a szempontból problémás lehet, hogy bár lehet, hogy a processzor támogatja, de előfordulhat, hogy a BIOS-ban le van tiltva, ebben az esetben keresgélnünk kell az engedélyezéshez.

forrás: https://schonherzbazis.hu/hirek/reszletek/Windows-10-Fut-majd-a-gepemen

Hozzászólások

(#1) plevips


plevips
tag
LOGOUT blog

Üdv!

ilyen procival BIOS frissítés után menne a Windows 10?

(#2) SunMount3r válasza plevips (#1) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Nekem is csak ezeket mutatja a CPU-Z a T4300-hoz, tehát elvileg hiányzik a "VT" képesség.

Mostanában akarok majd 7-esről 10-re váltani, úgyhogy jó lenne tutira tudni.

(#3) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Az i3 esetében nem kérdés, futni fog a Windows 10. Ennél sokkal korosabb processzorokon is tökéletesen működik.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#4) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Nem tudom mennyire "hihető", de találtam egy ilyen oldalt.

(#5) draco31


draco31
veterán

Nekem van egy E8400 meg 2Gb RAM, simán megy a 10 vele.

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#6) plevips válasza draco31 (#5) üzenetére


plevips
tag
LOGOUT blog

Mondjuk ez nem kérdés:

(#7) plevips válasza SunMount3r (#2) üzenetére


plevips
tag
LOGOUT blog

szerintem T4300 nem fog menni.

(#8) PC-rev-RM


PC-rev-RM
tag

Aki most ennek hatására nekiugrik, rászaladhat a rollerre. A "fut" nem elég, ahogy egy autónál sem az, hogy "megy". Ha a processzor kompatibilis, az csak az első lépcső. Ha a gép egyéb elemeihez nincs illesztőprogram win10 alá, nem biztos, hogy használható állapotú lesz a gép. Ezért is buktak bele anno annyian az autofrissítésbe. Sajnos ahogy a mai napig sok embert, úgy a win10-et sem érdekelte különösebben, hogy milyen hardverre mászik, van-e hozzá illesztője. A win10 beépített driverei nem minden esetben kielégítőek, nem mindenhez van benne integrálva gyártói meghajtóprogram.
Ez mondjuk nem mindenkit zavar, rengetegen használják a gépeiket így, persze a felhasználói élmény ilyenkor nem szempont. Akkor viszont kérdés, miért upgrade-el 7-ről vagy 8-ról 10-re? Mert elhiszi, hogy az újabb neki is jobb, esetleg 2x gyorsabb lesz a gépe ingyen.

Vendégem volt egy packard bell (acer) netbook, win10-zel. Még az asztalt sem lehetett látni rendesen, mert nem volt vga-driver hozzá. Felbontás hiába volt natívra állítva, a kép oldalsó 1-1 cm-e kívül esett a kijelzőn. (Semmilyen felbontásban nem volt normális az asztal.) Win10 alatt feladatkezelőben a vga illesztőprogramja a Microsoftot jelölte meg forrásként, akik láthatóan teljeskörűen letesztelték az os-t minden régi és új hw-rel. Ja, nem. A gyártó oldalán ez azonnal világossá is vált. Win7-tel és ahhoz illő gyártói driverekkkel eltűnt minden anomália.

Szóval végig kell nézni minden egyes hardverelem gyártói oldalát, hogy az adott lapkának van-e meghajtója win10-hez. Szerencsés esetben, ha nincs újabb, akkor win8/8.1-hez tartozó drivert is lehet telepíteni, amivel megoldódhatnak a korábban jelentkező gondok. Esetleg előjöhetnek újak...
Elméletileg a win7 drivereinek is mennie kellene, ahogy pl ezt a dell a saját oldalán említi is, a gyakorlat azonban sajnos ezt nem mindig igazolja. Régi hardverhez korabeli os/driver dukál.

"My GPU maker took more money from me than yours did from you! My GPU maker is #1!"

(#9) flash- válasza PC-rev-RM (#8) üzenetére


flash-
veterán

amikor megjelent a win 8-8.1 voltak olyan tesztek,tapasztalatok hogy régebbi gépeken jobban,gyosabban futnak indulnak, alapjába véve ez az emlék ébresztette fel bennem azt hogy érdemes lehet próbálkozni..
de már nem emlékszem mely gépek esetében volt ez valóban igaz..

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#10) Hondo


Hondo
csendes újonc

Bocs, ha kicsit OFF, csak nem találtam sehol konkrét problémámra illő topic-ot.

Adott egy Asus ASUSTeK M5A97 alaplap, amin AMD FX-8120 CPU, 16GB DDR3 1600 memória van. Nem mai gép, cserére érett már.
Egy Kingston Hyperx 120GB SSD-n volt a W10 operációs rendszer, azonban - ahogy az sajnos ezeknél várható - 5 év után pár hónapja megadta magát az SSD. Ekkor kivettem a gépből és a benne lévő merevlemezre szerettem volna újra telepíteni a Windows 10-et. Azonban a telepítéskor azt mondta hogy nem megy a dolog. A telepítő az istenért sem volt hajlandó a meglévő partícióra feltenni a rendszert. Próbáltam régebbi Windowsokkal is, de ugyan az volt az eredmény. Hiába formáztam meg a merevlemezt, vagy bármi, nem sikerült.
A hibaüzenet: "nem sikerült sem új rendszerparticiót létrehozni, sem találni."

A Ms Support (fogalmuk nem volt mi lehet a gond) és a Ms. hivatalos fórum felkeresése sem hozott megoldást.
Azt javasolta a support, hogy töröljem az SSD tartalmát formázzam meg. STB. Minek után leírtam nekik, hogy az SSD behalt és HDD-re nem megy fel a rendszer!

Azóta - míg nem veszem meg az új gépet , ami most lett esedékes - Linux fut a gépen, ami minden gond nélkül feltelepült ugyan arra a konfigra, amire egyik Windows sem volt hajlandó!

A kérdés az, hogy vajon a Win és a Bios között volt valami gond? Ha megint rászánom magam SSD-re, és Win10-re megismétlődhet ez?
Mert sok gondot okozott a dolog és nem szeretném újra átélni.
A segítségeket előre is köszönöm!

ASUS ROG STRIX Z370-F GAMING, Intel Core i7-8700K, Gigabyte GTX1080Ti Aorus, Corsair RM850i, Samsung 970PRO 1TB M.2, Thermaltake Pacific R360, Thermaltake - The Tower 900, ASUS - ROG GK2000 HORUS.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.