2020. október 31., szombat

Gyorskeresés

Laptop alulfeszelés RMClock segítségével.

Írta: | Kulcsszavak: prime 95 . orthos . linx . rmclock . hp . 6930p . undervolting

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Igazából sokat gondolkodtam, hogy saját blogbejegyzés készüljön a témáról, vagy címlapra kerüljön, aztán rájöttem, hogy egyelőre nem vagyok elég ahhoz, hogy olyan minőségi cikket hozzak össze, ami kikerülhet Logout címlapra. Aki szeretné elolvasni a témáról készült cikket, az itt úgyis megtalálja. Fontos leszögezni, hogy a leírás nem saját kútfőből származik teljesen, az eredeti cikket itt

olvashatjátok.

Milyen okból kifolyólag vesz az ember manapság laptopot? Sok válasz nem létezik, hiszen akinek a mobilitás és a kis helyigény a cél, az mindenképp hordozható számítógépet vesz. (vagy tabletet, de ez más téma)

Néhány kivételtől eltekintve, a notebookok biosa eléggé zárt rendszerű, így nem sokat engednek a házi tuningoláshoz. Néhány külső program segítségével ugyan van lehetőség a CPU és GPU tuningolására laptopok esetén, de a kis hely miatt számolnunk kell a megnövekedett hőtermeléssel, illetve a fogyasztás növekedésével.(még ha nem is drasztikusan)

Amennyiben nem szeretnénk "húzni" procinkat és szeretnénk a fennt említett két jelenséget csökkenteni ( hőtermelés, fogyasztás), úgy lehetséges az úgynevezett alulfeszelés, vagy más néven undervolting. Az egésznek a lényege, hogy külső program segítségével, csökkentjük a CPU működéséhez szükséges feszültség értékét, (VID-et), amelynek hatására, csökken a hőtermelése az egységnek, kevesebbet fogyaszt gépünk, alacsonyabb fordulatszámon pörög a gép ventije, illetve akkumulátoros használat esetén kicsivel tovább tudjuk használni masinánkat. Fontos azonban leszögezni, hogy utóbbinál nem szabad drasztikus növekedésre gondolni, de 15-25 perc pluszt elvileg kaphatunk, amennyiben kellően alacsony feszültség értéket tudunk beállítani. Mindehhez pedig az RMClock nevű program lesz a legnagyobb segítségünk.

Az alulfeszelésnek konkrét veszélye nincs, egyedül egy gépújraindítást, esetleg egy kékhalált (BSOD) kaphatunk. Ha ilyen eset fordul elő, akkor csak növelnünk kell kicsivel a beállított feszültség értékét.

Fontos megemlíteni, hogy azok vágjanak bele a műveletbe, akiknek van elég szabadidejük, ugyanis a teljes stabilitást elérő tesztelések, akár órákig is tarthatnak. Amennyiben eldöntöttük, hogy megpróbálkozunk az alulfeszeléssel, úgy a következőket kell tennünk.

Szükséges programok:

RightMark CPU Clock Utility (RMClock) - Letöltés
HWMonitor CPUID - Letöltés
Prime95 - Letöltés (32bit) - Letöltés ( 64bit)

Természetesen a két utóbbit programot mással is helyettesíthetjük, a lényeg, hogy legyen egy programunk, amivel a hőmérsékletet figyelhetjük, illetve egy másik, amivel teljesen leterheltjük a gépünk. ( pl: Orthos CPU Loader, Linx )

A tesztgép egy HP Elitebook 6930p amely egy Intel Core 2 Duo P8400-as CPU-t használ. Alapfeszültsége: 1.2375 V. Ezzel az értékkel a gép akkumulátora 2 órát bír legalacsonyabb fényerősséggel, bekapcsolt wifi mellett. ( na igen nem mai darab már szegényke) A legnagyobb terhelés mellett pedig 73-74 fokokat mérnek a különböző programok. Lássuk meddig sikerül csökkentenünk mindezt.

1. A legnagyobb hőmérséklet meghatározása az alulfeszelés előtt.

1. Indítsuk el az általunk kiválasztott hőmérséklet figyelő programot, majd indítsuk el a letöltött CPU stress programot. ( Prime 95, Linx, Orthos ) Személyes megjegyzés: A Linx irreálisan magasan veszi igénybe a CPU-t, hétköznapi használat során, soha nem fog ilyen teljesítményen pörögni a CPU-nk, egyesek szerint hosszabb távon a CPU is károsodhat tőle.

2. 10 perc után állítsuk le a programot, majd jegyezzük fel valahova a kapott legnagyobb CPU Core hőmérsékleteket. (nálam ez ugye 74C fok fok volt)

2. RMClock indítása, beállítása.

A program elindítása után keressük meg az "Advanced CPU settings"-et és ott a "CPU type selection"-t állítsuk át "Mobile"-ra. Alatta pedig figyeljünk arra, hogy az "Apply these settings at startup" legyen bepipálva. Mindezek után kattintsunk az "Apply-"ra, majd indítsuk újra a programot.

3. Profil beállítása.

Bal oldalt a "Profiles" menüpontban a "Performance on demand" résznél a következőket állítsuk be. Pipáljuk be mind az AC power, mind a Battery résznél a "Use P-State Transitions", majd alattuk az összes indexet.

Menjünk vissza a "Profiles" menüpontra, majd az aktuális profilnál állítsuk be mindkét helyen a "Performance on demand" értéket.
Mindezek mellett legyen kipipálva az összes normal szorzó, valamint ne felejtsük el kivenni a pipát az "Auto Adjust intermediate-states VID" négyzetből. Kattintsunk az "Apply"-ra.

4. Alulfeszelés.

Ha mindezekkel megvagyunk, elkezdhetjük a feszültségek csökkentését. Mindenki keresse meg a legnagyobb normal szorzóhoz tartozó feszültség (VID) értékét és a lenyíló menüből csökkentse a gyári értéket. Kezdésnek mindenképp 0.1000V-os csökkentést javaslok, de a bátrabbak csökkenthetik nagyobb értékkel is.

Legelőször a legnagyobb szorzóhoz tartozó legalacsonyabb VID értéket próbáljuk elérni, így a többivel most nem foglalkozunk.

5. Terheléses tesztelés

Amennyiben beállítottuk a megfelelő feszültséget, úgy következhet a tesztelés. Ehhez a korábban letöltött CPU stress programot indítsuk el, (Prime95, Orthos, Linx) majd a legnagyobb terhelésen futtassuk. Minél tovább futtatjuk a tesztet, annál jobban láthatjuk, hogy mennyire stabil a beállított feszültség érték. (én átlagosan két órát teszteltem szorzónként)

Az RMClock-ban a CPU infó résznél láthatjuk, hogy mekkora az aktuális feszültség értéke.

A sikeres tesztek után tovább csökkenthetjük a szorzóhoz tartozó feszültséget, egészen addig, amíg hibát nem jelez a CPU Stress program, vagy pedig újra nem indul a gépünk, vagy kékhalált kapunk. ( BSOD) Ilyen esetben túl alacsony a beállított érték, így növeljük meg a feszültséget.

Amennyiben sikerült elérnünk az adott szorzóhoz tartozó legalacsonyabb VID értéket, úgy a "Profiles" résznél vegyük ki a pipát a megadott szorzó elől a pipát és következhet az egyel kisebb szorzóhoz tartozó feszültség csökkentése, amit az előbb leírt módszer szerint csináljunk végig. Ezek után az összes többi szorzóval csináljuk ugyanezt, csak előtte ne felejtsük el kivenni a pipát a magasabb szorzó elől.

Amennyiben megvan a legalacsonyabb szorzóhoz tartozó legalacsonyabb kitesztelt VID értékünk is, úgy tegyük vissza az összes pipát a többi szorzóhoz.

A settings résznél állítsuk be a ""Start Minimized in Windows Tray" és "Run at windows startup" lehetőségeket, majd bökjünk rá az Apply-ra.

Mindezek után jöhet a gép újraindítása.

Amennyiben sikerült mindent a leírtak szerint elvégeznünk, úgy csökkenni fog a hőtermelése a gépnek, csendesebb lesz, illetve az akkumulátor is tovább bírja majd.

A tesztelt laptop a következő értékekkel indult neki az undervoltingnak:

Majd a több órás tesztelés után a következő beállítások lettek véglegesítve:

A hosszú tesztelés után érezhetően hűvösebb lett a gép, az akkumulátor pedig 20-25 perccel tovább bírja most, mint a műveletek előtt.

Kiegészítés:

Vista 64bit/Win7-64bit/Win8-64bit felhasználóknak szükségük lesz a 64bit-es RMClcok driverre, amit innen tölthetnek le. Egyszerűen csak a program könyvtárába kell bemásolni, felülírva az eredetit.

Köszönöm szépen mindenkinek hogy elolvasta a leírást.

Hozzászólások

(#1) oriic


oriic
HÁZIGAZDA

Remélem valakinek segítségére lesz az útmutató majd. :) :R

szerk:

Köszönöm a segítséget a Thinkpad topic lakóinak. :) :R

[ Szerkesztve ]

Live-Die-Respawn

(#2) Buci21 válasza oriic (#1) üzenetére


Buci21
addikt

mire van ehhez szükség? Asus F3E-n működni fog?

(#3) oriic válasza Buci21 (#2) üzenetére


oriic
HÁZIGAZDA

SZia.

Csak a leírtak kellenek. Elvileg minden hiba nélkül jónak kell lennie a te laptopoddal is. Idő kell hozzá persze. :)

Live-Die-Respawn

(#4) Buci21 válasza oriic (#3) üzenetére


Buci21
addikt

időm van, hardveres követelményekre gondoltam :D

(#5) oriic válasza Buci21 (#4) üzenetére


oriic
HÁZIGAZDA

Vágj bele nyugodtan. :) Ha nem jön össze valami, max törlöd a programot. :)

Live-Die-Respawn

(#6) Buci21 válasza oriic (#5) üzenetére


Buci21
addikt

nincs nálam, pécsen pihen barátnőmnél, csak így h van már itt kommentem vissza is találok :R

(#7) Szatyor95


Szatyor95
aktív tag

Csak jöjjön meg a T61-be az akku és a HDD, neki is esek. ;] Köszi az írást, jól fog jönni úgy érzem. Nem tudod, esetleg létezik Linuxra is hasonló progi?

Nyugodj békében Integra!

(#8) oriic válasza Szatyor95 (#7) üzenetére


oriic
HÁZIGAZDA

Passz, most gyors google fuuu segítségével ezt találtam:

[link]

Live-Die-Respawn

(#9) Szatyor95 válasza oriic (#8) üzenetére


Szatyor95
aktív tag

Köszönöm, nekem ezt nem dobta ki mikor rákerestem. Azt hiszem lesz pár újratelepítés ebből, mire sikerülni fog. :D

Nyugodj békében Integra!

(#10) oriic válasza Szatyor95 (#9) üzenetére


oriic
HÁZIGAZDA

Linux-hoz nem értek sorry. :DDD

Live-Die-Respawn

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.