2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

x86-64 de nem Intel és nem AMD, mi az?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

VIA? Nem, azaz majdnem vagyis nem de igen vagy mi...

Sikerült szert tennem egy kínai fejlesztésű Zhaoxin KaiXian KX5640-es Wudaokou kódnevű Cpu-val szerelt alaplapra 2017-2018-as fejlesztés. Ismerős ugye? Na gondolom sokaknak nem, mert Eu-ban nem is nagyon ismert platformról lesz szó. Azért platformról mert nem csak egy cpu-ról van szó hanem Soc-ról, és egy északi vagy déli hídról már aminek lehet nevezni.


Szóval történt egyszer hogy kínaiak készülve a gazdasági háborúra USA-val gondoltak egyet vagy többet és elkezdték fejleszteni saját dolgaikat belső piacra hogy kellőképpen csökkentség a függőséget az USA és egyéb piacoktól. Lehetne itt sorolni a millió egy autó, telefon, alaplap stb márkát. De amúgy is rengeteg saját márkájuk van. Itt most csak egy saját fejlesztésű x86-64 kompatibilis rendszerről lesz szó. Azaz VIA-n keresztül szerzett x86 licensz alapján fejlesztett Soc-ról.

Nem kezdek történelemórára a céggel kapcsolatban akit érdekel Wiki link: Zhaoxin

Akkor tehát bementem a boltba és kértem tíz deka Wudaokou procit. Nemegészen, elég nehezen beszerezhető, tekintve nem ide készült és valamiért exportra sem szánják. Így hát egy közvetítőn keresztül rendeltem egyet a kínai lenovo egyik hivatalos alkatrész webshopjából.

Ez egy eredetileg Lenovo Kaitian M6200-as konfiguráció alaplapja (amik kína hivatalaiba készültek), látszik hogy nem igazán szabvány matx-nek tűnik bár teljes mértékben belerakható szabványos gépházakba, nyilván az elülső kivezetések belül maradnak. Gond volt még az hogy 10 pin-es 12v only táp kell neki, ehhez rendeltem átalakítót de nem tökéletes mivel a 12VSB helyére a sima 12v lett kötve. Sajnálatos módon így a táp folyamatosan megy kikapcsolás után is. Gondolom az eredeti tápjával nem lenne ilyen gond. A hang és hálózat sima realtek, abból nem készítettek sajátot.

Kis barkácsra volt szükség hűtés miatt, csak ideiglenesen (ahogy szokták mondani).CPU-Z valid link: [link]
4 mag, 4 szál, 2Ghz, 28nm, TDP az kérdéses, 53w-nak írja a cpuz de szerintem az a 8 magos modellre vonatkozik. IMC papíron két csatornás, gyakorlatban nálam egy rammal volt hajlandó működni de még próbálgatom.

Ez gyakorlatilag kb Core2-Phenom1 szint.
Geekbench 5 eredmény: [link]
Van egy szuper IGP-nk is! KX-C860 néven ami gyakorlatilag egy S3 Chrome 860-as a prociba integrálva.
WDDM 1.3 driver ami az MS update catalogból tölthető 2020-as verzió, DX11 gyorsítás (vagy inkább csak megjelenítés 1fps/év a mai címeknél) 512mb megosztott vram, h265 gyorsítása.
Teljesítményre nem vártam sokat az IGP-től, képet ad, videót gyorsít. (4K-t nem pedig kellene neki tudomásom szerint)


Ez 3Dmark01se dx7-8 kártyákhoz, 2001-ből. Ennek fényében a gpu régi...azaz inkább retró játékokra alkalmas lehet de ne felejtsük el hogy nem játékra készült hanem teljesen irodai használatra.
És ha már irodai használat, érdemes megemlíteni a géphez ajánlott egyik operációs rendszert a Windows 10 CMIT chinese goverment editiont, mert azzal teszteltem.

Igazából ez egy ms irányába telemetria mentes kiadás, gyakorlatilag kiírva szinte minden app amire egy hivatalnak nincs szüksége. Próbáltam többféle módon angolra/magyarra állítani de nem sikerült. Update-elni sem lehet mert a kínai intranetre van konfigurálva. (aki esetleg nem tudná Kínának saját internete van ahol elég sokminden szűrve/blokkolva van. pl tiltott weblapok listája: [link] )
Értelem szerűen aktiválni sem lehet mert kulcs sem beírható, saját KMS szerverükre mutat az aktiválás. Logikus is hiszen ez sem Kínán kívüli üzemre tervezték.
A gép amúgy majd könnyed internetezésre lesz, rendes asztali magyar windows-al. Persze megfelelően rögzített hűtővel (cellux helyett szigszalag olyan sárga zöld csíkos ;] )
A VIA és S3 köszöni szépen él és virul, igaz számunkra furcsa krikszkraksz néven.

Ha esetleg van még valakinek ilyen kínai procis gépe akkor kérem ossza meg tapasztalatait, tippjeit ezen topikban.

Köszönöm!

Update 2021.08.26 egy kis 3dmark06 és windows11

Illetve CPUZ benchmark valid: https://valid.x86.fr/w6p83w

Hozzászólások

(#1) nemlehet


nemlehet
őstag

Szerintem azért nem szánják kínán kívülre mert nincs rendes licence-ük nem? Vagy erről mit lehet tudni?

Amúgy érdekes jószág, ha úgy nézi az ember a Phenom 1 szint nem is feltétlen rossz.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#2) Rive


Rive
veterán

Jó lenne látni a proci belsejét. Így ránézvést nem sok mindent fejlesztetek a VIA korszak óta, csak a memóriavezérlőt emelik a minstream szint mellé :DDD

Úgy sejtem az Intel környékén néhányan megkopaszodtak már afeletti bánatukban, hogy a VIA dolgait anno elvarratlanul hagyták ;]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#3) MasterDeeJay válasza nemlehet (#1) üzenetére

A VIA-nak részesedése van a Zhaoxin-ban, onnan van a licensz. (hogy milyen módon azt nem tudom, de via-nak van az tuti.)

Rive
Nagy elvárás nem is lenne a fejlesztésre, tekintve hogy ott kevésbé pazarlóak a hardverekkel. Saját Win10-ük eleve messze tisztábban működik mint a mi agyontelemetriázott verziónk. (cserébe az internet van elég durván figyelve)

GPU terén már fejlesztenek akár minimális játékra alkalmasat is. Éledezik az egyik kínai GPU-s projekt

CPU-ból pedig már van új generáció, azaz már több is. KX-6000 már valamivel erősebb 16bm-en valamint KX-7000 7nm-en.

forrás wikipedia.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#4) Hieronymus válasza MasterDeeJay (#3) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog (1)

"A VIA-nak részesedése van a Zhaoxin-ban, onnan van a licensz. (hogy milyen módon azt nem tudom, de via-nak van az tuti.)"

A VIA rendelkezik licencszel, csak semmilyen formában nem adhatja tovább. Vélhetően ezért marad Kína határain belül a processzor.

Kezdetben csak számozta a processzorait az Intel. Számozásra viszont nem lehet jogvédelmet kapni.
Amelyik gyártó a Pentium név bevezetésekor másolta a 80486 számozású processzorokat, az korlátozott licencet élvez a technológia használatára és fejlesztésére. Nem ruházható át, nem adható tovább még közös vállalatban sem. Sőt tulajdonos váltás esetén is elveszik a licenc. Már a Pentium bevezetéskor fejlesztett megoldásokat sem vehették át az Inteltől. Ezért van közel hasonló fejlesztése az AMD és az Intel cégeknek. Ha valami jó ment a másiknak, reszeltek hasonló megoldást, más néven.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#5) MasterDeeJay válasza Hieronymus (#4) üzenetére

Kínán kívül via néven gondolom mehetne. 3dmark is via logóval indít, cpuidje is via amúgy. (centaurhauls)

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#6) Hieronymus válasza MasterDeeJay (#5) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog (1)

Mehetni, talán mehetne.
De a Via sosem volt sebesség bajnok. Leginkább extrém környezetben és/vagy alacsony számításkapacitást igénylő helyeken használták. Az Atom processzorok megjelenése és az ARM előretörése okán feladták a harcot a 2 magos processzorok szintjén. Talán a 4 magos processzorok fejlesztésével elkészültek annak idején.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#7) MasterDeeJay válasza Hieronymus (#6) üzenetére

Itthon keresettek nagyon az olcsó hulladék kategóriás notik, abba beleférne. Gondolok itt a pentium quad core matricás 100k körüli csodákra. Abban a kategóriában aratna ha olcsóbb lenne kicsivel is.

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#8) KROK640


KROK640
veterán

Érdekes darab ez a Zhaoxin KaiXian KX5640-es Wudaokou kódnevű Cpu.

Ahogy vártam a Phenom 9500 alatt végez egy kicsivel.
Az viszont érdekes, hogy a GPUja gyakorlatilag egy majd 20 éves VGA, az akkori RAM mennyiség helyett 512vel (nyilván osztott), és DX11 támogatással. Ezutóbbi vajon minek? Olyan mintha egy GeForce 3-al akarnék DX11-es címeket tolni, még azzal is jobb lenne.

Ami még érdekelne, hogy honnan szereztél Windows 10 CMIT chinese goverment editiont?

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#9) #90088192 válasza KROK640 (#8) üzenetére


#90088192
törölt tag

Szerintem ha azt elmondja, akkor meg kell, hogy oljon :))

(#10) MasterDeeJay válasza KROK640 (#8) üzenetére

Valami amcsi filemegosztóról szedtem. De akár oemtől (hp, lenovo) is beszerethető mert semmit nem ér aktiválás nélkül.
illetve semmilyen más nyelvet nem tud a kínain kívül.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.