2020. június 6., szombat

Gyorskeresés

Ne dobd ki

Írta: | Kulcsszavak: kidob . szemét . újrahasznosít . hibás . új

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

(Akinek nem inge, ne vegye magára.)

Karácsonyra új laptop fényképező iPhone farmer kisautó stb. stb...
Vagy csak tönkrement valami, és vettél újat? Meguntad, és csere? Mehet a régi a kukába, kinek kell az a rom!

Talán mégsem a legjobb ötlet. Kidobni talán a legrosszabb eset, hiszen amit kidobsz, az valahova kerül. Talán már nem Kína, India szeméthegyeit növeli, de valahol el lesz tárolva - vagy újrahasznosításra várva, vagy még arra sem. Az újrahasznosítás nem tökéletes, de jobb, mintha feldolgozatlan marad a szemét.

Az újrahasznosítás egyik jó formája talán az, ha nem dobod ki.

Rengeteg működő eszközt dobálnak ki emberek. Hibátlanul működő eszközöket, amiknek az egy baja az, hogy a tulajdonos igényeit már nem szolgálják ki. (Cégekre is igaz ez - csak más a mögöttes ok.)


Forrás : www.toptenz.nez

Régi igazság, hogy ami neked szemét, az másnak még ér valamit. Nem mindenki bányászik Bitcoint, nem mindenkinek van szüksége high end gamer PC-re, de olyan telefonra sem, amivel "meg lehet jelenni". A régi számítógéped, telefonod lehet, hogy valakinek még mindig elérhetetlen álom.

Persze, nincs neked időd ilyenekkel szórakozni, se javított roncsokat nem akarsz használni, sem apróhirdetéssel nem foglalkozik ilyen komoly ember, mint te, de felelősen gondolkodni még talán a nagyon fontos, nagyon komoly embereknek is szabad. S Karácsonykor még talán ara is lehet ideje, hogy jót tegyen.

- nem akarod hirdetni - add oda valakinek, akinek jól jön
- add alapítványnak, ajánld fel rászorulóknak (biztosan van ilyen lehetőség , ez 1 perc Google volt)
- hirdesd meg ingyen elvihetőként
- de ha olcsón eladod, is jobbat teszel, mint ha kidobod

S igaz ez a hibás készülékekre is. Negyon sok olyan esettel találkozom, amikor könnyen javítható eszközök kerülnének a szemétbe. (De olyan is volt, hogy a fényképezőgép "elromlott" - rossz akkukkal akarták használni, amikkel már nem indult el... Laptop, amit ki akartak dobni, mert beporosodott a hűtőborda, és lekapcsolta a hővédelem...)

S nem egy esetben hallottam már, hogy valakinek anyagi gondjai voltak, de véletlenül sem adta volna el a megunt cuccait, mert a fene foglalkozik ilyennel :D

De ha nem ilyen egyszerű eset, s te nem tudsz/nem akarsz foglalkozni javíttatással, is lehet valaki, aki lehetőséget lát benne; alkatrészorrásnak, felújításra sokan keresnek működésképtelen eszközöket. (Magam is elég sokszor belefutok, hogy régebbi készülékekhez csak így lehetne alkatrészt szerezni, de sehol nincs, mert mindenki kidobja, amikor valami baja lesz.)

S ne csak azért ne dobd ki, mert valakinek esetleg hasznos dolgot adsz, hanem mert ezzel sem növeled a világ szeméthegyeit. Utóbbi a legjobb az egészben, amin mindenki nyer, s ezen a téren tényleg a legkisebb is számít. Az is, hogy te hajlandó voltál-e Facebookozás közben 3 percet szánni a Marketplace-re.

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
(őstag)
LOGOUT blog

Azért a használhatatlan dolgokat a hulladékudvarba érdemes elvinni.

Ne alakuljon ki az a gyakorlat. hogy az ingyen elvihető kategória tele van használhatatlan vackokkal, amit ingyen lehet vinni a szeméttelepre.

Donki Hóte: "... ha valaki örököl az őseitől egy NAS lejátszót de nem kell neki, akkor kidobja a szemeteskukába."

(#2) Dr. Romano válasza Hieronymus (#1) üzenetére


Dr. Romano
(veterán)

Kérdés hogy kinek mi számít használhatatlan dolognak.

Egy be nem kapcsoló TV egyeseknek használhatatlan, más meg kicserél benne pár kondit és újra működőképes.

Vagy az a vezeték nélkül billentyűzet amit mai napig használok szó szerint a kukából jött ki. Pár billentyű nem működött, csak pár trace-t kellett jumperkábelezni és kész.

[ Szerkesztve ]

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#3) Krugszvele


Krugszvele
(aktív tag)

Szerencsére már 40 körül lehet telefont venni, amivel meg lehet jelenni, igaz használt.

Én pont most cserélem le a kaby lake alapú gépemet egy i5-2500 alapúra. A Kaby Lake konfig ~80 000 ft, a régi meg ~12 000 ft és nincsen köztük lényeges sebességbeli különbség!
Igen, ha tömörítenék videót, vagy játszanék, akkor lenne, de ha nem?
Egy 6-9 éves számítógép simán elég lenne a felhasználok 80%-ának.

(#4) Dr. Romano válasza Krugszvele (#3) üzenetére


Dr. Romano
(veterán)

A konyhai gépünk egy Athlon64 X2 5200+, 4GB RAM, Radeon HD2600Pro, 120GB SSD

Ez böngészésre, alap dolgokra még most is oké.

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#5) hcl válasza Krugszvele (#3) üzenetére


hcl
(nagyúr)
LOGOUT blog

40 ezret már csak nagyon szájhúzva adnék telefonért.
Mondjuk amivel meg lehet jelenni, az a legtöbbeknek nem 40 ezer.
A mostani S5-öm kijött egy 20-asból+akku... Tök elég.

@Dr. Romano : Erről volt szó (TV, kondi.)

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#6) Fred23 válasza hcl (#5) üzenetére


Fred23
(veterán)

Ez a meg -e lehet vele jelenni kérdés sosem mozgatott, viszont mobiloknál a működés sebessége azért rengeteget számít, tehát nagyon mást kap az ember 40-ért, mint 100-ért. Meg persze számítanak az extrák is, mint minőségibb kijelző, több RAM, jobb fotós képességek, stb. Még aki szeret is mobilokat szerelgetni, saját használatra szerintem inkább vesz valami újabbat és drágábbat, ha megteheti. Nem túl rég egy LG Joy-t szereltem, de ha mindennapi használatra kéne fognom, falra másznék tőle. Persze a használhatóság elég szubjektív, barátnőm például nálam is türelmetlenebb, vagyis nálam is jobban igényli a gyors működésű készülékeket. Én egy S5-tel még el tudnék lenni talán, Ő viszont biztosan nem. Érdemes Media Marktban próbálgatni a készülékeket időnként, hogy az ember lássa, mit jelent az aktuális csúcs SoC a saját telójában lévőhöz képest! Meg tud nőni az ember igényszintje gyorsan, ami persze megfelelő anyagi fedezet hiányában fájdalmas is lehet.

Nekem áprilisra lesz csak pénzem LG G7-re, vagy Sony XZ2 Compact-ra, de kivárom, és nem veszek előbb valami olcsóbbat. :)

[ Szerkesztve ]

(#7) MineFox54


MineFox54
(őstag)

Tegnap javítottam 2 lámpát, kuka helyett megkaptam én. 400V kaptak. Kapcsüzemű táp. Sikerült mindkettő egyébként.

vapebook.hu, e-cigi tesztek és leírások - ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

(#8) Vladi


Vladi
(nagyúr)

Többnyire Afrika. Ott leginkább égetik, napi 1-2 dollárért guberálnak benne a helyi lakosok. A sok mérgező anyag 40 éves korukra megöli őket. Jó a helyzet, mert ha nem vállalják be ezt a kiváló munkát 17 éves korukra az éhalál viszi el. :DDD

Nagyon fontos kérdés és írás. Kíváncsi vagyok a véleményekre. :K

"If you dont read the newspapers, you are uninformed. If you do read it, you misinformed." Denzel Washington

(#9) Zsébernardo


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

Értelmetlen dolognak tartom, amikor még egy hibátlanul müködőképes, kinézetre is aránylag megkimélt elektronikai eszkőzöket dobnak ki a szemétbe. Az újabb kütyük miatt a padlásról és pincéből is száműzőtt, ritkaságnak számitó értékek kerülhetnek az ilyen szeméthegyekbe. Ezeket a legegyszerűbben meg lehetne hirdetni eladásra vagy a bolhapiacra, garázsvásárokra kerülhetnek a megunt cuccok. Számitástechnikai, retró konzolok és audió eszközök szerintem egy jó ideig még jelentős értéket jelentenek a gyüjtőknek. Ez legalább az eredeti tulajnak is plusz bevételt jelentene. Valamikor az ilyen kidobott cuccokra utaznak a lomtalanitások közben a (guberáló) kincskeresők. Az értékesebb darabok a használtpiacon találnak majd újra gazdát, ahol még évekre használatban vannak. Ez valakinek üzlet, másnak meg elektronikai hulladék... Miközben az eredeti tulajtól ingyen elvihető vagy jelképes összegért megvehető is lehetne. Jó kézbe kerülnének, mert valakinek még kell. Retró eszköznek és alkatrészeknek számit, ami csak a gyűjtőknek érték. Ők ezeket néha megnézegetnék, bekapcsolnák és nagyra értékelnék ha megkimélten kerülne fel a polcra. Nem feldobálva egy utánfútóra, ahol egy kupac aljáról akarják aránytalanul magas pénzekért eladni. :((( Ha mégsem tudják eladni, akkor pár használható alkatrészét talán megmentik és utána megy a szemétbe. Nyugaton elterjedt szokás volt a régebbi TV és DVD, VHS videómagnók és Hi-Fi eszközök kidobálása, amit kerülőutakon hoztak át. Majd a használt kereskedésekben árúsitották őket jó pénzért. Ezek némelyikét még a szervizekben javitgatni is kellett. Egy idő után több volt vele a probléma és az árakat szépen felemelték. Igy valamikor inkább a használt helyett újat kerestem. Most a nyerészkedés új formája alakult ki, amikor olcsón jutnak hozzá, rendelnek meg kintről cuccokat, amit itthon jelentős felárral akarnak tovább adni. Ezek jelentős része nem azt adja, ami elvárható a leírása alapján. Igy megint eladásra kinálják kihasználatlanság miatt... Egy ideje sokan már a feleslegessé vált eszközeikre sem forditanak annyit, hogy valakinek ezzel jót tegyenek. Ezért vannak ekkora elektronikai hulladék hegyek, ami számomra inkább szomorú... Ilyenkor jőhetne WALL-E, és rendet tehetne. :)

[ Szerkesztve ]

(#10) Zsébernardo


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

Nekünk szerencsére itt van a hardverApró. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.