Hirdetés

2019. február 22., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  BLOGOUT  »  [Re:] [hcl:] Ne dobd ki

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

Azért a használhatatlan dolgokat a hulladékudvarba érdemes elvinni.

Ne alakuljon ki az a gyakorlat. hogy az ingyen elvihető kategória tele van használhatatlan vackokkal, amit ingyen lehet vinni a szeméttelepre.

Ha értelmetlen hozzászólásommal találkozol, az nem a véletlen műve. A Fantasztikus tag, címre hajtok! Muszáj hozzászólnom.

(#2) Dr. Romano válasza Hieronymus (#1) üzenetére


Dr. Romano
(PH! kedvence)

Kérdés hogy kinek mi számít használhatatlan dolognak.

Egy be nem kapcsoló TV egyeseknek használhatatlan, más meg kicserél benne pár kondit és újra működőképes.

Vagy az a vezeték nélkül billentyűzet amit mai napig használok szó szerint a kukából jött ki. Pár billentyű nem működött, csak pár trace-t kellett jumperkábelezni és kész.

[ Szerkesztve ]

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#3) Krugszvele


Krugszvele
(fanatikus tag)

Szerencsére már 40 körül lehet telefont venni, amivel meg lehet jelenni, igaz használt.

Én pont most cserélem le a kaby lake alapú gépemet egy i5-2500 alapúra. A Kaby Lake konfig ~80 000 ft, a régi meg ~12 000 ft és nincsen köztük lényeges sebességbeli különbség!
Igen, ha tömörítenék videót, vagy játszanék, akkor lenne, de ha nem?
Egy 6-9 éves számítógép simán elég lenne a felhasználok 80%-ának.

(#4) Dr. Romano válasza Krugszvele (#3) üzenetére


Dr. Romano
(PH! kedvence)

A konyhai gépünk egy Athlon64 X2 5200+, 4GB RAM, Radeon HD2600Pro, 120GB SSD

Ez böngészésre, alap dolgokra még most is oké.

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#5) hcl válasza Krugszvele (#3) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

40 ezret már csak nagyon szájhúzva adnék telefonért.
Mondjuk amivel meg lehet jelenni, az a legtöbbeknek nem 40 ezer.
A mostani S5-öm kijött egy 20-asból+akku... Tök elég.

@Dr. Romano : Erről volt szó (TV, kondi.)

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#6) Fred23 válasza hcl (#5) üzenetére


Fred23
(PH! kedvence)

Ez a meg -e lehet vele jelenni kérdés sosem mozgatott, viszont mobiloknál a működés sebessége azért rengeteget számít, tehát nagyon mást kap az ember 40-ért, mint 100-ért. Meg persze számítanak az extrák is, mint minőségibb kijelző, több RAM, jobb fotós képességek, stb. Még aki szeret is mobilokat szerelgetni, saját használatra szerintem inkább vesz valami újabbat és drágábbat, ha megteheti. Nem túl rég egy LG Joy-t szereltem, de ha mindennapi használatra kéne fognom, falra másznék tőle. Persze a használhatóság elég szubjektív, barátnőm például nálam is türelmetlenebb, vagyis nálam is jobban igényli a gyors működésű készülékeket. Én egy S5-tel még el tudnék lenni talán, Ő viszont biztosan nem. Érdemes Media Marktban próbálgatni a készülékeket időnként, hogy az ember lássa, mit jelent az aktuális csúcs SoC a saját telójában lévőhöz képest! Meg tud nőni az ember igényszintje gyorsan, ami persze megfelelő anyagi fedezet hiányában fájdalmas is lehet.

Nekem áprilisra lesz csak pénzem LG G7-re, vagy Sony XZ2 Compact-ra, de kivárom, és nem veszek előbb valami olcsóbbat. :)

[ Szerkesztve ]

(#7) MineFox54


MineFox54
(őstag)

Tegnap javítottam 2 lámpát, kuka helyett megkaptam én. 400V kaptak. Kapcsüzemű táp. Sikerült mindkettő egyébként.

ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

(#8) Vladi


Vladi
(PH! nagyúr)

Többnyire Afrika. Ott leginkább égetik, napi 1-2 dollárért guberálnak benne a helyi lakosok. A sok mérgező anyag 40 éves korukra megöli őket. Jó a helyzet, mert ha nem vállalják be ezt a kiváló munkát 17 éves korukra az éhalál viszi el. :DDD

Nagyon fontos kérdés és írás. Kíváncsi vagyok a véleményekre. :K

Jani másszál fel! Maradj a kompon!

(#9) Zsébernardo


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

Értelmetlen dolognak tartom, amikor még egy hibátlanul müködőképes, kinézetre is aránylag megkimélt elektronikai eszkőzöket dobnak ki a szemétbe. Az újabb kütyük miatt a padlásról és pincéből is száműzőtt, ritkaságnak számitó értékek kerülhetnek az ilyen szeméthegyekbe. Ezeket a legegyszerűbben meg lehetne hirdetni eladásra vagy a bolhapiacra, garázsvásárokra kerülhetnek a megunt cuccok. Számitástechnikai, retró konzolok és audió eszközök szerintem egy jó ideig még jelentős értéket jelentenek a gyüjtőknek. Ez legalább az eredeti tulajnak is plusz bevételt jelentene. Valamikor az ilyen kidobott cuccokra utaznak a lomtalanitások közben a (guberáló) kincskeresők. Az értékesebb darabok a használtpiacon találnak majd újra gazdát, ahol még évekre használatban vannak. Ez valakinek üzlet, másnak meg elektronikai hulladék... Miközben az eredeti tulajtól ingyen elvihető vagy jelképes összegért megvehető is lehetne. Jó kézbe kerülnének, mert valakinek még kell. Retró eszköznek és alkatrészeknek számit, ami csak a gyűjtőknek érték. Ők ezeket néha megnézegetnék, bekapcsolnák és nagyra értékelnék ha megkimélten kerülne fel a polcra. Nem feldobálva egy utánfútóra, ahol egy kupac aljáról akarják aránytalanul magas pénzekért eladni. :((( Ha mégsem tudják eladni, akkor pár használható alkatrészét talán megmentik és utána megy a szemétbe. Nyugaton elterjedt szokás volt a régebbi TV és DVD, VHS videómagnók és Hi-Fi eszközök kidobálása, amit kerülőutakon hoztak át. Majd a használt kereskedésekben árúsitották őket jó pénzért. Ezek némelyikét még a szervizekben javitgatni is kellett. Egy idő után több volt vele a probléma és az árakat szépen felemelték. Igy valamikor inkább a használt helyett újat kerestem. Most a nyerészkedés új formája alakult ki, amikor olcsón jutnak hozzá, rendelnek meg kintről cuccokat, amit itthon jelentős felárral akarnak tovább adni. Ezek jelentős része nem azt adja, ami elvárható a leírása alapján. Igy megint eladásra kinálják kihasználatlanság miatt... Egy ideje sokan már a feleslegessé vált eszközeikre sem forditanak annyit, hogy valakinek ezzel jót tegyenek. Ezért vannak ekkora elektronikai hulladék hegyek, ami számomra inkább szomorú... Ilyenkor jőhetne WALL-E, és rendet tehetne. :)

[ Szerkesztve ]

(#10) Zsébernardo


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

Nekünk szerencsére itt van a hardverApró. :)

(#11) Vladi


Vladi
(PH! nagyúr)

Remélem lesz itt némi csevely, mert nagyon sok gondolatom van a témában. :))

(#4) Dr. Romano:

Konyhai számítógép... 1997-ben megváltás votl, hogy végre van egy p1. A haverral nyúztuk egész nap, 0.5 pc volt / fő. Most meg a konyhába is rakunk. 20K-ért olyan gépet raksz össze, hogy 1968-ban a nasa letérdelt volna, ha 1 et kap. :DD

(#6) Fred23:

Okos telefon a halálom... több ram. nemá! :O
szemétkupac...

Az emberiségnak lassan el kéne döntenie hogy miért termel?
1. fenntartsa a status quot
2. egyes kiváltságosok meggazdagodását szolgálja
3. szüksége van az embereknek xy cuccra, hogy jobbak legyenek az életkörülményeik. az élőkre és a még nem élőkre is gondolva.

2000-2019-ig hány személyi számítógépet gyártottak le? Igen? A számítógép javítja az emberek életkörülményeit, lehetőségét? Akkor miért éhezik még mindig fél milliárd ember? Segít problémákat megoldani? Akkor miért tornyosulnak fel egyre inkább a globális problémák, amik az unokáink életét rettentő nehézzé teszik? :F

Jani másszál fel! Maradj a kompon!

(#12) Dr. Romano válasza Vladi (#11) üzenetére


Dr. Romano
(PH! kedvence)

Miért ne. Fillérekből összeguberált gép ez. Inkább működjön valahol mint a telepen rozsdásodjon.

Amit írsz az természetes. Az 1968-as náza elélvezett volna az Acer Aspire 5732ZG notimmal amit ingyen kaptam 3 éve mert nem adott képet és az eredeti tulaj nem akart vele foglalkozni, most ezen a gépen írom ezt a kommentet miközben tölti le a Linux képfájlokat.

Egyáltalán nem vagyok zöld környezet védő, azonban a reuse pártján állok. Inkább használj fel valamit akár alternatív módon (pl. régi teló IP kamerának stb.) vagy alkatrész szintjén minthogy jól működőként kidobd a kukába csak azért mert "túlhaladtunk" rajta.

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#13) Zsébernardo válasza Vladi (#11) üzenetére


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

Nagy tételekben előre legyártatott PC hardverek, és okostelefon SOC-ok között több igen elavultnak számitó technológia van jelenleg. Mivel ez számunkra nem jó üzlet, ezért egyre többen újra mobiltelefonokat keresnek. Igen ám, de igényesebb kivitelezésű új mobilt nem nagyon találni. :)

(#14) Zsébernardo válasza Dr. Romano (#12) üzenetére


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

Másodgépnek egy Workstation irodai gépet vettem használtban. Videókártya és RAM bővités után teszi a dolgát. :)

(#15) potyautas válasza Zsébernardo (#14) üzenetére


potyautas
(lelkes újonc)
LOGOUT blog

Én se dobom ki a már nem használt eszközöket, gyerekjátékokat, de mi van akkor, ha tele lesz a padlás?

(#16) Shing válasza Fred23 (#6) üzenetére


Shing
(őstag)

Jaj hagyjuk már... könnyebb hazudni magunknak, hogy miért veszünk drágább hardvert, de nem ez a valós igény.
Kit érdekel, hogy mennyire minőségi egy telefon kijelzője? Főleg a mai világban ahol már évek óta csúcs szint elérhető. Egy akkora képernyőn pont nem fontos a felbontás, pont nem olyan fontos hogy mennyi színt tud, mert egyszerűen nem is látod. Ja, hogy minőségi mozi élményt szeretnél? Azt pedig nem 5"-on kell keresni, hanem betolni a TV-t, monitort.
Pro fényképeket akarsz? Akkor vegyél egy fél millás kamerát és 15 évig nem kell lecserélni.
Több RAM? lol Ez megint csak a specifikációk kergetése, de attól függetlenül hogy a marketingesek ezt mondják tényleg kell a több? Egy belépő laptopba nincs már annyi memória mint egy telóban, már mennek fel az árak az egekbe, mert ti csak veszitek ész nélkül az új telót, mert nagyobb számok vannak a specifikációban.

Tudom mitől másznék én falra? Ha így kellene élnem.

Én fogtam olcsó és drága telefont is, semmi különbséget nem éreztem, mivel egy mai teló kb. instant megnyit mindent, a 0,1 betöltési időtől pedig nem nagyon értem mi lehet jobb.

Vajon tényleg valós igényeid vannak vagy a reklámhadjáratok eredménye, hogy képes vagy 2-3 évente lecserélni egy telefont, ezen érdemes elgondolkodni...

(#17) hcl válasza Fred23 (#6) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Pont arról szólt a bejegyzés, hogy túl kell lépni a "nekem nem jó, tehát használhatatlan szar" kérdésen. Volt egy fél évig Lumia 535-öm. Azon kívül, hogy rühellem az MS-t, ki lehetett bírni, még ha elég borzalom is volt. Akihez került, örült neki, használja.

@Vladi : +1 , köszi :)
Konyhai gép, nagyon feleslegesnek tartom én is. Noti, amit vihetsz (aki játszik, annak asztali), amit egy konyhában kellhet - recept megjelenítése, vagy alkalmi kamera, videochat - arra ott van egy általános használatú tablet, telefon. Felesleges ezért egy másik eszközzel foglalni a helyet - nyilván van, akinek van erre igénye, vagy szüksége, de ez nagyon rétegfelhasználás. Van előnye a hordozható kijelzős cuccoknak, csak nem mindig az, amiért veszik :D

" A számítógép javítja az emberek életkörülményeit, lehetőségét? Segít problémákat megoldani? "
Nem a számítógépen múlik, hanem az emberen. Javítja, és segít, ha jól használod. Kedves emberiség meg nagyrészt tök más dolgokkal foglalkozik, mint amivel kéne neki...

@Zsébernardo : +

@potyautas : Nem eltárolni, kell, hanem eljuttatni oda, ahol hasznát veszik :)

@Shing : Valahogy így, illetve elég sokan hiszik, hogy nekik "jár" (bármi, autó, erős autó, meleg víz, akármi). Nem jár. Örülni kell, hogy van.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#18) Krugszvele válasza Dr. Romano (#4) üzenetére


Krugszvele
(fanatikus tag)

Azt vettem észre, hogy bármilyen trágya gépbe beleteszel egy ssd-t, szárnyal :)
Ez nem azt jelenti, hogy a ti gépetek trágya!!

Simán használható, ugyanilyen elvek mentén lépek én is vissza.

(#19) Krugszvele válasza hcl (#5) üzenetére


Krugszvele
(fanatikus tag)

Én is nagy gondban vagyok, hogy mi lesz, ha tönkremegy a mostani telefon.

Egy ugyanilyen kb 40 ezer, viszont már tényleg extrém lassú.

Efölött, a 7-es van, az meg még most is 120 ezer körül van, az SE nem túl acélos, jövőre az is durván lassú lesz már.

A 8 a legújabb még hagyományos fajta, de az meg 200 ezer. Jézus sem venné meg :)

Aki meg 400+ ezret ad telefonért, az úgyse itt írogat a recycle témakörben :)

(#20) hcl válasza Krugszvele (#18) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Most adom el a régi nyúzós laptopjaimat. SSD-vel voltak használva, és - nyilván - nem sebességbajnonok, de alkalmi nyúzásra jók voltak (Egymagos Pentium M, az nem kapkod). Ami lesz helyette, egy Acer 3055 2 magos procival, meg SSD-vel - simán használható fészbúk-Youtube-ilyesmire (Linux persze).
Havernak csináltam egy R61-et, az is SSD + két mag + 4GB RAM lett, még Win10-zel is jól megy.

Ájfón SE-nek lesz utódja.
De én nem vagyok előfizus, így nem kapnám meg emberi áron.
Amúgy az S5 az nálam Samsung Galaxy S5 :D
Az iPhone S5 már nem supportált, gondolkodtam rajta, de inkább biztonságos eszközt akarnék. Ugyan gyárilag az Apple-nek van a leghosszabb supportja, de a legtöbb official Cyanogen/Lineage sokkal tovább supportált, értsd a Syxalag S2-nek (2011? 2012?) még van naprakész oprendszere Lineage-ből.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#21) Dr. Romano válasza Krugszvele (#18) üzenetére


Dr. Romano
(PH! kedvence)

Igen ezt tanusítom. A régi gépekbe új életet lehet egy SSD (+ némi ram). Komoly mennyire visszafogta még azokat is a vinyó technika.

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#22) Zsébernardo


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

Azért remélem a HDD-k utána nem kerülnek kidobásra, mert adatmentésre és archiválásra egyelőre még jobb választás a HDD. WD Gold 2TB 128MB vinyómat használva nem érzem gyengébbnek a gépemet, mert igy is pikk-pakk mindent megnyitok vagy átmásolok másik HDD-re. Viszont egyre több régebbi vinyómat külső USB 3.0 házba raktam biztonsági mentések tárolására. Ezek adatátviteli sebessége miatt rendszer vinyónak már nem elég gyorsak. Egy jó gyors HDD vagy az SSD tényleg jobban használható. Viszont sok régebbi SSD a kevés tárhelye vagy az elhasználodása miatt sajnos nem használható már ilyen hosszú ideig. Biztonsági mentésre pedig még nem elég biztonságosak az SSD-k, mert még dolgoznak a megoldáson. Majd csak egyszer megoldják ezeket a problémákat, és a TLC és QLC váltás után egyre visszaeső élettartam idejére is hozhatnak valami javitást. Nem szeretnénk ezeket az SSD-ket idő előtt a szemétre dobni, főleg ha adatokat is visznek magukkal. Az adatvisszaállitás szinte lehetetlen feladat egy sérült vagy elhasználodott SSD-n. Ilyenkor az egész SSD sajnos kuka, mert ki lehet dobni.

[ Szerkesztve ]

(#23) hcl válasza Zsébernardo (#22) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Paff, van pár régi SSD-m (csak az van :D ), és átlagos használat mellett nagyon sokáig jó.
Meg az adatvesztés ellen egy dolog véd (bár igazából semmi), a backup. Ha nem az SSD pusztul el, akkor ellopják a gépet, vagy jön egy zsarolóvírus, és ugyanúgy elvesztek az adataid.
Nem szabad egy eszközre bízni mindent.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#24) Zsébernardo válasza hcl (#23) üzenetére


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

Van jónéhány régi 32-64GB SSD, ahol a kiváló kondició még éveken át magas megbizhatósággal párositva használható marad. Ritka, de láthatóan van rá példa. QLC SSD egyre újabb gyártástechnológiák és a 3D Nand ellenére romlik az átlag SSD-k várható élettartama. Szerverekbe szánt SSD-k között van még olyan, ami szintén jó ideig megbizható maradhat. Szerintem egy picit a tervezéssel az elhasználodási időt számukra kedvezőbben befolyásolták vagy nem tudták jobban fentartani az eddig még jónak mondható strapabiróságot.

[ Szerkesztve ]

(#25) Fred23 válasza hcl (#17) üzenetére


Fred23
(PH! kedvence)

Igen, ezért mondtam én is, hogy elég szubjektív a dolog, és az sem mindegy, mire kell az eszköz. Telefonálni még egy LG Joy is jó, aláírom. Olyan is volt, hogy ilyen gagyi, régi okostelót használtam letöltésre Android DC-vel, mert a sebességét borzalmasan korlátozó emberkének volt egy filmje, ami kellett, de nem akartam 2 hétig egy asztali gépet folyamatosan bekapcsolva tartani miatta; és működött.

Napi használatra viszont számomra igenis egy gyors, és lehetőség szerint rengeteg szempontból csúcs készülék kell, illetve engem ez tesz boldoggá. A mostani A3 2017 számomra még éppen elfogadható, de már nem tölt el akkora örömmel, mint egy éve. Vegyen a kezébe bárki egy SD845-ös csúcstelót, és érteni fogja, miről beszélek. Hatalmas a difi, de minimum akkora, hogy erős vágyat tud bennem kelteni egy cserére; és igen, pont ez a topik nem erről szól, lehet is köpködni. :D

Shing: "Kit érdekel, hogy mennyire minőségi egy telefon kijelzője?" Engem. Még teszteket is szoktam róla olvasgatni, illetve volt már párszor, hogy csak ezért mentem be Media Marktba: élőben néha nem az jön le, amit a teszt kimér, szubjektíve lehet egy pontatlanabb -nem eléggé színhű- kijelző akár szebb is szubjektíve, szóval a személyes találkozás is fontos. Ja, és igen, számít az is, hogy mondjuk az egyik teló 0,3 mp alatt nyit meg vagy tölt be egy weblapot, a másiknak pedig kell akár 1,3 mp is. Nekem nem mindegy.

[ Szerkesztve ]

(#26) bobalazs


bobalazs
(PH! addikt)

Az év statisztikája hogy a műanyagoknak csak a 9%a kerül újrahasznosításra.

(#27) hcl válasza Fred23 (#25) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Nem arról szól, hogy ne cseréld (az csak mellékszál volt), hanem hogy ha már cseréled, ne kukázd a működő cuccot, mert valaki örülni fog neki :D

Telefonálás only embereknek meg butateló kell. Az érintőképernyő pont a régebbi eszközökön volt borzalmas, bár már régóta nincs vele gond, de alapvetően 99%-ban telefonszámokat írogatni és felhívni valakit, pont jobb a gombos telefon :)
Nagybátyám ilyen, évente hazavág egy-két olcsó gombost (építkezés, stb), unokatestvérem ácsként hasonlóan. Néha összerakok neki egyet-egyet - erre felesleges egy érintős cucc.
A baj inkább az, hogy macerás így használni, mert pl. egész mostanáig macera volt az, hogy pl. egy szám 2 simre legyen behúzva, stb. A szolgáltatók igazán kínálhatnának olyan csomagokat, amik ilyen igényeket is kiszolgálnak.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#28) Dr. Romano válasza Zsébernardo (#22) üzenetére


Dr. Romano
(PH! kedvence)

Használok a gépemben egy "ezer éves" 32GB-is Samsung SLC SSD-t. Igaz hogy már csak játék drivenak van (olyanok amik persze ráférnek).
És van még ugyancsak ebben a gépben egy elhasználódott(?) 64GB-os Kingston V100.
Windowst telepítve rá hamar összefossa magát (pár nap után egy két -főleg rendszer- fájl elfelejt, főleg akkor ha több írás történik rá).
Azonban ugyancsak game drivenak használva stabil.

Vinyóm ami hibás volt az általában garin belül döglött meg. Ami nem azt pedig eladtam (gondolom valakinek kellett a nyák róla).

Az adatok mentése meg természetes dolog. Evidens hogy ha valamit egy helyen tárolsz és az az egy hely kampó, akkor jön az "így jártál" esete, tanulópénz stb...

[ Szerkesztve ]

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#29) Zsébernardo válasza bobalazs (#26) üzenetére


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

Nem jó helyre dobálják ki... Főleg, hogy nem képesek a szemetes kukát használni, amikor a szelektiv szemétgyüjtésről áradoznak. A tengerekbe és a földre kerül a sok műanyag hulladék. Aztán a tengeri halakban és élelmiszerekben (még a tengeri sóban is kimutatható), az emberek elfogyasztják a műanyag részecskéket. Balatonban fürödve nem egyszer kihalásztam csoki csomagolást és Coca Cola palackot, mert kidobták vagy a vizbe került. Legalább a saját környezetünket igy megkimélhetjük. Tengerparton sem mutat jól a tenger hullámai miatt kihordott szeméthegy. Sziget fesztiválon is képesk sok szemetet hátrahagyni. Az emberi természet ilyen vagy a rossz nevelés hatása. :F

[ Szerkesztve ]

(#30) hcl válasza Zsébernardo (#29) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Amit szelektívbe dobálsz, annak is csak egy része hasznosítható. Ha mindent szelektíven gyűjtenénk sem lenne sokkal jobb a helyzet. (Persze törekedni kéne rá.)
Az összes műanyag szelektíven gyűjtése is abban az esetben értelmes, amikor megfelelő helyen tárolják ezeket, és nincs kiszórva a természetbe. (Ez azért is jó, mert előbb-utóbb lesz technológia a hasznosításra, addig viszont jobb, ha nem okoz további macerát.)

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#31) Zsébernardo válasza hcl (#30) üzenetére


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

Nálunk van szelektiv szemét tároló, ezért használom. :) Most az alkaline elemeket kezdtem száműzni az életemből, mert visszatérek a tölthető AA és AAA akkumulátorokra. Nem szeretem éves viszonylatban a sok felhasznált tartós elemet kiszórni, mert azok is egyre drágábbak. Talán jobban megéri az akkumulátorokat igy töltögetni.

(#32) Fred23 válasza hcl (#30) üzenetére


Fred23
(PH! kedvence)

Illetve időnként amiket külön szelektívbe dobsz, találkoznak egy közös szeméttelepen, mert Magyarország. :D

A műanyag részecskékkel pedig már tényleg teli lehetünk mi, emberek is.

(#33) Krugszvele válasza hcl (#20) üzenetére


Krugszvele
(fanatikus tag)

Nem pont fordítva van?
Ha előfizetéses vagy, akkor kapod meg embertelen, nyíltan átverés áron, vagy megveszed a boltban emberi áron.
Igen, maga a készülék lesz 5-10 ezer forint, csak az előfizetés havidíja lesz akkor 20+ ezer :)

Itt is egy extrém vékony réteg az, mint én, hogy a havi mobil"számlám" internettel együtt ~500 Ft. Nekem nem éri meg a 200+ perc, meg a korlátlan.

Írtam valahol, hogy S5? Amúgy az nekem a samsung galaxy S5-öt jelenti :)

Az iphone 5S még supportált, legújabb iOS fut rajta, 12.1 most éppen.

Az lehet, hogy a samsungoknak van hosszabb támogatása különféle hekkelt oprendszerekkel, de a cikkíró külön kiemelte, hogy olyan telefonokról van szó, "amikkel meg lehet jelenni társaságban" vagy hasonló.

Nálam a win10 extrém módon belassult és minden területen gondokkal küzdött. Mivel én nem akarom már a munkanap jelentős részét a pátyolgatásával tölteni, lecseréltem win7-re. Azóta minden gond elszállt és a rendszer maga jóval gyorsabb lett.

(#34) hcl válasza Krugszvele (#33) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

A cikkíró (bár ez személyes bejegyzés) én vagyok :) Nekem nem arra kell telefon, hogy megjelenjek.

Az 5S -t azért írtam, mert úgy tűnt, félreértetted iPhone-ra. S5 - 5S rendszeresen keveri az emberek.

Az előfizetés meg olyan dolog, hogy megéri, ha megfelelő kondíciókkal beszélsz, lebeszélhető havidíj, stb. Nekem is azért van feltöltősöm (vagy 18 éve) , mert nem akarok havonta fizetni, beszélni meg alig beszélek, mobilnet arra van, ha esetleg kéne. Én is az a vékony réteg vagyok :D
"Igen, maga a készülék lesz 5-10 ezer forint, csak az előfizetés havidíja lesz akkor 20+ ezer :)"
Már amelyik előfizetéssel - de amelyikkel 20 ezer, azt nem kell megkötni.

"Az iphone 5S még supportált, legújabb iOS fut rajta, 12.1 most éppen."
Hm, úgy tudtam, dobja az Apple az összes 32bit telót ősszel...

"Az lehet, hogy a samsungoknak van hosszabb támogatása különféle hekkelt oprendszerekkel, "
Nem a Samsungnak van csak, hanem egy rakás telefonnak, amire van official Lineage. Az a baj, hogy gyakorlatilag azon kívül, hogy Apple-t veszel, nem tudsz olyan telót venni, ami 2-3 évnél tovább biztonságos marad. Márpedig az emberek tovább használják ezeket.

@Fred23 : Na jó, hát amit a hulladékgyűjtéssel kapcsolatban sikerült az elmúlt években itthon előadni, az nagyon meredek.

@Zsébernardo : Akku mindenképpen jobban megéri. Elem csak olyan helyre, ahol pár évente kell cserélni, mert ott meg azzal szívsz, hogy az akku önkisül pár hetente :D

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#35) Stanlee


Stanlee
(senior tag)

Baratnom anyukajanak a Siemens mosogatogepe 16 ev utan megadta magat. A hibakod alapjan nagyjabol 4 dolog lehetett, ami miatt nem mukodott a gep. Mielott ujat vettek volna, megprobalhattam kijavitani a hibat, mivel a szervizes latatlanban 200 euro kiszallasi dijat, nagyjabol 100 euro munkadijat es 150-200 euro alkatreszarat adott meg.

Mivel elrontani nem tudtam rajta semmit, igy nekilattam a nagy munkanak, amit eletemben eloszor csinaltam. 2 ora ki es beepitessel egyutt, nulla euro anyagkoltseggel megint mukodott - csak par alkatreszt es csovet kellett kitakaritani a dzsuvatol, ami ha nem ilyen gagyin tervezik meg a Siemens mernokei, nem is tudtak volna eltomodni piszokkal. Koltsegfaktor az egy kave amit anyosjelolt adott, meg a sutemeny amit amugy is megettem volna.

A hibas alkatresz gyartotol ujjonan 90 euro, ha nem takaritja az ember. A szerviz meg ennyiert dolgozik, amit normal Otto kifizet.

Baratnom konyhagepet is iden szereltem. Ujjonan kevesebbe kerul, mint a cserealkatresz es a szerviz munkadija. Neten rendeltem 12 euroert hozza alkatreszt, ill. nagyjabol 1 ora volt, mire szet es osszeszereltem. Azota is mukodik.

Az irodaban is a kavedaralo nem ment, mar meg akartak az ujat rendelni, pedig csak ki kellett tisztitani, kb. 20 perc volt az egesz. Ugyanez a daralo 1 ev hasznalat utan megint nem ment, valaki egy pici biztonsagi kapcsolot kinyomott a helyerol, amikor a kavetartalyt beleeroszakolta a daraloba. Ez mar trukkosebb volt, hibakeresessel 30 percig tartott.

A normal felhsznalo amikor meghallja, hogy a javitas annyiba kerul, mint egy uj, gondolkozas nelkul kidobja a regit. Sajnos ilyen vilagban elunk. Persze nem kell mindent hazilag megjavitani, de kidobni sem kell rogton a nem mukodo dolgokat.

newsroll.net

(#36) Viktor0610 válasza Stanlee (#35) üzenetére


Viktor0610
(Jómunkásember)

Milyen gagyi volt, hogy csak 16 évig bírta. :P

[ Szerkesztve ]

Aláírás (nem kötelező megadni) - "Egy csúcsteló és a Zs kategóriás gyártótól származó rizskályhád között van még néhány átmenet." :-DDD

(#37) hcl válasza Stanlee (#35) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

++ :K

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#38) Vladi válasza Stanlee (#35) üzenetére


Vladi
(PH! nagyúr)

Jó történet, teccik. :R

1. ez ilyen kelet európai mentalitás, hogy bütykölünk. Egy kicsit ha művelődsz, és rájössz dolgokra, nagyon könnyű gépeket javítani.
2. tutira nyugaton élsz, ha euróban adod meg. A fix, hogy nálunk ilyen nem feltétlenül menne. 16 évig ment a égp és takarítással javítható? Akkor az nagyon jól megtervezett gép. Itthon ilyeneket nem tudnál venni, csak lomosban. :K
3. azért itt ludas a gyártó is. nemkicsit! pl én most küzdök 2 nyomtatóval. jófogásról próbálok venni donort, mert 3-5 ezerért mennek. Általában xy gondja van egy tipikus gépnek. Gyártótól alkatrészt rendelni olyan 25 K. Az új gép meg 30. :DDD ebayről lehet rendelni 15-ért... :F De reálisan az az alkatrész lejön a gyártósor végén.... olyan 600 forintból. :O Törvény kötelezi őket, hogy alkatrészt biztosítani kell. Letudva. Ember nem veszi meg, mert drága. Vegyél új nyomtatót. Sírok.... :(((

Bütyköljünk tovább. :R

Jani másszál fel! Maradj a kompon!

(#39) hcl válasza Vladi (#38) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

"1. ez ilyen kelet európai mentalitás, hogy bütykölünk."
Én azt nem értem, hogy miért baj?
Esztelen pazarlás olyan cuccokat gyártani, amik nem javíthatóak (a ragasztott házak a halálom továbbra is), pláne kidobálni, ami javítható. Aztán csodálkozni, hogy úszik a bolygó a szemétben.
Nemrég volt egy EU felmérés, hogy az emberek javítható eszközöket szeretnének. Na vajon miért? Sokan szeretnék használni a dolgaikat hosszú távon, illetve én ebbe beleértem a supportot is informatikai eszközök esetén.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#40) Dr. Romano válasza Stanlee (#35) üzenetére


Dr. Romano
(PH! kedvence)

Nagyon helyes.
Ismerős akart kidobni egy porszívót mert már gyengének ítélte és már egyébként is vettek másikat. Mondtam neki adja inkább nekem, meg is tette. Valóban nem volt acélos a teljesítménye és forró levegőt is fújt ki.
Gondoltam belenézek. A csőben végig millió éves por lerakódás volt ami már kartonpapír állagot vett fel a csőfalon teljesen beszűkítve azt. Több napig áztattam mire ki tudtam slaggal vakarni.
Magában a gépben is olyan mennyiségű por volt hogy csodálkoztam ez hogy nem olvadt szét.
Az egész + szűrők takarítása után ez a gép szív itthon a legerősebben.

Lényegében erről szól Rossman üzenete is és az egész right to repair mozgalom.

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#41) Vladi válasza hcl (#39) üzenetére


Vladi
(PH! nagyúr)

Nem írtam, hogy baj. Nyugaton van lóvé már 4 generáció óta, megszokta, hogy vesz újat. A szemét meg megy kelet európába, meg ázsiába, újabban afrikába.

Keleten meg a szüleink úgy élték le az életüket, hogy örült, hogy végre van. Az számított minőségnek, amit könnyű javítani.

A felmérésben kelet eu dominált? :))

Dr. Romano:

Én is megpróbáltam az enyémmel. Szándékosan úgy lett legyártva, hogy összepattintod és az életbe már nem szeded szét törés nélkül. Összerakni másodjára lehetetlen. :(

[ Szerkesztve ]

Jani másszál fel! Maradj a kompon!

(#42) hcl válasza Vladi (#41) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Nem tudom, mi dominált. Nyugatabbra ez az egyik hibája a társadalomnak, amin jó lenne változtatni.
Ugyanakkor, a szemét megy keletre - és ezzel azért valahol megvalósul az újrahasználás.

@Vladi : Vagy csak nem úgy kell, ahogyan kitalálták :D

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#43) Vladi válasza hcl (#42) üzenetére


Vladi
(PH! nagyúr)

Sajnos nagyon kicsi az újrahasznosítás. 25 millió tonna e-hulladék évente... :U

Nyugaton nincs ilyen gond. Ott tiszta a környezet. Németországban pl zöld energia van. Amit abból nem tudnak megtermelni, azt pótolják. Inporttal. Lengyen hőerőművekből és francia atomerőművekből. De legalább Németország tiszta. :))

Jani másszál fel! Maradj a kompon!

(#44) hcl válasza Vladi (#43) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Na igen, kétséges tisztaság ez. Mondjuk itthon sem jobb a dolog.
Az újrahasznosítás alatt azt értettem, hogy pl. az autókat csak eladják ide, meg azért jelentős mennyiségű használt elektronikai cucc is jön. Ez is újrahasznosítás.
A szemét nem országhatárokon belüli probléma.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#45) Zsébernardo


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

Zöld szemlélet a dühös játékosokat nem érdekli. Törnek a kontrollerek vagy a bill+egér, konzolok és LCD kijelzők, fejhallgatók. Ipari mértékű zúzás van itt kérem szépen. :DDD

(#46) janeszgol válasza Krugszvele (#3) üzenetére


janeszgol
(PH! kedvence)

Egyik feltevés sem tetszik nekem. Egy Kabyt biztosan nem cseréltem volna egy kétezres szériás Core-ra. Ma még lehet jó, de nem lehet tudni mikor jönnek azok az újítások, amik már sok lesz neki akár böngészésgben, akár másban.
Ez a meg lehet jelenni a telefonnal. Egy húszezres telefonnal is meg lehet jelenni. Talán e helyett inkább azt mérlegelnénk, hogy milyen a gyártó (Doogee és egyéb szrok kiütve), elég-e nekem a telefon, van-e annyim rá.

A női nemnél csak a női igent szeretem jobban.

(#47) hcl válasza janeszgol (#46) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Kérdezz meg random plázacicát, látszania kell, hogy az egy drága cucc :D
Fejekben kéne rendet tenni.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#48) Tim82 válasza Vladi (#43) üzenetére


Tim82
(PH! nagyúr)

T60 még megvan? :)

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - http://hardverapro.hu/tag/tim82.html

(#49) Krugszvele válasza janeszgol (#46) üzenetére


Krugszvele
(fanatikus tag)

Milyen újításra gondolsz?
Az elmúlt hét évben nem jelent meg olyan újítás, ami elavulttá tette volna a 200x szériát.
Kell mellé természetesen egy videokártya, mert az integrált az gyenge. Az újaknál van DisplayPort néha, az bizony hiányzik, igen.

Mellé kell tenni, hogy konfigurációszinten spórolsz vele 50-70 ezer forintot. Nekem ez a hobbim, ha bármi baja van, akkor megszerelem csukott szemmel, aki nem ért hozzá, az vegyen újat és nincsen vele baj, tart a garancia. Nem lenézem, aki nem ért hozzá, én meg az autókhoz nem értek.

Esetleg a hardveres sérülékenységek befoltozása, vagy hardveres titkosítástámogatások, esetleg utasításkészletek.

Simán meg lehet jelenni a húszezres telefonnal, sőt, retrómobil :) Húszért 4S-eket árulnak, telefonálni pont jó, viszont _semmi_ másra nem alkalmas, még egy banki utalást sem tudsz vele elintézni. Sőt, a sima 4 is tudja pont ugyanezt.

(#50) hcl válasza Krugszvele (#49) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

"aki nem ért hozzá, az vegyen újat és nincsen vele baj,"
Háááát
Itthon a garancia az érdekes dolog.
Meg aztán, az is lejár.

4S : Jobb is ilyesmin nem bankolni.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

Útvonal

Fórumok  »  BLOGOUT  »  [Re:] [hcl:] Ne dobd ki
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.