2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Classic WB CF-re másolása

Írta: | Kulcsszavak: Amiga . CF . workbench . copy . particio . dopus

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az előző bejegyzésben FS-UAE és a ClassicWB segítségével feltelepítettem egy rendszert. Már csak annyi a feladat, hogy ebből egy bootolhato CF-et készítsek. Egy 2GB-os és pár 512MB-os darabbal sikerrel csináltam végig a leírtakat. 4GB felett már nem elég az alap FFS, ez most ném része a bejegyzésnek.

1. CF olvasása

Egy nyers img állományt készítettem, amit az egész végén vissza fogok másolni a CF-re. Persze nem kell lemásolni a CF-et, megfelel egy pontos méretű üres állomány.

Linux alatt egyszerű a dolog. Root-ként, vagy sudo-val lekérdezzük a lemezeket fdisk -l paranccsal. Ha megvan, hogy mondjuk az sdc a CF, akkor jöhet a másolás: dd if=/dev/sdc of=CF_512_WB_31.img

Windows alatt a Win32 disk imager-t tudom ajánlani. A használata egyszerű, kiválasztjuk a lemezt amiből az image készüljön, megadjuk a célt és a read gombra kattintunk. A képen éppen visszaírom az image-t.

2. CF előkészítése

A CF kártyát meg kell formázni mielőtt használatba tudjuk venni. Ehhez hozzá kell adni az emulátorhoz a img-t. Két lehetőség is van, az elsőt ismertetem, de érdemes megemlíteni a másodikat is, mert már használt CF-el már jártam meg. A cél az, hogy legyen partíció, ahová átmásolhatjuk a Classic WB-t.

- FS-UAE config: Az img-t hozzáadjuk az emulátorhoz.

- img-t ide meghajtóként kezeljük. Ha ezt nem tesszük meg, akkor nem lehet particionálni.

- FS-UAE elindítása

3. Partícionálás

Az eredeti WB-t elindítjuk és megparticionáljuk a CF-et. Nem biztos, hogy menni fog, de erre is van megoldás. Én egy már particionált CF-em volt, de kezjük nulláról. Ha nem indul a rendszer, akkor a fejezet végén találsz pár tippet.

- Ha elindult a WB indítsuk el a HDTooBox-ot

- Change Drive Type

- Define New

- Read Configuration

- OK, amíg vissza nem jutunk a fő menübe
- Partition Drive

- Jelöljük ki a meglévő partíciókat és Delete-tel töröljük le
-

Csak egy partíció maradhat, amit kicsit átszabunk. A méretet állítgassátok nyugodtan, csak rendszerhez 200G bőven elég kell, hogy legyen. Játékokat érdemes külön partícióra rakni, de egybe is lehet ahogy én tettem most. A Partition Device Name ne legyen DH0, mert ütközni fog a hdf-el. Én a 0-át egyszerűen 1-re cseréltem, az alábbi pontban még a régi név látható.

- Az Advanced Options-t engedélyezzük (bootable se maradjon ki) és a Change gombra kattintunk

-

A MaxTransfer-t állítsuk 0xfe00-ra. 0x1fe00 is jó lehet, de biztosra mentem és csak 127 block-ra vettem a max transfert. Ne felejtsetek el entert-t ütni az OK, különben nem íródik át.

- Ismét OK-hogy visszatérjünk a főmenübe, majd jöhet a mentés.

Ezen a ponton két dolog történhet. Nagy valószínűséggel újraindítást kér a rendszer. Ha mégsem, akkor megúsztunk egy állítgatást. Reboot után nagy valószínűséggel nem fog elindulni a hdf-ről a WB. Csak annyit kell tenni, hogy az extra configot az ide_1-es sorokat, amiket a 2. pontban adtunk hozzá kitöröljük.

Ha a rendszer nem indult volna el a preparált hdf-ről:

- Csak az img-t adjuk hozzá 0-ás meghajtóként az emulátorhoz (configba ide0)
- Workbench Install lemezéről bootoljuk fel a rendszert
- A fentiek alapján hozzuk létre a partíciót
- Ha végeztünk adjuk vissza 0-as meghajtónak a hdf-et és 1-nek az img-t.
- Töröljük ki az extra konfigurációt és indíthatjuk az emulátort

4. Másolás

Akár újraindítottuk a rendszert akár nem, már csak meg kell formázni a meghajtót és átmásolni a rendszert.

- Jobb kattintás, vagy a felső menüben is megtaláljuk a formázást.

- Érdemes megadni valami nevet a partíciónak, hogy ne Empty legyen. Lehet System is, másolás közben úgyis DH0, DH1 néven hivatkozunk rá. Formázásnál érdemes quick formatot választani, értelmetlen megvárni a lemez felület ellenőrzéssel töltött időt. A Trash-t sem kellett volna felrakni rá, de azt később is eltörölhető.

- Végre két System meghajtónk van, indulhat a másolás :)

-

A DirOpus-t jobb kattintásra felugró menüből indítva az utolsó lépéshez értünk. DH0: -ról másolunk az UDH1: -re. Ez változhat attól függően, hogy a particionálásnál milyen nevet adtunk. Simán elég mindent kijelölni és átmásolni, mivel az alap úgyis ROM-ból töltődik a DOS-sal ellentétben.

5. CF írás

dd-vel, vagy disk imagerrel visszaírjuk a kártyára az img-t. Ha megtartjuk az img-t, akkor a második, harmadik gépre már könnyedén fogunk rendszert varázsolni. A disk imager képét itt ismét megismétlem, mert a visszaírás végre megállja a helyét.

Remélem segítettem kicsit másoknak is. Nem nagy művészet és a ClassicWB leírás is elég részletes. De a közel egy tucat kép talán többet mond el, mint két oldal szöveg. Nem biztos, hogy 100%-ig hibátlan a módszer, de nekem működött több esetben is.

Hozzászólások

(#1) twollah1976


twollah1976
őstag

Jó párszor használtam a HDToolbox-ot, főleg akkor amikor a hűvösebb időben az egyik HDDm néha elfelejtette a partíciókat, nem tudom miért csinálta, valami nyűgje volt.
Felírtam a particiókat, kezdő, végső cilindereket és minden ment a régiben tovább.

Először a Fast File Systemmel használtam a gépet, aztán áttértem a viszonylag gyorsabb Smart File Systemre, a Doom II és a Quake miatt is váltottam, mert a WAD és PAK fájlokat "gyorsabban" töltötték be a játékok, nem kellett a bufferrel játszani, bár így utólag visszagondolva az inkább placebó volt, mint tényleges gyorsítás.

Idővel vettem az 1200-esembe egy FastATA verzérlőt, 4 IDE port, PIO 4 mód támogatás, öröm boldogság.
Rendesen cumiztam mire beszereltem a gépbe a Blizzard PPC, BlizzadVision PPC szendvics alá, mert a vezérlőt a kickstart ROMok alá kellett berakni.

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#2) frescho válasza twollah1976 (#1) üzenetére


frescho
addikt

Azta nem apróztad el. Elborult egy config lehetett. Én már a furia hűtésével is kicsit gondban vagyok, ez oda csaphatott a házban mindennek rendesen. A Furia nem fagy, de féltem bent a cuccost, hogy valami megsül előbb, mint utóbb. Azok a PPC-k bezsúfolva igen szép kazánná alakíthatták a gépet.

20 évvel ezelőtt még talán volt is értelme. Ma nem értem, hogy miért hajkurássza mindenki az atomnál atomabb bővítőket. Mármint racionálisan nem értem. Csak egy gyors saccolás:

- Mondjuk 1000 emberből 1-et érdekelnek a retró gépek (nem, a P3-P4 még nem az, csak young timer) Ennél is szűkebb azoknak a köre, akik a homecomputerekre buknak.
- Az a pár 1000 ember is elsősorban játszik. Nekik elég egy kártya amin van egy 30-50MHz körüli 68030 8-16MB memóriával. De én boldogan használom a WHDLoadot egy 68EC020 28MHz, 8MB RAM gyorsítóval, ami kimondottan olcsónak számít.
- Talán 1-2 tucat olyan ember van, aki ténylegesen ki tud használni egy ezeknél erősebb kártyát, mert mondjuk demoscene/zeneszerző vagy valami hasonlóan atom hardcore tag. De szerintem közöttük is a többség valami alternatív megoldást (pl. PPC-s Mac Mini...) használ és csak a végeredmény kerül át "igazi" vasra.

Vágy szinten már megértem az embereket, mert egy 68060-ra nekem is beindul a nyálelválasztásom igen erősen. Aztán ha kigyönyörködtem magam, lefutott a 6 kör benchmark és mindenkinek eldicsekedtem szépen beraknám a vákumozott vitrinbe a rotwellereken túl, ahol a BKV ellenőr az úr.

https://frescho.hu

(#3) twollah1976 válasza frescho (#2) üzenetére


twollah1976
őstag

Fiatal voltam és minden hülyeségnek bedőltem, elkapott a gepszij, meg ugye Amiga, stb.

A hűtést pár pc-s ventilátorral megoldottam, ráraktam azokat az A1200-as billentyűzete fölötti rácsos részre.

Akkor kezdtem kiábrándulni az Amigából, Amigázásból amikor az egyik Amigás ismerősnek a meghalt BlizzardPPC kártyáját szűk fél évig javították a németeknél, nekem az első sokk az volt amikor ha jól emlékszem a Revision B alaplapommal nem indult el a BlizzardPPC, BlizzardVisionPPC szendvics, vadászhattam másik alaplapot.
Aztán így szépen gyűltek a cseppek abban a bizonyos pohárban és amikor megjelent az Amithlon vettem egy pc-t, azzal Amigáztam, majd szépen lassan átszoktam a Windows-ra, az Amiga megmaradt WinUAE szinten.

Így visszagondolva bődületes pénzt lapátoltam bele egy halódó platformba.
Volt:
- A1000!, majd később bele 2Mbyte RAM bővítés.
- A1200 + 80Mbyte HDD, később bele Phase 5 Blizzard 1230 IV, Phase 5 Blizzard 1240, aztán valami FastRAM bővítés, Blizzard PPC / 603e, mellé a BlizzardVision PPC, a FastATA 1200.
Mindezt az Amigas arany arban mert arakkal szamold.
70, 80, 140, 70 ezer es ugye a 90es evek kozepen, kicsivel a vege elott vagyunk.

Szóval ment bele a pénz rendesen.

Ha nem ismernéd akkor tudom ajánlani az Amiga Hardware Database oldalt, néha ott szoktam nosztalgiázni.

[ Szerkesztve ]

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#4) frescho válasza twollah1976 (#3) üzenetére


frescho
addikt

Ismerős a dolog és veszélyes. Kb. mint a kábszer, nem lehet lejönni róla. Néha azon kapom magam, hogy ebay-en nézegetem a cuccokat. De elég szilárd vagyok már és a limitem is elég alacsony, hogy ne tudjak meginogni :D

Mondom ezt úgy, hogy egy Commodore-os Sporttáska szerűségben ma is hurcoltam 3600-nyi gépet. (2x1200+2x600) Ebből egész jó PC-t össze lehetne rakni, mert volt még három turbo és egy sima RAM bővítő is a gépekben. Mondjuk úgy, hogy ez még legális "anyag".

Bár az alkohol is az. Most akkor gyógyult vagyok, vagy sem :F

https://frescho.hu

(#5) hege8888


hege8888
aktív tag

Köszi a leírásokat, de még elindulni sem tudtam, mert még gyógyul a 600as.
Illetve kint van még az angolban vett 1200 meg a 600as is... :(
Remélem mielább ostromolhatlak a buta kérdéseimmel...

https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html

(#6) frescho válasza hege8888 (#5) üzenetére


frescho
addikt

KEzdd az előző bejegyzéssel. Ahhoz nem kell Amiga, csak emulátor.

https://frescho.hu

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.