2023. február 8., szerda

Gyorskeresés

Mi lesz a nyugdíjammal?

Írta: | Kulcsszavak: nyugdíj . fidesz . pénztár . orbán . matolcsy

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Idegesítő ami tegnap óta zajlik nyugdíj fronton. Ami meg az országban zajlik az meg az önkormányzati választások óta idegesítő és egyben elszomorító. Persze taktikusan megvárták, nehogy túl korán borítsák a bilit, így nem nagyon kellett félniük semmitől.

Én naivan azt gondoltam, hogy ezzel a 2/3-addal nem fognak annyira visszaélni, pedig akkor már szinte mindenki kongatta a vészharangot.

10 éve, mikor dolgozni kezdtem választanom kellett egy magánnyugdíj pénztárat. Ezt akkor nyűgnek gondoltam, meg plusz pénzkiadásnak amit sosem látok majd. Elég friss volt a rendszer, többen mondták, hogy ki tudja mi lesz ezekkel a pénztárakkal 20-30 év múlva?

Telt-múlt az idő, évente kaptam az értesítőket, hogy hogyan is állnak a megtakarításaim, milyen hozamokat értem el, majd pár éve még portfóliót is választottam.

Kezdtem érteni, hogy valahol ez nekem jó. Nevemen van, saját megtakarításom és szépen gyarapszik. Egy éve már oda is eljutottam, hogy interneten meg tudtam nézni, hogy hogyan áll a számlám, és követni tudtam mennyit fizettek utánam a munkáltatóim, hogyan gyarapszik a pénzem. Örömmel töltött el, hogy legalább ez van.

Aztán jöttek a megszorító intézkedések. Amikor megláttam, hogy a kormány 14 hónapig (ne cifrázzuk) lenyúlja majd az ilyen irányú megtakarításaimat akkor ledöbbentem. Mégis mire fel? Persze ígéretek voltak, hogy majd kompenzálják a dolgot és mikor arra kerül a sor és nyugdíjba megyek akkor ott figyelembe fogják venni, hogy 2011-ben és 2012-ben én hiteleztem az államnak.
Ki fog már arra emlékezni akkor? Senki. Én sem. El lesz felejtve.

Szép lassan beletörődött az ember. Szarban az ország, szarban a haza, mégis jobb, mintha plusz adó formájában direktbe húznák le rólam a pénzt.

Az is benne volt a hírekben, hogy a kormány megnyitja az utat az állami rendszerbe való visszalépésre, és versenyképesebb feltételeket kínál majd a magánnyugdíjpénztáraknál. Valahogy meg sem fordult a fejemben, hogy én visszamenjek, mivel senki sem nyilatkozott ezekről az állítólagos "versenyképes feltételekről" és "előnyökről". Ígérni a szegény ember is tud, hát még Orbánék...

Majd tegnap megláttam a híreket és megdörzsöltem párszor a szememet, hogy tényleg jól látok-e? :Y

Megszüntetik és ellehetetlenítik a magánnyugdíj pénztárakat? Az én saját, névre szóló megtakarításomat elveszik, és beolvasztják az állami rendszerbe a beleegyezésem nélkül? Olyan nevetséges választási lehetőséggel, hogy ha én nem megyek vissza akkor "kiszerződök az állami nyugdíjrendszerből" és puszira fizetem nekik tovább a 24%-ot?
Az én (és másik 3 millió ember) megtakarításaiból fedezik a költségvetési hiányukat? Mi lesz 2 év múlva? Akkor leemelik a bankszámlánkon lévő összeget, mert már nem tudnak mit "beolvasztani"?

El innen ebből az országból, el! De minél messzebb! Persze legjobban annak örülnék, ha azok takarodnának el, akik a sz@rt keverik, de sajnos ez nem fog megtörténni. Ők nagyon jól megélnek.

Ki járt jól ezzel a döntéssel, ha tényleg így lesz? Az a vállalkozó, vagy alkalmazott aki minimálbérre volt bejelentve és kézbe kapta a fizetése nagy részét, majd abból gyarapította saját megtakarításait.
És ő fog jól járni a jövőben is.

Abban még nagyon bízom, hogy ezt a tervezetet nem hagyják megvalósulni és valaki kiáll értünk, ha már a saját kormányunk nem teszi. Hogy ki? Talán az EU...

Hozzászólások

(#1) Иван


Иван
őstag

Lehet választani: elkúrják vagy ez. Előbb kellett volna váltani fletót. Vagy meg se kellett volna őket szavazni.

Amúgy meg nem értem, a pénzed nem veszik el, csak virtuálisan átirányítják az állami rendszerbe. Oda kell belépni.

De szerintem zárni kéne a topikot, mert előbb utóbb elszabadulnak az indulatok.

i5 10400f | ASUS RTX 3060 Ti 8GB LHR | 16GB DDR4 | Asus TUF VG27AQ | meg egy csomó körítés | Nintendo Switch V2

(#2) Psychonaut válasza Иван (#1) üzenetére


Psychonaut
addikt

Aktuálpolitika tilos, blogbejegyzésben és hozzászólásban is. Úgyhogy igen, be lesz zárva, de ettől a hozzászólásos rész ettől még érvényes mindenkire.

(#3) maláj válasza Иван (#1) üzenetére


maláj
őstag

kíváncsi vagyok zárják -e :)
amit gondolok inkább nem írom le de valami olyasmi lenne a lényege, hogy lőfegyver, töltény, sokszáz politiqs halott, tömegsír :DDD

(#4) ityam


ityam
senior tag

Azt számolgattam tegnap meg ma hogy ha az MNYPm megmaradna és az tudna 5% infláció fölötti hozamot hozni minden évben akkor 40 évi befizetés után a bruttó fizumnak kb a 80% át tudnám kivenni kb 18-20 évig ha 45 évig fizetnék bele akkor kb a bruttó fizum tudnám kivenni kb 20 évig. Persze ez azt feltételezi hogy mindig inflációval növekszik a fizu és a befizetés és infláció fölött 5% ot hoz az MNYP stabilan.
Csak franc se tudja hogy hosszú távon mennyit tud hozni. Mert a válság összekavarta a dolgokat.
Mindenesetre egyenlőre maradok a magánban. Nem azért mert sok pénzem van az MNYPben hanem azért mert még sok időm van hátra.

[ Szerkesztve ]

(#5) keIdor


keIdor
titán

Kellett oket megszavazni... meg konkret programjuk sem volt, semmi, csak igergettek, pedig tudni lehetett, hogy nem fognak teljesulni. A nep meg megadta nekik a 2/3-ot. Ezt akartak es meg is kaptak. Ez es az alkotmanymodositas meg csak a kezdet es igen, le fogjak venni egyszer a szalmatokrol is a penzt ha az kell nekik. Itt mindent meg lehet csinalni, mert az emberek mindent elhisznek/elhittek. Osszetartas meg nincs...

[ Szerkesztve ]

szerb, magyar két jó barát, 4 méter magas drótkerítésen nézegetik egymást

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.