Hirdetés

2024. május 17., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#149451) [w] válasza Doner (#149450) üzenetére


[w]
őstag

illetékes ügyfélszolgálat a szoftvervásárlás számlájával a birtokodban nem ajánlott semmit? :F

cmdr PETER W. VOLKOV

(#149452) Doner válasza [w] (#149451) üzenetére


Doner
aktív tag

Már meg oldódott. Végülis nem tudom mennyire jó hogy csináltam de az előbb power shellben egy parancsal kiolvastam a BIOS ba égetett kulcsot.
Majd ezt beírtam a "másik aktiváló kulcsot adok meg" mezőbe a gép házban. Beírtam majd rámentem hogy aktiválás és csodák csodájára egyből azonnal átírta magát a rendszer Windows 10 pro education ra és a "licensz állapota: licenszelt" lett.

Milyen szoftver vásárlás számláról beszélsz? ezt most nem igazán értem. A laptoppal együtt volt a Windows így nem kellett külön vennem.

Ha tudnád hogy a gyertya fénye láng, már rég készen lenne az étel.

(#149453) King Unique válasza Doner (#149445) üzenetére


King Unique
titán

Segítség a Windows aktiválási hibáihoz

0xC004F034

"Ez a hibaüzenet akkor jelenhet meg, ha érvénytelen vagy eltérő Windows-verzióhoz tartozó termékkulcsot adott meg.

Adja meg az eszközön található Windows 10-verzióhoz és -kiadáshoz tartozó érvényes termékkulcsot.

Ha kulcskezelő szolgáltatás (KMS) kiszolgálójához csatlakozó eszközre telepítette a Windowst, a Windows aktiválásával kapcsolatos további információért lépjen kapcsolatba a cég támogatási személyzetével."

Tehát pusztán csak az aktiválást kellett volna megfelelően megoldani, csak emiatt felesleges volt újratelepíteni a Windows 10-et, meg ha a csak "egy probléma" alatt ez értendő.

0xC004C003

"Ez a hiba akkor fordulhat elő, ha a beírt Windows 10-termékkulcs érvénytelen. A termékkulcs egyedi, amelyet egy adott felhasználóhoz rendeltek egyetlen eszközön történő telepítéshez. Ha a kulcsot több eszközön használta (vagy próbálta használni), akkor az érvénytelenként van megjelölve. A Windows aktiválásához meg kell adnia egy másik Windows-kulcsot, amely egyedi az eszközön.

Ha az eszközt egy Windows 10-et értékesítő viszonteladótól vásárolta, és a kulcs érvényességére számított, forduljon a viszonteladóhoz. Ha előtelepített Windows 10 rendszerrel vásárolta az eszközt, és az eszköz első bekapcsolásakor kapta ezt az aktiválási hibaüzenetet, lépjen kapcsolatba az eszköz gyártójával. "

Ha Pro Education kiadáshoz van az adott PC-nél digitális licenc, ellenben ahelyett Education kiadás lett telepítve, akkor nem meglepő az aktiválási probléma.

"Már meg oldódott. Végülis nem tudom mennyire jó hogy csináltam de az előbb power shellben egy parancsal kiolvastam a BIOS ba égetett kulcsot.
Majd ezt beírtam a "másik aktiváló kulcsot adok meg" mezőbe a gép házban. Beírtam majd rámentem hogy aktiválás és csodák csodájára egyből azonnal átírta magát a rendszer Windows 10 pro education ra és a "licensz állapota: licenszelt" lett."

Mármint ha a BIOS/UEFI-ben van tárolva a termékkulcs (UEFI OEM Key), akkor annál pont az a lényeg, hogy eleve automatikusan aktiválódik az ahhoz tartozó Windows-kiadás. Ahol ha az adott PC-nél a Pro Education kiadásra vonatozik ez, ellenben helyette Education kiadás lett telepítve, akkor az utóbbi nyilván nem fog automatikusan aktiválódni másik kiadáshoz tartozó digitális licenccel. Ellenben manuálisan megadva a termékkulcsot lehet az egyes kiadások között váltani (upgrade / downgrade) és aktiválni a termékkulcshoz tartozó kiadást, mint a mostani példa is mutatja.
Az viszont érdekes, hogy ha eredetileg Pro Education kiadás volt telepítve és ráadásul UEFI OEM Key van az adott laptopnál Pro Education kiadáshoz, azaz automatikusan aktiválódik azon kiadás, akkor mégis hogyan lett ott 0xC004F034 aktiválási hibakód... :F

"Honnan szerezzek pro education telepítőt?"

How to Download Official Windows 10 ISO file from Microsoft

Az MCT-vel letölthető ESD ISO csak Home + Pro + Education (és azok N-es változatai) kiadásokat tartalmaz, ellenben a direkt módon letölthető standard konzumer ISO már Pro Educations és Pro for Workstations kiadásokat is tartalmaz az előbbiek mellett.

[ Szerkesztve ]

(#149454) Doner válasza King Unique (#149453) üzenetére


Doner
aktív tag

Köszi a részletes leírást.

Szerencsére még az előtt rajottem hogy ki lehet olvasni az uefi OEM key t hogy elkezdtem volna megint újrahúzni. Mondjuk lehetne a Windows is annyira okos hogy miközben hisztizik hogy nem eredeti feltalálhatná magát annyira hogy automatikusan megnézni van e uefi OEM key a gépen és ennek megfelelően felajánlhatná hogy "most nem a megfelelő verziójú Windows telepítetted fel, de figyelj öcsi én itt látom hogy ezen a gépen van egy licensz így mi lenne ha azzal aktiválnám magamat neked? Oké rendben vagy nem köszönöm"
Dehát lehet hogy túl idealista vagyok...

Ez off de a thunderbolt nem működött hiába frissítettem mindent, csak ding dingelt amikor bedugtam de unplugolta állandóan most látszólag jó.

Ha tudnád hogy a gyertya fénye láng, már rég készen lenne az étel.

(#149455) King Unique válasza Doner (#149454) üzenetére


King Unique
titán

Ennyi erővel a felhasználó is letölthette és telepíthette volna a licencnek megfelelő kiadást, akkor elkerülhető lett volna az eltérő kiadás miatti aktiválási probléma. :) Vagy ha Windowszal előtelepített laptopnál megvolt még a gyártó recovery partíciója, akkor a hagyományos módon újratelepíteni sem kellett volna, mivel ilyenkor eleve adott az alaphelyzetbe állításnál a gyári alapállapotba történő visszaállítás (restore factory settings) lehetősége
Bár az továbbra sem világos az aktiválásnál, hogy amikor a Pro Education kiadás volt telepítve, akkor ahhoz tartozó UEFI OEM Key esetén hogyan lett ott 0xC004F034 aktiválási hibakód, már ha így kell érteni a leírtak egyáltalán.

[ Szerkesztve ]

(#149456) Doner válasza King Unique (#149455) üzenetére


Doner
aktív tag

"Ennyi erővel a felhasználó is letölthetné és telepíthetné a licencnek megfelelő kiadást, akkor nem lenne aktiválási probléma. :)"

Fején találtad a szöget. A felhasználók többségének fogalma sincsen az ilyen-olyan verziókról, az is csoda ha egyáltalán tudja valaki hogy a gépén windows 7 vagy épp 10 vagy 11 fut. (most a ph közönségéből induljunk ki). Ezért mondom azt hogy egy bios oem key megléte esetén teljesen magától értetődőnek kellene lennie (ha egybként technikailag lehetséges, és lehetséges mert ugye nálam is működött) hogy felajánlja a rendszer hogy ez az eszköz már rendelkezik egy digitális licenszel aktiválhatjuk a most telepített windows-t azzal is.

"Bár az továbbra sem világos, hogy amikor a Pro Education kiadás volt telepítve, akkor hogyan lett ott 0xC004F034 aktiválási hibakód, már ha így értendő a leírtak egyáltalán..."

Pedig teljesen világosan írtam hogy a gondot én okoztam azzal hogy nem pro educationt tettem vissza rá hanem sima educationt. És az education alatt jöttek ezek a hiba kódok. Amíg pro education volt rajta ott nem kaptam hiba kódot mert ott aktiválva volt még.

Ha tudnád hogy a gyertya fénye láng, már rég készen lenne az étel.

(#149457) Peace válasza Peace (#149285) üzenetére


Peace
nagyúr

Ilyen azóta se senkinél? Safe mode-ban futtatott sfc /scannow látszólag ideig-óráig megoldja, de többször visszatér. Egyre több laptopon bukkan fel a hiba......

(#149458) King Unique válasza Doner (#149456) üzenetére


King Unique
titán

Igen, csak ha a felhasználó a felsoroltakkal nincsen tisztában, akkor ugye nem feltétlen kell nekiállni hagyományos módon újratelepíteni. :N Akkor inkább használja a már említett alaphelyzetbe állítást, ahol nem kell a megfelelő ISO-fájl manuális letöltésével és telepítési adathordozó elkészítésével, BIOS/UEFI beállításokkal, stb. bajlódni, meg akkor a Windows-kiadás is biztosan egyezni fog.
A digitális licenc megléténél max. az automatikus aktiválás elvárható, ha egyezik a kiadás. Ellenben az már nem feltétlen, hogy teljesen magától megtörténjen a kiadások közötti upgrade / downgrade, az utóbbi másik termékkulcs megadásával / egyéb módon oldható meg.

Ja hogy mindkét aktiválási hibakód, a 0xC004F034 is az Education kiadás telepítése után jelentkezett, akkor így már érthető, világos.

[ Szerkesztve ]

(#149459) Doner válasza King Unique (#149458) üzenetére


Doner
aktív tag

"Igen, csak ha a felhasználó a felsoroltakkal nincsen tisztában, akkor ugye nem feltétlen kell nekiállni hagyományos módon újratelepíteni. Akkor inkább használja a már említett alaphelyzetbe állítást, ahol nem kell a megfelelő ISO-fájl manuális letöltésével és telepítési adathordozó elkészítésével, BIOS/UEFI beállításokkal, stb. bajlódni, meg akkor a Windows-kiadás is biztosan egyezni fog."

Ez nem egy autó ahol ha rosszul cserélsz féket akkor nem tudsz megállni és fának hajtasz. És felrobbanni sem fog, tehát de, nyugodtan neki lehet állni. A visszaállítás meg nem minden esetben hasznos mert van aki pl ssd-t cserél a gépben neki tényleg szüksége van a clean installra. Összegezve én csak azt mondom hogy árnyaltabb a kép annál mint hogy valaki teljesen a-z ig tud mindent és a többieknek meg fogalma sincs róla.
Én valahol a kettő között vagyok, és sokan vannak így ez esetben lenne jó ha létező digitális licensz esetén a windows ezt észre veszi és ezt nyomná az orrom (ez a teljesen laikusokat sem hiszem hogy össze zavarná) alá ahelyett hogy a windows 11re való frissítéssel baszogat állandóan. Hiszen az étosz szerint nagyon fontos hogy eredeti szoftvert használjunk, ez pedig ezt segítené. De nagyon egyszerű: Pl ott van az erre való hiba elhárító. Ha annak az a feladata hogy észre vegye mi a baj akkor miért nem veszi észre hogy van a gépen uefi oem key de ez a windows verzió ami telepítve van nem egyezik azzal. Én nem vagyok szoftver tervező mérnök de ez nagyon magától értetődőnek tűnik számomra hogy egy hibaelhárító logikusan ezt megnézi és szól mi a helyzet.

Ha tudnád hogy a gyertya fénye láng, már rég készen lenne az étel.

(#149460) freeknight


freeknight
őstag

Sziasztok!
Van egy retail windows kulcsom microsoft fiókhoz kapcsolva.
Új gépet vásároltam, de az ssd átköltözött a régi gépből.

Elkövettem azt a fatális hibát, hogy nem deaktiváltam a kulcsot a régi winben, és az új gépbe helyezve friss telepítést indítottam, mindent formáztam.
Természetesen a win nem látja a licencem. Megpróbáltam úgy, hogy a microsoft fiókból törlöm a régi gépet, nem sikerült. Mint utólag kiderült, ez is kapitális hiba volt, mert az aktiválási hibvaelhárítás alatt meg keresné a régi gépet, amin telepítve volt a kulcs... természetesen az így már nincs meg.

Az sajnos nem működik, hogy a régi gépbe vissza az ssd, mert azt az alaplapot és procit már eladtam, kb csak a gépház van meg.

Én több megoldási lehetőséget nem látok, most akkor buktam egy legálisan megvásárolt windows kulcsot?

(#149461) Zoz válasza freeknight (#149460) üzenetére


Zoz
őstag

Ha csak simán próbálsz aktiválni a kulccsal, akkor mi lesz? Hibát dob?

Megpróbálhatod akkor a telefonos automatával lerendezni az ügyet:
06-1-267-4636
Adatvédelmi szöveg: 1/2
Otthoni felhasználók: 1
Szoftveraktiválás: 1
Adatvédelmi szöveg: 1/2
Windows aktiválása 1
Windows 10: 1
Ha előzőleg frissített: 2
Amikor első alkalommal telepíti...
ha aktiválandó termékkulcs van: 2
Aktiválni próbálta, hibakódot kapott: 1
Azért kell újra aktiválni, mert hw változás történt: 1
Hibakódok :
7001: 1
A071: 2
F00F,C008: 3 (ez szokott lenni)
egyéb:4
Nyitva van az aktiválási ablak: 1
Telepítésazonosító megadása a telefonon...
Hány gépre van telepítve? 1
Megerősítési azonosító megadása az aktiválási ablakban...

(#149462) King Unique válasza freeknight (#149460) üzenetére


King Unique
titán

Segítség a Windows aktiválási hibáihoz
Az Windows aktiválási hibaelhárító használata
Újraaktiválás telefonos automata ügyfélszolgálaton keresztül

Nem derült ki a leírtakból, hogy pontosan mi az aktiválási hibakód, az arra adott javaslat ki lett-e már próbálva, stb.
Szükség esetén megoldható a Windows 10 újraaktiválása jelentős hardvermódosítás után is, ahol nemcsak a Microsoft-fiók lehet opció, hanem a telefonos automata, az eredeti (nem az általános) termékkulcs újbóli megadása (példa), stb.

(#149463) freeknight válasza Zoz (#149461) üzenetére


freeknight
őstag

Az a baj, hogy 3rd party shopból vásárolt, nem találom az emailt amiben a kulcs volt.
Emlékszem, hogy a régi gépen ott volt egy txt fájlban az asztalon, persze erre is keresztet vethetek.
Köszi azért.

(#149464) freeknight válasza King Unique (#149462) üzenetére


freeknight
őstag

Szia!

A hibakód: 0xC004F213

(#149465) King Unique válasza Doner (#149459) üzenetére


King Unique
titán

Ööö, tehát ha a felhasználó olyan alapvető dolgokkal nincsen tisztában, minthogy honnan töltse le a megfelelő kiadást (Pro Education) tartalmazó Windows 10 ISO-fájlt, attól még nyugodtan álljon csak neki telepíteni, aztán lesz ami lesz, nem baj ha nem stimmel a kiadás és azért lesz aktiválási probléma. Érdekes... :))

A hibakódok alapján pedig egyértelmű a tájékoztatás, nem stimmel a Windows-kiadás és azért nem megy az aktiválás, sőt ez már a telepítésnél is látható volt, ha nem lehetett Pro Education kiadást kiválasztani az MCT-s ESD ISO-ban.

"A visszaállítás meg nem minden esetben hasznos mert van aki pl ssd-t cserél a gépben neki tényleg szüksége van a clean installra"

De a jelen esetben pont hasznos lehetett volna, mivel az alaphelyzetbe állításnál a már telepített kiadás kerül újratelepítésre, nem egy másik.
Dehogy szükséges szimplán csak az SSD cseréje miatt tiszta telepítés (clean install), lásd klónozás lehetősége.

[ Szerkesztve ]

(#149466) King Unique válasza freeknight (#149464) üzenetére


King Unique
titán

Akkor adott a lehetőség a linkelt útmutatóban a 0xC004F213 hibakódhoz tartozó megoldásokat alkalmazni, meg az előző válaszokban javasoltakat, ahol ugye van átfedés ezek között.

[ Szerkesztve ]

(#149467) Borisz76


Borisz76
veterán

Sziasztok !

Win10 Pro ( 64 bit ) naprakészen tartva.
Viszont jött egy változás ami nagyon nem tetszik.
A gyári " időjárás " app....amit szeretek de az új formában borzalmas.
Vissza tudom valahogyan állítani az előző verziót ?

Így fest most :


Ezt a formát szeretném megint :

Megoldható szerintetek ?

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#149468) Blindmouse_ válasza AlyrArkhon (#149441) üzenetére


Blindmouse_
tag

Egyébként a TCP/IP NETBios helper állogat le ilyenkor és indul újra... a feladatkezelőből tűnik el arra az időre amikor dobja a hálót.

Megtehetem, Flúgos vagyok...

(#149469) AlyrArkhon válasza Blindmouse_ (#149468) üzenetére


AlyrArkhon
senior tag

egy ujabb buta kerdes, de nem adjuk fel :) nincs azon a halozaton samba megosztas? a win mintha mar nem szeretne az egyest, csak a useres kettest, linuxok meg siman el lehetnek vele. persze nem vilagos, miert okozna ledobast hibajelzes helyett...

Redmi Note8,11/Band4,8/watch3a/Xiaomi S10

(#149470) Blindmouse_ válasza AlyrArkhon (#149469) üzenetére


Blindmouse_
tag

Ööö samba megosztás?

Megtehetem, Flúgos vagyok...

(#149471) AlyrArkhon válasza Blindmouse_ (#149470) üzenetére


AlyrArkhon
senior tag

az otthoni halozaton megosztott konytarak, nason, asztali gepen, laptopon, pi-n, mittudomen :) [link]

Redmi Note8,11/Band4,8/watch3a/Xiaomi S10

(#149472) zsoltip


zsoltip
őstag

Üdv Fórumtársak!

Outlook, Naptár, esemény meghívó küldése után lesz egy levél az Outlookban erről.
Majd arról is, ha elfogadják a meghívást.

Ha törlöm ezen az üzeneteket, törlődik az esemény is.

Nem szeretem az ilyen sallang feleslegeket. :N
Le tudom tiltani, ki tudom kapcsolni, hogy nekem ezekről ne küldjön felesleges leveleket? :F

(#149473) Jack Oneill


Jack Oneill
veterán

Sziasztok! Remelem, tudtok segiteni. Adott egy ceges PC, eredeti win 10. A gépeket ESET védi.
Neha megjelennek a parancsikonon apro, kis jelek. A kepen zold pipa lathato, de valamikor nagyito ikon jelenik meg helyette. Aztan idovel eltunik. [kép] ChatGPT szerint One Drive szinkron, de semmi ilyen nincs bekapcsolva. Van valami otlet?

[ Szerkesztve ]

(#149474) Blindmouse_ válasza AlyrArkhon (#149471) üzenetére


Blindmouse_
tag

ja hogy az SMB az a samba..
Hátőőő.. az SMB V1-et be kellett kapcsolnom, mert van egy azon át kommunikáló háziszerver, és van a házban gép amin még WinXP fut, DE bekapcsolás után azért heteken-hónapokon át használtam a gépet és nem vacakolt vele.
De ettől függetlenül lehet errefelé is lehet továbbtapogatózni talán.

Megtehetem, Flúgos vagyok...

(#149475) jozsi252


jozsi252
veterán

Sziasztok

Találkoztatok már ilyen ablakkal a PC-s XBOX alkalmazásban? Gép restart volt, esetleg próbálja meg újratenni az alkalmazást? Kell attól félnem hogy adatok letörlődnek a játékokból amik fel vannak telepítve?
Hiába megyek rá a bejelentkezésre, semmi se történik.

iPhone 13 Pro Max

(#149476) creed33


creed33
aktív tag

Sziasztok!
Windows update-et hiába tiltom le a szolgáltatásoknál mert a rendszer visszakapcsolja. Hogyan tudnám úgy letiltani hogy magától ne tudjon visszakapcsolni csak akkor ha én akarom?

(#149477) tordaitibi válasza creed33 (#149476) üzenetére


tordaitibi
veterán

Home sehogy, Pro-->gpedit.msc

(#149478) creed33 válasza tordaitibi (#149477) üzenetére


creed33
aktív tag

Prom van, elvileg sikerült leállítani. Köszönöm szépen a segítséget! :R

(#149479) King Unique válasza creed33 (#149476) üzenetére


King Unique
titán

How to Enable or Disable Automatic Updates for Windows Update in Windows 10

A szolgáltatás tiltása nem meglepő ha nem tartós és egy idő után helyesen visszakapcsolással védekezik a rendszer... Megvan az automatikusról manuálisra állításnak a szakszerű módja pl. csoportházirend és registry szinten a megfelelő kiadásokban (≥ Pro). + Kizárólag saját felelősségre 3rd party programmal, lásd az 1-es, 7-es, 8-as opciókat.

How to Pause Updates or Resume Updates for Windows Update in Windows 10

35 napig eleve szüneteltethetők a frissítések, ami alapesetben elég szokott lenni arra, ha épp nem alkalmas a frissítés, meg pláne hogy havonta csak 1x települnek automatikusan kumulatív frissítések, aminek időpontja - minden hónap 2. keddje, helyi idő szerint este 19 órától - eleve ismert. Vagyis nem feltétlen szükséges a Windows Update működését az előbbi módon korlátozni, konfigurálni.

[ Szerkesztve ]

(#149480) creed33 válasza King Unique (#149479) üzenetére


creed33
aktív tag

gpedit.msc alatt az automatikus frissítések konfigurálását tiltottam le, de lehet hogy mégsem működik a dolog. Bosszantó hogy ilyen komplikáltá tették az update letiltását win 10 alatt pedig a pro verziót használom. Ha letiltom nem időszakosan akarom letiltani. Akkor menjen a háttérben amikor én akarom.

[ Szerkesztve ]

(#149481) King Unique válasza creed33 (#149480) üzenetére


King Unique
titán

De, rendszerint működni szokott az (automatikus —► manuális), ha megfelelően és időben van beállítva.
A normális és alapértelmezett működés a bekapcsolt Windows Update és a frissítések telepítése, nem az ellenkezője.
Az időszakos letiltáshoz elég lehet alkalmanként a 35 napos szüneteltetés, amit egyszerű beállítani a gépházban pár kattintással.

[ Szerkesztve ]

(#149482) Benhill


Benhill
senior tag

Sziasztok.

A vágólap tartalmát lehet valahogy logolni? Automatikusan mentse Ctrl+C lenyomása esetén. Leginkább szövegre kellene, de ha kép is megoldható az még jobb lenne.

Többször van hogy másoltam rá valamit, majd felülírtam és a régebbit sehogy se tudtam előhozni.

(#149483) Benhill válasza Benhill (#149482) üzenetére


Benhill
senior tag

a microsoft storeban már találtam is egyet: Ditto

(#149484) Geth válasza Benhill (#149482) üzenetére


Geth
addikt

Beillesztésnél Win+V (Ctrl+V helyett), és ott vannak a korábban kivágott dolgok.
Lehet, hogy be kell kapcsolni valahol a gépházban a Clipboard history-t, nem tudom mi az alapértelmezett.

(#149485) undercover


undercover
senior tag

Üdv! Elakadtam Windows telepítés közben help :(

Egy régebbi Asus ROG laptopot akarnék leformázni vannak rajta particiók. De amikor leakarnám formázni azt írja ki, hogy a kijelölt lemez MBR particiós táblát tartalmaz. EFI alapú rendszerekben a Windows csak GPT lemezekre telepíthető.

Pedig már próbáltam a biosban a CSM-et kikapcsolni aztán MBR pendriveot csinálni vagy EFIT de valahogy sehogy sem akarja :(

Particiót formáztam, de akkor sem nem tudom hol a hiba. Bármit csinálok ezt írja ki.

LG OLED evo C3 // & // Playstation 5 // & // Galaxy S23//

(#149486) King Unique válasza undercover (#149485) üzenetére


King Unique
titán

Csak a szokásos probléma...
Az MBR / GPT eleve a teljes lemezre vonatkozik, nem szimplán csak partícióra, ezért a váltáshoz (az adatok lementése után) eleve a teljes lemezt törölni kell grafikus felületen / parancssorban / parancssorban minden szükséges partícióval, utána már menni fog a telepítés.
Lásd egy másik válaszban kifejtve, hogyan kellene pendrive-ról bootolva Windows 10-et telepíteni.

[ Szerkesztve ]

(#149487) undercover válasza King Unique (#149486) üzenetére


undercover
senior tag

Csak a particiót átlehet állítani GPT-re? Mert parancssorban kilehet választani csak egy particiót.

Előtte formáztam azt a particiót.

Az a fura nekem próbáltam MBR módban a dolgokat meg GPT módban de sehogy se engedte a telepítést. Ha kétféle telepítőt csináltam.

LG OLED evo C3 // & // Playstation 5 // & // Galaxy S23//

(#149488) King Unique válasza undercover (#149487) üzenetére


King Unique
titán

Ha az előbb már le lett írva, hogy az MBR / GPT a teljes lemezre, a teljes lemezterületre vonatkozik és nem szimplán partícióra, akkor vajon van értelme a "particiót átlehet állítani GPT-re" kérdésnek? :B
Ha MBR séma szerinti a lemez, akkor arra legacy módban futtatva a telepítőt tudni kellene Windows 10-et telepíteni. Viszont ha UEFI-s a PC, akkor nyilván UEFI/GPT mód szerint javasolt arra Windows 10-et telepíteni, meg ha később Windows 11/12-re váltás a cél, amely utóbbiaknál eleve követelmény az UEFI szerinti telepítés.
Tehát már csak alkalmazni kellene az előbb javasoltakat, lásd a célmeghajtó teljes törlése, szükség esetén előtte lementeni az adatokat, stb.

[ Szerkesztve ]

(#149489) undercover válasza King Unique (#149488) üzenetére


undercover
senior tag

Hm...

Arra van módszer, hogy parancssorból lementsek egy particiót? Mert utána törölném és akkor gondolom nem lenne probléma.

Mert már nincs boot képes particióm, mert leformáztam hátha segít.

LG OLED evo C3 // & // Playstation 5 // & // Galaxy S23//

(#149490) King Unique válasza undercover (#149489) üzenetére


King Unique
titán

Szükség esetén az adatok lementését értelemszerűen még a telepítés előtt kellett volna megoldani.
Lehet a Windows 10 beépített rendszermentő eszközét CMD / PowerShell alatt is futtatni, de hogy a telepítőről bootolva is ugyanúgy működik-e a mentés, az passz. Jobb lenne nyilván másik PC-n másik Windows alatt megoldani a mentést a fájlkezelőben, vagy a mostani PC-n HBCD PE / egyéb live rendszer alatt, vagy ha készült volna pl. Macrium Reflect WinPE akkor azzal, stb.
Az MBR —► GPT átkonvertálást adatvesztés nélkül adatlemezeknél max. (fizetős) 3rd party particionáló programmal lehet megoldani (példa), valamint Windows 10-et és Windows 11-et futtató rendszermeghajtóknál az MBR2GPT parancssori eszközzel, de az utóbbi csak rendszermeghajtóknál működik + ha megvannak a szükséges partíciók.
Ha jelenleg fontos adatok vannak a célmeghajtó egy másik partícióján és MBR séma szerinti a lemez, akkor arra BIOS/MBR módban bootolva a telepítőt és telepítve a Windows 10-et értelemszerűen maradhat MBR szerinti és nem kell törölni, átkonvertálni GPT-re.

[ Szerkesztve ]

(#149491) tordaitibi válasza undercover (#149489) üzenetére


tordaitibi
veterán

Bebootolsz egy live Linuxot penről és másolsz amit ahova akarsz GUI alatt.
Wines módszer ugyanez ha jobban szereted, WinPe alapú bármivel, az is egy live.

(#149492) Solymi81


Solymi81
aktív tag

Sziasztok,

Szeretném a Windows 10-emet egyik SSD-ről átpakolni a másikra (C-ről D-re), ami alapesetben nem lenne bonyolult, viszont a programok és játékok többsége a D-n van már így is telepítve.
EaseUS-sel próbáltam migrálni az egyik partíciót a másikra, de azt mondja, hogy nincs elég hely, miközben a C foglal 120 GB-ot, a D-n meg van 200GB szabad hely, így törölni akarja.
Lehetséges, hogy itt beleszámolja a D meghajtón elfoglalt helyét is vagy csak kényszeríteni akar a tiszta partíció készítésére?
Előbbi esetben megtehetem, hogy törlöm a játékokat és újra felteszem amint megvan a migrálás.
Bár, ha ez az opció se segít akkor mindenféleképpen ezt kell majd tenni, mert tiszta partíció fog kelleni.

(#149493) undercover válasza King Unique (#149490) üzenetére


undercover
senior tag

-Törölhető.

[ Szerkesztve ]

LG OLED evo C3 // & // Playstation 5 // & // Galaxy S23//

(#149494) tordaitibi válasza Solymi81 (#149492) üzenetére


tordaitibi
veterán

Én ilyet életembe nem hallottam, ami nem zárja ki hogy lehetséges de szerintem lehetetlen.
A Win saját zsugorítójával csökkentsd le a D-t, a fennmaradó szabad területre mehet a klónozás.Már ha enged 150-200 gigát lecsippenteni. De 1000 buktatója lehet, nem ismerem a lemezeid partíciókiosztását. Pl. kellene az efit meg a többit klónozni, ha az nem a lemez elején van, bukta stb.

(#149495) AlyrArkhon válasza Solymi81 (#149492) üzenetére


AlyrArkhon
senior tag

Szerintem a legegyszerübb külső meghajtó átmeneti használata. Rápakolod a 'D' meghajtón lévő dolgokat, utána klónozod a C-t a D-re, aztán a C-t lehuzod, a D válik C-vé, a maradék helyén csinálsz egy particiót 'D'-nek, a külső eszközről visszateszed a tartalmát. És jó esetben nem is kell ujratelepíteni semmit.

Redmi Note8,11/Band4,8/watch3a/Xiaomi S10

(#149496) user112


user112
senior tag

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni a keresősáv javításához. Nem tudok a Start menü melletti keresősávba, de a Gépház kereső sávjába se írni. Egyszerűen nem történik semmi. Még a Store-ba sem tudok belépni, mert az email mező sem írható.
Próbáltam a neten található pár módszert, de nem segít; a Windows Search fut.
Köszönöm

(#149497) smallmer


smallmer
őstag

Sziasztok!

Segítséget szeretnék tőletek kérni.
Van egy idős házaspár akinek elég lassú a laptopja (még vinyóval szerelt).
Felajánlottam nekik, hogy kicserélem SSD-re a HDD-t és ezzel sokkal gyorsabb lesz a gépük.
Egy dolog ami nehézség, hogy sajnos nincsen most arra időm, hogy 0-ról telepítsek nekik Win10-et. ezért valahogy klónozással kellene megoldanom.

Ismertek valami olyan megoldást ami jó lehet? Teljesen ugyanazokkal a beállításokkal, adatokkal, programokkal adnám át neki. Klónozás lenne az ideális.

Amennyiben van valami megoldás, akkor gondolom sokat fog dobni a gép gyorsaságán

Köszönöm

(#149498) VGYke


VGYke
addikt

Sziasztok! A PC-n win10 alatt több felhasználói fiók van. Csak az egyik fióknál tapasztalom azt, hogy belépve a fiókba, a billentyűn nincs bekapcsolva a num lock, így nincs a jobb kéznél számbillentyű. Mit kellene megpiszkálni a beállításokban, hogy ez ne így legyen?

[ Szerkesztve ]

kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni

(#149499) King Unique válasza smallmer (#149497) üzenetére


King Unique
titán

Adott a klónozás lehetősége, ahol a linkelt válaszban példák is vannak ilyen programokra.

(#149500) betyarr


betyarr
veterán

sziasztok!

a webes ms fiókban akarnám megváltoztatni a jelszavamat.DE!az itthoni gépeknél le van tiltva a jelszó kérése a win bejelentkezésnél (netplwiz).a kérdésem az,hogy ilyenkor célszerű újra aktiválni a gépekben a jelszókérést mielőtt a webes felületen megváltoztatom a jelszót?gondolom mindenhonnan kijelentkeztet (vagy ha nem,akkor a későbbiekben,ha valamiért úgy döntök,hogy mégis kérjenek jelszót a gépek otthon) nem lesz valami kavarodás?nem akar valami fattyú fiókot létrehozni a win?

a kérdést azért tettem fel,mert asszem egyszer már jártam valami hasonló módon,de nem emlékszem pontosan a részletekre és nem szeretnék kavarodást,vagy pláne nem kizárni magam az itthoni gépekről.

köszi előre is a választ!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.