Hirdetés

2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#81031) parandroid válasza tildy (#81024) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Egymással angolul beszélnek. Meg ne kérdezd, hogy ez honnét jött nekik. Barátokkal, ismerősökkel, suliban, utcán természetesen németül, velünk természetesen magyarul. A 3 nyelv között teljesen automatikusan, ösztönösen váltanak, akár mondaton belül.

A nagyobbik 4. osztályig járt magyar iskolába. A helyesírása pocsék, de kitűnően beszél magyarul. Az utóbbi időben keresi néha a szavakat, de már egy éve nem velünk él, szóval ő ‘otthon’ sem magyarul beszél.

A kisebbik itt kezdte a sulit, neki vannak azért gondjai. Helyesírása konkrétan nincs, nehéz szavakkal olvasásnál is gondot lehet neki okozni. Ő gyakrabban nem találja a megfelelő szót, néha helytelenül használ kifejezéseket, sokszor kever német szavakat a mondanivalójába. De legalább magyarul toldalékolja őket. Szerintem akcentusa is van, de ezt mi nemigen vesszük észre. Gondolom otthon kiszúrják azért, bár biztos sokan benézik valami tájszólásnak (amíg nem jönnek a német szavak).

Emellett az egyik franciát, a másik spanyolt tanult, a nagyobbik abszolút nem foglalkozott a franciával, kb alapszinten tudja, szerintem összefüggő kommunikáció nem menne neki. A kisebbik spanyolt választott, szerintem már előbbre van vele, mint a nővére a franciával, de kb azon a szinten, de neki még van 3 (?) éve belőle, csak 2 éve tanulja, no megy ugye heti 2-3 órában, szóval nem ebből lesz anyanyelvi szint.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.