Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#25201) asdf_ válasza modflow (#25200) üzenetére


asdf_
veterán

Alapvetően az ilyen kicsiket azért nem vállalta senki, mert dekára ugyanannyi meló van vele, mint egy a pályázatban maximum engedett 5 kW-ossal. Ugyanannyiba kerül a terv, ugyanannyi a papírmunka, a szolgáltatói engedélyezés, ugyanúgy 1 óra kiautózni hozzád a szerelőknek, ugyanúgy 1 óra vissza, az inverter felszerelése, a kábelcsatornázás, csövezés, dobozolás, minden, az egyedüli különbség, amit a tetőn töltött idő a napelemek felszerelésekor (és a mínusz, hogy feleannyi napelem hasznát kereste meg az egészen, valamint a nap maradéka esélyesen megy a levesbe, ha nincs a környéken egy másik ugyanilyen kicsi kivitelezendő rendszer, így nem meglepő, hogy az ilyen kicsik nem voltak népszerűek senkinél, vagy ha adott árat ott a fentiek miatt vastag volt a ceruza).
Pályázatíró nem kellett hozzá, rettenetsokan maguk adták be, bár volt nem egy cég, amelynél kötelező volt, őket csak el kellett kerülni (már azt a részét, amelyik 100e feletti elmebeteg áron csinálta ezt) .

[ Szerkesztve ]

(#25202) BenG66 válasza BenG66 (#25114) üzenetére


BenG66
újonc

Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat mindenkinek.
Mentem tovább a javasolt cégekkel és úgy néz ki, hogy a PPNapelem adta a legjobbnak tűnő ajánlatot.
Az első ajánlatban 10db QCELLS G9 390W van (G10 405W elvileg nem elérhetőek most) egy Huawei SUN2000-4KTL-M1 inverterrel és Huawei SUN2000-450W-P optimalizálóval. Ez 464k kWp-re jött ki.
Kértem, hogy bővítsék +2db napelemmel és küldjenek egy módosított ajánlatot.
Az invertert módosították 5KTL-M1re viszont ebből kihagyták az optimalizálókat. A végösszeg így maradt, de a nagyobb teljesítmény miatt 387k kWp-re jött ki.
Számomra furcsa, hogy miért hagyták most ki az optimalizálókat.
Lehet az az oka, hogy így az erősebb inverter nem lenne kiaknázva (3,9kWp vs 4,68kWp) és így az extra teljesítményt is tudná kezelni vagy ez hülyeség?
Ha jól olvastam a Huawei inverterek képesek külön is monitorozni a paneleket, mint kb a Solaredge. Ez valid vagy kell ehhez is ilyenkor az optimalizáló.
Természetesen meg fogom kérdezni a céget is, hogy az elsőben miért volt betéve az árajánlatba 120k HUF-ért és most ez miért hiányzik. Mindössze szeretnék infóval felkészülni, hogy ne legyek megvezetve. :)
Ha technikai okai nincs ennek és szimplán kifelejtették, akkor mondjuk ez is felvet kérdéseket, de a fórumon visszaolvasva a cégről a vélemények alapvetően pozitívak.
Köszönöm előre is!
B

(#25203) varek válasza kenuba01 (#25194) üzenetére


varek
csendes tag

Nálam kb 7 m távolság lesz az inverter és a napelem közt a DC kábel 3,5 m hosszan menne épületen belül a padástérben és 3, 5 m hosszan épületen kívűl. Kell tűzvédelmi kapcsoló ?

(#25204) Blamazs válasza BenG66 (#25202) üzenetére


Blamazs
senior tag

Szerintem simán kifelejtették. PP csinálta nálam is, ők húztak ki a pentelés buktámból. Mindent profin kezeltek. Más magukat nagynak mondó cégek meg egy normális számlát nem tudtak más pentele károsult ügyfeleknek kiállítani. Kérdezz rá az optikra, de panelelenkénti monitor csak optimalizálóval lesz.

(#25205) senki68 válasza bekesizl (#25186) üzenetére


senki68
senior tag

Össze lehet kötni RS485 porton, akkor az egyik a másikat vezérli.
Ha nem kötöd össze a monitoring akkor is egy. Csak az elrendezésben a Fa-nál lesz inverter 1 inverter 2.

Nem kell SE designer, 130%-ig lehet túlpanelezni.
SE-nél jobb 1 nagy string, mint 2 kisebb, ha az egyéb paraméterekbe belefér.

(#25206) leslieke válasza BenG66 (#25202) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Szükséged is van optimalizálóra? Van árnyék, egyéb ami indokolja?
Amúgy a PPNapelem jó cég, nálam a második rendszert ők rakták fel, a harmadikat meg most fogjàk telepíteni pár héten belül.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#25207) Reggie0 válasza leslieke (#25199) üzenetére


Reggie0
félisten

50F=10C.

(#25208) .Tito


.Tito
újonc

Sziasztok,

Az igény felmerülésétől hogy jutottál el a kivitelezésig?
Kicsit távolabbról kezdeném. Feleségem kiérdemelt céges autót, de a hozzá tartozó benzinkártya csak fél éves utazási költségeinket fedezte volna, ezért felmerült, hogy EV-t választ, és napelemet telepítünk, mint a hosszú távon gazdaságosabb megoldás. Az elhatározást tett követte, és december elején elkezdtem magam kigyúrni napelem-témából (technológia, kivitelezés, finanszírozás, stb). A 2021-es áramfogyasztásunk 4100 KWh volt (130 m2-es, vastag falazatú, jól szigetelt családi ház, kondenzációs gázkazánnal előállított melegvízzel és padlófűtéssel), ez volt a kiindulási alap, amit az EV energiaigénye fejelt meg. Benzines autónk éves futásteljesítménye 25e km, ezért az EV matekot nagyvonalúan 20e km-re taksáltam, 20 KWh/100 km fogyasztással, (ami a valóságban kevesebb) így kb. 4000 KWh jutott kocsira.

Hol kértél ajánlatokat?
Először kihívtam három értékesítőt, hogy a felmérések során tovább képezzem magam, de ez a módszer félsiker volt, mert háromból kettő inkább sales-ből volt erős, csak egynek volt tapintható műszaki vénája. Mindenesetre képbe valamennyire képbe hoztam magam, így vártam tőlük az ajánlatokat, közben kitöltöttem az MNNSZ ajánlatkérő formját, amit elképesztően hasznosnak találok. Az űrlapon csak a tavalyi fogyasztást jelöltem be, és feltűnt, hogy ilyen kis beruházásárt nem kapkodnak a cégek. A kivitelezők töredéke vette a fáradtságot, hogy rákérdezzen: tervezek-e bővítést, ezek mentek tovább a következő körbe.

Mi alapján szelektáltál?
Műszaki tartalom, ár, kommunikáció, ügyfélvisszajelzések, referenciák (ez utóbbi szándékom ellenére kis súllyal esett latba). Szomorúan láttam, hogy a versenytárs cégek és konkurrens termékek fikázása ebben a szektorban is nemzeti sport. Aki így kommunikált, kiesett a procedúrából.

Hol informálódtál? Kik segítettek (akár nyilvánosan, akár privátban)?
Két facebook csoportban, Youtube-on, referenciáktól, de a legtöbbet ebből a fórumból tanultam.

Mik voltak a fő szempontok?
Ár/érték arány, kompetens kivitelező. A szerelő csapatok általában alvállakozók, ezért az lutri volt, bíztam abban, hogy az anyacég jól tréningel és menedzseli a brigádokat.

Miért azt a műszaki tartalmat választottad, amit?
Egyszerű igényem volt, ezért a drágább és túlfunkciózott inverterek kiestek, ahogy az alsó szegmens is. Ár-érték arányban a Huawei 8KTL invertert találtam a legjobbnak, panelekből pedig igyekeztem az egyik legelterjettebbet választani. 18 db 390W Q-Cell panel fért fel a 30 fokos dőlésű, DK tájolású tetőre. Fa miatti árnyékolás csak télen van reggel és késő délután, ennyi termelési veszteség nekem belefért.

Miért azt a kivitelezőt választottad, amit?
Annak ellenére, hogy pont a kiválasztott cég referenciáit nem volt lehetőségem megnézni, hagytam magam meggyőzni a közösségi médiában olvasott felhasználói visszajelzések által amellett, hogy ők adták messze a legolcsóbb ajánlatot.

Mit csinálnál másképp? Mi volt, ami bosszantott?
Utólag visszatekintve, elégedett vagyok a folyamattal, tudomásul vettem a kondíciókat (pl. átfutási idő). Több cég is elég nyomulós volt (de nem tolakodós!), őket egy korábbi elutasítással hamarabb lerázhattam volna.

Mit tapasztaltált az ügyintézés során? Mennyi idő volt mindez?
Az előzetes tájékozódással sok időt elszórakoztam, nem kellett volna ilyen mélységig beleásnom magam a témába. Több referenciánál is láttam, hogy a megrendelő sokkal alacsonyabb tájékozottsággal is elégedetten szemlélte az eredményt. A kiválasztási folyamatot is elhúztam, még a befutó alatt is kértem külön ajánlatot egy beeső cégtől. Szerződéskötés után nagyon pattogósan ment minden, az ügyintéző végig fogta a kezemet, gyorsan és pontosan kommunikált.

Mérföldkövek:
2021.12.16-21. Három darab személyes felmérés
2021.12.26. MNNSZ űrlap kitöltése
2021.12.27-2022.01.10. Referenciák bejárása a közelben
2022.02.01. Szerződéskötés
2022.02.03. Tervdokumentáció benyújtása E.ON-hoz
2022.02.08. Terv jóváhagyva
2022.02.16. Kivitelezés, számla kifizetése
2022.02.21. Készrejelentés
2022.02.24. OFT igény benyújtása
2022.03.03. OFT támogatói okirat megérkezése
2022.03.04. OFT összegének megérkezése
2022.03.08. E.ON advesz óra csere, termelés indul

Mi volt, amit szerettél volna, de nem valósult meg?
Elsősorban több védelmet szerettem volna, de a kivitelező megnyugtatott, hogy a Huawei-ben lévő AC-DC túlfesz védelem nem igényel extra külső megoldást. A villámvédelemmel kapcsolatban pedig magamat beszéltem le, tekintve, hogy a villámok inkább a szomszéd magas fenyőfáját és meteorológia állomásának a póznáját találják meg. :)

Mik az elvárásaid? Stb-stb...
A PVGIS szerint az éves termelésünk picivel több lesz, mint a fogyasztásunk, bár az EV töltés egyelőre talány, mert csak most vettük át. Üzembiztos működést várok, legalább a garanciaidő alatt. Az elektromos fogyasztókat nem fogjuk bővíteni, marad a gázfűtés, és klímáznunk sem kell, mert bevált a ház hődinamikája.

A megtérülést kedvezőnek prognosztizálom, mert OFT-t vettem igénybe, és az elektromos autóval megtakarított benzinköltséget is ide számolom (talán helytelenül, de én ezt egy rendszernek tekintem, így jobban esik. :)

Az inverter garin túli meghibásodása miatt nem idegesítem magam, mert addigra már biztosan kitermeli az iparág azokat a szakembereket, akik a most javíthatatlannak ítélt eszközöket javítani tudják majd. Osztom egy korábbi hozzászóló véleményét, hogy ezekben inkább a kondenzátorok fognak csúnyán öregedeni, az pedig nem atomfizika egy hozzáértő számára.

Nem emlékszem, hogy itt a fórumban láttam volna leírva, ezért azt még megosztanám, hogy a három személyes felmérés során mindhárom területi képviselő AZONNAL felajánlott egy tekintélyes, 15-20%-os kedvezményt a rendszerre, így bátorítanék mindenkit, hogy erre kérdezzen rá. Ketten nagyobb cégektől jöttek, ahol a seniorságuk miatti tágabb mozgástérrel szemelyes szimpátiára (LOL) hivatkoztak, a harmadik pedig történetesen falumbeli volt, és ilyen alapon engedett volna a matekból. Bevált gyakorlat a külső körülmények által indukált áremelkedéssel sürgetni a döntést, erre a vonatra nem kell felülni, most nyugodtnak látom a piacot.

Köszönöm még egyszer a rengeteg itt olvasott hasznos hozzászólást, nélkületek sokkal nehezebb lett volna tájékozódni.

(#25209) szmxx válasza MrZed001 (#25132) üzenetére


szmxx
újonc

Nagyjabol egyetertek - off-the-grid eseten parhuzamositott invertereknel lattam szinkronizalas t (pl. rs485 osszekotesen, pl. growatt eseten 1master tobbi slave). Ez igy ok.
Viszont az altalam tobb szempontbol favorizalt huawei-nel errol nincs szo, grid-tie eseten mindegyik egyseg onalloan szinkronizal a halozatra (nincs master/slave). Ez is ok.
Ebbol viszont arra kovetkeztetek hogy ezek nem stackelhetoek szigetuzemben ;-)
Ezt viszont nem szivesen hinnem el ... a qrva support meg nem valaszol.

Viszont felmerult bennem, mennyire "feasible" egy 50Hz 230v fantom aramkor, ami athidalna a problemat ...
Nagy teljesitmeny nyilvan nem kell, ezek a cuccok szepen mintat vesznek az AC oldalrol, freki ok, feszultseg ok, jelalak nagyjabol sinus akkor meg mi baj lehet ? Leszamitva azt h 1 konstrukcios szornyszulott. :(((

(#25210) ati888


ati888
senior tag

Sziasztok!

Már 2x lemondtam a napelemről, de a mostani helyzet miatt megint nekiugrok. Kaptam jó ajánlatot egy nagy cégtől (345k/kWp) de csak huawei inverterük van.
Erre azt mondta az EON-os napelemes ember, akiktől szintén kértem ajánlatot, hogy nem lesz jó, mert ha pár év múlva elromlik az inverter, akkor cserélni fogják és akkor ugorhat a szaldó. Ő Froniust javasolt, mert az javítható.

Mennyire igaz ez?

Üdv

Ati

(#25211) liszkai 2 válasza ati888 (#25210) üzenetére


liszkai 2
csendes tag

Ha Debrecentől nem essze laksz tudok egy nagyon korrekt céget ajánlani.

(#25212) ati888 válasza liszkai 2 (#25211) üzenetére


ati888
senior tag

Nyíregyháza. Küldd el priviben.

köszi

(#25213) cdl válasza ati888 (#25210) üzenetére


cdl
senior tag

Ez a Fronius Huawei inkább hitvitához hasonlít már.
A szerződésben a teljesítmény a mérvadó, így cserélhető lehet ugyanolyan teljesítményűre.
Természetesen ha majd áttérünk a bruttó elszámolásra, akkor kiderül a hozzáállás.
Addig jövőbelátó képesség nélkül konkrétumot mondani dőreség.
Általában EON-os napelemes embertől menekülnék, de nagyon gyorsan.

(#25214) senki68 válasza cdl (#25213) üzenetére


senki68
senior tag

Erről van valami leírás, hogy hogy lehet cserélgetni az invertereket?

(#25215) kardkovacsi válasza ati888 (#25210) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Nekem ELMŰ területen simán befotózta az inverter szériaszámát a figura amikor átvette az eszközt. Másnak meg nem volt ilyen. Abban igaza van, hogy a Fronius jól javítható és alapvetően minőségi alkatrészekből áll. Huawei meg egybe cserél ha valami baj van.
Tehát ha az lesz amit az EON-os figura mondott akkor igen, lehet belőle probléma, de ez tényleg még a nem tudjuk mi lesz kategória.

(#25216) Nordschleife


Nordschleife
csendes tag

Üdv mindenkinek a fórumon!
Tudnátok ajánlani évek óta(legalább 5-6év) megbízhatóan működő napelem telepítéssel foglalkozó nagyobb cégeket vagy olyan online felületet, ahol ezek célirányosan össze vannak gyűjtve? Sajnos egyelőre ilyet nem találtam.

(#25217) cdl válasza senki68 (#25214) üzenetére


cdl
senior tag

Amíg nincs bruttó elszámolás, milyen leírásra gondolsz?
Ha majd hoznak egy politikai döntést, akkor gondolom lesz leírás is hozzá.

kardkovácsi: itt nem foglalkoztak az inverterrel, teljesen hidegen hagyta Őket. (EON)
A HMKE engedélyen csak a teljesítmény szerepel.

(#25218) hódmaci


hódmaci
senior tag

Sziasztok!
Ilyen paneleim vannak: astronergy 345w
Maximum power: 345.0wp
open circuit v 42.16
short circuit current 10.38A
vmp 34.96v
imp 9.87A
fuse rating 20A
cell tech. mono-si
fire rating class c

Szeretném 1 db panellal bővíteni.( Ennyi helyem van még és az inverter is elbírja.)
Ezt belefűzhetem a sorba?

[ Szerkesztve ]

Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)

(#25219) MrZed001 válasza szmxx (#25209) üzenetére


MrZed001
tag

"Ebbol viszont arra kovetkeztetek hogy ezek nem stackelhetoek szigetuzemben ;-)
Ezt viszont nem szivesen hinnem el"

Pedig nyugodtan hidd el :D
Annyira új dolog nekik a szigetüzem, annyira nem értenek hozzá ... annyira bénák benne, hogy 10 éve mindenki másnak működő megoldások implementálásáig még nem jutottak el.
Majd talán a következő 10 évben :D

" jelalak nagyjabol sinus akkor meg mi baj lehet ?"
Az, hogy túltermel :)
Ha csak 2kW-ot fogyaszt a ház és elindul 5kW termelése ... mit gondolsz, hova fog menni 3kW? És puff elszáll a mágikus füst a szinusz generálódból :D

Erre megoldás az AC kapcsolt rendszer, amely vezérli, korlátozza termelését.

(#25220) senki68 válasza cdl (#25217) üzenetére


senki68
senior tag

Arra, hogy jelenleg hogy van szabályozva az inverter csere?

Ezt írtad "A szerződésben a teljesítmény a mérvadó, így cserélhető lehet ugyanolyan teljesítményűre."

Ezt kérdeztem hol van ez leírva?

(#25221) Tiédetis


Tiédetis
senior tag

Inverter csere a keresőben elég sokat hoz, többek között ezt is.
[link]

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#25222) senki68 válasza Tiédetis (#25221) üzenetére


senki68
senior tag

Kösz.

Persze nincs itt minden variáció.
Én most arra szeretnék kérdést kapni, ha van 2 inverterem , és lecserélném 1 nagyobbra akkor azt simán megtehetem vagy kell valami engedélyeztetés? Ugyanolyan típus.

Már kértem állásfoglalást az E-on-tól, gondolom vagy 2-3 hét múlva kapok is rá választ.

(#25223) leslieke válasza senki68 (#25222) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Nekem 2 inverterem van. Mikor a másodikra lett megkérve az engedély, akkor az első is nevesítve lett az igényen. Szerintem ha nagyobbra cseréled, akkor új szerződést kell kötni. Már ha bejelented a cserét.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#25224) senki68 válasza leslieke (#25223) üzenetére


senki68
senior tag

A szerződésben csak teljesítmény van. Úgy emlékszem.

(#25225) leslieke válasza senki68 (#25224) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Ott lehet, hogy csak annyi van. De előtte érkezik egy HMKE csatlakozást jóváhagyó dokumentum, amiben viszont nevesítve szerepel az inverter.

[ Szerkesztve ]

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#25226) cdl válasza senki68 (#25220) üzenetére


cdl
senior tag

Ja értem. Akkor Neked van 2 HMKE engedélyed 2 adott inverterre.
Új engedélyeztetés nélkül szeretnéd lecserélni?
Itt eddig ugyanolyan teljesítményü inverterekről beszéltünk.

(#25227) senki68 válasza cdl (#25226) üzenetére


senki68
senior tag

1 engedélyem van , de 2 inverter van benne.

Anno mikor bővítettem, nem tudom mit írtak el, de úgy jött meg az engedély, hogy a régit meg az újat összeadták. Így most papíron van egy 7 és egy 10 Kw-os inverter , összesen 17KW.
Mi van ha felteszek egy 17KW-s invertert?

[ Szerkesztve ]

(#25228) b.


b.
félisten

Sziasztok!
2 hete nem termel a rendszerem, a következő hibaüzenettel:
SAJ Suntrio plus 10K +Suntech Maxim

PV Over Current

mproper PV panels arrangement or string connection
Check the panel configuration & arrangement in PV strings, confirm the PV current in each string within the max DC Input current of inverter. 2) After above checking item, restart inverter to confirm whether this error still report or not. If so, pls contact local agent or your system provider.

Felhívtam a Tisztaenergiákat, már amikor egyáltalán felveszik, mert hetembe telt.
Az ügyintéző azt mondta frissítik az invertert, ha úgy sem lesz jó, akkor cserélni kell.
EZ Inverter hiba szerintetek ?
Szerintetek jogszabályilag mennyi idejük van javítani a hibát?A garanciában nem látok rögzítve időkorlátot. csöppet ki vagyok rájuk akadva.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#25229) Tiédetis válasza senki68 (#25222) üzenetére


Tiédetis
senior tag

Az a legtisztább, ha megvárod amíg válaszolnak.
Jelenlegi - vagy amikor írodott a kérdés/válasz- szabályozást taglalja a levél. Ahogy én kiolvasom belőle, elég egyértelmű.
Nyilván az inverterek nyilvántartása megtörtént, hiszen eleve van egy lista, ami az engedélyezett gyártók/típusokat tartalmazza. Nem lehet csak úgy pakolgatni bármit. Amikor nekem csinálták kérték azt mit fognak telepíteni, amikor kijöttek rákapcsolni, fotózták a gyári számát is.

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#25230) Blackmate válasza MrZed001 (#25219) üzenetére


Blackmate
senior tag

Lehet buta kérdés, de azért felteszem: elméletben a "mágikus szinuszgenerátor" nem védhető meg egy leválasztó transzformátorral?

(#25231) radio11 válasza Tiédetis (#25221) üzenetére


radio11
tag

Az első eset érthető, nyilván hivatalos útja az, hogy szakemberrel kicseréltetem a hibás invertert egy azonos típusra (valami papír legyen róla) a szolgáltatónak meg nem is kell jelezni (ha jól gondolom)
Az utolsó eset (csere nagyobbra) is egyértelműnek tűnik, teljesen új szerződés (szaldó elszámolás bukó)
A középső eset viszont nem egyértelmű, az megvan, hogy módosítani kell a szerződést, de nem bukó a szaldó ilyenkor is?

(Egyébként az egész leginkább arra mutat, vagy azt sugalmazza, hogy stikában kell az ilyet csinálni, ami működhet is addíg amíg nincs semmi probléma. Annak kicsi az esélye, hogy a szolgáltató random ellenőrzi a felszerelt készüléket, viszont ha valami káreset történik akkor megnő az esélye)

(#25232) Tiédetis válasza radio11 (#25231) üzenetére


Tiédetis
senior tag

Új szerződés esetén lehet bukó jelen rendelkezések szerint.
Módosítás az én olvasatomban nem új
Jó magyar szokás, hogyan játszuk ki a szabályokat. Erre meg ha mrad a rendszer, az sem kizárt, hogy hasonló módon fogják szabályozni mint a klímákat. Lesz egy stróman, aki forgalmazhat, tőle lehet venni és még a dobozt is nyilván fogják tartani, hogy hova-kihez-miért viszik ki lesz a szerelő, akinek előre le kell jelentenie a szolgáltatónak. Vagy nem tudom.
Emiatt én jobban bízom a Froniusban.

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#25233) radio11 válasza Tiédetis (#25232) üzenetére


radio11
tag

Az a baj, hogy a piaci áras verzió nem előre kiszámítható, így ettől mindenki fél. Nem is tudom, hogy miért erőltetik. A szaldós az kiszámíthatóbb, előre tervezhetőbb (például a megtérülése)

(#25234) Tiédetis válasza radio11 (#25233) üzenetére


Tiédetis
senior tag

Nekünk önerős van és szaldós, de az elektromos autó miatt már kevés egy kicsit. Viszont mivel kevés panel menne fel, mindenki addig jut az ajánlattal, hogy jövő hét vége felé keresni fognak :)

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#25235) MrZed001 válasza Blackmate (#25230) üzenetére


MrZed001
tag

Kérdezni arany :)

Egy leválasztó trafó mint minden trafó ugye két irányú.
Azaz ha szekunder oldalon nagyobb a tekercselés arányos feszültség, akkor onnan fog a primer oldal felé áramolni (vissza) :)

Egy olcsó megoldás létezik. Amit még senkitől se hallottam, hogy ki merte volna próbálni: limiter
Azaz a buta UPS - limiter - fogyasztók - grid-tie inverter felállás.

Ekkor "elméletileg" grid-tie inverter a limiter/meter alapján leszabályozza önmagát (zero export funkció), és csak annyit termel amire a fogyasztóknak szüksége van.
És nem jut vissza az UPS kimenetébe. Elméletileg :)

Aztán, hogy ez mennyire jól sikerül neki ... tippem sincs.

(#25236) radio11 válasza Tiédetis (#25234) üzenetére


radio11
tag

Én is beleestem a 22-es csapdájába. Kellene 3-4 panel, de már nem igazán elérhető (275W Sharp), az eredeti kivitelező cég adott olyan ajánlatot, hogy levesz 4 modult (azt csinálok vele amit akarok), a "régi" panelekből csinál egy sztinget és feltesz új (nagyobb kapacitású) panelokból (6db) egy új sztinget. Mivel helyi csapat (volt) ezért még volt is rá esélyem, hogy ezt a kis melót is megcsinálják gyorsban. Csak aztán gyorsan felszámolták őket :-(
3-4db típusazonos panelt meg égen-földön nem találok, a facén ráírtam az egyik napelemdealerre, de nincs válasz.

(#25237) b. válasza radio11 (#25236) üzenetére


b.
félisten

bővítésnél lehet eltérő teljesen is akár a panel akár a teljesítmény?
nekem is a 10kW inverteren 8.5 panel van gondolkoztam , hogy 11-12 körülre feltolnám.

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#25238) radio11 válasza b. (#25237) üzenetére


radio11
tag

Nekem 2 szting van az inverteren, 1 sztingen ugyanolyan paneloknak kell lenniük. Arról nincs információm, hogy mekkora kavart okoz, ha sztingen belül van variálva az elem, de nem túl mély elektronikai tudásom alapján nem igazán kedvező, ha nem egyformán viselkedik 2 cella akkor a leggyengébb láncszem fogja befolyásolni a közös teljesítményt.

(#25239) b. válasza radio11 (#25238) üzenetére


b.
félisten

nekem is kettő van, lehetne csoportosítani.:K

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#25240) radio11 válasza b. (#25239) üzenetére


radio11
tag

Az enyémen (Hüvely Sun 2000-8KLT, a régebbi) sztingenként 18 ampert és 320-800 voltot bír, ezeket mindegy, hogy milyen leosztásban kapja, tehát van benne variálási potenciál.

(#25241) Reggie0 válasza Blackmate (#25230) üzenetére


Reggie0
félisten

Mivel 253V-nal limitalnak az inverterek, ezert nem megy fel akarmeddig a fesz. 253V fole pedig siman be lehet rakni egy 280V-os GDT/MOV-os villamvedelmet es nemi kondenzatort, ha az esetleges a kapcsolouzembol eredo felharmonikusoktol is meg szeretned vedeni. Vagy a szinuszt egyszeruen forgogep-csoporttal kell letrehozni(azaz akku->dc motor->ac motor->50Hz 230V), az sokat kibir :)

[ Szerkesztve ]

(#25242) ALI_G


ALI_G
veterán

Sziasztok,
Otthonra sharp vs trinasolar panelek kozul melyiket valasztanatok es miert? Egyik stringen sharp van (310-es panel). Masodik stringet szeretnem most telepiteni, keleti tajolas. Sharpra 1.175M (370-es panel), trinasolarra 900e az ajanlat. Utobbit pontosan nem tudom mekkora panel, de kisebb (talan 335, meg nem kaptam keszhez az akanlatot)

[ Szerkesztve ]

(#25243) Tiédetis


Tiédetis
senior tag

Olyan sokan mondtak sokfélét azzal, hogy mit lehet csinálni a másik fajta panellel, hogy nem volt azonos közöttük.
megkérdeztem Geresicset innen, ő nagyon szépen kifejtette a lényeget, ami még nekem is érthető volt. A lényeg, ha nem azonosak, akkor lesz némi plusz feszkó, aminek a régi panelek láthatják idővel kárát. Még akkor is lehet probléma, ha ugyanolyat találnék, mert a régiek már nem biztos, hogy hozzák azt a paramétereket, amit új korukban. Lehet feltenni az újakra tigo-t de akkor is figyelni kell milyen kerül fel.
Vagy második string. De ahhoz meg legalább 4 panel kell, ezt mondta. Ez még felis fér, de én analfabéta vagyok ezekhez. Ők messze vannak, aki közel, az meg jövő hét vége felé adja 2 -4 hete az ajánlatot. Ez van.
Remélem jól írtam amit mondott :)

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#25244) dreko


dreko
aktív tag

sziasztok
bruttó 324.800 Ft/Kwp arány megfelelő lehet egy SAJ17-es inverter és 38db TrinaSolar 38db TrinaSolar TSM-DE09.08 400Wp WB napelemre, telepítéssel?

(#25245) blueboi69 válasza dreko (#25244) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Igen.

(#25246) blueboi69 válasza ati888 (#25210) üzenetére


blueboi69
csendes tag

Jól mondta az ember, én is emiatt rakatok Fronius-t.

(#25247) cspety


cspety
tag

Sziasztok!

Budapest MVM-es (volt ELMŰ) területen tegnap kaptam egy e-mailt, hogy éves leolvasási időszakom van és olvassam le az óraállást és küldjem el az applikációban.
Decemberben került fel a napelem és cseréltek órát az appban az az utolsó elszámolásom.
Óracserekor mondták, hogy itt távleolvasás lesz, így ezt már nem kell küldeni.
Így viszont az e-mailt nem értem, most mégis nekem kell küldenem az óraállásokat vagy nem érdekes az e-mail majd leolvassák távolról?

(#25248) leslieke válasza cspety (#25247) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Nekem múlt héten olvasták le, Gyömrőn. Levelet viszont nem kaptam előtte tőlük.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#25249) cspety válasza leslieke (#25248) üzenetére


cspety
tag

Köszi!
Távolról olvasták le vagy személyesen?

(#25250) cdl válasza cspety (#25247) üzenetére


cdl
senior tag

Szia. Az applikációban hogy kell elküldeni az éves állásokat?
Le kell fényképezni az 1.8 és a 2.8-as óraállásokat?
Most letöltöttem az EON-os applikációt és Március 29.-én van a leolvasásom ideje.
Ez nagyon jó, Május 1-től termel a rendszer és pici túltermelésem már van. Az Áprilisi hónapot így átvinném jövőre, még felkerül 1 klíma, pont jó lesz elhasználni.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.