Hirdetés

2024. június 14., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#21492) TazLeacher válasza bb0t (#21488) üzenetére


TazLeacher
nagyúr

Azt írta Steady, hogy erdőben voltak, tehát sanszos, hogy nem kell póráz.

Sanszos, de nem biztos, nagyjából 50-50. Ami viszont biztos, hogy szájkosár tuti, hogy nem kötelező.

Az, hogy nem hallgat rá nem azért van mert rossz kutyatartó lenne hanem azért mert még kölyök, és a kölykök rosszcsontok, próbálkoznak, kamaszkor stb.

Ne keverjük a szezont a fazonnal. Nem azért felelőtlen (nem rossz kutyatartó, ahogy te írtad), mert a kutyája nem behívható, hanem azért, mert ennek ellenére elengedi olyan területen, ahol vélhetően más kutyák is vannak. Nem feltétlen kell egy kutyának jól neveltnek lenni, de a neveltségéhez mérten kell kezelni.

Szerintem ami a másik srácban kifogásolható volt az a hozzáállás, meg a stílus. Felelős kutyatartóként ha tudod, hogy a kutyád nem jön ki jól más kutyákkal akkor sem engeded neki, hogy széttépje azokat ha ő szalad oda ha nem.

Ezt két részre bontanám:
Stílus. Egy parkolóban lesz@rsz mindenkit, rányitod a kocsiajtót egy másik kocsira, pont lesz@rod, hogy mi lesz belőle. Látja a tulaj, szól neked, majd megjegyzi, hogy örülj, hogy nem vágott szájba, akkor azon kezdünk el vitatkozni, hogy hogy szólt? Tényleg az a probléma, hogy hogy szól, ha Te vagy a paraszt? Az nem gond, hogy rányitod az ajtót, az teljesen rendben van, de az már probléma, hogy ő hogy szól? Nem érzed a helyzet visszásságát? Hogy jutunk oda, hogy azon kezdünk vitatkozni, hogy egy helyzetben, amikor valaki hülyeséget csinál egy másik ember "kárára", akkor az legyen a téma, hogy hogy szól a sértett, és nem azon, miért nem lehet odafigyelni a másik emberre?

A másik része pedig, hogy nem engedte. Széttépte? Nem. Lett baja a kutyának? Nem. Akkor a srác miért is volt hibás? Mi is volt pontosan a bűne? Az, hogy lehet aznap a 10. hülyének szólt már, hogy figyeljenek már a kutyájukra?

Mi akik próbálunk kiegyensúlyozott boldog ártalmatlan kutyákat nevelni mindig furcsán nézünk ha találkozunk egy agresszív kutyával. Ha rendben van a szocializáció akkor nem viselkedik így.

Ami nem igaz. Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor egy gyönyörű szép világban élnénk, de nem így van. Ahogy az embereknek is más és más tűrőképességük, a vérmérsékletük, úgy a kutyáknak is. Arról nem is beszélve, hogy lehet, hogy egy mentett kutya, 8 évesen hozták ki mondjuk sz@r helyről, vagy ne adj isten épp szocializálják, rehabilitálják. De ezek nem számítanak, a csávónak biztos farokhosszíbbításra kell e kutya. Mindezt azért, mert az emberek egy jelentős része képtelen megérteni, hogy nem körülöttük forog a világ.

Nákusom mindenkit szeret, mindenkivel kedves legyen az kutya vagy ember, és ezt nagyon becsülöm benne. 8 hetes koráig fél osztálynyi kisgyerek nyúzta egyfolytában.

Aminek Te privátban nagyon örülhetsz, viszont ez nem jogosít fel arra, hogy utána mindenkire sz@rva úgy kezeld a világot, mintha minden kutya ilyen lenne. (Ahogy fentebb írtad, nem is teszed.)

De konkrét példa az én életemből:
A kutyám egy birka. Sose ugatott, morgott még kutyára, nem kapott oda soha, az agresszió legkisebb jelét sem mutatta soha. A vizslákat viszont nem bírja. Nem úgy, ahogy a legtöbb kutya, hanem egyszerűen elveszíti az eszét. Túlpörgi magát, kontrollálhatatlan lesz, egyszerűen meg van bolondulva a vizslákért. Éppen ezért, ha vizsla jön, odafigyelek, esetleg pórázt rakok rá, nem akarok üvölteni a kutyával, nem akarok vele küzdeni, leültetem, szólok neki, hogy maradjon.. Van a környékünkön egy csaj, állandóan fut a vizslájával. Nekem meg tele van a zsákom azzal, hogy a kutya egy sarokkal előrébb van, kérdés nélkül ront neki a kutyámnak, ráugrik, rámászik, nyüstöli. Rohadt jó dolog ám ilyenkor, főleg, ha a kutyám pórázon van, pörög, mint a kőrhinta. A csaj nem zavartatja magát, legutóbb, miután 3x löktem el a kutyát az enyémtől, és nem tágított, lekevertem egy sallert a vizslának, hogy észhez térjen, majd a grabancánál fogva a földre nyomtam, és szóltam, hogy takarodjon innen. Ebből megértette a lényeget. Legszívesebben a csajt is pofán vertem volna. És ilyenkor lehet jönni a dumával, hogy milyen a stílus, meg, hogy jövök én ahhoz, hogy...de inkább azon kellene elgondolkodni, hogy miért nem lehet a másik emberre figyelni. Ha ez esetben a kutyám agresszív lenne, és szétkapná, akkor megint mehetne a híradóba, hogy bullterrier tépett szét egy ártatlan vizslát, mert a gazdája felelőtlen volt.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.