Hirdetés

2024. június 7., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  Kerékpárosok, bringások ide! - Archívum V. (téma lezárva)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:49:52

LOGOUT.hu

Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#11951) hoffman_


hoffman_
nagyúr

Köszönöm a választ mindkettőtöknek :) A kutyulással nem lesz baj, szívem szerint nem keverném a dolgokat, ha elkezdek kiépíteni egy komolyabb kategóriás rendszert, akkor maradnék annél a termékpalettánál. Egyébiránt SLX felszereltséget szeretnék a bringára pakolni végleges állapotában majd, az nekem bőségesen elegendő lenne szerintem hosszútávra is. Viszont a SRAM-okról meglepően jó véleményeket olvasok(a testbike.hu-n*), nomeg ti is jó véleménnyel vagytok. Tehát akkor egyéni preferencia :D Köszi a válaszokat mégegyszer.

* és ebben a témában végre pont nem dirt/street gyerekként használtam pistik voltak zömmel, és lehet olvasni használható véleményt is

mod:

Ja igen, pont a terheléses váltás a gyenge pontja ezeknek ugye, pont emiatt panaszkodtak többen nyöszörgő shimanokra. Viszont én ~90 kilóval(előbb-utóbb 100-al) ha megtépem a száját, akkor mit fog csinálni szegényke :D Bár ez már nem hiszem, hogy túlzottan márkafüggő lenne. (megnéztem közben, X0 lehet, hogy pont nem fog beleférni a keretbe, sajnos :DDD )

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#11952) rétisün válasza venember83 (#11950) üzenetére


rétisün
veterán

"szinte csak a saját váltókarja passzol"

majdnem.....ha jól tudom, a sramnak van 1:1 és 2:1 bovdenhúzású váltókarja is, azaz van sram és shimano kompatibilis sram váltókar.

war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!

(#11953) Hasaggymeg válasza Ariadne (#11933) üzenetére


Hasaggymeg
veterán

Nem kellett volna ennyire részletesen,elég lett volna pár felszíni fotó.Szakavatott szem bőrön keresztül is megsaccolja mi van a felszín alatt. ;] Amúgy ügyesen kivágtad magad!Hiába,a sport az elmét is pallérozza. ;)

"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

(#11954) hoffman_


hoffman_
nagyúr

Szerelmes lettem :B

mod:

akkor már shimano&shimano váltókar és sram&sram páros

:K

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#11955) Manitou válasza rétisün (#11952) üzenetére


Manitou
addikt

Igy van :K sram 1:1 bowdenhúzású, és valóban van shimano kompatibilis váltókar is, bár ennek akkor volt igazán létjogosultsága, amikor még markolatváltók voltak elterjedve a sramnál, mert akkor aki shimano váltót akart , de markolatváltóval, az is tudott venni hozzá. De pl egy sram trigger & shimano váltónak nem sok értelmét látom, akkor már shimano&shimano váltókar és sram&sram páros.

Azonos áron én shimano vs sram esetében a sramot választanám.

sramnál az X7-X9 már elég jó minőséget képvsel , illetve ezektől felfele.

(#11956) sanzi89


sanzi89
addikt

Kis gondban vagyok, gondoltam megkérdezlek titeket hátha tudtok valami hasznosat mondani. Van egy bő egy éves Caprine Epik 50-es bringám, rajta egy Shimano CN-HG53-mas lánc. Most tartottam 4500km-nél, a láncnyúlásmérő 1.0-ás fokozatát is bele tudtam tuszkolni kis erőhatásra, szóval úgy gondoltam jöhet a csere. Az új lánc a konkurens gyártó versenyzője az árkategóriában, vagyis egy Sram PC-951. Azonban a leggyakrabban használt két fokozatban ha nagyon odaléptem a bringának, akkor ugrott a lánc. A fogsor egy Shimano CS-HG50. Sajnos SOS-be el kellett mennem a bringával, így vasárnap beletekertem az új láncba egy bő 100km-t, és azt vettem észre, hogy pár km után szinte teljesen megszűnt az ugrálás. Most már ott tartok, hogy csak akkor tudom előidézni a láncugrást, ha elöl a legkisebb tányéron van a lánc, és teljes testsúllyal ráfekszek a pedálra és ez is már csak egy fokozatban működik. Pénteken tudok csak hazamenni, szóval még egy 100km-t muszáj beletekerni, de a kérdésem az lenne, hogy utána cseréljem vissza a régi láncot? Nem szeretném az új láncot teljesen tönkretenni, pár héten belül tudnék új fogsort is venni. Vagy ilyen mértékű ugrálás természetes egy új láncnál és használt fogsornál?

Illetve erősen gondolkodom, hogy a mostani Deore szintű 9-es rendszerről ne álljak-e át az olcsóbb és egyszerűbb 8-as rendszerre. A fogak max/min értékei ugyan azok, csak kevesebb fokozat van, de ez engem egyáltalán nem érdekelne. Az, hogy olcsóbb lenne a lánc és a fogsor annál inkább, illetve van egy olyan sejtésem, hogy mivel vastagabb minden lassabban is kopna el. Van ennek értelme? Illetve a nagy gond az, hogy Deore szint alá nem akarom adni, de 8 sebességes megoldást ebben a szegmensben nem találok még a SRAM palettájában sem.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#11957) hoffman_


hoffman_
nagyúr

Amikor én tekertem, akkor még nagy etvasz volt a 21 sebességes váltó, most már nem találni 24-est. Fura :)

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#11958) Manitou válasza sanzi89 (#11956) üzenetére


Manitou
addikt

Ha az új lánccal ugrik, akkor el van kopva a fogaskerék is, illetve lehet a hajtómű tányérjai is kopottak, főleg a kicsi és a közepes hajlamos kopni inkább, főleg ha még aluból is van.
Én lehet visszatenném a régi láncot és széthajtanám amíg még megy, aztán komplett hajtáscsere, lánc-fogaskerék- hajtómű lánctányér (ha szükséges) - esetleg váltógörgő csere is. nem lesz olcsó......

8-as rendszer többet bír az igaz, de a 8-as sor és a 9-es egyforma széles, így a kiosztása sem egyezik, 9-es váltókart nem lehet beállítani jól egy 8-as fogaskerékhez sajna.

[ Szerkesztve ]

(#11959) sanzi89 válasza Manitou (#11958) üzenetére


sanzi89
addikt

4500km alatt csak nem kopnak már el a hajtómű tányérjai... Egy olcsóbb Alivio hajtókar van a bringán, a tányérok nem aluból vannak.

Most, hogy így mondod mintha a váltógörgők is elég hegyesek lennének már, csak ezt is érdekesnek tartom. A régi bringámon - Tourney szint vagy még az se - kb ennyi kilométert kibírt a lánc, a váltógörgő pedig még most is olyan, mintha új lenne, holott szerintem már 15e km biztos belement az évek során. Az új Deore cucc meg 1 év/4500 km és kuka? :Y

Az egyforma szélességgel nem lenne gond, egy 11-32 nekem elég, a gyengébb kiosztás pedig nem zavarna. És természetesen új váltókarral gondoltam a rendszert, csak épp ez a gond, hogy nem találni. A hátsó Deore váltó eredetileg 9 sebességes, de ha találnék értelmes váltókart, akkor működne a 8 sebességes fogsoron is, nem?

Szóval a csere úgy nézne ki, hogy új fogsor és váltókarok, de fogsort amúgy is kellene venni, szóval csak a váltókarok amiket meg kell venni. A fogsor 5k helyett kb 3k lenne, és a láncon is lehetne spórolni majdnem 2k-t. Nekem ez többet ér, mint az, hogy több a fokozat... Főleg ha az egész rendszer többet bír, akkor egyértelmű a kérdés.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#11960) Ariadne válasza rétisün (#11948) üzenetére


Ariadne
őstag

Jesszus... :Y Még hogy legkényelmesebb országútis, na persze... :R

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#11961) Tamoo


Tamoo
MODERÁTOR

Huhhhhh [link] Bevállalnám.

(#11962) belaazallat válasza Tamoo (#11961) üzenetére


belaazallat
addikt

100 métert nem bírna ki alattam terepen... Kinézetre bejövős.

Elég ritka a küllőzés, meg a rugós tag felfogatása a nyeregcsőre, a hosszanti varrat nem egészséges.

"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!

(#11963) Tamoo válasza belaazallat (#11962) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Ez? Már hogy a fenébe ne bírna. AM bringa crank brothers kerékszettel :DDD

(#11964) belaazallat válasza Tamoo (#11963) üzenetére


belaazallat
addikt

Hiszem, ha látom! ;] :P

"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!

(#11965) venember83 válasza belaazallat (#11964) üzenetére


venember83
nagyúr

Vedd meg, próbáld ki. :)

(#11966) belaazallat válasza venember83 (#11965) üzenetére


belaazallat
addikt

Fordított sorrend! Ha kipróbáltam és megfelel, talán megveszem.

Bár én inkább ilyet vennék: [link]

"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!

(#11967) amargo válasza szki (#11944) üzenetére


amargo
addikt

eleg draga szerszamokat gyart, en siman megvagyok nelkule :)

de persze elfogadnam a bosch csavarozom helyett..

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#11968) fpeter07


fpeter07
veterán

[link] VB célfotó! A küllők érdekesen "tekerednek", de ami annál is érdekesebb, az az időeredmény.

(#11969) hoffman_ válasza fpeter07 (#11968) üzenetére


hoffman_
nagyúr

Az komoly befutó :)

belaazallat:

Hm, ez nem éppen egy apró bringa :D

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#11970) hoffman_


hoffman_
nagyúr

Srácok, van valami ötletetek? Van nekem nagyon régről egy ilyen km órám. Évekkel ezelőtt, működőképesen tettem el, azóta lemerült, de szerintem még hibátlan.

Cateye CC ST200

A probléma a következő: nincs meg se az adapter, se a vevő egység hozzá. A sulis bringára viszont nagyon szívesen felpattintanám, és ha orvosolható, akkor az emlékek miatt sokkal szívesebben használnám ezt, mint egy újat. Vajon lehet találni még ehhez a hiányzó alkatrészekből? Szerintem közel 10 éves típus lehet...

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#11971) tzimash válasza hoffman_ (#11970) üzenetére


tzimash
őstag

Én még mindig ilyet használok :B
2000-ben vettem, az akkori bringámmal együtt. De nem eladó ;] :P
Ha közeljövőben lekerül, majd gondolok rád azért :)

[ Szerkesztve ]

(#11972) Manitou válasza hoffman_ (#11970) üzenetére


Manitou
addikt

Hehe, van egy ugyanilyen órám nekem is. :)
Szerintem nézz szét aprón, biztos van aki árul külön hozzá vezetékes konzolt.
Régebben úgy rémlik külön is lehetett venni de már akkor se volt olcsó az óra akkori árhoz mérten.
Ilyen órát kompletten minden cuccával kb 2-2,5k-ért láttam neten éppen nem régen.
De ha szerencséd van 1k körül tudsz szerintem szerezni hozzá hiányzó "alkatrészt".

tzimash
Nagyon megbízható kis óra :K Nekem olyan 98 óta van meg úgy rémlik

[ Szerkesztve ]

(#11973) venember83 válasza belaazallat (#11966) üzenetére


venember83
nagyúr

Azért azt nem gondolhatod komolyan, hogy egy ilyen komoly, AM-re tervezett bicikli nem fog kibírni téged, legyél te száz vagy akár százharminc kiló? :)

[ Szerkesztve ]

(#11974) KrAt válasza KrAt (#11913) üzenetére


KrAt
veterán

És itt: [link] meg a képek (ha érdekel vkit, egyelőre kis felbontásban, és csak a táj és én :DDD)

(#11975) hoffman_ válasza tzimash (#11971) üzenetére


hoffman_
nagyúr

Jól van, ha sor kerül rá és addig nem oldódna meg, megköszönném :)

Manitou:

Igen, emlékszem kiskölökként kaptam, és tudtam, hogy nagyon drága volt, és vigyáztam rá ahogy csak tudtam, ennek fényében olyan leharcolt szegény, hogy csak na :D Google egy hirdetés dobott rá, 300 hufért, de egy éve lejárt sajnos. Na majd akkor nézek valami specifikusabbat. 1-2 ezret nekem simán megér.

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#11976) Manitou válasza sanzi89 (#11959) üzenetére


Manitou
addikt

Sajna a 9-es rendszer kevesebbet bír a 8-hoz képest.
Ha váltókart is cserélsz úgy már ok, de nem azt írtad 9-es láncot már vettél?

(#11977) rétisün


rétisün
veterán

:))

(#11973) venember83: biztos jó lehet így zúzni lefelé, csak én nyúl lennék hozzá :B aszfalton se nagyon engedem 45 km/h-nál gyorsabban :(

[ Szerkesztve ]

war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!

(#11978) szki válasza KrAt (#11974) üzenetére


szki
őstag

Nagyon szépek a képek! A panorámafotóknak is sikerült átadni a táj látványát.
Biztos nagyon jó buli volt!
Kedvencem a mobil adótorony, mert jó érzés azokat szemmagasságban látni:)

Más: ma picit montiztam is, és nagyon könnyedén tekertem fel a kavicsos hegyoldalon. Érezhető a testsúlycsökkentés hatása az emelkedőkön :DDD Már látom, hogy télen jó lesz néha a közeli szőlőhegyet megmászogatni.

[ Szerkesztve ]

(#11979) KrAt válasza szki (#11978) üzenetére


KrAt
veterán

Képek haverom tudását dicsérik :) Jól csinálja, s a hely is isteni volt, bár a felénél majdnem feladtam, mert egyszerűen rengeteg volt felfele, nem bírtam.. Majd remélhetőleg beedződök :)

(#11980) fpeter07 válasza hoffman_ (#11912) üzenetére


fpeter07
veterán

Most jutottam el a videóig: :R

(#11981) hoffman_ válasza fpeter07 (#11980) üzenetére


hoffman_
nagyúr

:) Én is csípem ezt a vidit nagyon.

venember, #11973:

Húú, ez nagyon hangulatos vidi, nagyon tetszett. Az idő múlásával lehet, hogy végül én is ilyen csiki-csuki bringánál kötök majd ki :D

mod:

Egy kis vadulás :D Ez már azért sok, de nézni imádom. Vannak benne olyan repülések, hogy csak lestem...(2:25, uhhh)

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#11982) rétisün


rétisün
veterán

:Y :Y

war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!

(#11983) gery03 válasza rétisün (#11982) üzenetére


gery03
senior tag

Nagyon rákattantál a dura-ace törésekre. :D

(#11984) dqdb válasza gery03 (#11983) üzenetére


dqdb
nagyúr

Lehet, hogy terápiás célú posztokat látunk most éppen, és így próbálja lebeszélni magát egy jóárasított Dura-Ace hajtómű megvásárlásáról :P

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#11985) gery03 válasza dqdb (#11984) üzenetére


gery03
senior tag

Nem hiszem, hogy kulonosen szuksege lenne ra, nem karbon sramja van? :)
Lehet propaganda.. :)

[ Szerkesztve ]

(#11986) dqdb válasza gery03 (#11985) üzenetére


dqdb
nagyúr

Szóval azt mondod, keressünk neki törött karbon hajtóműveket :DDD

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#11987) sanzi89 válasza Manitou (#11976) üzenetére


sanzi89
addikt

De már vettem, nem tudom, hogy mit csináljak vele... :U

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#11988) runner 125 válasza rétisün (#11982) üzenetére


runner 125
nagyúr

Belső bokát nem "karcolta" fel? :F

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#11989) belaazallat válasza venember83 (#11973) üzenetére


belaazallat
addikt

Nem csak a súlyommal van a baj, hanem közlekedési stílusommal is. Meg a technikai tudás hiánya. Mellesleg nem csak a hardverekre érvényes az aláírásom! :)

"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!

(#11990) anaqer válasza sanzi89 (#11987) üzenetére


anaqer
veterán

Downgradelni nem biztos, hogy érdemes, legfeljebb ha valahogy nagyon gombokért meg tudod oldani - nekem egy nyolcas rendszerem van (XCC T102 hajtókar, asszem HG40 lánc, PG830 sor), és hát 4300km után úgy beleesik az 1% mint annak rendje és módja, valamint a hátsó fogak is eléggé hegyesednek.

(Szerintem én ezt már rááldozom így ahogy van a téli trutyiszezonra, aztán tavasszal teljes hajtáscsere... :()

[ Szerkesztve ]

And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You

(#11991) amargo válasza KrAt (#11974) üzenetére


amargo
addikt

Hehe! Mikor jártatok erre? Mert mi olyan 14'30 - 17 környékén :)

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#11992) KaraDani válasza belaazallat (#11989) üzenetére


KaraDani
addikt

Semmi baja nem lennne alattad se hidd el, amíg felhasználási területnek megfelelően van használva. Értem ezalatt, hogy azért dirtjumpozni nem kell nekiállni vele ;]

(#11993) mercenaire


mercenaire
tag

Sziasztok.
Az lenne a kérdésem, hogy, van e arra lehetőség, hogy egy aluvázra v-fék rögzítési szemet hegesztessek utólag ? Köszönöm.

http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=mercenaire

(#11994) runner 125


runner 125
nagyúr

Realizálódik a kép.

Azt hiszem következő pár hónapban inkább nem eszek :D , de végül egy Merida Trans-Mission 1000D-re esett a választásom.

Először ugye a 400D-t néztem ki, de már sehol nem lehet kapni. Utána jött a 12cm-t mozgó One-Twenty 1000D, de a geometriája mindig is jobban bejött a Trans-Mission/One-Forty gépeknek. Noh és Sopron, Kőszeg környékén, Ausztriában vannak frankó erdők. :)

A típusból egy darab új van még 19"-os méretben az országban, 380-at mondott rá a fickó.

Állítása szerint csak a benne lévő első-hátsó Fox rugózás 260-at ér.

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#11995) hoffman_ válasza runner 125 (#11994) üzenetére


hoffman_
nagyúr

Nagyon szép paripa :R

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#11996) hoffman_ válasza hoffman_ (#11975) üzenetére


hoffman_
nagyúr

Atyeég mit találtam! :D Szerintetek jó lehet? Illetve nem teljesen tiszta nekem, hogy most ebben mi van benne. De ha nem teljes, akkor must have, amennyiben compatible.

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#11997) venember83 válasza runner 125 (#11994) üzenetére


venember83
nagyúr

A 260 azért túlzás, max annyi az ajánlott vételáruk. De annyiért így egyben jó gép, ez nem is kérdés. Lefoglalóztad?

(#11998) vgergo


vgergo
aktív tag

Sziasztok

Kerékpárvásárlás előtt állok, de nem tudom, hogy melyiket érdemesebb megvenni.
Ezeken gondolkozok:
Kross Level A4 2011
Magellan Polaris Deore Disc 2009
Mongoose Amasa Comp 2009
Melyiket javasoljátok? Vagy tudtok valami hasonló árban (max160k) lévő 1 teleszkópos, elől hátul tárcsafékes mtb-t ajánlani?

Segítségeteket előre is köszönöm!

üdv.:vgergo

[ Szerkesztve ]

(#11999) venember83 válasza vgergo (#11998) üzenetére


venember83
nagyúr

Ezek közül Magellan. Egyértelműen. Ha van.

(#12000) hoffman_ válasza venember83 (#11999) üzenetére


hoffman_
nagyúr

Szerintem én múltkor pont ezt a KROSS-t linketem, és akkor ugyanitt azt hiszem 110k volt csak. Mégsem, az Hexagon volt.

vgergo:

Ennyiért már érdemes használtan is gondolkodni, ha nem zavar. El lehet csípni jó állapotú, kategóriákkal jobb bringákat is.

A Magellant ne 160-ért vedd meg, van az olcsóbban is...(mod: most nézem, "ha van" - itt úgy fest nincs, benéztem, mindenesetre több helyen is 135-ért mozgott, érdemes guglizni) Illetve még 10k-val olcsóbban ez eggyel előbbi modell, bár azon már nem érdemes spórolni. Az újabb linkelt modell(2009) tesztje.

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  Kerékpárosok, bringások ide! - Archívum V. (téma lezárva)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.