Hirdetés

2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-04-21 15:52:51

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8351) s.bala31


s.bala31
őstag

A tegnapelőtti lelkesedés kissé alább hagyott :) Sajnos a 17-17-17-36-os beállítások fagyásokat okoztak a játékokban meg volt olyan is amelyik el sem indult. Próbáltam állítgatni az értékeket de egy idő után a gép már nem is bootolt a pár nappal ezelőtti időzítésekkel. Tegnap felment a legújabb bios és mindent kezdtem az alapokról. Viszont cl 20 alatt már nem bootolt a gép. Jelenleg így néz ki a helyzet 1.380v-n:

Végül is annyira nem vészes a korábbi 43.7ns-hez képest, csak nem értem hogy mi történhetett főleg hogy nem is stressz teszt alatt jöttek elő a hibák, fagyások. Én az alaplapra tippelek hogy kevés ehhez vagy a ramok csesződtek el? Bár sima xmp profillal azonnal bootolt és úgy minden okés volt.

[ Szerkesztve ]

(#8352) zebra_hun válasza s.bala31 (#8351) üzenetére


zebra_hun
Topikgazda

Az 1.38V-ot felejtsd el. Ott nagyon lazának kell lennie az időzítéseknek. 1.45-től felfelé fog működni. Ha lesz időm, összeszedem a szabályokat, szinte minden értékre van képlet, hogy mi, hogyan jön ki. Csak úgy nem növelünk, vagy csökkentünk. Ha megvagy, ne a régi stresszekkel tesztelj, nem véletlen jönnek ki az újabbak. Sajnos nálad ott van az L0 hiba, arról nem írtál, hogy mondjuk egy xmp profillal hogy megy a P95 Large fft. Szerintem már ott hibázhat, de ezt akkor tudod meg, ha le is ellenőrzöd.
Mindegy, ezt megírni lépésről lépésre nem 1 nap, de szívesen leírom. A GTZR kited nyugodtan használd 1.45V-on, mai xmp profilok mind 1.5V-osak. 1.38V-on kísérleteztem én is sokat, de inkább elengedtem. Ha kész vagy, ne a játékokkal tesztelj, erre van a GSat, Absolut, P95. Nem véletlen ajánlják ezeket, jelenleg a legjobbak. Akik ezen átmentek, nem jelentettek semmi rendellenes műkődést.
Kezdésnek állíts 1.25V IO, SA feszt, 1.46V Dram feszt. Ha itt lesz egy tetszetős profilod ami minden teszten átmegy, utána szépen megkeresed a legalsó stabil feszültséget.
Először viszont teszteld le az xmp profilodat Large fft-vel is, hwinfó mellett, hőmérsékleteket monitorozva!

(#8353) s.bala31 válasza zebra_hun (#8352) üzenetére


s.bala31
őstag

TestMem5 2020high cfg lefutott hiba nélkül. L0 hibából egyet dobott legutóbb a cb23 a stressz teszt legvégén. Normál használat mellett nem voltak L0 hibáim. Azt nem értem hogy ami korábban pár napig működött hogy csesződhetett úgy el hogy még csak be sem bootolt a gép. Majd ünnepek alatt újból neki esek akkor megint lesz rá időm addig hagyom így. Köszi az eddigi segítséget

[ Szerkesztve ]

(#8354) zebra_hun válasza s.bala31 (#8353) üzenetére


zebra_hun
Topikgazda

Ha nem bootol, akkor az még nem jó. Qtyánál van olyan jelenség, hogy beírogattuk az értékeket, majd Windowsba az Asrock TC-al néztük, hogy a lap felülbírálta a beírt értékeket. Következő bootnál volt megint olyan, hogy az előzőt, amit a gép sorsolt, azt is megváltoztatta. (RTL-eket) OK, nálam ilyen nem volt, amit beírok neki, az azon is van. MSI BIOS-t most láttam életembe először, valószínű, hogy van még ott valami, amit ki kell kapcsolni. Viberen csináltuk, mobilról, semmit sem láttam. Nálad a Gigabyte-nál elvileg ugyanaz a BIOS mint nálam volt, nem emlékszem semmi extra dologra. Fotóim is azok vannak, amiket adtam. Ne add fel könnyen, legyen mentésed, aztán amikor időd és kedved van, csináld tovább. A High Anta sosem volt ajánlott teszt, az Extreme1 volt régen is az etalon. A nem bootol az valószínű a kevés fesz.
Google fordítóval ez nagyon hasznos leírás: [link]
Angolt is szoktak itt linkelni, az ha jobban megy, keresd itt vissza, beleolvastam és jó.
Sokaknak nem megy a CL17, és meglepő, de CL16 17 17 35 elsődlegessel meg megy, ami még jobb is. Ilyeneket érdemes próbálgatni, sok sok idő és türelem. Arra nincs garancia, hogy ami megy másnál, az menni fog mindenkinél. Pedig nem is extra szoros időket adtam. A linken megtalálod a szabályokat, képleteket, melyeket illik betartani. Nem szent írás, eleinte hasznos.

(#8355) Qtya123 válasza zebra_hun (#8354) üzenetére


Qtya123
őstag

Igen, nálam öntörvényű az MSI BIOS, néhány dolgot felülbírál. Például most szórakoztam az RTL és IOL értékekket, de ha átállítom, hogy Fixed és úgy adom meg az értékeket, ő akkor is belepiszkál.

Mondjuk nem minden logika nélkül dobálja az értékeket, mert ahogy néztük a szabályokat, arányokat megtartva állítgat. Meg nagyjából tudja is, hogy mi a necces, mert például a WRRD_sg és WRRD_dg értékeket 29 és 25 -nek írja be, annak ellenére, hogy én 28 és 24-et szeretnék. Na megpróbáltam azt, hogy beírok neki 27 és 23-at, hogy akkor majd jól átvágom és így jó lesz. De azzal már nem bootolt a gép, tehát olyan, mintha nagyjából ezeknél azért tolná kicsit feljebb, mert alatta már tényleg necces az indulás.

Annyi nem tetszik ebben, hogy az RTL értékek nem lesznek így egyformák. Az RDWR_sg, dg és dr értékeket is folyton variálja. 14-14-14 van megadva, de hol úgy indul a gép, hogy ezeket 13-15-13-ra állítja, hol úgy, hogy 15-13-15 és ilyesmi. Nem tudom, hogy van-e bármi beállítás az MSI BIOS-ban, ahol ki lehet kapcsolni, hogy ő belenyúljon, aki tud ilyenről, az ossza meg legyen szíves.

Amúgy kb ezt tudom kihozni belőle, a fentiek ellenére. Szerintem jó eredmény egy 3600 CL16-16-16-36 gyári XMP profillal szemben. Remélem nem csak a tesztek alatt, hanem a játékok esetében is stabil lesz. Igazából kicsit ezért voltam motiválatlan a ram tuningban, hogy VGA nélkül oké, hogy belövöm, aztán azt hiszem, hogy minden jó, de mondjuk márciusban bepattintok egy 3080-at és az első játék kifagy a ram miatt, akkor lefejelem a monitort nagyon! :DDD

(#8356) s.bala31


s.bala31
őstag

Sziasztok. whea L0 hibáknak lehet köze a hőmérséklethez? Azt vettem észre hogy rendszerint a teszt vége felé jönnek elő amikor a cpu már 90- fok körül jár. Valamelyik nap hidegebb szobában 1 hibával lefutott, az is a legvégén jött elő. Most futtattam egyet és 3 hiba de 25 fok van a szobában alapból. Bár valahol azt olvastam hogy ezek az L0 hibák a ht miatt vannak.

[ Szerkesztve ]

(#8357) zebra_hun válasza s.bala31 (#8356) üzenetére


zebra_hun
Topikgazda

Próba allcore 4.9? Megér egy próbát. Kevesebb fesz, hidegebb.
Meglátjuk.

(#8358) s.bala31 válasza zebra_hun (#8357) üzenetére


s.bala31
őstag

Alap 4.7 allcore-on már néztem korábban, akkor hiba nélkül lefutott, de persze nem is melegedett csak kb 83-fokig.

(#8359) Laraxior válasza s.bala31 (#8358) üzenetére


Laraxior
titán

Nincs egy kicsit alulméretezve az a cooler? :F

"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."

(#8360) s.bala31 válasza Laraxior (#8359) üzenetére


s.bala31
őstag

Arctic Liquid Freezer II 280 kevés lenne 5.0 ghz-re?

(#8361) zebra_hun válasza s.bala31 (#8360) üzenetére


zebra_hun
Topikgazda

Nem ismerem, de a 10700 az arról híres, hogy ugyanaz mint a 9900, csak hűvösebb. A 90+ C az eléggé meleg, azon a hőmérsékleten nagyobb a valószínűsége a hibázásnak. Milyen paszta? Bár az sokat nem oszt szoroz. Vannak régi képeim még a D15-ről, aztán egy 360-as AIO-ról, pont ugyanaz mint a D15, majd vízhűtés szobahőn, aztán most a radik a pincében 8C-on. Természetesen delid is, az is javított. Tesztek alapján kerestem pasztát, amit kihoztak legjobbnak, azzal kentem meg nagyon vékonyan. D15 és 360-as időkben alacsony vcore mellett kaptam én is WHEA-t. Allcore 5.2GHz volt a max egy CbR23 alatt még delidelt cpu-val is. Van egy pici előnyöm így kényelmesen, mindenféle ablaknyitogatás mentesen. 90C-on nem csodálkozom a hibázáson. Ok, játék alatt sosem lesz annyi.

(#8362) s.bala31 válasza zebra_hun (#8361) üzenetére


s.bala31
őstag

Hmm hát a paszta is kezd kicsit gyanús lenni. Aliexpress-ről rendletme Thermal Grizzly kryonaut :) Elvileg eredeti (értékelések alapján is azt írták róla hogy original) a regisztrációs száma alapján, megnéztem a TG honlapon is. Persze lehet valahogy megoldották a kis kínaik :) Sajnos akkoriban nem találtam Magyarországon 1 g-s kiszerelésben és rendeltem kínából. Van itthon MX4 is, lehet megnézem azzal is.

[ Szerkesztve ]

(#8363) blu79 válasza s.bala31 (#8362) üzenetére


blu79
addikt

Szia, a Liquid Freezer 2 simán kevés ehhez a procihoz 5Ghz-hez, de szerintem az összes Aio, pasztákról meg annyi hogy én nagyon csalódtam a TG kryonatban, Arctic mx4-et vettem 2014-ben, az évek során ezzel kentem a procikat ha szükség volt (megbontottam a hűtést stb), idén mikor rendeltem az új radikat gondoltam kipróbálom a kryonautot, kb ugyanazt hozta mint a 2014-ben vett arctic, aztán levizeztem a videókárryát és egyúttal visszatértem az arctichoz ami most már el is fogyott, a kryonaut a proci legszélén megszáradt :U (darabos lett) közepe fele meg szinte folyós :U , szóval visszatettem a 2014 ben vásárólt arctic mx4-et és ugyanazok a hőfokok vannak, talan kicsit jobb. De most kell vennem újat mert elfogyott :) Remélem az új Arctic-ok is ugyanolyan jók mint a régiek :)

[ Szerkesztve ]

¯\_(ツ)_/¯ = G-sync 165Hz ips 1440p « Ahogy a programozók készítik programjaikat, az első jöttment harkály lerombolhatná az egész emberi civilizációt »

(#8364) DroiDMester válasza blu79 (#8363) üzenetére


DroiDMester
nagyúr

hogy lenne kevés!

nálam a 260Wattot evő 12700K-t nem engedte 83.fok fölé, és a venti még nem is járt csak 60% on!

(#8365) s.bala31 válasza DroiDMester (#8364) üzenetére


s.bala31
őstag

Neked is 280-as van?

(#8366) Laraxior válasza s.bala31 (#8365) üzenetére


Laraxior
titán

Auto feszen van az a CPU vagy ki van sakkozva a legkisebb fesz az orajelekhez? :F
Eleg az mx4 is mimdenrr, felesleges rakenni a bizonytalan eredetű lekvart.

"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."

(#8367) DroiDMester válasza s.bala31 (#8365) üzenetére


DroiDMester
nagyúr

Igen itt a 12700K.n egy LF II 280.van, és simán elbír vele!

Amúgy ha vissza olvastok, már írtam korábban is(nem is 1x) hogy egy 10700K tud jobban melegedni mint a nagytesó 10900K, akár 10fokkal is pedig ugye a 900k nak kéne melegebbnek lenni a +2mag végett!
Ha pedig 11700k az meg rátetőzik még vagy +5-10.fokot.

Az egész azon múlik mennyire jól sikerül cpu.t fogsz ki! Egy 10600K is tud melegebb lenni pl egy 10900K

(#8368) zebra_hun válasza s.bala31 (#8365) üzenetére


zebra_hun
Topikgazda

Sajnos van ilyen, amit a fórumtársak írnak. Próbáld meg 4.8 és 4.9GHz-hez kisakkozni a legalacsonyabb vcore feszt. Próbákat mindenképp megéri. Ráadásul a fél órás Cb23 nem is igazi stabilitásteszt, small fft-t meg sem szabad próbálni.
Ezeket a próbákat természetesen xmp-vel, egyenlőre a ram oc-t napold el.

[ Szerkesztve ]

(#8369) s.bala31 válasza Laraxior (#8366) üzenetére


s.bala31
őstag

Fix feszen van. Lehet teszek egy próbát az MX4-el. Most reggel futtattam egy 10 perces cb 23-at, 1 hiba és max 87 fok volt.

(#8370) Laraxior válasza s.bala31 (#8369) üzenetére


Laraxior
titán

Fix.. De mennyi? :F :U

"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."

(#8371) s.bala31 válasza Laraxior (#8370) üzenetére


s.bala31
őstag

1.29, cb alatt beesik 1.26-ra.

(#8372) DroiDMester válasza s.bala31 (#8371) üzenetére


DroiDMester
nagyúr

Tegyél már be egy képet cb23 teszt futtatás közben hwinfóval, ezek többet segítenek de látszódjon a fogyasztás és feszültség rész is, úgy ahogy az én képemen is látod!

(#8373) s.bala31 válasza DroiDMester (#8372) üzenetére


s.bala31
őstag

Egy korábbi hsz-emből

[ Szerkesztve ]

(#8374) DroiDMester válasza s.bala31 (#8373) üzenetére


DroiDMester
nagyúr

Ezen pont nincs rajta a lényeg a CPU Package fogyasztása :DD

(#8375) s.bala31 válasza DroiDMester (#8374) üzenetére


s.bala31
őstag

Ezt találtam pár oldallal korábbról. Mivel melóban vagyok nem tudok friss méréssel szolgálni.

(#8376) Laraxior válasza s.bala31 (#8375) üzenetére


Laraxior
titán

Jo, de ha ilyen meleg az 5GHz, akkor a 4.9, vagy 4.8 menni fog joval kevesebb fesszel, kisebb melegedessel. ;) :D

"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."

(#8377) blu79


blu79
addikt

Az hogy lehet hogy a gép tuningolásával nem érek el fps növekedést pl a Shadow of TR játékban?
Tegnap kipucoltam kicsit a gépet, csinaltam egy cmos reset-et , friss win 10-et tettem fel összes frissítéssel, a gép teljesen alapon van a ramokon még az xmp profil sincs beállítva így 2133Mhz-en mennek, feltettem a játékot és beállítottam azokat a beállítasokat amit előtte használtam, ugyanazt az average fps-t értem el mint előtte mikor 5Ghz-en ment a proci és a ramok Xmp 3200Mhz. Egyedül a videókartya tuningal értem el fps növekedést ....

¯\_(ツ)_/¯ = G-sync 165Hz ips 1440p « Ahogy a programozók készítik programjaikat, az első jöttment harkály lerombolhatná az egész emberi civilizációt »

(#8378) Laraxior válasza blu79 (#8377) üzenetére


Laraxior
titán

Nagy felbontasban kozel sincsen szukseg akkora CPU erőre, mint amit a mostani CPUk nyujtanak. A VGA lesz a meghatarozo, CPU-RAM csak a minimum FPSen tud segiteni.
Attol is fugg mennyire CPU igenyes a game. Pl egy Battlefield multinal jobban megmutatkozik.
De beleszol az is hogyan van megirva a motor.. Lasd Crysis.. Hiaba a 24 magos CPu, ha csak 1-2 magra van irva az egesz. :D

"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."

(#8379) s.bala31 válasza Laraxior (#8376) üzenetére


s.bala31
őstag

Játékok alatt általában 60 fok alatt van. De nyilván jobb érzés ha 5Ghz-n megy :D

(#8380) s.bala31 válasza blu79 (#8377) üzenetére


s.bala31
őstag

Fhd-n nekem a ram tuning hozott 10+ fps-t

(#8381) zebra_hun válasza s.bala31 (#8380) üzenetére


zebra_hun
Topikgazda

Laranak van igaza, a gpu kimenet a meghatározó. Vagyis a kész képkockák. Már nincs meg az a tesztem, amikor a végeredményt hasonlítottam. SotTR az pont vga igényes, bár méri a cpu rendert, de hiába ömlesztettem a gpu nyakába egy rakás kockát, az ugyan nem csinált többet. Bf pont az ellenkezője, nagyon számít a cpu és ram. Persze mérhető, de úgyis a végeredmény számít, az pedig a gpu-ból kijövő. Esetek nagy részében nincs szükség brutális procira, bár előny ha az is bitang. 10700k prociddal jó vagy ;) Tudd lehűteni

(#8382) Laraxior válasza s.bala31 (#8379) üzenetére


Laraxior
titán

Akkor hutsd le a szobat amig megy a teszt. En is azt szoktam, ha valami magasabbat akarok, de eleg az 5.1GHz mindenre. Csak teszt alatt kell huvosen tartani, utana mar jatek alatt ugysem lesz annyira hasznalva.
Max betolteskor ugrik fel

"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."

(#8383) s.bala31 válasza Laraxior (#8382) üzenetére


s.bala31
őstag

Hazaértem átpasztázom MX4-el és megnézem úgy is, lehet átcsesztek a kínaik a TG-vel :) . Ha azzal sem javul a helyzet csökkentem 4.9-re.

(#8384) s.bala31 válasza zebra_hun (#8381) üzenetére


s.bala31
őstag

Lehet nagyobb felbontáson nem hoz már semmit a ram oc, de nekem a 3200-ról 4000-es ramokra váltáskor még a visszafogott időzítésekkel is hozott +10 fps-t. Korábban gpu tuninggal alig kaptam plusz fpst.

(#8385) blu79 válasza s.bala31 (#8384) üzenetére


blu79
addikt

Én 1440p-ben játszok és 4790K ról való váltasnál 9900K-ra sem tapasztaltam Fps növekedést és utána 11700K-ra való váltaskor sem, nem multizok így arról nincs tapasztalatom

¯\_(ツ)_/¯ = G-sync 165Hz ips 1440p « Ahogy a programozók készítik programjaikat, az első jöttment harkály lerombolhatná az egész emberi civilizációt »

(#8386) Laraxior válasza s.bala31 (#8383) üzenetére


Laraxior
titán

Paszta-paszta. Nem akarlak elkeseriteni. Ha nagyon lathato eredmenyt akarsz, akkor folyekony fem. Ott lesz lathato, tapasztalhato eredmeny, viszont ugrik a CPUról minden felirat...es a huto talpa is jobb ha nikkelezett.
A nem fémalapú pasztak kozott minimalis a kulonbseg.
Inteléknél viszont szeretnek a CPUra nem egyenes kupakot tenni, de van amikor maga a die is tök ferde, pl az én 9900KS-em.
Ezzel a 11700K-val szerencsem volt, de nem garancia, hogy az osszes ilyen "jó állapotban" van.

[ Szerkesztve ]

"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."

(#8387) vtommy válasza vtommy (#8224) üzenetére


vtommy
aktív tag

Ha valaki esetleg hasonlókat tapasztalna, az LLC-t AUTO-ról 5-6-ra téve gyakrabban tudtam reprodukálni a "hibát", így valószínűleg mégsem volt 100%-ban stabil az 1.310V Vcore, a tesztek ellenére sem..

(#8388) Qtya123 válasza Laraxior (#8378) üzenetére


Qtya123
őstag

Nekem már remegett a kezem a 12600K megrendelését, aztán gondolkodtam, hogy oké, lesz egy bivaly erős processzorom, de videokártya is kellene mellé, mert 1440p 144 Hz a monitorom.
Márciusban veszek kártyát, nem tudom, hogy akkor milyen árak lesznek, de amennyiben marad ez a tendencia, ennyit nem akarok áldozni erre a hobbira, így lehet még a 3080 sem lesz megvéve, csak egy 3070, ha tovább nőnek az árak.

Megnézve ezeket a teszteket [link] [link] [link] nem vagyok benne biztos, hogy értelme lenne váltanom 12600K-ra a 3080, vagy még inkább a 3070 esetén. A 10400 helyett beteszek egy 10600K-t a jelenlegi konfigba, megpróbálom az allcore 5.0-t (mellé ott van jelenleg a 4133Cl16-ra húzott ram) és az a tippem, hogy a 3070, vagy 3080 kártyával nem nagyon tudna többet 1440p felbontáson a 12600K sem ezen kártyák mellett, de javítsatok ki, ha tévedek, én csak a videók alapján tájékozódok.
Egy 3090-el már nagyon más a képlet: [link]

[ Szerkesztve ]

(#8389) vtommy válasza Qtya123 (#8388) üzenetére


vtommy
aktív tag

Én pontosan ezt a kombinációt használom (3070FE + 10600K 5.0 allcore), 1440p 165hz monitorral.
Mivel szinte csak a Warzone-al játszok, sajnos nem tudok más összehasonlítási alapot adni, de ott a stock órajelhez képest átlagban nyerek 10-15 FPS-t az 5Ghz-es OC-val.
A csapatban 2 másik embernek is van 3070-e, az egyik egy 5600x-el párosítva, a másik 10700k-val, nálam több fps-e senkinek nincs, és mindenki 1440p-ben játszik, szóval szerintem a 3070 potenciálját kellemesen ki lehet hozni egy 10600k-val.

(#8390) s.bala31 válasza Laraxior (#8386) üzenetére


s.bala31
őstag

Már mindegy, úgy néz ki küldöm vissza az alaplapot meg a procit. Korábban feltűnt hogy a cpu hűtő eltűnt a hwinfoból és a bios sem látta, de olvastam hogy másnál is volt olyan hogy az alaplap nem érzékelte az Arctic-ot. Viszont tegnap már eléggé elszálltak a hőmérsékletek cb23 alatt 90+ és a kis venti alig pörgött a hűtőn. Újrapasztázás után pedig a gép el sem indult csak a ventik pörögtek. Bios nem jelzett stb. Feltettem rá másik gépből egy 240-es Arcticot hogy nem-e a hűtő pumpája adta-e meg magát de azzal sem volt hajlandó megcsippani sem. VGA, ramok másik gépben működnek, még a tápot fogom ma megnézni, hátha az szállt el. Kurva jó így karácsony előtt :)

(#8391) kicsipapucs


kicsipapucs
őstag

Sziasztok!

Csináltam egy VRM főzőcskézős videót a Z590 Darkkal, hogy pl. Buildzoid elméleti, spec sheet alapú számításait a gyakorlatban leteszteljem.
Ezt tudta a lap AVX-512-es prime Small FFT alatt borda és minden ventizés nélkül, kb. 270 W-tal:
[link]

Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(

(#8392) DNS_65 válasza blu79 (#8385) üzenetére


DNS_65
senior tag

Pontosan milyen vga-val, az nem lett cserélve közben? :U

(#8393) zebra_hun


zebra_hun
Topikgazda

Hi!

Egy újabb, de sokak számára hasznos teszt:

LLC 5-8-ig készítettem teszteket, hogy lássam, mekkora VDrop-ok (feszültség esések) tapasztalhatóak.
Minden esetben allcore 5100MHz volt a cél, és ezt terhelés alatt 1.208V-on tartottam.
Ehhez a BIOS-ban ugye mindig mást kellett beállítanom.
Ez körülbelül 200Watt terhelés, 156 Amper áram folyása. Itt jön az egyik lényeg, nem lehet az LLC-vel hőmérsékletet befolyásolni.
Ezt mindig a fogyasztás/teljesítmény és az Amper fogja megadni.

Tehát teljesen mindegy, hogy LLC 5 és 1.325V a VCore, vagy LLC8 és 1.21V a VCore, mert a terhelés alatti fesz a lényeg, ami 1.208V.Mindkét érték egyforma, nincs semmi különbség.
Lehet LLC-vel hőmérsékletet nyerni, de azt a teljesítmény rovására megy, azaz a terhelés alatti VCore-t ha nézzük, az tuti alacsonyabb.

Asus Z590-ben van egy fontos újítás, a VCore Latch Min., Max., és Delta érték.
Ez megfelel a szkópos mérésnek, csak az idővonalat nem látni sajnos, csak a peak (csúcs) értékeket.
Így láthatóvá válnak a "tüskék", amire általában mindenki kíváncsi.
Elgondolkodtató, hogy érdemes e egy 1.21V-os VCore-nál beejtetni a feszültséget.

Példa:

Az allcore 5.1GHz-hez 200W-os terhelésre bőven elég 1.208V. Ehhez elég a BIOS-ban 1.21V-ot beállítani LLC8-on. 50C a legmagasabb hőmérséklet, és a legerősebb csúcs tüske 1.27V.
Tehát az 1.27V-nál nem lehet szkóppal sem mérni elvileg nagyobb feszt.

Nézzük ugyanezt LLC5-el, amit sokan ajánlanak:

Így 1.325V-ot kell adnom BIOS-ban, hogy ugyanezt elérjem, tehát 200W, ugyanazt kapom így. VCore terhelés alatt szintén 1.208V ami lényeges, a legnagyobb mért tüske pedig 1.344V. Mi a fenének ugorjon fel 1.344V-ig?
Az igaz, hogy az induló fesz 1.325V, és a peak pedig 1.344V, tehát alig ugrik fel az indulóhoz képest, de VDrop nélkül 1.27V a max peak.

Mérések grafikonnal:

Külön külön a mérések:

[LLC8]
[LLC7]
[LLC6]
[LLC5]

Minden mérés a Cinebench R23-al készült futás közben, a végén.
VCore terhelés alatt tehát mindig 1.208V. (Die Sense)
5100/4800@4133MHz.

Sorrend, mert fontos lehet:
HWINFO, majd CBR23, vége előtt pedig fotó.
Így látható az Idle és a terhelés alatti feszültség.
Gondolom a mintavételezés/tehetetlenség miatt a HWINFO VCore min és max értékei pontatlanok, vagyis inkább átlagolt. VCore Latch pont erre hivatott. Mégegyszer, nem szkópos mérés, a Latch-ot használom.

Érdekességnek szánom, amúgy is kíváncsi voltam ezekre az értékekre, nem szeretnék vele senkit befolyásolni. Mindenki olyan LLC-vel használja a gépét, amilyennel akarja.
Sok mindent ki lehet olvasni a képekből, persze a szkópos idővonalas mérést nem fogja überelni. Extrém OC-nál mindenképp ajánlott az LLC használata, a feszültség simasága miatt.
Természetesen lehetne ezt még úgyis mérni, hogy a terhelésre indítom a HWINFO-t, akkor az Idle fesz nem zavar be, de pont ez is lényeges benne, hogy felesleges a túl nagy Vdrop.
Semmi értelme figyelni a BIOS-ban beállított feszt, csak zavaró lehet mások számára.
Ezzel tisztában vagyok, hogy sokak számára nincs újdonság, de lehet valakinek még jól jön.

Érdekességnek osztom meg, nem okoskodásnak. Szívesen veszem az építő jellegű kritikát is ;)

Üdv., z

(#8394) Donnie válasza zebra_hun (#8393) üzenetére


Donnie
őstag

Ez nagyon tanulságos teszt, köszönjük :R Akár az összefoglalóba is bekerülhetne!

(#8395) Laraxior válasza zebra_hun (#8393) üzenetére


Laraxior
titán

Tehat teljesen igaz, hogy magasabb llcvel, nagyobb lesz a tuske.
Gondolom a korabbi alaplapoknal azert nagyobb ingadozas is volt tapasztalhato, szoval igaz lehet a legenda, bar momdom, en meg nem talalkoztam olyan CPUval amit tonkretett volna a magas fesz, pedig mar anno a core2duot is az ajanlott max feszen jarattam, loadlineal. :D
De... Mindez ugye csak kb teljes terheleskor jon ki, szoval hetkoznapi hasznalat alatt nincsen semmifele "karos" mellekhatas.
Koszonjuk a okossagot, tenyleg hasznos volt, mivel a fizetett youtubereknek nem igazan lehet hinni. :R

"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."

(#8396) zebra_hun válasza Laraxior (#8395) üzenetére


zebra_hun
Topikgazda

Bitte. Én sem láttam, tapasztaltam, de nem is akarom megtapasztalni ;)
Általánosítani gondolom nem lehet, az Apexnak elég jó a VRM-je, gyengébbeken fogalmam sincs, hogy hogyan alakul.

Kicsipapucs hőkamerás videója is tetszik, egy jobb VRM kevésbé melegszik, stabilabb tápot ad. Ok, az egy Dark, de az Apex is kb. az a kategória.

LLC 8-nál amikor egyenes, fölé durrant rendesen, de a másik oldalról ha nézem, ott jóval magasabb az induló fesz, mint az egyenesnél a tüske. Kis feszültségeknél szerintem felesleges a VDrop-pal okoskodni, extrém OC-nál az egyenletesebb fesz miatt meg ajánlott.

(#8397) Laraxior válasza zebra_hun (#8396) üzenetére


Laraxior
titán

Vdroopot mindig bele kell kalkulalni a szamitasokba, de azt mindenkinek maganak kell kitapasztalni, hiaba tudjuk, ha en mondjuk eladom a CPUm valakinek, es nalam 1.33V-on tudja az 5.1GHz-et, amit bele is irok a hirdetesbe, csorikam aki megveszi, belő neki a biosban 1.33-at es allandoan ujraindul a gep terhelesnel, neadjisten nincs csúcsalaplapja, lehet még az 1.2V-ot sem kapja meg load alatt. :D
Még abban sem vagyok biztos, hogy a te apexedben is ugyanennyit tudna-e, hiaba ugyanaz, mint az enyem, bar valoszinubb, mint egy 6 fazisos lapban.
Meg a regi P35 idokben kulon ventivel fujattuk a vrm reszt, mihelyst nem kapott eleg legmozgast, egybol eldobta magat. Persze anno egy DS4-ben Q6600-al ugy megizzadt a gép, hogy csodalkoztunk is, hogyan mukodik :DDD
Nem veletlenul tettem el belole a polcra. Erdekes, mert a DQ6-on dupla annyi volt, megis a DS4 volt az atyauristen.. Mint a P45 szerianal, a kozepkategorias 30ezres UD3P ugy elverte a mezony osszes lapjat, hogy egyaltalan nem volt konkurenciaja. :D De ez mar 10+ eves tortenelem.

[ Szerkesztve ]

"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."

(#8398) palfitom válasza zebra_hun (#8393) üzenetére


palfitom
félisten

Elképesztő, hogy mikre van időd, energiád, nagyon sokaknak hatalmas segítség vagy! :R

Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

(#8399) Donnie válasza Laraxior (#8397) üzenetére


Donnie
őstag

"Meg a regi P35 idokben kulon ventivel fujattuk a vrm reszt"
Nemhogy ventivel, Tody féle, egyedi VRM blokkokkal :DDD

(#8400) Laraxior válasza Donnie (#8399) üzenetére


Laraxior
titán

Jajamm, nekem is akkoriban mar megvolt a vizem :D
Legalabbis az elso probalkozasok. Mindent befogtam ami hasznos lehetett, működött is minden frankon. Azert vagyok ilyen maradi, hogy aramlásmérő, nyomastesztelo, meg ilyen faszsagok nelkul is megy szuperul. :DDD Akkoriban is ment, most is megy. Mondjuk a mai vizhutesem joparszor tobbet er, mint az akkori osszetakolt :DDD

"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.