Hirdetés

2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#107851) Dißnäëß válasza bta1 (#107850) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Hát ... én nem ítélkezem. Mármint biztosan van mindenféle megmondó így vagy úgy, itt - ebben a topic-ban - én azt látom felfedezni, hogy alapvetően nem megmondás van, hanem .. van egy tapasztalata mindenkinek, valami utat bejárt, és azt képviseli bátran, aztán .. aztán ezek elegye itt megjelenik és .. kész. Pont.

Nem nagyon tudnék két egyforma "hifistát" mondani innen. Hasonlóságok vannak, de teljes egyezés nincs. De ez így jó szerintem, akár kicsit, akár nagyobbat szórunk el egymástól, úgymond.

Parci tojik az egészre szerintem, mármint tartalmilag, csak menjen, üzembiztosan, szépen, kb. bevételforrásként tekint rá, ő ebben érdekelt, nem hiszem, hogy van kapacitása a belső "lelki dolgokkal" foglalkozni itt, akárki is legyen az. Van egy modi köre, azokkal elmenedzselgeti a fórumot indirekt módon, oszt jó. :)

Aztán lehet tévedek, de nem érdekel, én csak használom.

Más: Wagner napok jegy.hu -n 2022 június, reméljük nem lesz lemondva. Nem láttam még maszkos zenészeket, ideje. :)) Mindenesetre vettem két jegyet, biztos ami biztos. Persze én egyenlőbb vagyok most az oltatlan egyenlőknél, így könnyű. :U

Szerk.: bakker, első pillanatra a sok stonehenge miatt azt hittem, magammal beszélgetek :W

[ Szerkesztve ]

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#107852) shouryuken válasza kgab01 (#107829) üzenetére


shouryuken
senior tag

Köszönöm, ha látok jó vételt, lehet CA-val is tennék egy próbát!

Nehéz dolog ez, még úgy érzem sötétben tapogatózok.
Megtalálni azt az egyensúlyt, hogy jó is legyen, illetve ne is lőjek túlzottan fölé az erősítő minőségével (és nyilván az árával), ami már nem tud többet kihozni a hangfalból..
Ahogy nézem az általam felsorolt erősítők némelyikével van, hogy milliós hangfalakat hajtanak... persze a megfelelő párosítás többet számít, mint az ár.

Egy biztos, amit most hallok, az nem tetszik, úgyhogy próbálgatni kell.

(#107853) kukulec válasza shouryuken (#107852) üzenetére


kukulec
őstag

"illetve ne is lőjek túlzottan fölé az erősítő minőségével" - emiatt nem kell aggódni, ez lehetetlen :D CXA80-at nagyon szerettem, 60 kicsit kevés alul, rega briot meg sokan szeretik, de szerintem egyszerűen elfogy a szufla.

Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i

(#107854) bta1 válasza Dißnäëß (#107851) üzenetére


bta1
őstag

Tutira nem tojna rá, ha az ő hobbiját érintené.
(A kávézással erre akartam utalni.)

A maszkban éneklés viszont már nem csak látványban lenne bizarr, és a nevetés elmaradása nem véletlen. A dolgok ma minden további nélkül elfogadott, egykor Monty Python repülő cirkuszába illő menete sokkal inkább szomorú, mint nevetséges.

[ Szerkesztve ]

(#107855) Dißnäëß válasza bta1 (#107854) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Hát.. egyetértek. Meg nem csak, hogy bizarr lenne, de ha nekik lehet egymás mellett állva extra nagyokat tátogni, lent a nézôk meg ugyanígy, csak ülve egymás mellett, 2+ órán át maszkban majd ? Vagy diszkrimináljuk a népet, 3 oltásosok elôre, többiek szorri ? :F

A vírus egyik esetben sem válogat, nincs tekintettel etikára, jogokra, szokásra, politikára, semmire az ég világon. Úgyhogy kíváncsi leszek, mindenesetre egyelôre adok neki egy 25% esélyt, hogy lefújják. Bár nyár eleje nem annyira fertôzô, ki tudja, hol leszünk addigra. Jó lenne azért elmenni.

Alien-es pólóban.. 🤣

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#107856) zodo válasza kukulec (#107853) üzenetére


zodo
nagyúr

CXA80-at nagyon szerettem, 60 kicsit kevés alul

Ezt hogy kell érteni?
Nincs sok tapasztalatóm hifi világában de épp a 60-at néztem utoljára.

(#107857) Panthera válasza zodo (#107856) üzenetére


Panthera
őstag

Nem hallottam még, de arra gondolt a kolléga, hogy a CXA 60 alsó frekvencia tartománya lehetne jobb (több basszus).

(#107858) Dißnäëß válasza shouryuken (#107852) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Figy, én nem hallottam így 1:1 a kettőt, lehet össze kéne nézned valami hifi szalonban, vagy ilyesmi.

Amit tudok - vagy látni vélek, esetleg mások tapasztalata alapján támpont lehet - hogy akár DIY, akár hígend gyártó véleményét nézem, sokan azt mondják amolyan ökölszabályként, hogy egy +3dB-nyi headroom legyen benne az erősítőben RMS viszonylatban is, ahhoz képest, amit hajt. Erről még konkrétan video is van Youtube-on, PS Audio -tól Paul McGowan (akire lehet ilyet is, olyat is mondani) szintén ezt nyilatkozta.

Az egy dolog, hogy a hangsugárzónál sokkal gyengébb erősítő maxra (és főleg afölé) hajtva rosszabb választás, mint kétszer akkorát odatenni és amikor ez hajtja esetleg limit közelébe a hangszórót. Rád egyik sem érvényes, hiszen nem diszkózni akarsz vele, ha jól értem, de azért ezek a 88dB-s mélyek, 8 Ohm / 120W RMS specifikációval, nem csoda, ha soványak voltak 40Watt 8 Ohm képes erősítővel alul. Még nominális értelemben sem tudja az erősítő kihajtani a rákötött dolgokat, nemhogy "dynamic headroom" legyen benne (ami szintén sokminden függő, többek között táptól is, de ez egy más téma). Szóval mondhatjuk úgy, hogy a hangsugárzóid egy CXA60 esetén könyörögnének az áramért, hogy "mééég mééééég, éhesvagyok", szóval feneketlen kút kb.

120W RMS képesség a hangfalaidban- akár igaz, akár nem, akár lódít a gyártó, akár nem - egy támpont. Mond valamit. Hozzá ugye a 88dB érzékenység. Mindez 8 Ohm-on. Ha csak egy 120W képes erősítőt nézel mellé, akkor mondanám azt, hogy "áhh úgysem hajtod nyélgázon nyilván", szóval kicsit hangosabb szobai reprodukciót meghajt, de mondjuk még jobban csavarva neki, ahol már igazán táncol a mély membrán, lehet az erősítőből nemkívánt torzítások bújnak elő. Szóval a CXA60-hoz képest egy izmosabbal bentebb lennél - valamivel. Így állnék hozzá.

Nézz meg egy zenei jelet, mekkorát ingadozik, hogy ugrál. Egyik zene - legyen valami modern pop - szinte kiüti a max jelszintet, másik zene - jellemzően klasszikusok - pedig alatta lazán 10dB-vel ha nem többel. Arra gondolj, hogy 3dB eltérés a jelben nagyjából 2x akkora teljesítmény-ingadozás (többlet, vagy hiány) erősítő oldalon. Szaros 3dB változásra ennyivel több teljesítménynek kell kimennie a hangszórókra. Ezt rövid csúcsokban tudja a 60W-os is, de egy kicsit is sűrűbb, lentebb komolyabb mélyű, esetleg kitartóan "búgó" zenei anyagnál, mint megannyi elektronikus ? Szóval oké, hogy dynamic headroom-nak köszönhetően tud egy 60W-os erősítő többet is kiadni magából, nagyon kicsi időre, de ... szóval.. ez az időablak, hogy mennyi időre, ez kritikus, mert ha a hallgatott zenei anyag olyan, hogy ezen túlnyúlik, és ez szerintem gyakrabban megtörténik, mint sok hifista gondolja, akkor lesz egy olyan élményed, hogy "elfogy alul". És most pont ez ellen küzdesz, ha jól értem. Ráadásul valszeg már sokkal nyugodtabb hangerő mellett is kihallod ezt, nemhogy maxra csavarva.

Úgyhogy bár kolléga a 80-ast ajánlja, én azt javaslom, nézelődj fentebb is, 120W-ot kellő határozottsággal és megfogottsággal megküldeni, most csak egyáltalán úgy nagyon messziről ránézve, az nagyjából 240W igény erősítő oldalon (és a linkelt Audiophonics 250-et tud 8 Ohm-ra, de természetesen azt nézel ide, ami jólesik, pláne ha design-t veszem, távszabályzó, satöbbi).

Szóval, ha össze kéne foglalnom az egészet:

1. A Silver 100 bi-amping képes.

2. Ha úgyis SMSL SU-8-al küldenéd, PRE módban, távszabályozható hangerő, minden adott + a DAC egyszerre hajtja az RCA és XLR kimeneteit, akkor minden adott egy bi-amping setup-hoz

3. Nézel egy D-osztályt alulra, sok "kakaóval" :)

4. Bármi tetszőlegeset felülre, így a fül számára kritikusabb középmagas tartományt azzal feded le. Ide nem kell sok Watt, bármi jó, alig fog felvenni az erősítőből.

5. Gain-eket össze tudod hangolni a hangerőszabályzók segítségével.

Véleményem szerint sokkal messzebbre jutnál így, mint 1 erősítőhöz ragaszkodva, de az is megoldás, csak combos legyen. A mostani BEE-d is 40W 8 Ohm-ra, az semmi ezeknek a hangsugárzóknak, ilyen képességek és érzékenység mellett.

Nem hiszem, hogy a 80-as megváltás lenne, de hogy valamivel jobb, az biztos. Csak.. a delta itt sem annyira sok és exponenciálisan nő minden dB-vel a teljesítmény igény. Ha tudod tesztelni, én tesztelném, vétel előtt, a Silver 100-asokkal.

Szerk.: még egy dolog, de ez merőben más setup-ot eredményez, nem hiszem, hogy meglépnéd: Hypex FA-kkal operálni, kétutasokkal. FA502-esben például 500W (4 Ohm) mély van, 100 Ohm (4 Ohm) magassal, aktív szűrő, beépített AKM DAC és ha külső DAC-ot használnál, AKM ADC-s analóg bemenet is + DSP képesség. Totál más dimenzió, ráadásul be kellene dobozolni őket, hiszen gyári hangszórókat nem fogsz szétfaragni, hogy beépítsd őket, de kiváló lenne amúgy és az SMSL-t is eldobhatod akkor. Ez nagy kockázatos, nagyobb merészséget igénylő játék, számos előnnyel-hátránnyal, de mint mérlegelhető dolog, valid.

Ez csak 1 vélemény.

[ Szerkesztve ]

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#107859) Mathiask válasza Dißnäëß (#107858) üzenetére


Mathiask
senior tag

"Nézel egy D-osztályt alulra, sok "kakaóval" ... Bármi tetszőlegeset felülre"
Tudom, hogy ez egy becsípődésed, de miért éri meg ezzel szenvedni? Ha "alulra" veszel egy jó hangú cuccot, az felül is jó lesz. És akkor nem kell gain match-el szenvedni. Illetve időbeliségben nem lehet különbség nagyon eltérő topológiák esetén? (Jó gondolom, hogy minimális az eltérés, meg nem számít)

(#107860) Dißnäëß válasza Mathiask (#107859) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Hát.. ööö.. nem biztos hogy értem a kérdésed, hiszen Te tudod az előnyeit a bi-ampingnak szerintem. Hogyhogy miért éri meg ezzel szenvedni ?

Ez mindenkinek egyéni preferenciája, miért szenved. Én az élethűbb reprodukcióért szoktam szenvedni, szeretek érte szenvedni, de mivel élvezem az egész utat, így igazából számomra nem is szenvedés.

Neked az ?

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#107861) denesdr válasza Dißnäëß (#107858) üzenetére


denesdr
addikt

Szegény kérdező csak egy normális erősítőről érdeklődött. :D

Amúgy ez a +3dB headroom szábály túl általános javaslat szerintem. Mert mi van a csöves erősítőkkel? Vagy ha épp 18XL2000 hangszórókból állnak a hangsugárzóim? Persze, ha ki akarjuk hozni a dobozokból a maximumot, akkor oké.
Meg aztán megnézném egy T/S szimuláción, hogy egy átlagos kis kétutas doboz (mint pl a szóban forgó Silver 100) hangszóró kilengése mekkora lenne, ha ráküldenénk az RMS terhelhetőségével megegyező teljesítményt a reflexhangolás alatti spektrumban, merthát a hifisták nagy része ritkán használ védelmi high-pass filtert az otthoni dobozaikhoz, mint ahogy ez egy reflex doboz esetében "illő" lenne az unloading ellen. Ja oké, hallgassunk kizárólag lányt gitárral, ott nem lesz voice coil bottoming, hamár a maximumot akarjuk kihozni a dobozunkból. :DD

(#107862) kukulec


kukulec
őstag

Gyorsan eljutottunk oda, hogy sok száz watt alatt nem az igazi a zenehallgatás. A CXA80 esetében ott egy baromi nagy toroid a stabilitás érdekében. 8 ohmon 80 wattot kb bármikor lead. A saját tapasztalatom (ezen erősítő esetén) 24 nm-es szobában Elac fs 249.3-al, Elac Fs 147-el, Elac Bs 403-al, Polk Audio TSx220-al az, hogy hogy nem kell felcsavarni félig a potit és már a szomszéd bulizik két szobával arrébb. Biztos, hogy nagy hangerőn jól jön a többlet erő (főleg az egyensúly megtartása végett), na de mi van akkor, ha technonál is stabilan olyan erős, hogy már én nem tudok a szobában meglenni? Ha bálterem a cél az persze más. Egész konkrétan beremegett a szobámban minden.

Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i

(#107863) Dißnäëß válasza denesdr (#107861) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Nem ismerem a múltját, minden opciót vázoltam, hoz valaki esetleg újabbat, az eddig elhangzottaknál még faszább ötleteket neki ? ;) :U :U

Szóval azt értem én, hogy szeretjük a másik ötleteit fikázni, magyarok vagyunk, van, aki egyenesen ŐSMAGYAR, remélhetőleg a nagy Magyarország is kint a kocsin hátul, de hogy előre vinnénk a kérdezőt ?

Vázoltam opciókat, ha ő úgy érzi, jó neki a CA80, mert így is 2x annyit tud, mint a mostani 40W BEE motyó, csinálja azt, ott van, odaírtam, hogy jobb lesz, odaírtam, hogy próbálja, hallgassa meg a Silver 100-asokkal, én leírtam, nem ? :U (De. Szóval akkor wtf ?)

És más is hozott neki opciókat.

Lényegében már n+1 út áll előtte, bármelyiken elindulhat, most tényleg mi rágjuk szájába, máskor meg azt szajkózzuk, hogy hallgassa meg, csak úgy luftra ne vegyen le semmit a polcról ?

Ő rendszere, azzal hajtja, amivel akarja... :)) és nehogy kinyissatok neki alternatívákat, jó lesz a zsacskós tej, csak ha majd jön fél év múlva, hogy keres valamit a Silver100-asok komolyabb boogie-jának előhozására, szeretném az összes most ajánló illetőt itt libasorban felállva vezekelni látni, hogy én vétkem, én vétkem, ... :K Ha meg a kérdező bele akar kerülni egy neverending story-ba, hogy X hónaponta váltogatja a motyót, mert sehogy sem elégíti ki a kaparó bogarat, uh, meg se szólalok. Nem mintha egy Hypex a világ vége lenne, mert nem az, de amíg nem próbálta ?

Szóval ez is csak 1 opció, és akár mániám, akár nem, ha senki nem hozza be, mert mindenkinek a zacskóstej a fétise, akkor én bizony hozok egy gumiarábikum-mentes rizstejet, hátha attól elmúlik az emésztési problémája, hmm ?

Na én el is engedtem...

Csövi téma: ki fogom próbálni a 25W csövivel a lavórt, ne aggódj. :DDD Csak egy 2kW RMS-képes PA vadállat pontleszarja, ha a tranyós vagy csöves vagy akármilyen erősítő, aminek akár kimenetét, akár bemenetét, akár mindkettőt túlvezérled maximum teljesítmény környékén (akár direkt, akár véletlenül), beletorzít és megindul az extra hőfejlődés a lengőcsévén, mert a fejem átfér a csévén konkrétan :D de hogy az öklöm igen, tuti...

Míg egy klasszik szobai espresso alátét hogyismondjam, jobb esetben egyszercsak elhallgat és zizeg, rosszabb esetben érkezik a füst a reflexnyíláson keresztül. Egy 120-as vajas tányér és egy 21" PA lavór között vannak felépítésbeli eltérések, tehát a siker, hogy mondjuk egy 80-as erősítővel felkoccoljuk-szétbarmoljunk egy 120-as (jó esetben fele) hangszórót, nem ugyanaz, mintha a lavór lógna ezen a 80W-on és csak otrombán közvetítené az erőlködő kínzópados nyögéseit..

Kilengés: nem tudod, hol fogy el a pufferkondi blokk, ha lineáris táp van mondjuk az erősítő modul előtt, vagy az SMPS milyen tranziens csúcsokat képes kiszolgálni folyamatos RMS teljesítmény felett. Lineáris tápot jobb helyeken +3dB (2x) teljesítménnyel terveznek, és ízléstől függően mennek még fentebb, tehát 100W teljesítményfelvételhez 200W táp, SMPS-nél ez +6dB, általában 4x szorzó, míg megtehető (lásd 2kW lavórhoz nincs 4kW Hypex, bár dedikált PA-ipari egyéb igen). Ezeknek többnyire oka van. Szóval ha egy nemdefiniáltan pici az a mélyütés, lehet kimegy szépen belőle, 160W-nak megfelelően is, ha viszont egy nagyobb búgás, az eleje jól indul, aztán az erősítő meg egyszercsak elfogy áramban és betorzít, feedback és sokminden függvényében vagy hallható, vagy nem, vagy kicsit, vagy nagyon, de hogy semmiképp sem egészséges egy szint felett, az tuti. De a lényeg nem ez, hanem hol húzod meg a határt, hogy mondjuk hány milliszekundum mélyteljesítmény az, amit tud az erősítő speckón (már ez is jó) :D vagy afelett, és hány milliszekundumnál kezd karcsú lenni majd ? A lényeg az erősítő túlméretezésben nem az, hogy felkoccan-e a cséve a mágnesben és akkor ezt ki kell próbálni, mert hülyegyerekek vagyunk, hanem a mechanikai korlátain belül (beleértve a tekercs hőtűrő képességét, nem ugrik le, stb) lehetőleg használható teljesítményt tegyünk ki még limit közelében is a hangszóróra, ne pedig elektronikából érkező extra torzítást, annak minden szarjával együtt, miközben a hangszóró még bírna egy csöppnyi plusszt. Egyébként az audio világ - csak hogy bonyolítsuk - úgy látom, ebben is megoszlik, van, aki a kisebb erősítő nagyobb hangszóró híve, de az arány nem 50-50, többen gondolják úgy, hogy az erősítő tudjon többet, mint amire a hangszóró képes (én is ennek híve vagyok).

A felüláteresztővel egyetértek, mindig érdemes 1 úttal többet használni, gyakorlatilag a legalját levágni (lehetőleg jó meredeken), ahogy írod. :K Bár régen egyéb okból voltak ilyen kapcsolók erősítőkön (főleg LP-k miatt), nem csak LP anyag esetén volt ezeknek jótékony hatása, bár a meredekségük passzív mivoltuk miatt gyakran nem volt elég (így viszonylag magasabbról kellett a balrafele menő letörést indítani, ami a frekimenet aljának egy meredek letörés helyett egy lassú csúszda jellegű valamit adott, és elvékonyodhatott a hang erre, implementációtól függően). Hugom japán Nikko-ján a német feliratok között a "Rumpel filter" bekapcsolása digi anyag esetén mákszemnyit vékonyít. Nem para, de hallható. Mondjuk egy 2.1 felállásban, ahol megtámogatnánk a monitorokat 1-2 aktív sub-al, szépen illesztve, biztos, hogy bekapcsolnám. A profibb megoldása ennek nyilván nem ez, hanem dedikáltan erre a célra szűrni (elektronikusan és/vagy digitálisan).

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#107864) Dißnäëß válasza kukulec (#107862) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Nem.

Gyorsan eljutottunk oda, hogy a kapott opciók közül egyen lovagol a fórum, a többire meg rohadtul nem jött semmi (amiket nem én javasoltam, pedig jöhetett volna egy értelmes szó, mondjuk pont a Te mostani kommented).

Meg talán a cél definiálása, de a sovány mélye lehet 1000W-tól sem kelne életre, mert a doboz determinálja, nem pedig a teljesítmény. Ha kis-közepes hangerőn is vékony a mély, simán gyanakodnék erre is, pedig még 10W se megy ki rá talán..

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#107865) makinen


makinen
csendes tag

Sziasztok!

Egy subkábeles problémával kapcsolatban kértem segítséget a KáCsa Audiótól, idemásolom a kérdést és a választ:
"Egy házimozit és egy sztereó rendszert szeretnék rákötni egy (1) subwoofer hangfalhoz.
A kérdésem az, hogy sima RCA elosztóval ez megoldható, vagy létezik speciálisan erre a célra elosztó? Természetesen egyszerre csak az egyik forrás fog működni.
A mélyláda egyébként sztereó bemenetes, de gondolom, nem használható a két aljzat két külön bemenetként."
A válasz:
"Ide egy kapcsolható rca bemenet választóra van szükség ezt passzív módon nem érdemes megoldani. Ugyanis a passzív elosztó az éppen nem működő készüléknek is visszaküldi a jelet és egy kimeneti elektronikába beküldeni egy jelet hosszútávon nem szerencsés."

Tényleg küld visszafelé jelet a hangfal az erősítő felé? Én ilyenről még nem is hallottam.
Azt hittem, egy sima elosztóval megoldható a dolog.

Másik, ami érdekel, hogy subkimenet nélküli erősítőt (ilyen a korábbi erősítőm) is rá lehet elvileg kötni mélyládára, például olyan sztereó bemenetesre, ami nekem is van. De azt már sehol nem taglalták, hogy az erősítőn milyen kimenetre kellene rákötni. Laikusan feltételezem, hogy a fejhallgató kimenetre kellene, jól gondolom? Van a subládán lehetőség hangfalkábel bekötésre is, az erősítőből érkező jelekre és a hangfal felé menő jelekre, tehát 2-2 csatlakozó. Korábban kipróbáltam ezt is, de nem működött, a sub néma maradt.

Köszönöm a segítséget!

(#107866) Dorian válasza makinen (#107865) üzenetére


Dorian
félisten

A "jel" nem teljesen jó szó rá, de igen, a membrán a mechanikai tömegéből következő tehetetlensége miatti mozgása miatt bizonyos szakaszokban generátorként működik.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#107867) kukulec válasza Dißnäëß (#107864) üzenetére


kukulec
őstag

Na de most mit tegyünk, ha többeknek van jó tapasztalata ugyanazzal a motyóval? Én jót derülök ezen a vivid vitán. :D Szerintem amúgy mindegyik sikerrel járható út, lényegében nem tud rosszul dönteni. Kivéve egy csövessel ;] jöhet az attak

Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i

(#107868) denesdr válasza Mathiask (#107859) üzenetére


denesdr
addikt

De, különböző topologiájú erősítők esetenként tudnak időbeli különbségeket produkálni és egy tipikus közép-magas váltásnál meg akár néhánytíz microsec eltérés is meg tudja bolygatni az eredeti időzítés/fázisviszonyokat.
Több hígend gyártó részben ezért nem tesz kettős kábelezés/erősítés lehetőséget a hangsugárzóikra, pedig a bűzsébe beleférhetne.
Persze az időzítésbeli eltérések korrigálhatók lennének DSP-vel, de ez még manapság sincs eléggé elterjedve otthoni környezetben.

(#107869) Mathiask válasza Dißnäëß (#107860) üzenetére


Mathiask
senior tag

Ja, nem magára a bi-ampra gondoltam. Az volt nekem is és remélem lesz is még, az jó dolog szerintem is. Egy aktív váltással meg gondolom pláne.
A bi-amp-ot különböző (típusú) erősítőkkel nem értem. Illetve értem, de elképzelni nem tudom az hogy lesz jó, egységes, stb. Plusz ugye az több meló, hibalehetőség, stb. Ami felmerült bennem, de nyilván tudom, hogy nem annyira számít az az, hogy ugyanannyi-e a latency egy csöves, D, A, AB esetén.

(#107870) Mathiask válasza denesdr (#107868) üzenetére


Mathiask
senior tag

"Több hígend gyártó részben ezért nem tesz kettős kábelezés/erősítés lehetőséget a hangsugárzóikra"
Ezt még emésztegetem. Így elsőre nem tűnik életszerűnek, hogy azért hagyják le, mert a user nehogy majd különböző erősítőkkel, vagy különböző kábelekkel próbáljon meg bi-amp-ot/kettős kábelezést. Elég lenne ezt leírni a user manualba, hogy csak egyforma kábellel és egyforma erősítővel csinálja, ha nem, magára vessen.

(#107871) fehér_ember válasza shouryuken (#107819) üzenetére


fehér_ember
addikt

Budapesti vagy, gondolom elmehetsz akár ezt a Roksan Kandy KA-1-et megfülelni.
Vagy ha nem tudnál ellenállni :D , akár egy HM erősítő-re is ránézhetsz.

(#107872) Dißnäëß válasza kukulec (#107867) üzenetére


Dißnäëß
veterán

:C :))
Kéész...

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#107873) Dißnäëß válasza Mathiask (#107869) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Hát, jobbféle sub-okon ezért van a hangerő poti (lényegében gain) mellett fázis poti is (0-180˚), aztán vagy fülre, vagy méricskél a delikvens, már az ő dolga, de a semminél több.

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#107874) makszi


makszi
aktív tag

Sziasztok!

DSD fájlokat az ember honnan szerez?
Mármint, nekem minden zeném Flac-ben van csak, kiváncsi lennék, hogy hallok-e különbséget a két formátum között.
Teszem azt akár magyar előadóknak (Hobo, Zorán) léteznek DSD felvételei vagy ez csak még külföldi előadóknak van?
Visszaolvastam és sokan írtok itt a topikban már viszonylag régóta a DSD ről, ezért gondolom hogy itt sokaknak van ilyen nagy felbontású zenéje, a kérdésem az hogy honnan? :R

(#107875) denesdr válasza Mathiask (#107870) üzenetére


denesdr
addikt

Oké ez a különböző erősítők időzítési eltérése miatti kettős erősítés lehetőség elhagyás hangsugárzókról még az is lehet, hogy csak az én agyszüleményem :D, de amúgy simán lehet benne ráció, ha belegondolunk.

(#107876) fehér_ember válasza makinen (#107865) üzenetére


fehér_ember
addikt

Sima elosztó-nál az egyik rácsatlakoztatott kélszülék jele értelemszerűen megy a másikra is.

Ez meg pl. egy occsó kínai kapcsolható. ilyet már használhatsz.

Erősítődön csak akad valami vonalszintű kimenet is, azt használd. Ha majd elkottyantod a pontos típusát, akkor tippelhetünk is.

[ Szerkesztve ]

(#107877) #58092032 válasza shouryuken (#107852) üzenetére


#58092032
törölt tag

Ha Cambridge Audio marad, akkor esetleg nézz körül az audiomonkey.ro oldalán. Én már vásároltam tőlük, korrektek voltak.

(#107878) denesdr válasza Dißnäëß (#107863) üzenetére


denesdr
addikt

"Egyébként az audio világ - csak hogy bonyolítsuk - úgy látom, ebben is megoszlik, van, aki a kisebb erősítő nagyobb hangszóró híve, de az arány nem 50-50, többen gondolják úgy, hogy az erősítő tudjon többet, mint amire a hangszóró képes (én is ennek híve vagyok)."

Ejj, ettől féltem, mert a nagyobb erősítő elv mentén, +3dB headroom-ot tartva, be kellene szereznem legalább egy 8Ohmon 2x900W RMS-t tudó erősítőt a dobozaimhoz.
Na ez nem fog megtörténni, még ha elvben ez lenne a helyes, akkor sem. Miért nem? Mert 10Wattnál többet nagyon ritkán használok.
Persze amúgy értem amit írsz, no offense.

[ Szerkesztve ]

(#107879) #07400704 válasza shouryuken (#107852) üzenetére


#07400704
törölt tag

Lehet írtad már, de mennyi pénzecskét szánsz erősítőre?

(#107880) dgyuri0123 válasza denesdr (#107878) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

"Ejj, ettől féltem,"

Én meg nem félek, mert pont fordítva gondolom ezt a "jobb erősítő, mint doboz" dolgot (nyilván nem abszolút szélsőségek között gondolkodva) . Évtizedekig én is úgy gondoltam, hogy.... de az élet úgy hozta, hogy egy sokkal jobb dobozt sikerült vennem, mint az erősítőm és azóta úgy vagyok vele, hogy "jobb" dobozzal többet nyerek, mint "jobb" erősítővel. Én.... :)

"csak a zene van"

(#107881) Dißnäëß válasza denesdr (#107878) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Valid pont. :K Ezek maximumra értendôk.
Szobahangerôre szinte mindegy (kis túlzással), mi hajt mit. Igazából ha egy tisztességes jó egyensúly megvan, klassz. Egy Ongaku tulaj mit mondjon ? :))

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#107882) #01758976 válasza Dißnäëß (#107881) üzenetére


#01758976
törölt tag

Mit mondhatna? pirosbetliterítettredurtmarsészöldulti

#107850
értelek és +1

(#107883) denesdr válasza dgyuri0123 (#107880) üzenetére


denesdr
addikt

"egy sokkal jobb dobozt sikerült vennem, mint az erősítőm"

Nekem meg sokkal jobb kenyeret sikerült vennem a boltban mint vajat... szóval ez így hogy? :D
Ez is no offense és elnézét, de nem hagyhattam ki!

Amúgy szerintem is, főleg manapság, a hangsugárzóra érdemesebb a nagyobb figyelmet szentelni, de bevallom nincs óriási tapasztalatom a mai konzumer erősítők terén.

(#107884) Ribi válasza denesdr (#107883) üzenetére


Ribi
nagyúr

Attól függ mekkora a difi. Megfelelően szar az erősítő nincs sok értelme bármilyen jó hangfalat rákötni, hiszen benne hagysz a rendszerben, de ez fordítva is pont ugyan ennyire igaz. De itt jön a kinek mi az igénye és mennyir jó egyik másik konponens, jöhet az ugyancsak visszatérő véget nem érő vita, hogy mi a fontosabb...

(#107885) denesdr válasza Ribi (#107884) üzenetére


denesdr
addikt

True.

(#107886) fererencz89


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

"Relax - fear not. Whatever amp you've got will work just great with Harbeth. Anything British, made after about 1980, fully serviced will be great. End of story."

Alan A. Shaw
Designer, owner
Harbeth Audio UK

:D

Nem szotkam hibázni.

(#107887) fererencz89


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Érdekes egyébként. 2*20W-tal kezdtem (Proton erősítő, ójee), az igazán apró szélessávútól a 2,5 utas állón keresztül 25cm mélysugárzós cerwinvega-ig, jelenleg 4ólmos (Ohm) dupla band-pass álló, de sosem az volt a problémám, hogy elfogyott az alja. Előbb volt gond a közepeknél, magasaknál, minden mással. Én csinálom rosszul?

Nem szotkam hibázni.

(#107888) dgyuri0123 válasza denesdr (#107883) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Ha nem érted, akkor a számok talán segítenek valamicskét. Tehát ~1m a doboz, 500e az erősítő. Bár gondolom, ez is "vita" tárgya lesz majd.... "a számok sosem mondanak igazat" felkiáltással. :) De a vaj és a kenyér eléggé erőltetett hasonlat volt, remélem belátod.

"csak a zene van"

(#107889) denesdr válasza dgyuri0123 (#107888) üzenetére


denesdr
addikt

Ne érts félre, értettem, amit mondani szerettél volna, csak fura volt olvasni. Ha azt írtad, volna, hogy drágább hangfalat vettél, mint erősítőt, akkor nem szoltam volna egy szót sem.
Ez honnan jött, hogy egy pár 1M hangfalhoz nem elég jó egy 500ezres erősítő? Hol van ilyen szabály leírva vagy íratlanul? Amúgymeg nemcsak 1M-ért, hanem többért is biztosan lenne olyan hangfal, ami nem érne fel (vagy csak neked nem tetszene) a félmilliós erősítődhöz.
Tudnék mutatni olyan gyári aktív szobai hifi hangsugárzót, ami több mint tízmillió Ft, és az erősítése ebből kb 500e Ft. Azért írok aktívat, mert itt egyből erősítéssel együtt jön a sugárzó. Nem hinném, hogy szándékosan a hangsugárzó képességei alá lőtték volna az erősítést, és bár nem hallottam még, de a beszámolók is pozitívak róla.

[ Szerkesztve ]

(#107890) dgyuri0123 válasza denesdr (#107889) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

"Tudnék mutatni olyan gyári aktív szobai hifi hangsugárzót, ami több mint tízmillió Ft, és az erősítése ebből kb 500e Ft. "

Akkor miről beszélünk?

"csak a zene van"

(#107891) denesdr válasza dgyuri0123 (#107890) üzenetére


denesdr
addikt

Arról, hogy az ár nem feltétlenül mutatja a minőséget/milyenséget.
Azt írtad, hogy jobb hangfalat vettél, mint erősítőt.
De valójában te drágább hangfalat vettél mint erősítőt. De ha darabra nézzük az árat (sok bolt így árulja a hangfalakat), akkor meg egyenlő az áruk is.

(#107892) Dißnäëß válasza denesdr (#107891) üzenetére


Dißnäëß
veterán

*margóra, mindenkinek: én még a kis szösszenetemben ott jártam, hogy "erôsebbet". Watt-ok. Gyuri átváltott jobb-ra, azaz kvalitatív, valamiféle minôséget leíró viszonyra (aminek a mutatója az ár?). De mindegy is, ez kettôtök thread-je lett. :D

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#107893) denesdr válasza Dißnäëß (#107892) üzenetére


denesdr
addikt

És tényleg, én is csak a kimenő teljesítményre írtam, hogy nagyobb, de ebből valami oknál fogva Gyuri kapásból a minőségre asszociált. :U :)

(#107894) fehér_ember válasza Ribi (#107884) üzenetére


fehér_ember
addikt

Indulásnál azt mondanám hogy először inkább az erősítőre költsenek, az tudjon egy bizonyos szintet. Utána viszont elég lesz majd dobozok terén lépegetni felfelé.
A "vége felé" persze lehet tovább finomítani/javítani megint az erősítővel.
Sok doboz gyengusz erősítőről nem mutatja meg tudását, szóval erősítőt nem szabad kispórolni a rendszerből.

(#107895) Eugene Roe válasza denesdr (#107889) üzenetére


Eugene Roe
őstag

A nyugati youtube indoklások szerint annyira faszák az új 3-400 ezres hangfalak, hogy el lehet mazsolázni a drágább erősítőkkel is.

Ez 40 éves időtávon igaz lehet, mert mivel a nagyobb automatizáltság miatt pontosabb a gyártástechnológia, ugyanakkor én nem szeretem annyira a 14kg-os álló dobozokat :) szóval fene tudja. Én hangfalra költenék többet, max egy bika A osztályú tranzisztorots vagy csöves tudna elcsábítani, de semmiképpen se vennék 1 milliós AB-D osztályú erősítőt a 3-4-500 ezres hangfal mellé. Mondjuk ez első sorban előítélet és nem saját tapasztalat.

It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

(#107896) denesdr válasza Eugene Roe (#107895) üzenetére


denesdr
addikt

Lehet, hogy faszák a mai 3-400 ezres hangfalak, de ez elmondható az erősítőkről is, pl egy, már itt is többször linkelt Audiophonics-os Hypex NCore erősítőt (egyébként pont ilyen végfokmodulok vannak az imént említett tízmilliós aktív hangfalban is) megkaphatunk már kb 150 ezer Ft-ból. Oké, ez csak végfok, de ha van egy hangerőszabályzós DAC-unk, akkor az előfok is meg van oldva.

Egyébként én is a hangsugárzóra költenék többet.

[ Szerkesztve ]

(#107897) Dißnäëß válasza makszi (#107874) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Szia, ezeket próbálgasd végig, nativedsd-vel nekem jó a tapasztalatom, top anyag került hozzám tőlük. A műfajok korlátozottsága miatt (egy adott oldalon belül) érdemes több oldalról nézelődni és vásárolgatni.

Említettnek van amolyan starter pack-ja is, a 2.0-DSD128 ingyenes például (csak regizni kell talán).

Alternatívaként bármidet lejátssza a JRiver lejátszó, ha beállítod úgy, hogy konvertáljon mindent DSD-vé, és így is tesztelheted (tehát FLAC-ot hallgatsz, DSD-t kap a DAC-od), illetve fordítva is (ami gyakoribb), hogy DSD a fájl és "FLAC" lesz belőle (mindkét irányt tudja a JRiver).

Magánvélemény, hogy igazából nem a formátum illetve kódolás a lényeg, hanem hogy milyen DAC-ot használsz, mert PCM inkább multibit/R2R-hez illik, DSD meg deltaszigmásokhoz, és a piacon jelenleg utóbbiból van sokkal több (nem csak felső házban, hanem mainstream-ben is), de még műfajon belül is van jobb, és kevésbé jobb implementáció, szóval a szórás nagy, de a DAC mint olyan továbbra is kritikus elem annak megítélésében, hogy milyennek fogod észlelni a DSD-t.

Az alternatív forrásokat most ne említsük, az tilos ph-n.

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#107898) fehér_ember


fehér_ember
addikt

Erről most a dac-os fórumon olvastam. Vegyes fogadtatást okozott, de nekem tetszik hogy nincs vásárlási kényszer és így nem is annyira arcpirító a hallgatózás.
Szóval én ki fogok nézni pár dolgot a honlapjukon és el fogok menni meghallgatni. Legalább valamennyire képbe leszek azzal, hogy mire számíthatnék valójában, ettől vagy attól a dac-tól.

Más:
Amúgy egy tápkábel csere történt mostanában a Pécémben (isotek evo3 premierről sequelre) és már egyből jobb lett a tc impact twin is. Megszűnt az a már kicsit túlzottan nyomulós (a felbontást kicsit túlhangsúlyozó) hangzás, ami már zavart. Amíg kevésbé kifinomultak voltak a láncaim, addig ezt inkább előnyként éreztem; de mostmás nincs szükségem ilyen túltolásra.
A dac-ban és a cd lejátszóban maradt a premier. Még lehet egy analóg tápegység is hozhatna valamicskét.

[ Szerkesztve ]

(#107899) Dißnäëß válasza fehér_ember (#107898) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Sajátot lehet vinni ? Pl. saját fejes motyót elvinném a hónom alatt, hogy egy fejest meghallgassak rajta. Vagy csak az ő cuccaik játszanak ?

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#107900) dgyuri0123 válasza Dißnäëß (#107892) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Kit érdekel hány wattos egy doboz, vagy egy erősítő? A Wattok nem tükröznek kb semmit. Hogy milyenek azok a Wattok, na az már inkább számít. De csak a számok önmagukban semmitmondók. Azért kapcsoltam hozzájuk árat is, mert én még az életben nam találkoztam olcsó, de/és kiváló dobozzal, meg kb. semmivel.

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.