Hirdetés

2024. június 10., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1201) MC Pite


MC Pite
veterán

Boci: EF-20, kellemes vaku, X20on sem túl nagy.

Én is az obit támasztom inkább alá, a 135/2,8nál nincs is más opció. De ezt úgysem dslresen fogom, úgyhogy majdnem a 35össel kicsi (még pont jó).
DSLR szerű markolat legyen nagy vaskos és húsos, akkor okés (min 5100 méretű, de inkább S100fs). Ha nem elég nagy, kényelmetlen, xar, rosszabb mint a távmérősszerű gépek pici/0 markolata (D5000/450D-től egy normális obival hamar be akart görcsölni a tenyerem egy-egy rendezvényen, túrán; G2 meg talán a legelbaltázottabb (száomra) markolatos váz amit próbáltam, se így, se úgy nem lehetett fogni).

<ELADÓ:új Bryton Gardia radar 32k> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#1202) jjeahh válasza b.vr (#1200) üzenetére


jjeahh
nagyúr

ja, ha pl. pana g5-ről van szó, az okés, írtam is, "a kisebb dslr-ek már nekem is kézreállnak...", és ez ugyan nem dslr, de kialakításra hasonló

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#1203) FEDman válasza Parci (#1193) üzenetére


FEDman
addikt

Ezen felül mindenkinek van csuklója is és ez esetben szerintem valahol ez a rejtély kulcsa, hogy madgie meg én miért érezzük a féltégla vázakat kényelmesebbnek.

Mert bizony van erre a megszokáson túl egy sokkal gyakorlatiasabb ok is, csak erre nagyon nehéz a neten megfelelő példát találni, mert többnyire a másik oldalról vannak képek a gépet tartó emberről. :)

De most egy X-E1 - Nex-6 összehasonlító videóban találtam egy viszonylag jó példát amit össze is ollóztam:

Itt viszonylag jól látszik, hogy a féltégla Fuji esetében az archoz emelt gépet teljesen természetes egyenesen álló csuklóval lehet fogni, míg a NEX-6-osnál is már egy picit ki kell csavarni a csuklót, pedig annak még alig áll ki a markolata.

Persze ez is egy olyan dolog amire van aki érzékeny, van aki nem, de én például akárhányszor DSLR-t a kezembe veszek tényleg úgy érzem egy idő után, hogy kicsavarodik a csuklóm, kényelmetlen, nem szeretem. :)

[ Szerkesztve ]

(#1204) Parci válasza FEDman (#1203) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

tényleg nem szeretnék ezen sokat lovagolni, de most itt állok és fogom a kezemben a d200 + 16-85 vr kombót. nem könnyű páros, kb. 1,2 kg. semmit sem kell csavarni a csuklómon, ahogy a szememhez emelem a gépet, egyszerűen az egyenesen tartott kezem meghosszabbítása, köré fonódó ujjakkal.

ami miatt mégis terhelné, az a súlya. ha elengedem az obit (de miért tenném, a másik kezemmel zoomolok), akkor hat már egy oldal irányú erő is, mert a gép súlypontja nem a markolatnál van, hanem az optikai tengelynél. ez fárasztó. na de miért tartanám hosszabb ideig így a gépet? ha nem exponálok épp, akkor le van engedve a karom és csak lóg a dslr a kezemben, a súlypontja így magától jó helyre kerül.

ezzel szemben a féltégla vázakkal semmi súlyt nem lehet biztonságosan tartani, mert 2-3 ujjad összeszorításával tartod. ha kellően vékony, ez azonnal kényelmetlen, ha nem, akkor még egy darabig bírod. szerencse, hogy nem nehezek ezek a milc kombók, mert úgy katasztrófa így fogni őket. az e-pl1 + 14-150 ilyen téren már erős határeset volt, e-pl3-on nevetségesen használhatatlan.

szóval ki sem akarom próbálni a fuji teleobiját például, mert egész egyszerűen nem lehet normálisan tartani a vázat vele. ha minden súly az obit fogó kezedre kerül, akkor persze igen, de nem csak exponálsz, előtte-utána is nálad van a váz.

hát ilyesmi. zárjuk le..

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#1205) b.vr válasza FEDman (#1203) üzenetére


b.vr
őstag

Ez már kezd átmenni ideológiagyártásba... :)

Itt van mellettem a G5, még nagyobb is (camerasize alapján) mint a NEX-6 (ami azért így ránézésre egyébként nem az ergonómia csúcsa) - na hát nincs semmi kicsavarodás, pont egyenes csuklóval szoktam fogni, alulról a hüvelykujj-tenyércsatlakozás "párnája" támasztja, és nagyon kényelmesen kézre(ujjra) esik a kiugró markolaton előretolt expo-gomb.
Mindegy, ergonómiai elvek és elterjedtség ide-vagy oda, tényleg mindenki azt tart kényelmesnek ami neki jól esik :)

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#1206) FEDman válasza Parci (#1204) üzenetére


FEDman
addikt

"ezzel szemben a féltégla vázakkal semmi súlyt nem lehet biztonságosan tartani, mert 2-3 ujjad összeszorításával tartod. ha kellően vékony, ez azonnal kényelmetlen, ha nem, akkor még egy darabig bírod."

Na látod pont ezért nem értjük meg mi egymást ilyen téren. :)
Soha nem mondtam, hogy a féltégla vázakkal jó dolog nagy súlyt kizárólag jobb kézben kitartani. :N

Sőt, pont azt mondom folyamatosan, hogy én úgy fotózok ezekkel a gépekkel, hogy a bal kézzel fogom alulról az obit is és a súly nagy részét erre a kitámasztó kezemre terhelem és nem a jobb kezemre.

És azt se véletlen írtam, hogy a féltégla vázak szinte ránevelik az embert a helyes (kétkezes) géptartásra, a régi időkből én azt a tapasztalatot szűrtem le, hogy a stabil géptartásnál az se árt, ha nem azon a kezemen van a súly nagy része amivel exponálok.

Persze gondoltam, hogy ez a téma megint heves érzelmeket szül majd, de higgyétek el, ebben semmi ideológiagyártás nincs, a jelenség amiről beszélek igenis létezik! :)

Készítettem még egy ábrát, hogy én hogy fogok egy szememhez emelt féltégla és egy erősen kiálló markolatos vázat:

Erre persze lehet mondani, hogy ez el van túlozva, de azt azért jó bemutatja, hogy egy erősen kiálló markolatos váznál pár fokkal igenis mindenképp máshogy áll az ember csuklója. :)

Ettől függetlenül és mindezek ellenére sem érdemes ebből hitvitát csinálnunk, mert tényleg nem vagyunk egyformák. Van akinek ez, van akinek az jön be jobban. Meg az se mindegy, hogy ki mire érzékeny. Ott van például a Pana EVF szivárvány effektje, ami engem soha nem zavart, max akkor vettem észra ha azt nagyon kiprovokáltam. Lehet ez azért volt mert én erre kevésbé vagyok érzékeny.
Nem úgy a csuklómra, aminél úgy látszik én egy kis mértékű elfordulást se élek meg pozitívan, míg te valószínű erre nem vagy olyan érzékeny, mint én.

Szóval teljesen felesleges ezen szkandereznünk, mert itt nincs egy igazság, mint ahogy tényleg nincs két egyforma ember se. :)

Egy dologban viszont egyet értünk, nagyon nehéz felállásoknál már nem is kérdés, az erőteljesen kiálló markolattal sokkal egyszerűbb az élet, mert oda már egyszerűen kell.

(#1207) MC Pite


MC Pite
veterán

Ez olyan mint bringás fórumon a nyereg; mindenkinek más esik kézre/seggre.

Érdekes, én a tükrös (S100fs is most ide kerül) gépeket is úgy fogtam már fényerős alapzoommal is, hogy bal kézben ujjaim az obit, tenyerem alja a vázat fogta. A mostani telét (full fém) csak így lehet, de mivel korábban is így 'sétáltattam' a gépet, nem zavar, sőt - kb 700gr lehet adapterrel (érdekes, papírforma szerint csak bő fél kg) a pentacon, azt tükrös szerű markolattal a markolatnál fogva sétáltatni már kellemetlen lenne. Rövid időre a zoomokat vittem markolattal, de mivel szeretem ha a nyakamba van a pánt, de nem azon van a súly, (kivéve X10) így inkább fogom mint lóbálom (mint ahogy a digitalrevtv-s srác szokta lóbálni). Ha viszont sokat használom kevés sétával, akkor pattintom fel hozzá a markolatot (bár utóbbi 2 alkalommal csak a bőrtokkal voltam és nem zavart a markolat hiánya).
És gondolom itt a másik különbség. Ki vállpánton, ki nyakban, ki kézfejre való pánton, ki toploaderes táskában, stb módon hordja a gépet, plusz még markolat/tégla vagy obi+váznál fogja. (Nyilván üvegtől/súlytól is függ, a nikont az 50 1.8Gvel többet használtam markolatnál lóbálva mint a többit). Ebben a kategóriában úgyse jelentünk ki semmit, mert még két szemre hasonló váznak is lehet tök különböző fogása is; de feltételezzük hogy az ember csak tudja hogy neki mi kényelmes. Písz... :R

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ:új Bryton Gardia radar 32k> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#1208) melon válasza FEDman (#1191) üzenetére


melon
tag

En is egy hasonlo geppel kezdtem kissrackent, csak az Fujica volt (fater megengedte, hogy hasznaljam.) A markolat nagyon jo a DSLR-eken, bar a Nikon D40-emre haragudtam, mert annyira pici volt, hogy a kisujjam pont lemaradt rola mindig. Ma megfogtam egy Pentax K-3at, az az egyetlen DLSR amire vagytam korabban, es piszok jol kezre all, pedig nem sokkal nagyobb, mint a D40-em. Viszont az a gep kitobival van legalabb egy kilo, oda el is kel a biztos fogas!

Az X-Pro1 vegre kikerult a dobozabol, nagyon tetszik, fogasra tipikus "feltegla", ahogy FEDman irja :) Felprobaltam a markolatot is ra, de nekem nem lesz jobb tole, ezt tenyleg nem ugy kell fogni, mint a markolatos DSLR-eket. Szoval ez kicsit felesleges volt. Az meg mekkora balfekseg, hogy, ha a markolat fent van, akkor nem lehet hozzaferni az akkuhoz es a kartyahoz. Ezen kivul egyelore nem talaltam semmit,

2.01-es firmware van a gepen es az obin is, le is toltottem gyorsan a 3.10-et mindegyikhez, de mivel az akku nem fullra toltott, ezert a gep nem engedi frissiteni. Ugyhogy muszaj lesz lemeriteni az akkut, irany lovoldozni :))

(#1209) FEDman válasza melon (#1208) üzenetére


FEDman
addikt

Nem is értem, hogy voltak képesek gyári markolatot akksinak való kivágás nélkül kiadni. :N
De a vicc az, hogy erre nemrég ők is rájöhettek, mert decemberben kiadtak egy frissített verziót már kivágással.

(#1210) FEDman


FEDman
addikt

Sétálgattunk ma a városban és találtunk egy hangulatos gangos részt, imádom az ilyen lépcsőházakat! Sajnos be nem jutottunk, de a vasrács kapun keresztül azért lőttem párat.

X-E1 + FX 35/1,4


iso5000 - f1,4 - 1/52s


iso3200 - f1,4 - 1/52s


iso5000 - f1,4 - 1/52s


iso3200 - f1,4 - 1/52s

(#1211) MC Pite válasza FEDman (#1210) üzenetére


MC Pite
veterán

Látom még nem tetted fel az új fw-t... gondolkodom visszarakjam-e a régebbit vagy ne... Bár amellett hogy lusta vagyok és szerettem az obinkénti auto isot, a sorozatok külön fájl nevét nem nem csípem :U

<ELADÓ:új Bryton Gardia radar 32k> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#1212) Stauffenberg válasza FEDman (#1206) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Az egész ki-hogyan-mit-milyenerősen markol témához:

Nem tudom mi a toszt tudtok ezen ennyit vitatkozni. Nekem speciel nem fotózás közben hiányzik a markolat, mert én is alátámasztok az objektívnek valahol a súlyközéppontnál, így a bemozdulás is jobban kordában tartható. Így teszek az X-A1 meg a D800E esetében is.

Nekem a markolat akkor hiányzik mikor éppen nem exponálok. A DSLR simán leereszthető a combom mellé miközben belemarok a markolatba, mindegy mekkora dög objektív van rajta. Az X-A1 nem, de szerencsére az meg olyan könnyű, hogy simán lógathatom a nyakamban anélkül, hogy húzná.

(#1213) Parci válasza Stauffenberg (#1212) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

khmm, pont ezt írtam

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#1214) MC Pite válasza Stauffenberg (#1212) üzenetére


MC Pite
veterán

Fasza :D Utolsó 3.

<ELADÓ:új Bryton Gardia radar 32k> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#1215) FEDman válasza Stauffenberg (#1212) üzenetére


FEDman
addikt

Az egy kézben lóbálással kapcsolatban már annyiszor leírtam a véleményem, hogy már szinte szégyellem is hogy még egyszer megteszem, de hát legyen.. :DDD

Már egy Yashica FX-2 egy fix 50-es obival is közel 1 kg! Ez súlyra durván 2db X-E1 + 35/1,4-et jelent. Vagy egy másik példával élve ez a régi Yashica egy X-E1 + XF 56/1,2-nél is durván 200grammal nehezebb.

Azaz ez a régi tükörreflexes se az a gép amit csak úgy jobb kézbe lóbálgat az ember két kattintás között és én mégis megteszem ezt lazán kényelmesen. :)

Hogy ez hogy lehetséges? Természetesen úgy, hogy mivel én ilyen géppel fotóztam rengeteget megszoktam, hogy két kattintás között nem a jobb, hanem a bal kezemben lóbálom a gépet az obinál fogva. Nekem ez egy így ugyanolyan lazán megy, mintha a jobba lenne, teljesen megszoktam már ezt.
Sőt, mivel jobb kezes vagyok így két kattintás között a felszabaduló jobb kezemmel még a modellemet is szabadabban tudom irányítani, vagy épp mondjuk stúdióban állítani az egyik lámpán, vakun. :)

Szerk.
Ja és ami a D800E-t illeti, olvasd vissza mi volt az utolsó mondatom. ;)

[ Szerkesztve ]

(#1216) madgie válasza Stauffenberg (#1212) üzenetére


madgie
titán

Ja, csak egy milc pankákával elfér a tenyeredben, mikor nem fotózol.

(#1217) Parci válasza madgie (#1216) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ezért van az, hogy egy féltégla milc-et a pankákával lehet használni kényelmesen annak ellenére, hogy tök szar a fogása - és hát nem is mondtam mást, mint ezt. tegyél rá egy pana 100-300-at, és térjünk vissza a kérdésre. úgy már kényelmetlen? ja, mert szar a fogása. :DDD

én is obinál fogtam az e-pl1 + 14-150 kombót, mint fedman, de nem is biztonságos, ki tud csúszni a kézből, ha nem szorongatom eléggé. a kézfejpántos dslr nem.

egyszerűen csak nem tüntetem fel előnynek a hátrányt, ennyi. ettől még én is elborzadok, akárhányszor kézbeveszem nóra d200-asát. sőt, nekem a milc-ek is túl nagyok a zoommal (részben a fentiek miatt). szóval semmi "vegyél dslr-t" nincs a dologban, de fogásra, hát arra az a jobb, ennyi.

boldog jóéjszakát mindenkinek! :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#1218) JackFeryll válasza FEDman (#1215) üzenetére


JackFeryll
őstag

Nem sok értelmét látom a vitának. (a kézfájás szempontjából) A nagy gépet úgysem a markolatnál tartja az ember hanem leginkább a bal tenyerének az alsó párnás részén, a jobb kéz csak a precíz mozgásokra való.
Egy dög gép úgyis rapid/quick strapen lóg az oldalamon. (ha több váz is van akkor meg muszáj) Egy könnyű gép meg nyakon, zsebben.

[ Szerkesztve ]

(#1219) FEDman válasza Parci (#1217) üzenetére


FEDman
addikt

A Yashica FX2-esem 50-es alappal 2x olyan nehéz, mint egy E-PL1 + 14-150 és mégis lazán lóbálom bal kézben obinál fogva most had ne számoljam ki, hogy hányszor 10 éve már. Még soha nem ejtettem el, de még csak olyan érzésem se volt soha, hogy ki fogom ejteni a kezemből. :N

Amúgy én tökéletesen elfogadom, hogy neked és sokaknak a kiálló markolatos gépeket esik jobban használni. Én igazából azt nem értem, hogy nektek miért olyan nehéz elfogadni, hogy vagyunk páran akiknek meg tényleg bejönnek a markolat nélküli vázak. Hiszen tényleg nem vagyunk egyformák.. :U

Na mindegy befejeztem, azt hiszem már bőven túltárgyaltuk ezt a témát amúgy is. :)

(#1220) Parci válasza FEDman (#1219) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

mert egész egyszerűen nem vagyok meggyőzhető arról, hogy nehezebb egy markolatot markolni bárminél :))

ami nem zárja ki azt, hogy valakinek jobban tessen egy féltégla váz. szerintem is szebb a fuji x-e1, mint a nikon d800. és picit obival nem kényelmetlen még. ettől még a d800 kényelmesebb.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#1221) FEDman válasza Parci (#1220) üzenetére


FEDman
addikt

Sebaj, még pár hét és talán kapuk egy olyan Fuji vázat amit még te is meg tudsz majd markolni! :DDD

"X-T1 SLR like compact X-mount camera with additional battery grip and shutter release."

Ez így nekem erősen E-M5 + grip gyanús kialakításnak tűnik.

És úgy néz ki azt lehet tényleg jól gondoltam, hogy ez most azért nem lesz rangefinder like, mert úgy lehet nem fért volna bele ez:

"bigger (extra-large) and better (high performance) EVF"

:)

(#1222) Parci válasza FEDman (#1221) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

olvastam, előre félek, hogy le fogom csinálni a bokámat :(

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#1223) FEDman válasza Parci (#1222) üzenetére


FEDman
addikt

Én már szinte látom is az XF 56/1,2-vel magam előtt.. szép..

És most gyorsan kirántottam a kezem a biliből! :DDD

(#1224) Parci válasza FEDman (#1223) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ha az x-e2 keresőjéhez képest nagyobb és próbb, ezen felül még markolata is lesz, akkor lehet, hogy tényleg eladom az asszonyt :(

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#1225) jjeahh válasza FEDman (#1210) üzenetére


jjeahh
nagyúr

bakker, de laknék ilyen helyen, hót romantikus :))

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#1226) Gondwana válasza jjeahh (#1225) üzenetére


Gondwana
addikt

(Csak takarítani meg fűteni nem az...) :U

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#1227) Freddy76 válasza MC Pite (#1201) üzenetére


Freddy76
addikt

Te használtad x10-en az ef-20-at? Rendesen működik a vázzal? Nekem tényleg nem kell semmi hiperintelligens vakurendszer, csak az, hogy tudjak plafonra deríteni, és ezzel az iso-t 400 alatt tartani beltérben is. Lehet, valami olcsó diffúzort is akasztok hozzá.

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#1228) jjeahh válasza Gondwana (#1226) üzenetére


jjeahh
nagyúr

előbbi nem lehet olyan vészes, ha nincs poros helyen, én pl viszonylag modern tömbházban lakom, és ujjnyi vastag port kell minden nap törölnöm, a laptop, pc ventilátora is havonta takarítástért kiált... :DDD
szigetelést meg úgy-ahogy meg lehet oldani...
igaz, hogy kompromisszumos egy ilyen régi épületben élni, szal aki praktikumra vágyik annak nem való, de mégis sokan szeretjük, ahogyan az öreg bútorokat, tárgyakat, autókat is...ha már fuji topikban vagyunk: nem hiába egyre menőbbek a retró fényképezőgépek, a fujinak a sok közül a design az egyik nagy ütőkártyája sztem

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#1229) FEDman válasza Gondwana (#1226) üzenetére


FEDman
addikt

Ezt biztos nem, ez már egy nagyon rég lezárt használaton kívüli lépcsőház, amit ki tudja mikor takarítottak utoljára.

Szomorú látvány, főleg az első képen mintha a sarokban Magdi anyus rég elfelejtett piros seprűnyele heverne.. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#1230) JackFeryll válasza Gondwana (#1226) üzenetére


JackFeryll
őstag

Laktam olyan albérletben (műemlék volt a ház ) ahol kb 6 méteres belmagasság volt gigászi ablakok persze azok is régi fakeretes dupla üveges darabok. Mondanom sem kell nem 30 fokra volt fűtve :D .

(#1231) madgie válasza JackFeryll (#1230) üzenetére


madgie
titán

Nem rossz az a dupla ablak, ha nincs elvetemedve.

Szigetelünk itt balra-jobbra, aztán csodálkozik az ember, ha fél óra szellőztetés mellett is hótt penész a fal.

(#1232) Stauffenberg


Stauffenberg
nagyúr

Egy kis (enyhén elfogult) teszt az XF 56mm f/1.2-ről. Sajnos csak Google cache-ből lehet visszakeresni, mert eltűnt az eredeti (talán túl korán posztolta).

Egy kis idézet:

"Sharp. This thing is sharp wide open, sharp closed down. I haven’t tried but I believe it’s probably sharp with the lens cap on — yeah, hyperbole. Seriously, this is Fujifilm’s at its best: just like the 23mm, it doesn't disappoint. Minimum focussing distance is a hair over two feet so don't expect to be doing macro work; this is not the XF 60mm"

Jajj de venném-vinném! :) Bár úgysem mostanában lenne pénzem egy ezer dolláros objektívre, de pont ezért panaszkodtam még pár hónapja, lassan már mindenféle objektív van a Fujifilm X rendszerben, csak egy igazán tökös portré üveg nem, ami meglehetősen érthetetlen, hiszen az egész Fujifilm imázs tíz körömmel kapaszkodik a divatfotósokba. Az XF 60mm jó kis cucc, de nem portréhoz tervezték. De úgy tűnik megérte várni. Most pedig lehet kezdeni gyűjtögetni. Nem csak erre, hanem az X-E2-re is, mert ezt a varázsgömböt nem fogom feltenni az X-A1-re... :D

(#1233) FEDman válasza Stauffenberg (#1232) üzenetére


FEDman
addikt

Hát most sajna mennem kell, nem tudom elolvasni, de a képek nem rosszak. :U

(#1234) makszi


makszi
aktív tag

Sziasztok!

Egy kis tanácsot kérni jöttem!
Jelenleg van egy Pana LX7 a birtokomba. Ezt meg akarom hagyni a videózás okán.
Fényképezni szeretnék venni egy Fuji MILC-et.
Első elképzelés az volt hogy veszek 160 ért egy XA1 kitet és hozzá egy 35/1.4-et.
Most viszont van több XE1 is eladó van éppen 160-ért is. Igaz így buknám a kitobit, de úgysem amiatt vennék Fuji-t elsősorban.

Szóval XE1 vagy XA1? a kukucska nem olyan sokat nyom a latba a magas ISO és az AF spees többet, de ugye olvasom hogy az XE1 megtáltosodik az új firmware-rel.

Szóval használt XE1 vagy új XA1 kit?

(#1235) madgie válasza makszi (#1234) üzenetére


madgie
titán

Én csak azt tudom mondani, mit vennék a helyedben az LX7 mellé (mivel nekem is az van :D): X-E1 + 35/1.4. Kitobis, sétálós mókára ott az LX7, kitűnő arra a célra, plusz videóra is.

Parci: ebben is van valami. mondjuk engem fenemód zavar, hogy nem érintőképernyős az a dönthető kijelző, ha már nincs kukucska, legalább tapicska legyen :D

[ Szerkesztve ]

(#1236) Parci válasza makszi (#1234) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ha viszont nem számít a kukucska igazán, akkor meg játszhat az x-a1, mert sokkal olcsóbb, dönthető a kijelzője és sima sony szenzora van, azaz jóval könnyebb vele a raw feldolgozás. a 16-50-es kitobit meg simán eladod, ha nem kell.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#1237) makszi válasza Parci (#1236) üzenetére


makszi
aktív tag

Az igazság az, hogy ha az XA1-et választom, akkor sem fogom eladni a kitobit, mert többször lenne olyan szituáció, hogy állványról megy video LX7-tel én meg közben fotózom a táncoló gyerekeket, amihez viszont nem ártan a gyors AF...
A 35/1.4 az csak a magam, és a bokeh kedvéért lenne kötelező darab a nagyobb érzékelős gépre.
(Meg ugye itt az 56/1.2 de az még anyagilag nem reális számomra fél éven belül biztosan :B )

(#1238) makszi válasza madgie (#1235) üzenetére


makszi
aktív tag

Értem amit írsz és egyértelműen 100x jobban kívánom a kezembe venni az XE1-et (meg a 2-őt :D ) mint az XA1-et, de ha jól gondolom te úgy írod a saját preferenciádat, hogy te a 35/1.4-el nem akarsz "sport" módba fotózni igaz?

[ Szerkesztve ]

(#1239) Stauffenberg válasza makszi (#1237) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Nem akarlak lebeszélni a Fujifilmről, de ha mindenképpen MILC, akkor vannak sokkal jobb AF rendszerű gépek is. Az X-A1 meg aztán teljesen átlagos sebességet produkál. Használható, de azért gyorsan mozgó dolgokat már nem biztos, hogy ezzel (vagy bármilyen Fuji géppel) fotóznék.

[ Szerkesztve ]

(#1240) makszi válasza Stauffenberg (#1239) üzenetére


makszi
aktív tag

Az a bajom, hogy nem tudom mit értesz átlagos AF sebességen.
Nem valódi sportfotóra kellene, ha már az LX7 AF sebességét hozza az nekem elég.

Nincs valaki akinek volt Pana GH1 vagy GH2 és Fuji Milc is? Nagyon lassú a Fuji ezekhez képest?

Igazából tudom, hogy el kell mennem valami boltba kipróbálni vétel előtt ezt nem lehet megúszni...

(#1241) Stauffenberg válasza makszi (#1240) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Szerintem is az lesz a legjobb ha kipróbálod. Ha csak X-M1 van kiállítva ne problémázz rajta, szinte ugyan az mint az X-A1.

[ Szerkesztve ]

(#1242) madgie válasza makszi (#1240) üzenetére


madgie
titán

Az LX7-nek baromi jó az AF-e, nem biztos, hogy jó mérce bármilyen Fuji MILC-et összehasonlítani vele :D

Ja, ha LX7: még ott is használható keresőképet dob, amikor a fénymérés f1.4, 30" záridőt mutat(!), ISO 100-on.

(#1243) Tempus_fugit válasza Parci (#1236) üzenetére


Tempus_fugit
tag

Fuji X-en nem nagyon van az embernek ingerenciája RAW-ban fotózni, ha már a gép jpg motorja olyan jó.

(#1244) makszi válasza madgie (#1242) üzenetére


makszi
aktív tag

Tény hogy ennek a kis vacak kompaktnak nem sok gyengéje van :)

Ezzel együtt is kell egy nagyobb érzékelős gép a fényképekhez, mert hiányérzetem van.
Utoljára igazán a GH2 Oly 45/1.8 párossal voltam elégedett, DE a Sony NEX 5N és pl Pancolar 50/1.8 al még jobban tetszenek az általam készült képek.
Akárhogyis nem vagyok nagy szakértő, de van valami amit nem tud visszaadni az LX7 amit pl egy 30D meg egy 70-200/4 párossal tudtam csinálni 5 évvel ezelőtt, de ez itt nagyon OFF

Szóval videokamerának meg kell maradni mert zseniális de ha csak fotózni megyek kedvtelésből akkor ennél többet akarok. :K

[ Szerkesztve ]

(#1245) MC Pite válasza Freddy76 (#1227) üzenetére


MC Pite
veterán

Igen, MQ-B10el használtam X10en az EF20-ast, korrekt.

makszi: Beltér, kevés fény,gyagyi minőségben, de a lényeg látszik: [link]
Használt X-E1 kit és használt 35ös nem játszik egyébként? (Legalábbis én a zoomokkal úgy vagyok hogy azért legyen már egy kicsit fényerős; a Fuji vázaknál nekem meg a klasszikus kezelés (meg evf) eleve feltétel volt.) Én erre tenném az ikszet. Sőt, hónap végén/február elején tudok is még egy több mint egy évig garis ezüst kitet eladót ;)

<ELADÓ:új Bryton Gardia radar 32k> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#1246) makszi válasza MC Pite (#1245) üzenetére


makszi
aktív tag

Köszönöm nagyon hasznos a video. Hát valóban nem gyorsabb mint az LX7 :Y
Ez már a legújabb firmwarrel készült?
Az XE1- 18-55 meg 35/1.4 az már félek meghaladná az anyagi lehetőségeimet...
Milyen kit lesz eladó? XE1 18-55 -el?

(#1247) MC Pite válasza makszi (#1246) üzenetére


MC Pite
veterán

Igen, utolsó fw. Rendes fénynél kicsivel gyorsabb (csak), sztem használható.
(Igen, a kitobival lesz; kíváncsi vagyok az utódjára is :B )

<ELADÓ:új Bryton Gardia radar 32k> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#1248) Stauffenberg


Stauffenberg
nagyúr

Az istenit neki már... kellett nekem elolvasnom ezt a tesztet az XF 23mm f/1.4-ről. Ez az az objektív amit jobban kívánok, mint bármi mást. Azt hiszem ha végignézek a jelenlegi objektív piacon (bármelyik gyártóról legyen szó), az XF 23mm f/1.4 az általam legeslegjobban vágyott üveg.

Viszont iszonyat drága és nem csak a sanyarú magyar fotósnak, hanem a tengerentúlon is sok fórumozó sajnálkozik, hogy ez már bőven az a kategória, amit ott sem engedhet már meg magának akárki. Szívás, de nem mostanában lesz erre sem pénzem... A sokkal olcsóbb (de még mindig bitang árú) 35mm f/1.4 is tetszik, de közel sem annyira, hogy arra verjem el a pénzem. Az XF 27mm f/2.8 nem tetszik, főleg nem 130 rugóért és a látószöge is félúton van az ekv. 35mm és 50mm között, nekem inkább az előbbi fekszik igazán, az ekv. 41mm nekem olyan semmilyen.

A használt manuál üvegek között sincs az égvilágon semmi, hiszen ott még nem kellett crop faktorral számolni. Az APS-C DSLR gyártóknak meg soha eszükbe nem jutott, hogy kéne egy ekv. 35mm-es fixet piacra dobni. Gyakorlatilag csak az MFT gyártók és a Fujifilm gondolt erre (na jó, meg a Canon, ami megcsinálta a legjobb ár-érték arányú fényerős ekv. 35mm fixet). A régi objektívek amik akadnak 23mm körül, azok borzalmasak, nem túl fényerősek (jellemzően f/2.8) és nyitott rekeszen nem teljesítenek jól, szóval vissza kell rekeszelnem annyira, amit a kitobjektív is simán tud.

Már azon is elgondolkoztam, hogy veszek egy Canon EF-M 22mm f/2 STM objektívet és feladapterezem. Az szintén egy jó kis üveg, sőt ár-érték arányban az egyik legjobb. Aztán robbantok hozzá valahonnan egy EOS-M-et csak videóra (és akkor a videózás kérdése is megoldódik) és az egész bulit megúsznám egy százasból.

Hát nemtom', jól beletenyereltem én a legdrágább MILC rendszerbe... ügyes voltam. :D

[ Szerkesztve ]

(#1249) Parci válasza Stauffenberg (#1248) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

pazar üveg, az biztos. jó ki duplakit lenne a 23/1,4 és 56/1,2 ;]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#1250) nord_ válasza Stauffenberg (#1248) üzenetére


nord_
veterán

Az a 'semmilyen' ekv. 41mm végülis az igazi alapobi. ;)

Parci: jaja, ki is töltöttem egy lottószelvényt. :D

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.