Hirdetés

2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Infotech  »  Bitcoin topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

I. Általános tudnivalók

1. Mielőtt kérdezel, olvasd el legalább a II. részben levő linkeket és semmiképpen se félj a Google-t használni!
2. Igen, lehet pénzt keresni vele de nem könnyű és kockázatos, ezt nem lehet elég sokszor hangsúlyozni. Csak akkor fektess bele, ha van játszópénzed, mert lehet, hogy egyik napról a másikra bukod az egészet és még egy jó nagy áramszámlát is kapsz a nyakadba.
3. A bányászat nehézségi szintje immár több éve olyan magasra emelkedett, hogy a videókártyák teljesítménye alkalmatlan profitcélú Bitcoin bányászatra, még "ingyen" árammal is. Amennyiben bányászatból remélsz számottevő profitot, több millió forintos beruházásra lesz szükséged, célirányú hardver (ASIC) vásárlására és specializált hosting megoldásra (lehetőség szerint valahol ahol Magyarországnál jóval olcsóbb az elektromos áram ára).

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2801) fsb1000 válasza fsb1000 (#2799) üzenetére


fsb1000
nagyúr

Érdemes az ebay hírdetések címét kielemezni.

Ennyit a BFL-ről.

[ Szerkesztve ]

(#2802) sparks válasza zob (#2798) üzenetére


sparks
senior tag

Azért amikor az Avalon első rendelési ciklusába nagyon sokan pénzt invesztáltak, nekik is meg volt a lehetőségük arra, hogy elbukják az összes zsét. Bejött nekik és most jelenleg ők a "hálózat urai", igen szép teljesítménnyel nagyon nagyokat kaszálnak. Látszik is a nehézség változásán sajnos....
Kockázat nélkül nincs igazi üzlet. Ha minden biztos lenne, akkor akkora lenne a sorbaállás értük, hogy azért nem kapnál semmit. Persze lehetnek ettől még csalók ezek is vagy egyszerűen belebukhatnak a terveikbe, bármi lehet.

(#2803) taranis válasza fsb1000 (#2799) üzenetére


taranis
addikt

Január eleje óta átlagosan 14%-al nőtt a diff váltásonként, ha most jóindulattal azt mondom hogy ez nem lesz több, akkor ez a kb 3 millás beruházás a felét sem hozza vissza, jövő nyáron már nem érné meg vele bányászni. Akkor jönne ki nullára, ha jövő nyárra már 330 USD körül lenne a BTC. Ettől függetlenül jól néz ki :)

[ Szerkesztve ]

colorizer.net

(#2804) ngabor2 válasza fsb1000 (#2801) üzenetére


ngabor2
nagyúr

vedd azért hozzá, hogy ez hány MH/s-re képes.vette 2 btc-ért, most eladja 4-ért. mikor megrendelte, akkor lényegesen olcsóbb volt a btc, mint most. azóta csak a diff ment fel, 320MH/s-mal az életben nem hozza vissza az árát. szépen hangzik, hogy nem előrendelés, hanem azonnal küldi... csak most már minek. aki nem követi a napi eseményeket, az beleugrik.

(#2805) sparks válasza fsb1000 (#2801) üzenetére


sparks
senior tag

Ez azt hirdeti, amit én is vettem és ma reggel megkaptam. Simán most azonnal 2x-es áron eladhatnám az ebayen és meg is vennék ahogy elnézem. De megtartom inkább, olyan kis cukik :P

(#2806) Overlocker válasza Stanlee (#2778) üzenetére


Overlocker
veterán

Gyerekek, pont erre gondoltam!

Tehát ki lenne benne egy Saturn vagy Jupiter projektben? Én úgy számoltam h 8-1O ember befektetése..ha mondjuk szemptember közepe, októberben szállitják, akkor 1 hónap alatt visszajönne! ( 4O millós difficulty mellett számoltam.)

[ Szerkesztve ]

(#2807) Stanlee válasza Overlocker (#2806) üzenetére


Stanlee
őstag

Ami engem zavar, az a sok ha az egész kncminer-es dologban. Ha céges szinten megvehetném számlára úgy, hogy teljes visszatérítés van akkor, ha nincs szállítás október 1-ig, akkor belevágnék. Egyébként meg nem.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#2808) Stanlee válasza sparks (#2790) üzenetére


Stanlee
őstag

A könyvelőd rosszul tudja. A számla az EUs adószámotok miatt ÁFAmentesen kerül kiállításra, tehát nem fizetsz áfát, és nem is kell visszaigényelned (ha utalással fizetsz a gépért). Részletkérdés, a dilemma az hogy érdemes-e belevágni a dologba.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#2809) almafa42 válasza fsb1000 (#2799) üzenetére


almafa42
aktív tag

Egy csomo kutyu, ami kb soha nem fogja megtermelni az arat. Tegyuk fol kerult az 50db 100BTC-be. 50*300Mh/s = 15Gh/sec. Uzemeltetesi koltsegtol, opportunity cost-tol eltekintunk.

Jelenlegi difficulty-n egy honap alatt hoz 15 BTC-t. Kovetkezo honapban 10-et, utana csak 7-et. Ha pedig valamelyik ASIC gyarto befut, akkor meg durvabban fog novekedni a diff. Szerintem - de nagyon meglepodnek, ha nem igy lenne.

(#2810) FireKeeper válasza ngabor2 (#2788) üzenetére


FireKeeper
nagyúr

technikailag nincs benne semmi bonyolult, csak találnod kell olyan helyet ahol emberi költségek mellett tudsz legyártatni több rétegű NYÁK-ot. namármost ugye akik ilyen felszereléssel rendelkeznek, ami ehhez kell, nem tudom foglalkoznak-e magánszemélyek megrendeléseivel, az árba bele se merek gondolni, főleg ha csak kisebb tételről lenne szó. talán valamelyik egyetemet lehetne megkörnyékezni, azt pl tudom hogy a BME-n csinálnak NYÁK-okat, azt viszont nem tudom pontosan, hogy hány rétegűt tudnak csinálni. de talán el lehetne számolni ezt az egészet valami kutatási projektnek, viszont úgy meg nem tudom, hogy hogy lenne a finanszírozás, meg mennyire oké hogy eladnánk a végterméket :D
a passzív alkatrészek itthon is gond nélkül beszerezhetők, talán az IC-kkel lehet gond, de rossz esetben azokat is be lehet szerezni külföldről egy kis felárral, ha itthon nem lenne kaphatóak az adott darabok.
az összeszereléshez is mindenképp automata beültető kéne, kézivel eléggé értelmetlen ennyi alkatrészt tartalmazó darabot csinálni. automata beültető szintén van az egyetemen BTW, csak fel kell programozni. forrasztás is megoldható kemencében
ami igazán problémás azok az Avalon chipek, tudtommal csak nagy tételben lehet rendelni, szóval mindenképpen össze kéne fogni több vevővel.

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 V || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill

(#2811) fsb1000


fsb1000
nagyúr

Tulajdonképpen mennyi most a Bitcoin diff? http://bitcoindifficulty.com/ 15M
Ha jól értelmezem a tegnapi ugrás kb 25%-os volt. 12M -> 15M

Ha valaki 2 db VGA-val bányászik (800Mh/s : 420W) akkor még mindig nyereséget termel magyar áramdíjjal is

A következő ugrásnál 16M-lesz, ott még mindig napi 1 USD a haszon. Ez már csak havi 6000 Ft. Ez már a vicc kategória.
Az USB-s kütyű tényleg nem termeli ki az árát, ha most ebay-en veszi valaki és a diff emelkedést is számoljuk, de ha lemenne 100 USD-re szeptemberre, akkor már 3-4 hónap alatt visszajön az ára. (az akkori saccolt diffel)

Az USB-s kütyűk nagy előnye, hogy a munkahelyre is elviheti az ember és feltünés nélkül használhatja napi 8 órát. Persze nem etikus, de szerintem fészbukozni sem az munkaidőben.

[ Szerkesztve ]

(#2812) sparks válasza Stanlee (#2808) üzenetére


sparks
senior tag

Öööö :U azt hiszem ezt írtam én is (befizetem és azonnal visszaigénylem, nálam annyit jelentett, hogy nem kell áfát fizetnem, lehet kicsit körülményesen fogalmaztam) :DDD

(#2813) fsb1000 válasza sparks (#2812) üzenetére


fsb1000
nagyúr

Szerintem ő EU-n belüli számlakiállítóról beszél.
Te meg olyanról aki EU-n kívüli.

(#2814) Fr@nkieWilde


Fr@nkieWilde
senior tag

Helló!

Azt szeretném kérdezni, hogy egy i7 3770 + egy 7870 + 7850 mennyi forintot hozhat a konyhára egy hónapban?
Azt leszámítva, hogy a bitcoin-t át kell váltanom dollárrá, illetve a dollárt forinttá.
Egy sacperkábé érték érdekelne engem.

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#2815) #24650752 válasza Fr@nkieWilde (#2814) üzenetére


#24650752
törölt tag

Mining hardware comparison
Bitcoin Mining Calculator

Úgy 700 Mhash-re elég a konfiguráció. Jelen árfolyamon és nehézségi szint mellett kb. 80 dollár havonta. [link]
Viszont a nehézségi szint emelkedése nem áll meg és nem is fog egy darabig stagnálni sem, így durván kéthetente ez az összeg csökkenhet.

(#2816) Fr@nkieWilde válasza #24650752 (#2815) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Köszi a segítséget, meg a linkeket.

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#2817) sparks válasza fsb1000 (#2813) üzenetére


sparks
senior tag

Mindegy, biztos csak rosszul fogalmaztam. EU-n belül veszem a gépet, nettóban számláznak és nem kell áfát fizetnem, mivel EU adószámos cégemnek veszem. Ennyi az egész, csak több malomban őrölünk :)

(#2818) ngabor2 válasza FireKeeper (#2810) üzenetére


ngabor2
nagyúr

valahol visszább említették, hogy akár 1-oldalas nyákkal is megoldható. de azután ez el is halt.

a chipeket azon az oldalon is rendelgetik, egy ember összefogja, előre kell fizetni a chip árát (0,086 btc/db), aztán ha megjön, utána a szállítási költséget, és postázza. az avalontól 10000 darabjával lehet előrendelni, 10 hetes határidővel (+ szállítási idő) sokszáz btc-ért...

valóban sokat mozdítana az egészen, ha még egy chipgyártó meglovagolná a jelenlegi helyzetet. csak gondolom egy új asic chippel kijönni nem olcsó és nem gyors, lekötetlen gyártókapacitás meg nincs minden sarkon.

a másik, kívánatosabb változás meg az elfogadóhelyek rohamos növekedése lenne. ez lentebb nyomná a diffet, igaz, akkor is többet kellene számolni, mert több tranzakció lenne. igazából én karácsonyra várok egy ilyesmi nagy ugrást, a lakosság pénze ekkor mozdul meg legerősebben.

[ Szerkesztve ]

(#2819) Stanlee válasza sparks (#2817) üzenetére


Stanlee
őstag

Ugyanarra gondolunk, csak másképp írtuk le, a pontosítás részemről azért volt, nehogy valaki hozzá nem értő pontatlan megfogalmazás miatt félreértelmezzen dolgokat.

Sparks, mi a biztosítékod, hogy ha nincs szállítás időre, akkor visszakapd a pénzed?

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#2820) sparks válasza Stanlee (#2819) üzenetére


sparks
senior tag

45 nap Paypal fizetésnél, ha addig kibukik, hogy csalás az egész, akkor kimenekülhetek belőle. Utána csak a bizalom marad. Rizikós nagyon, még gondolkozom kicsit rajta, mielőtt a Pay gombot megnyomnám. Igaz a cégem pénze bánná, de azért az az én (adózás előtti) pénzem is...

(#2821) fsb1000 válasza sparks (#2817) üzenetére


fsb1000
nagyúr

OK. értem. Lényeg hogy az EU-s adószámnak csak EU-n belül van jelentősége.

(#2818) ngabor2 A több elfogadóhely miért csökkenti a diffet?

(#2822) ngabor2 válasza fsb1000 (#2821) üzenetére


ngabor2
nagyúr

a diff az egy blokk bonyolultsága, ha jól értelmezem. azonos számítási kapacitásnál több blokk (azaz több tranzakció) az egy blokkra eső bonyolultságot csökkenti. ha rosszul értelmezem, szóljatok.

(#2823) fsb1000 válasza ngabor2 (#2822) üzenetére


fsb1000
nagyúr

hm.... ha ez így lenne és holnap leállna az összes elfogadó/váltó hely és senki nem indítana p2p tranzakciót, akkor nem lehetne bányászni.
Illetve a bitcoin óra se mutatna helyes értékeket, mert nem tudhatja holnap mennyi elfogadóhely üzemel még.

(#2824) ngabor2 válasza fsb1000 (#2823) üzenetére


ngabor2
nagyúr

akkor a diff mitől függ? nem a tranzakciók számától és a bányászkapacitástól?

több elfogadóhely = több tranzakció (idővel). közben természetesen a számítási kapacitás is nő, de hogy melyik nő gyorsabban, azt nem lehet tudni. lehet (valószínű inkább), hogy a diff tovább fognőni, csak a növekedés üteme lassul, ha újabb elfogadóhelyek lesznek.

ha senki nem indít p2p tranzakciót, akkor nem is lehet bányászni. lásd az ltc-nél, sokkal lassabban jöttek/jönnek a csomagok, mint várták.

[ Szerkesztve ]

(#2825) Mindreader válasza ngabor2 (#2824) üzenetére


Mindreader
tag

A nehézség azt jelenti hogy a blokkhoz kiszámolt hash értékben az első hány darab bitnek kell 0-nak lennie. Minél nagyobb a nehézség annál több 0 értékű bitnek kell a hash elején lennie. A blokkon belül van egy nonce változó, ezt próbálják végigpörgetni, egészen addig amíg nem talál valaki egy olyan hash értéket amely megfelel az éppen aktuálisan elvárt nehézségnek. Értelemszerűen minél több az elvárt vezető 0-ás bitek száma annál nehezebb hash értéket találni a blokkhoz (annál többet kell számolgatni mire találsz egy megfelelő értéket).

Kicsit bővebben: [link]

[ Szerkesztve ]

(#2826) Mindreader válasza Mindreader (#2825) üzenetére


Mindreader
tag

Na, szóval kicsit leegyszerűsítettem a vezető 0-kal a dolgot, egy kis plusz magyarázat a témához:

Tehát van a nehézség ami = maximum_target / current_target

A max_target az fix:
0x00000000FFFF0000000000000000000000000000000000000000000000000000

A current_target csökken mindig (ezzel ugye nő a diff), ez most jelenleg: 0x0000000000000113370000000000000000000000000000000000000000000000
CurrentTarget

Tehát a current_target csökkentése növeli a nehézséget azzal hogy a kiszámolt hash érték csak a current_target-nél kisebb lehet. Remélem érthető. :)

[ Szerkesztve ]

(#2827) VoidXs


VoidXs
nagyúr

Hol rendelhetek/vehetek belföldön USB-s bányászsegédet (vagy aminek hívják)?

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#2828) fsb1000 válasza VoidXs (#2827) üzenetére


fsb1000
nagyúr

Szerintem pár hónap múlva a hardver aprón vagy a vaterán, azoktól, akik ebay-ről hozzák majd be vámot+áfát megkerülve.

(#2829) radi8tor válasza VoidXs (#2827) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Más kérdés hogy ezek az egységek sosem hozzák be az árukat, lassan ipari hulladéknak kellene nyilvánítani őket.

⭐ Stella

(#2830) VoidXs válasza radi8tor (#2829) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Miért? Mennyibe fáj egy ilyen? Amúgy mi a legjobb módszer termelésre?

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#2831) radi8tor válasza VoidXs (#2830) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Nemrég linkeltek egyet, 100000 Ft-ért árulják eBay-en.

Legjobb módszer egy ASIC-es célkészülék lenne, de még csak most kezdték szállítani az 1 éve rendelt példányokat. Mire te megkapnád már azzal is hónapokig/évekig kellene számoltatni csak hogy behozza az árát.

⭐ Stella

(#2832) VoidXs válasza radi8tor (#2831) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Gondolom a mostani GTX 670-es konfiggal nem megyek sokra...

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#2833) radi8tor válasza VoidXs (#2832) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Lassan annak is több lesz az áram fogyasztása, mint amennyit termel. :(

⭐ Stella

(#2834) Mindreader válasza VoidXs (#2832) üzenetére


Mindreader
tag

Nem csak azzal, de semmilyen Nvidia GPU-val sem.

(#2835) VoidXs válasza radi8tor (#2833) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Termelésen kívül van más módja BTC szerzésének? Gondolok itt reklámra kattintásra, hasonlókra.

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#2836) GuMipOkE válasza VoidXs (#2835) üzenetére


GuMipOkE
senior tag

Veszel... :P

(#2837) fsb1000 válasza VoidXs (#2832) üzenetére


fsb1000
nagyúr

Eladod és 100K-ért veszel egy olyan konfigot amiben 2 db 5870-van. Ezzel LTC- vagy más scriptes játékpénzt (ePénzt) termelsz és kis veszteséggel BTC-re váltod.
Havonta majdnem 1 BTC bányászható így áttételesen . A villany számla kb 13-15 eFt.
Ettől 2x drágábban tudnál venni 1 BTC-t, viszont a gép nem zúg, nem kell karbantartani és még játszhatsz is vele bányászkodás helyett.

[ Szerkesztve ]

(#2838) evilskati válasza fsb1000 (#2837) üzenetére


evilskati
aktív tag

Esetleg tudnál linkelni valami anyagot ezzel az LTC-vel kapcsoaltban? Hogy érdemes? Hol, és az átváltás miként történik?

Nagyon újonc vagyok a témában, de arra már rájöttem, hogy BTC-t 4870-el nem érdemes bányászni.

(#2839) evilskati válasza evilskati (#2838) üzenetére


evilskati
aktív tag

Közben megtaláltam az LTC-topikot :K

(#2840) bolbatiku válasza ngabor2 (#2824) üzenetére


bolbatiku
tag

Azért növekszik a diff, hogy egy blokk megfejtése átlag 10 percbe teljen a bányászoknak.
A rendszer 2016 blokkonként megvizsgálja, hogy mennyi idő kellett egy-egy blokk kibányászásához az utóbbi 2 hétben, mennyivel tértünk el az átlag 10 perctől, és annyival nehezíti a bányászásnak nevezett matematikai műveletet hogy átlag 10 perc kelljen a megfejtéséhez az eddigi hashrate-tel.

Mivel egyre többen bányásznak így egyre nagyobb a hasrate is, ezért egyre jobban növelni kell a diff-et, a lényeg hogy átlag 10 percenként épüljön be egy blokk a blokkláncba. Nincs különösebb oka hogy pont 10 perc, a Litecoinnál azt hiszem 2.5 percenként épül be egy új blokk így a tranzakciók gyorsabbak, a pénz is gyorsabban jön létre és a tranzakciók is hamarabb végbemennek, de a rendszer stabilitása miatt is fontos hogy kiszámítható legyen, ne 2 órába teljen egy tranzakció, és ne 1 másodpercenként ossza ki a rendszer a BTC-ket a szupergépes bányászoknak hanem egy előre meghatározott idő alatt egy adott mennyiség jöjjön létre

A tranzakciók száma nem befolyásolja a nehézséget.
Pont pár napja volt egy olyan blokk amibe nem került egy tranzakció sem, a coinbase-en kívül ami a bányász jutalma.

(#2841) #24650752 válasza Overlocker (#2806) üzenetére


#24650752
törölt tag

Én ugranék bele elsőként, csak ugye azok a piszkos anyagiak... :O

[ Szerkesztve ]

(#2842) moonguru válasza VoidXs (#2835) üzenetére


moonguru
őstag

Szia!

Például sorsolással.

Ezt olvasd el!

Akár 50 BTC-t is nyerhetsz! :)

Monitor Guru!

(#2843) ignorant


ignorant
senior tag

Slysoft elfogadja bitcoin-t mar, 10% discount!

(#2844) N.Ferry


N.Ferry
senior tag

Ma reggel nem tudtam elindítani a bányászást,mert azt írta ki a progi,hogy nincs mit bányászni???
Lemaradtam valamiröl,vagy az új hardware-ek kibányászták az összes bitcoin-int? :)

Walking Dead

(#2845) ittakary válasza N.Ferry (#2844) üzenetére


ittakary
nagyúr

:D nyugi, menni fog az, nálam pl megy megállás nélkül

(#2846) jones965


jones965
Modder

Valaki tud rá magyarázatot, hogy a slush'pool-on az unconfirmed reward miért N/A, és csak folyamatosan 0-át mutat?

(#2847) ittakary válasza jones965 (#2846) üzenetére


ittakary
nagyúr

Folyamatosan megy a gép, és továbbra is csak ilyen unconfirmedeket gyárt?

(#2848) ignorant válasza jones965 (#2846) üzenetére


ignorant
senior tag

Slush dolgozik rajta, elvileg ma mar mukodni fog:

Hi, because of problems in database, I temporary disabled showing unconfirmed rewards. I'm migrating database to new structure where such calculation will be possible again and displaying rewards from unconfirmed blocks will be available tomorrow. No block reward has been lost, this is just displaying issue on website.

Today there was rather short outage of website, because I reconfigured load balancer for website. Everything is working again.

[ Szerkesztve ]

(#2849) jones965 válasza ignorant (#2848) üzenetére


jones965
Modder

Köszi a választ!

ittakary: termeli a coinokat, de jelenleg csak a confirmed érték van a totalban is.

Na most néztem rá, helyreállt.

(#2850) radi8tor válasza jones965 (#2849) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Mivel termeled a coinokat? 7970 CF vagy..?

⭐ Stella

Útvonal

Fórumok  »  Infotech  »  Bitcoin topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.