Hirdetés

2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-17 19:00:18

LOGOUT.hu

AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#42781) DBob válasza bacsis (#42762) üzenetére


DBob
őstag

"egyszerűbb leírni, hogy mire nem jó..."
Abban az esetben értek egyet, ha azt állítod, gyakorlatilag szinte semmire se jó. Ezt valóban könnyebb leírni.

"film lejátszás, opké fulHD nem megy"
Hacsak nem őrizgetted meg a különböző film trailereket és hasonlókat a 90-es évek közepéről, akkor esélytelen szinte bármit is lejátszanod egy Windows 3.11-en. Ősrégi, kikopott codecekről beszélünk mint például a video for windows, intel indeo és társai. Maximálisan a VideoCD formátum ami esetleg racionálisan megvalósítható 16 bites Windows alól.

Mivel eléggé valószínűtlen hogy az elmúlt 15 év terméséből bármit is elfogadhatóan le lehetne játszani 16 bites Windows alól, így ezt nem venném úgy a videó kategóriában, a "Windows 3.11 ma is úgy teljesít mint egy átlagos PC"

"tök jó DVD lejátszó progik is vannak hozzá"
Nem tudom mennyivel, de emlékeim szerint jelentősen fiatalabb vagy nálam. Így nem tudom vannak-e aktív emlékeid abból a korszakból, amikor elég volt a SW-es dekódolás a DVD lejátszáshoz. Ez valamikor a Pentium II 300-350 MHz korszakban történt meg először. Ekkor már nem volt jellemző hogy bárki is napi szinten Windows 3.11-et használt, hiszen azóta kijött a Win95, Win95OSR2, Win98, Win98SE - a Windows 3.11 pedig ekkor már egy több mint 5 éves shell volt - így eléggé valószínűtlen hogy tömegesen voltak jelen a HW-es MPEG2 dekóder kártyák Windows 3.11 támogatással.

Ha mégis van otthon neked egy ilyen ritka kártyád, épp véletlenül Windows 3.11 támogatással, attól az még nem lesz általános érvényű, így a "DVD lejátszás terén sem teljesít úgy a Windows 3.11 mint egy átlagos PC"

"zene hallgatás"
Ezt speciel én is kiemeltem, bár limitáltak a lehetőségek: MP3 / WAV / Tracker formátumok / CD audió. De ezekhez megint kár a Windows 3.11, mert megoldhatóak ezek mind DOS alól, sokszor jobban.

"szövegszerkesztés"
Gondolom te is mosolyogtál mikor leírtad.
Hacsak nem kizárólag magad számára pötyögsz be valamit WinWord 6.0 alól a gépbe a nulláról, akkor ez felejtős. Ha nem hiszed, próbálj ki egy mai DOC / ODT / DOCX formátumot megnyitni és rájössz mire gondolok.

"fotók nézegetése"
Megint óriási a szakadék a valóság és a mögé képzelt tartalom között. Remekül lehet nézegetni az 1996-ban "aranyhasú Kodak" CD-re kiírt, BBS-ről származó softporn képeket. Leginkább azért, mert nem volt 320x200-nál nagyobb a felbontásuk, jó esetben 256 színűek voltak, és alig pár száz kbyte méretűek. Mellesleg ezeket is lassan töltötte be még a 386dx40 is.

Volt anno nekem egy Canon 1D markII profi fotóriporter gépem. 2003-4 körül gyártották, ennek már 12 éve...ez sem mai. 8 megapixeles képeket lőtt. Ennek darabja még JPEG esetében is 4-5 mbyte. Ha csak nem egy Pentium II-t pakolsz be a Windows 3.11 és a képnéző alá, akkor a diavetítés egy erős túlzás lesz a "fotók nézegetése projektre". És most egy 12 éves gép által készített képről beszélünk.

"szerkesztése alap szinten"
Van itt egy két héttel ez előtti futós eseményről (Coca-Cola női marathon) kb. 1500 RAW képem. Amit jelenleg desktopnak használok gép (D945GSEJT + Debian Wheezy) használhatatlanul lassú fotó szerkesztésre. Amit épp árulok Ivy Bridge G1610T processzor, még mindig kellemetlenül lassan oldja meg a feladatot.

Nagy igényeim nincsenek. Csak fehéregyensúly / expozíció állítás, szükség esetén pedig crop. Ezek nagyon alap szerkesztések. Ha egy Win3.11 alól ezeket bevállalod nekem és kisegítesz, szívesen megosztom a RAW fájlokat veled ;)

"üzenet váltásra"
Emlíettem a mIRC-et, mint IRC klienst. Más, ma is "széleskörűen" használt protokollt nem ismerek, ami elérhető 16 bites Windows alól.

"igaziból pont ugyanúgy azokra mint mondjuk 20 évvel ezelőtt..."
Kiegészíteném azzal, hogy pontosan, és kizárólag azokra jó, amikre 20 évvel ezelőtt is.
- A 20 éves kis videókat fogod tudni lejátszani
- A 20 éve készült JPEG-eket fogod tudni élvezni
- A 20 éve elkészült HTML3 honlapokat fogod tudni megjeleníteni
- A 20 éve is meglévő módon fogsz tudni vele csetelni / csevegni
és a többi.

Hogy mire jó a Windows 3.11 MAnapság?
Szinte semmire.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.