Hirdetés

2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-01-31 18:13:51

LOGOUT.hu

Gyakori kérdések, téma összefoglaló és alkalmazás ajánló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#33751) Somansky válasza Ear001 (#33750) üzenetére


Somansky
aktív tag

Már párszor volt újraindítás és ki be jelentkezés gépen, App store-ba és még iTunesben is, de semmi változás. :(

www.somansky.com

(#33752) TigerCat válasza Somansky (#33751) üzenetére


TigerCat
nagyúr

Hívd fel őket, segítenek. De a kijelentkezés, újraindítás, majd újra bejelentkezés szokott segíteni.

♛ Kanapékirály Bútor és Kanapé Webáruház »»» https://kanapekiraly.hu

(#33753) devil-k


devil-k
nagyúr

Skacok! Milyen időközönként szoktak egyes appokat kedvezményesen kínálni? Van olyan, hogy tudni lehet, mi és mikor lesz akciós? Vagy ez teljesen random... ?

- mozi bolondéria -

(#33754) cigam válasza devil-k (#33753) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Általában random, de van ami dátumhoz köthető(cyber monday, a cég nagyobb évfordulója). Van amikor csak piacszerzés, vagy egy utolsó bőr gyanánt kiakciózzák az aktuális előtti verziót.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#33755) devil-k válasza cigam (#33754) üzenetére


devil-k
nagyúr

Köszönöm! Én is így gondoltam, hogy olykor, csak "úgy".

- mozi bolondéria -

(#33756) Padre81


Padre81
csendes tag

Sziasztok, van egy M1-es Mac Minim és most állok át PC-ről. Két monitorral próbálom használni, de nem jövök rá hogyan tudnám mindkettőt rávenni a működésre. Az egyik közvetlenül a gép HDMI portjába van dugva, a másik egy iStyle-os hub-ban lévő HDMI csatlakozóba. Érdekes módon elsődleges monitorként akkor is ment az egyik amikor az a hub-ban lévő HDMI portba volt dugva. Szóval úgy tűnik hogy nem az a gond hogy a hubon keresztül nem megy át a jel hanem hogy egyszerre csak egy kijelzőt akar a rendszer felismerni. Igyekeztem utánaolvasni a neten hogyan is működik ez, de ha jól értem két monitor csak akkor működik, ha az egyik HDMI-vel csatlakozik, míg a másik USB-C/Thunderbolt porton keresztül. Jól értem, hogy felejtős mindkét monitort HDMI-vel csatlakoztatni, vagy esetleg van erre valami megoldás? Sajnos az én monitoraim csak HDMI és Display Port csatlakozókkal bírnak. Előre is köszönöm a segítséget!

(#33757) Adee_91 válasza Padre81 (#33756) üzenetére


Adee_91
aktív tag

Esetleg egy usb-c to display port kábel?

(#33758) Padre81 válasza Adee_91 (#33757) üzenetére


Padre81
csendes tag

Szia, nincs olyanom de beszerzek egyet és kipróbálom. Köszi!

(#33759) kkecskes


kkecskes
csendes újonc

Sziasztok!
Van már valakinek tapasztalata az új Mac Mini-vel? Láttam teszteket sok helyen, de azóta jöttek patchek stb.: Vannak benyomások, vélemények?! :DD

(#33760) birorichard válasza Padre81 (#33756) üzenetére


birorichard
őstag

Nekem gond nelkul mukodik, az egyik usb-c -> hdmi, a masik kozvetlenul a hdmi-be csatlakoztatva. Egy egyszeru alza-s atalakito amugy.

#33759kkecskes: mire vagy kivancsi? mbpro 2017-rol valtva iszonyat gyors, pedig csak az alapot vettem. Amire en hasznalom, azok a szoftverek gond nelkul futnak rajta, bar tudom, hogy par alkalmazassal, kornyezettel vannak meg gondok.

[ Szerkesztve ]

(#33761) kkecskes válasza Padre81 (#33756) üzenetére


kkecskes
csendes újonc

Szia! Bocsi, totál elsiklottam a hozzászólásod felett. Mik a tapasztalataid a géppel? :))

(#33762) kkecskes válasza birorichard (#33760) üzenetére


kkecskes
csendes újonc

Én fejlesztés / programozásra használnám. Ha minden igaz, ami nekem kell, az futtatható az Is Apple Silicon Ready? oldal szerint. A legendás Bluetooth hiba nálad előjött? Azt hallottam, hogy ha a Wifi is be van kapcsolva akkor jellemzőbb, bár én a magam részéről a vezetékes híve vagyok, de azért érdekli az ember egy ilyen árú gépnél. + Én is két monitorral használnám, de olvastam, hogy az simán lehetséges.

(#33763) birorichard válasza kkecskes (#33762) üzenetére


birorichard
őstag

Nem, meg mi csak az 5ghz csatornat hasznaljuk a routeren, uh nem is interferal (a mini is wifin csatlakozik es bill es eger is bt-s).
Amugy python, igaz csak 2.7-et probaltam, de compile-lolja rendesen (lib-eket nem neztem, meg hat nyilvan osszeset nem is tudnam), asp.net core-os debug hibat javitottak egy os frissitesben, az is megy (egyszeru projektet neztem csak, 3.1, 5.0 verzio), xcode nyilvan megy, massal abszolut nem foglalkoztam/zok, uh csak ezeket neztem.

Java-val ugy hallottam, hogy vannak bajok, virtualizalas sem tokeletes, uh ilyen docker/kubernetes kontenerek sem 100%-osak talan.

En ket monitorral hasznalom 1080p, 1440p, megy jol, nincs vele gondom.

[ Szerkesztve ]

(#33764) kkecskes válasza birorichard (#33763) üzenetére


kkecskes
csendes újonc

Köszönöm a választ, ez mind pozitív! Első saját Mac-es ketyere... izgulok. :DD

(#33765) birorichard válasza kkecskes (#33764) üzenetére


birorichard
őstag

Nincs mit. Lehet, hogy ez egy ilyen ram szabott osszeallitas, de eddig semmi kompatibilitasi problemaval nem talalkoztam.
dbms-eket nem probaltam, de pl a postgre-t neztem/olvastam neten, azzal is van 1-2 idegesito bug, uh azert erdemes jol megnezni, mielott lyukra futsz vele, mert aztan varhatod a patch-et.

Bocs, itt irok, 8GB.

[ Szerkesztve ]

(#33766) kkecskes válasza birorichard (#33765) üzenetére


kkecskes
csendes újonc

8GB-os vagy 16-os verziód van?

(#33767) moleculez válasza agyhalal (#33745) üzenetére


moleculez
veterán

Nekem egy külső házban csücsül egy M.2 SSD (amit egy halott laposból mentettem), na az megy 60 mbps-t :N . Nem tudom a a külső ház vezérlője gyenge (valami filléres ORICO cucc), kábel, vagy SSD. Nem is nagyon érdekel, nem használom, csak na', van ilyen.

[ Szerkesztve ]

Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!

(#33768) Padre81 válasza birorichard (#33760) üzenetére


Padre81
csendes tag

Huh, nagyon köszönöm, megyek is az Alzára! :R

(#33769) Padre81 válasza kkecskes (#33761) üzenetére


Padre81
csendes tag

Szia, nagyon tetszik egyelőre. 16Gb-s verziót választottam biztos ami biztos alapon, bár én elég mezei felhasználó vagyok, munka során csak a céges virtuális gépet kell elérnem VmWare-n keresztül. Bluetooth para nem volt, igaz wifi helyett kábelt használok, illetve az egér és billentyűzet is gyári. JBL BT hangfal is gond nélkül működik.

(#33770) birorichard válasza agyhalal (#33745) üzenetére


birorichard
őstag

Realis sajnos, a kulso hazat ssd-nek csak realtek vezerlovel erdemes venni (legalabbis ezzel biztos mukodik), ugy nalam 800-900, a tobbivel nagyon gyenge sebessegre kepes csak. Fura amugy, mert ezt eddig inkabb M1 procis gepek kapcsan olvastam (mondjuk azokra is kerestem, uh lehet h azert). Inkabb vettem egy ilyet, amilyet ajanlottak, nekem megfelel adattarolasra ez a sebesseg (880/820).
A 2000 koruli erteket, amit az ssd tudna, azt pedig csak tb3 csatlakozassal lehetne elerni, de egy olyan haz 50-60 korul van, ahogy lattam, annyit meg nekem nem ert a dolog.

[ Szerkesztve ]

(#33771) Macika_MC válasza birorichard (#33770) üzenetére


Macika_MC
tag

66-ért nem csak házat kapsz hanem kompletten 500GB külső SSD-t
[Samsung Portable SSD X5]
[Árak]
[Video]

[ Szerkesztve ]

Olvastam,hogy 1,7milliárd év múlva a Nap miatt el kell költöznünk a Bolygóról.....Örülök, hogy időben szóltak, mert nem szeretek kapkodni

(#33772) birorichard válasza Macika_MC (#33771) üzenetére


birorichard
őstag

Jaja, ez igy jo, akinek abszolut nincs es 512-es kell. Azt lehet, h nem irtam, de nekem 1tb-s van es ez is lett volna a celkapacitas, abbol meg ez az ssd is 120 korul van, igy kabe stimmel az ar, amit mondtam.

(#33773) Syl


Syl
nagyúr

Azoktól kérdezném, akik Apple billentyűzetet használnak:
A hangerőszabályzó gombokkal lehet különböző alkalmazásokban (pl. iTunes, INAA, stb.) az aktuális média hangerejét állítani?
Mert én PC billentyűzetet használok, és ezzel csak a rendszer fő hangerejét (kimeneti hangerő) tudom növelni/csökkenteni. Amin ha pl. hdmi-re van állítva, akkor semmit nem lehet rajta állítani.

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#33774) cigam válasza Syl (#33773) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

A fő hangerőt állítja, nem az éppen futó program hangerejét. A HDMI-n "természetes" hogy nem tudsz hangerőt állítani. Az csak egy "vonalkimenet" fix hangerővel.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#33775) bollokcs80


bollokcs80
Korrektor

Sziasztok!

Munkám miatt alapszinten meg kellene ismernem a MacOS-es környezetet a gyakorlatban, de ismeretségi körben sehol nincs Mac-es gép. (PC-s/Androidos környezetet használok.)

Arra gondoltam rendelek egy Mini-t a hivatalos oldalról és a 14 napos visszaküldési időn belül megnézem mit tud. A visszaküldés hogy zajlik a gyakorlatban, ők küldenek érte futárt? A pénzt körülbelül mennyi idő után utalják vissza?

A másik kérdésem az lenne, hogy PC-s billentyűzettel/egérrel is lehet kezelni korrekten, vagy ajánlottak hozzá a Mac-es perifériák? Ahogy néztem, a billentyűzet és az egér sem olcsó, feleslegesen nem "rendelném meg" őket.

B.Cs.

(#33777) Syl válasza cigam (#33774) üzenetére


Syl
nagyúr

A hdmi rész az világos, de az éppen futó app az nagyon nem. Mert attól, hogy a gép hdmi-n keresztül adja ki a hangot, attól még az iina lejátszóban (vagy iTunesben a zene, böngészőben a youtube videó) lehet állítani a hangerőt. És ezt a hangerő-állítást logikus lenne, ha a billentyűzet médiagombjai kezelnék. De erre, ezek szerint az os már nem képes.

(#33775) bollokcs80

Évek óta pécés billentyűzettel használom a Mac-et, megy vele hibátlanul. Igaz én pécés kiosztást használok hozzá (pl. a @ az alt+v -n van, ahogy évtizedek alatt megszoktam a pécén).
Egér szintén megy, bár azt érdemes megtámogatni némi kísérő szoftverrel (pl. SensibleSide Buttons, Discrete Scroll, vagy Logitec egérnél kezelőprogramban jól belőni stb.).
Múlt héten vettem egy Magic Mouse 2-t, előtte Microsoft Classic IntelliMouse-t használtam (régebben meg Logitech G300)

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#33778) cigam válasza Syl (#33777) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Honnan tudná az os, hogy melyik programban/böngészőn belül milyen api-n keresztül lehet állítani a hangerőt? Ha lehet. Pl. a YouTube sem a multimédia gombokra programozta le, hanem a fel/le gombokra. Ha a hangerőgombokra programozza le, akkor meg ütközne a master hangerőszabályzóval.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#33779) Syl válasza cigam (#33778) üzenetére


Syl
nagyúr

Linuxosoknak ez összejött.
De ezek szerint, az én Mac elvársásaim túl irreálisak.

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#33780) blakey válasza Syl (#33777) üzenetére


blakey
titán

cmd+le/fel nyílak vezérlik az iTunes hangerőt. :)

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#33781) birorichard válasza Syl (#33779) üzenetére


birorichard
őstag

Lehetne, 3rd party szoftverrel allithato kulon is az alkalmazasok hangereje, ez nem irrealitas kerdese, egyszeruen nem ez a koncepcio, hozzateszem, helyesen.

(#33782) Syl válasza blakey (#33780) üzenetére


Syl
nagyúr

Ismerem.
De nem ez volt a kérdés :B

(#33781) birorichard

Szerintem meg helytelen.
A hangerőgomboknak mindig az előtérben lévő média alkalmazást kellene állítania.

[ Szerkesztve ]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#33783) blakey válasza Syl (#33782) üzenetére


blakey
titán

Tudom mi volt a kérdés, de arra válaszoltak, a bill. vezérlők a rendszer hangerejét állítják. :D

A hangerőgomboknak mindig az előtérben lévő média alkalmazást kellene állítania. - Nem

[ Szerkesztve ]

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#33784) devil-k válasza bollokcs80 (#33775) üzenetére


devil-k
nagyúr

Az Emagnál 30 napos elállási jogod van. Én is Windows PC-ről váltottam és nem volt nehéz a dolog. Kb. 1 hét kell és megszokod pl. a billentyűzet részt. Én megvettem az Apple billentyűzetet és egeret, elégedett vagyok vele teljes mértékben.

"Sima" PC-s billentyűzettel kínszenvedés lesz a dolog, hamar elmegy tőle a kedved. Vannak "hibrid" billentyűzetek is (amin egyszerre van Mac és Win kiosztás), de én nem láttam még ilyet magyar kiosztással.

[ Szerkesztve ]

- mozi bolondéria -

(#33785) moleculez válasza devil-k (#33784) üzenetére


moleculez
veterán

Aztán sok szerencsét ahhoz, hogy majd isszaküldöd, ha megszereted :DDD .
Én is mikor vettem az MBA-t 2018-ban úgy voltam vele, kipróbálom, aztán veszek valami wines gépet. Aztán: "nem megy ez innen sehova :N "

Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!

(#33786) devil-k válasza moleculez (#33785) üzenetére


devil-k
nagyúr

Ha megszereted, akkor minek küldenéd vissza? :D De azért 30 nap az jobb, mint a 14. Én éreztem már az első bekapcsoláskor, hogy maradni fog. Nem volt kétségem ezzel a processzorral semmi. :)

- mozi bolondéria -

(#33787) devil-k


devil-k
nagyúr

Tudja valaki, hogy tudom beállítani a Safarit úgy, hogy ne kelljen mindig/többször ezeket a cookie elfogadó ablakokat elfogadni?

- mozi bolondéria -

(#33788) birorichard válasza Syl (#33782) üzenetére


birorichard
őstag

Bocs, de ez szornyu ux-nek hangzik. Ha pl szoveget szerkesztesz, hatterben megy a zene, akkor mit allit? Ha esetleg van nyitva egy videolejatszo v yt, de megallitva, vagy lenemitva, akkor meg meg tovabb bonyolodik a dolog. Az egyetlen ertelmes dolog, hogy azt vezerled vele, amit aktualisan epp hallasz, az pedig a fohangero, tekintet nelkul, hogy az mibol tevodik ossze.

(#33789) Syl válasza blakey (#33783) üzenetére


Syl
nagyúr

> A hangerőgomboknak mindig az előtérben lévő média alkalmazást kellene állítania. - Nem

Nekem igen.

De lényegtelen. Szokás szerint, kár volt kérdeznem. :U
Fogtam és bekonfiguráltam a BetterTouchTool-lal. Így már hdmi-n keresztül is szépen tudom babrálni akár a böngészőben futó youtube hangerejét is.
:R

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#33790) blakey válasza Syl (#33789) üzenetére


blakey
titán

Az egyéni preferenciák miatt született pl. a BetterTouchTool, a rendszerszintű hangerőszabályozásnak is működnie kell, de alternatív megoldás ugye amit te is csináltál vagy ott a cmd+le/fel nyíl. Nem neked vagy nekem készül egy OS hanem több 10, 100 millió felhasználónak. Azért ilyenkor szívesen megnézném, hogy te milyen OS-t írnál. Értem, hogy vannak igények, de azokat nem mindig rendszerszinten és mindenki számára kéne megvalósítani. Engem pl. zavarna ha mindig az adott app vagy oldal hangerejét állítaná a "központi" hangerő.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#33791) Czo válasza Syl (#33789) üzenetére


Czo
őstag

Miert akarsz egyebkent hangeroszabalyozast HDMI eseten? Digitalis jelforrasnal az appok hangerejet fel kellene tolnod 100%-ra, ott ahol ez allithato (kulon orom a VLC, ahol ugye 100% fole lehet menni :D), mert ugye a 100% lesz az "alap" hangero, amin a tartalom van. Az OS-ben sincs ilyenkor hangero allitasra lehetoseg, mert analog kimenet eseten van egy mixered, ami segitsegevel tudod allitani a hangerot, de digitalis hang eseten nincs mixer. Van a digitalis hangod, amelynek csak a torzitasaval tudod csak "allitani a hangerot". Na ezert, nincs az OS-ben digitalis kimenet eseten (se optika, se HDMI) hangero allitas.

(#33792) Syl válasza Czo (#33791) üzenetére


Syl
nagyúr

Már nem egyszer leírtam, de íme újra:
NEM a HDMI hangerejét akarom állítani!
Hanem a médiaalkalmazást!
Például Youtube videóknál, mindegyiknek más a hangereje, mindet utána kell állítani.
Sajnos érthetőbben nem tudom leírni...

(#33790) blakey

Végül is, irreális elvárásaim vannak.
Az alkalmazások hangerejét sem lehet egymástól függetlenül állítani (pedig erre már a WInXP is képes volt), csak külön alkalmazással (pl. Background Music)

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#33793) Czo válasza Syl (#33792) üzenetére


Czo
őstag

En tovabbra se ertem ezt egyebkent. Kijon az alkalmazasbol az "almafa.wav" hangja, ami digitalis kimenet eseten tokeletesen ki tud menni a kulso DAC-ra, legyen az barmilyen eszkoz. Ha van egy alkalmazasban hangero allitas, akkor ez csak ugy tud mukodni, ha serul az "almafa.wav". Ennek igy totalisan nincs ertelme (ha analog kimenetet hasznalsz kozvetlenul, akkor sincs ertelme, mert mar ebben az esetben is egy serult jelalak megy a DAC-hoz, amit a gep keveroje/erositoje piszkalni fog). Egy idealis vilagban, az alkalmazasokban nem lenne hangero allitasra lehetoseg. A billentyuzeten levo hangero gombok, pedig a DAC mixerenel esedekes hanegerot allitanak (de nyilvan, ezt csak ott tudja megtenni, ahol erre van lehetoseg, ahol nincs erre mod, ott pedig inaktiv lenne a funkcio).

Mi lesz a kovetkezo? Alkalmazasonkenti monitor fenyero?

(#33794) Syl válasza Czo (#33793) üzenetére


Syl
nagyúr

Nyilván még soha nem néztél videót a Youtube-n...
Egyébként is, nem mindegy?
Annyit kérdeztem, hogy lehet-e gyári Apple billentyűzettel a rendszer fő hangerején kívül mást is állítani.
Az helyett, hogy annyit írnál, hogy nem lehet, vagy itt meg itt van app hozzá, de nem. Te megmagyarázod, hogy nincs is erre szükségem... Köszi! :R

[ Szerkesztve ]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#33795) bollokcs80 válasza devil-k (#33784) üzenetére


bollokcs80
Korrektor

Köszi, majd még utánaolvasok kicsit a használatának. Az EMag-nál tényleg van 30 nap, de a 14 nap letelte után már te fizeted a visszaküldést.

#33777 Syl, #33785 moleculez, #33786 devil-k: Nektek is köszi az infókat.

B.Cs.

(#33796) Senator válasza Syl (#33794) üzenetére


Senator
aktív tag

Ez sem teljesen orvosság a problémádra, de hátha nem ismered:
[link]

(#33797) Syl válasza Senator (#33796) üzenetére


Syl
nagyúr

:R

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#33798) XboxGamePass


XboxGamePass
senior tag

Használ valaki Logitech MX Master 3 egeret? A plusz gombok konfigurálása nem igazán működik megfelelően, ez inkább windowshoz való? Pl beállítok valamit egy gombra 1x csinálja utána többet nem, vagy többet ugrál az oldalak között, duplát lép egy helyett stbstb. :(

[ Szerkesztve ]

(#33799) XboxGamePass válasza XboxGamePass (#33798) üzenetére


XboxGamePass
senior tag

Redditen olvasni a problémáról. Ergonómiával nincs gond, de a programozható gombok nem működnek megfelelően és még mindig produktívabbnak érzem a touchpadet, egy próbát megért, lehet windows esetében probléma nélkül teszi a dolgát. Ez csak az én véleményem, én nem ajánlom ezt az egeret mac esetében, lehet másnak attól még bevált.. Inkább elállok a vásárlástól, megy vissza.:R

[ Szerkesztve ]

(#33800) TigerCat válasza XboxGamePass (#33798) üzenetére


TigerCat
nagyúr

Saját programjával mennie kell, legrosszabb esetben BetterTouchTool-lal konfigurálhatod. Én is ezzel lőttem be a Razer egerem. Pöpec.

♛ Kanapékirály Bútor és Kanapé Webáruház »»» https://kanapekiraly.hu

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.