Hirdetés

2024. június 7., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-09-30 15:51:13

LOGOUT.hu

Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#34084) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Újra aktuális kérdés.

NAS átalakítás. Elvekkel ellentétben a virtuális hostom és a NAS összevonódna, hogy csak 1 ház foglalja a helyet. A jelenlegi hostra kerülne minden, 2x4TB HDD-re (esetleg egy SSD vagy "nem érdekes mi van vele" gépeknek HDD.). (Később maga a host is cserélődne, valami újabbra, de amúgy a proci, RAM most is elég.)
Az érdekelne, hogy melyik architektúra az értelmesebb, és pl. milyen filerendszerrel.
(Ezek a gépek alapból sleep vagy offban vannak, WOL vagy bekapcsgombbal ébrednek, szóval fogyasztás nem annyira érdekes.)

- A hostra kerül egy GUI (a hoston most nincs, a NAS néha van azzal is használva, kényelmi okokból), a NAS tartalma külön partíción van, amúgy a KVM elvan, ha kell, akkor indítok virtuálgépet. A NAS tartalma is valamilyen RAID-ben van

- A NAS virtuális gép, a diszkje egy 3TB-os file (praktikusan qcow2), így a jelenlegi hoston semmit nem kell macerálni, csak +2 diszk, valami RAID-ben

- A NAS virtuális gép, de a tartalma egy sima partíción van (nem szimpatikus)

Milyen filerendszer lenne jó ez alá? Btrfs nem ajánlott elvileg VM alá (lassú), azt tudom. RAID mindenképpen kéne, és filerendszer szinten (tükörben a 2x4TB). (ZFS? )
Mennyire értelmezhető ilyen 3-4TB-os diszk imagek kezelése KVM-en? Eddig a legnagyobb VM-em 250GB volt, Android fordításhoz, az azért nem egy nagy cucc. Mondjuk mivel a KVM használatos azért komolyabb helyeken is, gondolom nincs gond több terás virtuál diszkekkel.

Köszi minden javaslat :)

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.