Hirdetés

2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-09-30 15:51:13

LOGOUT.hu

Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#33351) Vladi válasza sh4d0w (#33346) üzenetére


Vladi
nagyúr

A minimum, hogy valamelyik civil szervezet bíróságra viszi. Viszont lehet, hogy itt az ideje a gpl v4-nek.

(#33350) emvy:

2004-től 2013-ig ez nem volt bosszantó? most ez bosszantó, vagy az a baj, hogy nem lehet maximalizálni a profitot? Most akkor a redhat veszteséges lett? :U

[ Szerkesztve ]

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#33352) emvy válasza Vladi (#33351) üzenetére


emvy
nagyúr

> 2004-től 2013-ig ez nem volt bosszantó

nem ismerem a reszletes szamokat / uzleti titkokat --

> vagy az a baj, hogy nem lehet maximalizálni a profitot

az mindig baj, nincs olyan, hogy nem baj -- az a baj, hogy emberek azt gondoljak, hogy for profit cegek a kozossegert vannak valahogy.. vannak persze jobb es gazosabb cegek, persze; de nem elvarhato, h karbatett kezzel uljon egy ceg, amikor kihuzzak alola a bevetelt.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#33353) Vladi válasza emvy (#33352) üzenetére


Vladi
nagyúr

Nahát mégiscsak érdekelnek az unalmas filozófiai feljtegetések? ;]

Namármost az az alap paradigma, hogy egy cégnek törekednie kell a profit maximalizálására. Ezt jelenleg alapszabálynak tekintik, ha úgy tetszik az 1.-esz számú szabály. Ettől eltérni nem lehet, ahogy te is mondtad, nem elvárható.

Aztán jött a redhat és felrúgta ezt az egészet. Az 1.-es helyre egy alapvetően humán, morális szabályt helyetett, méghozzá a szabad szoftver szemléletet. A profit maximalizálása csak ez után következtett. Ehhez tarotta is magát vagy 15 évig és lám sikerre vitte ezt a modellt. Volt elég profit.

2 dolog következik ebből:
- a profit maximalizálásának fő szabálya nem kőbe vésett, ez elvethető.
- mivel nincs ezen szabályt kizáró példa az ibm felvásárlása óta ezért a főszabályhoz ragazskodni kell. Nem mellesleg lehet folytatni az emberiség rohanását a vesztébe.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#33354) emvy válasza Vladi (#33353) üzenetére


emvy
nagyúr

> Nahát mégiscsak érdekelnek az unalmas filozófiai feljtegetések? ;]

Az unalmasak nem. Az volt a bajom, hogy amikor adtam indokokat/referenciakat, akkor kb. megvontad a vallad, h hat oke, te maskepp gondolod -- ervek nelkul unalmas a vita.

> Namármost az az alap paradigma, hogy egy cégnek törekednie kell a profit maximalizálására.

Ez igy egyebkent nem igaz, mondjuk ugy, hogy for-profit cegnek minimum nyeresegessegre kell torekednie, a tobbi az nem egyertelmu.

> Ettől eltérni nem lehet, ahogy te is mondtad, nem elvárható.

El lehet terni, a legnagyobb cegek is elternek (mondok egy peldat, ami ugyis kibassza a biztositekot: Meta -- a Meta egyaltalan nem profitmaximalizal).

> Aztán jött a redhat és felrúgta ezt az egészet. Az 1.-es helyre egy alapvetően humán, morális szabályt helyetett, méghozzá a szabad szoftver szemléletet.

O istenem.

while (!sleep) sheep++;

(#33355) R̲e̲m̲


R̲e̲m̲
senior tag

Sziasztok
tanácsot szeretnék kérni

az alábbi 3 eszközt szeretném letiltani/eltávolítani, hogy automatikusan ne is csatlakoztassa újra a rendszer.
van rá mód, hogy ID alapján blacklisteljem? a powercontrolos megoldás szerintem nem működik, mert virtuális eszközök.

előre is köszi!

(#33356) vicze válasza sh4d0w (#33341) üzenetére


vicze
félisten

2011, sehol IBM, és RH már akkor is "gonosz"...
Akkor se történt GPL sértés, most se fog, az hogy Redditen ki mit gondol azt hiszem kijelenthetjük, hogy lényegtelen.

Amúgy egy szerződés kapcsán nem érzések és hitek vannak, hanem írott tények, ezt nem árt prezentálni.

(#33357) fatpingvin válasza sh4d0w (#33339) üzenetére


fatpingvin
őstag

ez outright GPL violation, nem kell jogásznak lenni se ahhoz hogy egyértelmű legyen. tömeges per idők következnek.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#33358) fatpingvin válasza R̲e̲m̲ (#33355) üzenetére


fatpingvin
őstag

EZ nem működött?

vagy mit értesz pontosan az alatt hogy ne is csatlakoztassa? gondolom valami szerverről van szó és a BMC/IPMI cuccait látjuk.

mit szeretnél konkrétan elérni, illetve ezt nem tudod a BMC saját managementjében beállítani hogy ilyeneket ne is jelenítsen meg a rendszer felé?

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#33359) bambano válasza fatpingvin (#33357) üzenetére


bambano
titán

nem csak neked:
annyi tévedést írtatok, hogy muszáj közbeszólnom.

1. számú alapszabály: GPL-T AKKOR LEHET SÉRTENI, HA A CUCC GPL-ES.
2. kiválóan elfilozofálgattatok a systemd gpl sértéséről úgy, hogy senki nem írta ide, hogy a systemd NEM GPL-es.
3. átlagos disztró zöme SEM GPL-es. a fontosabb cuccok közül gyakorlatilag az alap unix segédprogramok és a gnome gpl-es, a többi nem.
4. a redhatnek joga van ahhoz, hogy kiadjon egy disztrót, aminek a 10%-a gpl-es úgy, hogy ad egy linket, hogy a cuccomban levő gpl-es programok forrása itt. és a nem gpl-es cuccainak meg nem adja meg a forrását, illetve a nem gpl-es cuccoknál az adott licenszet teljesíti.
5. az emvy által idézett gpl faq pontot sem sértette senki, főleg, ha feljebb scrollozol és megnézed, hogy 3 sorral korábban mit írtak. elfogadom, hogy a gpl-en a jogászok sokat keccsöltek, ezzel párhuzamosan nagyobb összeggel fogadnék arra, hogy a jelenlevők nem értik a gpl-t.
6. a legnagyobb hülyeség, amit itt olvastam, hogy a gpl nem várja el, hogy visszategyél a közösbe. A gpl, mint dokumentum, gyakorlatilag csak erről szól, meg arról, hogy ha te ezt meg akarnád kerülni, akkor miért nem teheted.

A gpl alapja, hogy kiveszel a közösből, hozzáraksz valamit és azt visszaadod. Ettől lett nagy a szabad szoftver közösség. Mindenki tett a közösbe képessége szerint, (legyen az új kód, hiba patch, doksi, teszt erőfeszítés, stb), és mivel egyre többen csinálták ezt, jó nagy lett a kupac. Én pl. egyszer egy pár soros hibaleírással járultam hozzá a kernelhez, ami alapján Mingo percek alatt megtalált egy komoly hibát. Nagy dolog? Személyesen nem. Tömegesen igen.

A többi:
a szabad szoftverben a szoftver rendszerint nem termék. A szabad szoftvert nincs értelme termékként értékesíteni, mert nincs benne akkora profithányad. Lehet, legális, csak nincs értelme. A szabad szoftverben a hozzáadott szolgáltatás a termék. Ezért szoktak vastagon pénzt kérni.

A redhat nem azért kér pénzt (egyébként mocskos sokat), mert össze tudtak csomagolni egy linux kernelt meg egy glibc-t rpmbe, hanem azért, mert adnak egy telefonszámot, amit felhívhatsz, és megkapod az ígéretet, hogy a hasfájásodat meg fogják oldani. És a redhat HOSSZÚ ideje bizonyítja, hogy az ígéret szép szó, de ők meg is tartják. Azt fizeted ki, hogy ha egyszer pofára esel majd, jön két konyhaszekrény és felránt.

A redhatnek minden joga megvan ahhoz, hogy a saját cumóját úgy adja, ahogy akarja. És itt most hangsúlyozottan jogról beszélek, nem arról, hogy érdemes-e. A redhatnek is meg kell értenie, hogy van a bazi nagy fazék, elismerésünk, hogy jelentős mennyiségben dobáltak bele, ÉS ELVITTÉK AZ EGÉSZET. Digitális fazék, el lehet vinni úgy, hogy ott marad. A redhat sokat keresett azon, hogy ilyen-olyan patcheket rakott a kernelbe? Igen, ÉS? mennyit keresett a redhat azon, hogy nem kellett leprogramoznia az egész kernelt? a glibc-t? az llvm-et?

szóval szerintem érdemes lenne tájékozódni, mielőtt ilyen alpári szintre hülyítitek ezt a szakmai listát.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#33360) bambano válasza Vladi (#33353) üzenetére


bambano
titán

"Namármost az az alap paradigma, hogy egy cégnek törekednie kell a profit maximalizálására.": nincs ilyen paradigma.
Attól, hogy jelentős mennyiségű ilyen cég van, ez még nem általános paradigma.

Az általános paradigma az, hogy a cégnek törekednie kell a tulajdonosi érdekek kiszolgálására. Nem vitatom, hogy sok cég esetében ez a profit maximalizálás, normálisabban fogalmazva a roi. (return of investment).

Egy rakás cég van, ahol nem a profit maximalizálása a cél, erre a magyar jogban is van lehetőség a nonprofit kft-knél, alapítványoknál, stb. A redhat érdekkörében egy kézenfekvő példa: a kernelt egy nonprofit alapítvány-szerűség gondozza. Egy rakás cég öntött egy rakás zsetont az alapítványba azzal a kettős céllal, hogy fejlődjön a kernel, és ne jusson senki kezébe, amivel kizárhatná a másikat. Azért pénzelik közösen Linust, hogy ne legyen kizárólag egy konkrét céghez rabosítva.

A redhat nem helyezett semmi humán szabályt sehova, a redhat pontosan értette, hogy ezen a piacon a termék a csatolt szolgáltatás. Ez kb. olyan, hogyha te kalapácsot árulsz, szponzorálod a szöggyárat.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#33361) R̲e̲m̲ válasza fatpingvin (#33358) üzenetére


R̲e̲m̲
senior tag

Szia
igen, a bmc virtuális lemezeitől szerettem volna megválni, köszönöm a linket, ez működött. :R
a bmc managementjében letiltani sajnos nem lehet. A minimum 1 darab mindenből, ha meg a portot lövöm ki akkor csak nem működik, de ugyanúgy mountolja az üres lemezt.

(#33362) Poultier


Poultier
tag

Sziasztok!

A másik csoportból irányítottak ide, hátha tudtok segíteni az alábbiban: Két eszközünk között kellene IP forgalmat tcpdumpolnunk, ehhez betettünk egy Ubuntu-t futtató PC-t két hálókártyával. Viszont akárhogy állítjuk az iptables-t belenyúl a packetek headerjébe és ezért az RSTP a két eszközön fals állapotban van.

Meg lehet valahogy oldani, hogy változtatás nélkül fogadja, majd küldje tovább a csomagokat egyik interfészről a másikra? :R

(#33363) fatpingvin válasza Poultier (#33362) üzenetére


fatpingvin
őstag

ez olyasmi amire lehet hogy érdemesebb egy switchet berakni ami tud port mirroringot és csak azt elkapni a kártyákkal.

tudom hogy nem ez a kérdés de ez jut eszembe.

momentán hogy lett ez megoldva? a két hálókártya összebondolva eggyé? vagy mit próbáltatok?

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#33364) bambano válasza Poultier (#33362) üzenetére


bambano
titán

de, meg lehet.
felrakod a bridge utils csomagot és a brctl programmal csinálsz egy bridge-t, belerakod a két hálókártyát, és a bridge interfészt dumpolod.
iptablest, egyeket nem kell babrálni.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#33365) Yerix


Yerix
tag

Segítséget szeretnék kérni Manjaro linux bootmenü visszaállításában.

A gépre installáltam ubuntut, majd mellé win10-et és végül a majnarot. Így a manjaro bootmenüje jött be minden boot-olás után.

Nemrég kivettem a gépből az SSD-t és egy másikat használtam pár napig. Majd vissza tettem a sajátomat. De akkor már a uefi nem látta a manjaro-t, csak az ubi-t és win10-et.

Nem tudom mi változhatott meg. Ubi-ból látom, hogy ott a látszólag sértetlen majnaro, de a bootmenü mégsem jön fel bootoláskor.

Kérlek segítsetek, hogy hogyan tudom megoldani, hogy újra legyen manjaro boot menü.

Illetve, ha túl amatőr a kérdés és nem ide tartozik, hanem a linux kezdők topikba, akkor jelezzetek és átrakom oda.

(#33366) gregory91 válasza Yerix (#33365) üzenetére


gregory91
senior tag

Ubuntu-n futtass le egy sudo update-grub parancsot.Azon belül még visszakapod a manjaro-t(ki tudja lehet hogy a UEFI is látja utána).

[ Szerkesztve ]

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#33367) Yerix válasza gregory91 (#33366) üzenetére


Yerix
tag

A Warning: os-prober-el kell foglalkoznom ?

Ezt az eredményért adta:

Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/init-select.cfg'
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.19.0-46-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.19.0-46-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.19.0-45-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.19.0-45-generic
Memtest86+ needs a 16-bit boot, that is not available on EFI, exiting
Warning: os-prober will not be executed to detect other bootable partitions.
Systems on them will not be added to the GRUB boot configuration.
Check GRUB_DISABLE_OS_PROBER documentation entry.
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
done

[ Szerkesztve ]

(#33368) csixy válasza Yerix (#33367) üzenetére


csixy
addikt

Ennek más az oka, könnyen gyógyítható, de ezt egyenlőre hagyd, mert nem fog jó megoldásra vezetni, mert a másik linoxból bootolt manjaro 90+x %-ra kernel pániokolni fog. Próbáld inkább azt, amit a linux kezdőben írtam neked az imént.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#33369) Dißnäëß


Dißnäëß
veterán

Sziasztok, segítsetek lsz.: akkor most kell utálni a RedHat-et, vagy sem ? :U :D

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#33370) gregory91 válasza csixy (#33368) üzenetére


gregory91
senior tag

Miért is pánikolna?
Ha helyes a "kernel"/"linux" parancs paraméterezése nem fog bepánikolni.Elvileg nem is nyúlt bele a kérdéses háttértárolóba.

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#33371) bambano válasza Dißnäëß (#33369) üzenetére


bambano
titán

szerintem tartani kell a korábbi véleményedet.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#33372) Dißnäëß válasza bambano (#33371) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Mindig is próbálkoztam vele, sosem tudtam megszokni, azt hiszem, erre nem is lesz szükségem már.

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#33373) gregory91 válasza Dißnäëß (#33369) üzenetére


gregory91
senior tag

Az attól függ mit szeretnél.....

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#33374) Dißnäëß válasza gregory91 (#33373) üzenetére


Dißnäëß
veterán

python-ozgatok és kísérletezgetek, játszadozok, infra és konténeresdi.
Tanulás céllal.

A desktop itthoni gépem Debian Testing, nekem bevált már 10+ éve.
QEMU-val van jópár VM-em, amiken a kő minimál telepítés van, gyakorlatilag röhejesen kicsi ahhoz képest, amekkora a host.. mind memóriában, amikor fut, mind háttértár foglalásban :)

Volt 5950X-em, de nem használtam ki, leváltottam 4650G-re, itt azért ha több VM indul és dolgozik, érezni, nem annyira izompacsirta. De azt hiszem, vissza már nem váltok a sokmagosra (bár ki tudja, kegyetlenül tepert az a proci).

Igazság szerint a kíváncsiság hajtott el mindig RedHat-Fedora irányba, de jó ez így, ha maradok ezen, azt hiszem.

Ubuntut próbáltam még, nem tetszett valamiért (tök szubjektív dolog, tudom), Linux Mint az egyedüli Ubuntu származék, amivel kifejezetten meg tudtam barátkozni.

Arch, Gentoo és ilyesmik, nope. Öreg vagyok én már ahhoz :D

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#33375) Archttila válasza Dißnäëß (#33374) üzenetére


Archttila
veterán
LOGOUT blog

Azert az Arch/Gentoo nem egy tepsi :) utobbihoz egyebkent en is oreg vagyok :D

[ Szerkesztve ]

Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

(#33376) Vladi válasza Dißnäëß (#33374) üzenetére


Vladi
nagyúr

Öreg vagyok én már ehhez témában pont az rhel volt a nyerő, mert fetettél egy centost és 10 évig támogatott. leghamarabb 7-8 évnél nyúltál hozzá. Na ez az, ami megszűnt.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#33377) Lenry


Lenry
félisten

a dhcpcd-nek meg lehet mondani, hogy "köszi, az eth0 most ne kérjen IP címet"?
tehát nem akarom letiltani globálisan a DHCP-t, nem akarom az eth0-t sem kizárni ebből, egy olyan parancs kellene, ami a parancs kiadástól legkésőbb rebootig érvényes

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#33378) f_sanyee válasza Vladi (#33376) üzenetére


f_sanyee
senior tag

most felteszel egy RHEL-t és kész, nem kell megvárni amig egy 3rd party kicseréli a logót.

(#33379) bambano válasza Lenry (#33377) üzenetére


bambano
titán

nagyjából minden disztrón másképp kell megmondani...

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#33380) vicze válasza f_sanyee (#33378) üzenetére


vicze
félisten

Max. annak kész aki vállalati ügyfél és fizet a licencért. A RHEL nem ingyen van...

Vladinak az fáj, hogy nincs ingyen ebéd. Azaz nincs ingyen LTS Linux distro 10év támogatással.

(#33381) Lenry válasza bambano (#33379) üzenetére


Lenry
félisten

nafaxom, pedig jó lett volna valami univerzális megoldás, de akkor egyelőre megelégszem, ha Archon működik

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#33382) Dißnäëß válasza Vladi (#33376) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Ez bármelyikre igaz, de vannak arany középutak, például nekem a Testing egy nagyon jó balansz stabilitás és frissesség között, biztosan van olyan része, amiben a stable még jobb, de nem jöttek még velem szembe a Testing esetleges bennragadt bugjai, cserébe viszonylag friss rajta minden csomag. (A Stable meg jóval lentebb kullog a Testing után, elég nagy köztük a gap szerintem, ZFS-nél rá is futottam ezzel kapcs. egy kis bibire, de amúgy ok. És mégsem kell a rendszert olyan szinten manuálisan felépíteni, mint az említett másik kettônél.

Szóval kis szopásokat bevállalok még, nagy mélytorkosakat nem :)

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#33383) bambano válasza Lenry (#33381) üzenetére


bambano
titán

értem, de azt se írtad le, hogy fixen akarod, véglegesen, vagy most van valami, és ahhoz kell.
buguntuban például a network managerben manualra állítod a kártyát, oszt jónapot.
debianban is, vagy a /etc/network/interfaces-ben beállítod manualra. szóval kaptál még teret a kérdés pontosítására :)

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#33384) Lenry válasza bambano (#33383) üzenetére


Lenry
félisten

de, írtam:
"egy olyan parancs kellene, ami a parancs kiadástól legkésőbb rebootig érvényes"

egy hordozható pxe szervert csinálok éppen dockerben.
odaviszem a laptopomat az akárhova, összekötöm a klienssel, elindítom a docker stacket, és onnantól az én gépem a DHCP szerver, és róla lehet bootolni is.
ez tök jól működik, egyetlen szépséghibája van a dolognak, hogy a laptopomnak az az eth0-ja, amin keresztül mindez bonyolódik, is szeretne IP címet kapni a dockerben futó DHCP szervertől, amire ez idő alatt semmi szüksége.
ez igazából gondot nem okoz, azon kívül, hogy fél percenként kapok egy hibaüzenetet, hogy nem sikerült, de ha ki tudnám küszöbölni, annak nagyon örülnék.

tehát csak addig kellene letiltva lennie a DHCP kérésnek, amíg ez a docker fut, tehát egy disable az elejére, meg egy enable a végére tökéletesen kielégítené az igényemet

közben azt már megtaláltam, hogy mondhatom, hogy systemctl stop dhcpcd@eth0.service csak sajnos a NetworkManager akkor is kér IP-t, ha meg azt lövöm le, az mindent hálózati kapcsolatomat eldobja (márpedig az nem baj, ha WiFi pl továbbra is van)

[ Szerkesztve ]

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#33385) Vladi válasza vicze (#33380) üzenetére


Vladi
nagyúr

Ezt az ingyen ebédet befejezhetnétek. Úgy marhaság ahogy van, csak az mond ilyet aki vagy soha nem tett le semmit az asztalra a fossban, vagy nem érti a fogalmat.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#33386) f_sanyee válasza vicze (#33380) üzenetére


f_sanyee
senior tag

tévedsz, 16 hostig ingyen használhatod: Red Hat Developer Subscription for Individuals

(#33387) vargalex válasza Lenry (#33384) üzenetére


vargalex
félisten

Ha NetworkManager van, akkor az nmcli nem megfelelő?

nmcli device disconnect ifname eth0

Szerk.: Persze esetedben lehet, hogy ez nem jó...

[ Szerkesztve ]

Alex

(#33388) Dißnäëß válasza Lenry (#33384) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Nem egyszerûbb megmondani a docker-ben lévô dhcp konfigban, hogy a géped fizikai MAC-jének ne adjon címet ?

Vagy túl egyszerûen gondolkodom ?

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#33389) Lenry válasza Dißnäëß (#33388) üzenetére


Lenry
félisten

azt szeretném, ha nem is kérne a gépem címet.
de az ötlet nem rossz, lehet, hogy a végén ez lesz :R

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#33390) Dißnäëß válasza Lenry (#33389) üzenetére


Dißnäëß
veterán

A kérés kimegy, kérdés, ki válaszol rá neki ;)

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#33391) vicze válasza Vladi (#33385) üzenetére


vicze
félisten

Nagyon úgy néz ki, hogy te nem érted miről van szó.
Azt várod el, hogy RH neked minden kompenzáció nélkül backportoljon kernelbe és alkalmazásokba. Itt 0 azaz 0 fejlesztésük kerül bele bármibe, mivel nem LTS Linux kerenelt használnak, és nem LTS-ek az adott SW-k. Tehát minden amit csinálnak kizárólagosan az ő környezetükben (és deriváltjaiban) használható és nem lesz valósan hozzáadott értéke semmi máshoz.
RH fejlesztése és a FOSS-ba és a közösségbe visszaadott értek továbbra is ott van Cent OS-ben és Fedorában. Kevés nagyobb baromságot lehetne állítani, mint hogy RH nem ad vissza mikor ők az egyik legtöbbet hozzáadó fejlesztői a kernelnek, egyéb projektekről nem is beszélve.

Te kizárólagosan ingyen ebédet vársz, azt hogy valami támogatott legyen 10évig anélkül, hogy neked bármit is tenned kéne. Az Open Source mocskosul nem így működik, és pontosan ezért van szükség az Enterprise distro-kra, mert semmilyen cég nem tudna lépést tartani a Open Source tempójával.

#33386 f_sanyee: Az dev licence tesztelni nem prod-ban használni, nagyon nem ugyanaz. Ennyi erővel Windows is ingyen van...

[ Szerkesztve ]

(#33392) bambano válasza vicze (#33391) üzenetére


bambano
titán

ha a redhat bármibe belenyúlt, ami gpl-es, és azt binárisan kiadta, akkor köteles kiadni a patchet is.

az ingyenebéd nem csak akkor van, amikor csinál valamit a redhat és azt gipsz jakab élvezi, hanem akkor is, amikor a redhat kivett a nagy közösből gpl-es cuccokat és abból pénzt csinált.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#33393) vicze válasza bambano (#33392) üzenetére


vicze
félisten

Te is leírtad és már többen is, hogy kiadja annak aki használja, és olyanok akik értenek a GPL-hez és a joghoz is (ilyen valószínűleg akad a Red Hat-nél is, úgy tippre), hogy nem sértenek semmilyen licencet főleg nem GPL-t.

"redhat kivett a nagy közösből"
Továbbra is a "nagy közösbe" elég nagy mennyiséget rakott és rak bele. Továbbra is olyan dolgokról beszélünk, aminek csak legacy szempontból van értelme és a valós fejlesztéshez nincs.

(#33394) bambano válasza vicze (#33393) üzenetére


bambano
titán

nem kiadja annak, aki használja, hanem publikussá teszi.

lehet, hogy a redhat sokat rakott a közösbe, de sokkal többet vett ki onnan. tehát ne ugráljon.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#33395) f_sanyee válasza vicze (#33391) üzenetére


f_sanyee
senior tag

Ha visszaköveted, téma onnan indult, hogy valaki otthon tanulás céllal használná. egyébkén:

The use cases for Red Hat Enterprise Linux have been expanded in the Red Hat Developer Subscription for Individuals. The Red Hat Developer Subscription for Individuals is a single subscription, which allows the user to install Red Hat Enterprise Linux on a maximum of 16 systems, physical or virtual, regardless of system facts and size. Those 16 nodes may be used by the individual developer for demos, prototyping, QA, small production uses, and cloud access.

The Red Hat Developer Subscription for Individuals terms formerly limited Red Hat Enterprise Linux use to single-machine developers. The Red Hat Developer Subscription for Individuals is still only available to individuals, not organizations or teams, and is designed for personal servers, home labs, and small open source communities. Review the program terms and conditions of the Red Hat Developer Subscription for Individuals for details.

(#33396) fatpingvin válasza bambano (#33364) üzenetére


fatpingvin
őstag

ma is tanultam valamit :) fejből ezt csináltam volna de valamiért azt feltételeztem hogy ez túl egyszerű lesz ahhoz hogy válasz legyen a kérdésre.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#33397) Livius válasza bambano (#33359) üzenetére


Livius
őstag

Én ahol dolgozom egy saját beágy Linux-os boardhoz a Yocto project-vel buildelek Linux-ot. Ez a Linux a vevőnek elmegy a board-val, tehát komplett FOSS ellenőrzést és dokumentumokat kellett csinálnunk.

Én amit ebből megtanultam, az az, hogy a vevőnek kiszállított SW-ben, ami jelen esetben egy Linux image, minden ami GPL v2 licenses kód, azt ingyenesen a kérésére el kell tudnom küldeni neki, de csak azt, ami ilyen licenses, minden mást megtarthatok magamnak.

Én úgy gondolom, hogy a Red Hat ennél sokkal többet publikált eddig, és most jött el az, hogy már csak és kizárólag a GLP v2-ők lesznek publikálva (ezt majd kérésre ki kell adniuk, de többet semmit). Pl eltudnám azt képzelni, hogy csinálnak egy GitHub oldalt, ahova ezeket amik náluk GPL v2 felrakják, külön külön, de ez után ember legyen a talpán aki, a sok kicsi SW részből egy újabb disztribúciót majd összehackel magának. Talán a Yocto közösség örülne egy linux-rhel reponak, amiből az elszántak ARM és x86-ra egyedi disztribúciókat tudnának összebuildelni maguknak. Ha kb ilyen lesz a Rad Hat jövője, hogy le minimalizálja a publikus tartalmakat, és csak az lesz elérhető ami GPL v2 akkor semmiben nem lehet velük vitatkozni, ez van és kész, ezt megtehetik, igazából én is ezt tenném egy saját cégemben.

Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, EVGA GeForce GTX 1060 GAMING 6GB

(#33398) Dr.FantastiK


Dr.FantastiK
őstag

Arrol szeretnek infot kapni hogy van-e itt tapasztalata valakinek a 10-bit szinmelyseg mukodeserol Linuxon ,, KDE ??
eljutott mar olyan stadiumba a helyzett hogy rendesen mukodjon peldaul Nvidia sajat driverel ? ?
a Bongeszok meg mindig bexarnak miatta ??
. . van boo 2 eve hogy probaltam , Manjaron ,, xarr volt !

Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!

(#33399) sh4d0w válasza Dr.FantastiK (#33398) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Rosszul tetted fel a kérdést: az nV driver működése az nV-n múlik, nem a Linuxon.

https://www.coreinfinity.tech

(#33400) Dr.FantastiK válasza sh4d0w (#33399) üzenetére


Dr.FantastiK
őstag

Allitolag az X11 / Wayland hianyossaga a gond . .

Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.