Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • awakening87

    aktív tag

    válasz kasza blanka #7545 üzenetére

    "nem úgy van, hogy csak beteszem a ROM installer zip-ben a systembe az installálandó appok közé az apk file-t, és majd a CM7.2 felteszi magától ezeket is a ROM flrakásakor, mint a többit? az apk-ból másoljam ki a libeket külön a zip lib könyvtárjába is?"
    fogalmam sincs, de lehet, hogy így van.
    Ez biztosan működik:
    zipneve.zip/system/app -> ide bemásolod az apk-t
    zipneve.zip/system/lib -> ide bemásolod az apk-ban található .so fájlokat, amelyek a mi processzorunkhoz valók (valami.apk/lib/armeabi/*.so)
    Ez a lib-es probléma csak akkor jön elő, ha egy lib-et használó alkalmazást szeretnél integrálni a /system/app-ba. pl. a Link2SD vagy a Terminal Emulator ilyen alkalmazások.
    Próbáld ki, hogy Link2SD-vel átalakítod pl. az avast-ot rendszeralkalmazássá, előtte pedig nézd meg, hogy a Lib:-nél mekkora méretet ír ki. Áthelyezés után is nézd meg. Indítsd el és próbáld használni. A grafikus felülete nekem működött, de pl. a víruskeresés már nem, mivel a lib-ből használná a függvényeket, a logcat-es naplót pedig teleszórja UnsatisfiedLinkError-os kivételekkel, ami azért van, mert nem találja a .so fájlt.
    Akkor is ez történik, ha egy olyan .apk-t teszel be kézzel a /system/app-ba, ami lib-et használ.

    "a terminal emu-ban df parancsra neked mit ír? mennyi a szabad a system partíciónl?"
    # df
    Filesystem Size Used Free Blksize
    /cache 25M 16K 25M 4096
    /data 180M 113M 66M 4096
    /system 208M 192M 15M 4096
    /data/sdext2 1G 291M 810M 4096

    Ez persze kicsit csalóka, mert átalakítottam a Swype alkalmazást rendszerről felhasználóivá, illetve pár kivétellel mindegyik alkalmazás ki van linkelve az sd-ext-re, Link2SD-t használok. Teljesen gyári állapotban, rootolás után jó, ha 2-3 MB szabad hely marad a /system-en!

    "legfontosabb: hogyan tudom lementeni a jelenlegi gyári romot, hogy pont ugyanezt visszatehessem, ha nem tetszik az új?"
    konkrétan a /system-et és a /data-t, (+ ha akarod, a /cache-t is) illetve az sd kártyád .android_secure könyvtárát (ha használtad a gyári sd kártyára áthelyezést) kell lementened (ha meg használod a 2. partíciót, pl. Link2SD, akkor azt is; persze ha nincs felcsatolva az adott partíció, csatolni kell, ha fájl szinten csinálod róla a mentést).
    Jelenleg én csak azt a módszert ismerem, hogy bemész a cwm-be (root jog és adb működjön!), usb-n összekötöd a telefont a géppel és adb-n keresztül felcsatolod az sd kártyát, dd-vel kimented a partíciók tartalmát (/dev/block alatt az stl12 (system), stl13 (data) és stl14 (cache)) az sd kártyára, plusz még lemented a többi dolgot, amit akarsz (ami nem lemezkép, azt .tar vagy .tar.gz-be). A mentés után érdemes egy md5 de inkább sha1 ellenőrző összeget számítani a mentés fájljaira, hogy a jövőben is biztos lehess a mentésed épségében.
    A visszaírás is elvileg ugyanígy történik. Mivel a dd parancs teljes /system és /data lemezképet csinál, akár odin-os tar.md5 is készíthető a mentésből és odinnal is visszarakható, a /data-val együtt.
    Elsőre ne ijedj meg ezektől, még régebben írtam scriptet (egyelőre csak a mentéshez :D ) és szívesen meg is osztom veletek.
    De! ha tudsz olyan recovery-t, amely rendesen írja/olvassa/formázza az rfs-t (a formázás igazából nem kell, elég az összes fájl+könyvtár törlése),
    akkor a fenti varázslás helyett egy backup/restore-ral simán megoldható.
    Pontosabban csak akkor kell a formázás, amikor ext4-ről állsz vissza rfs-re, de lehet, hogy jobb megoldás, ha odinnal teszel fel egy gyárit -> root -> cwm és utána mehet a restore.
    Régen kipróbáltam valamelyik ext4+rfs-es cwm-et, egyedül az sd-ext partíciót nem tudta lementeni. Ha jól emlékszem, az sd-ext kezelését leszámítva jó volt a gyári romok mentésére/visszatöltésére.

    "nem igazán linuxozom.(leszámítva egy kubuntu live CD-t tesztelésre). CWM alól itt nem tudom?"
    Elvileg CWM-ből is lehet partícionálni (sose próbáltam, viszont tutira törli a teljes SD kártya tartalmát!), vagy ha már megvan a kész partíciós táblád, elég, ha adb-ből kiadod az mke2fs /dev/block/mmcblk0p2-re, előtte azért nézd meg, hogy valóban jót akarsz-e formázni: fdisk -l vagy busybox fdisk -l)

    "még nem néztem meg az említett scriptet, úgy kérdezem: ha felrakás után CWM-ben simán leformatálom a gyári rfs system/cache/data partíciókat, akkor azokkal mi lesz? nem kerül rá ilyenkor ext filerendszer automatikusan? vagy felismeri és rfs-ként formatálja újra?"
    Az ext4formatterben semmi extra nincs, csak 3 darab format parancs, ami csak ext4-re formáz, szerintem az mke2fs parancsot futtatja. Jó kérdés, hogy mi történik pl. a format /system parancsra, ha előtte rfs-en voltál, az lenne a logikus, ha kiadná az mke2fs parancsot. Majd valamikor megnézem, aztán beszámolok róla.

    "vagy van ext-et felismerő partícionáló program windowsra, azzal is megcsinálhatom, nem?"
    Persze :) xda-n a MiniTool Partition Wizard-ot ajánlják. A géped saját belső kártyaolvasójával is működik, ha van.
    Itt egy részletesebb leírás a partícionálásról:
    SD card partitioning
    Viszont ez a cikk említi a CWM/ROM Manager alkalmazást. Ezeket ne használjátok, sokan írják, hogy nem kompatibilis sem a Gio-val, sem az Ace-szel, (keményen) téglásíthatja a telefont. A 4Ext-et meg nem ismerem, lehet, hogy ez sem megy a Gio-n.

    "bocs, ha sokat kérdezek, de én addig nem vágok bele ilyesmibe, amíg nem látom át teljesen a dolgot :)"
    Semmi gond, jól teszed, szívesen segítek, elvégre mindenki a maximumot akarja kihozni ebből a kis telefonból :D Azt pedig nem lehet egyből a közepébe vágva csinálni.

    Melyik CWM-et használod? az 5.0.2.7 vagy 5.0.2.8-asat, esetleg mást?

    [ Szerkesztve ]

    SM-G930F @ BlackDiamond.NFE.PIE.V4.0 | https://www.youtube.com/watch?v=8P6QbTJsb-U&hd=1

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés