Hirdetés
Aktív témák
-
Flashcash
Közösségépítő
Nemrég próbáltam ki egy 7K250-et, és valóban nagyon jó vinyónak tűnik.
Az e-connect-ben már bruttó 17900FT-ért lehet venni 80GB-s 2MB cache 7K250-et. (1 év garival)
-üresjárásban hangja nincs (FDB motoros)
-seek alatt is elég csendes
-a kalibrációs kattogás megszűnt, igen halk nyávogás van helyette :)
-nagyon jó elérési idő és magas olvasási/írási sebesség
-80GB/lemez adatsűrűség
-szerintem most a leggyorsabb 7200rpm vinyó -
Flashcash
Közösségépítő
Egy valódi multitask operációs rendszer alatt, 'sok kis fájlokkal való random matatásnál' nem igazán számíthat a 8MB cache.
A 8MB cache-ről picit félreértettél, én úgy gondolom hogy egy átlagfelhasználónak nem szükséges plusz pénzt költeni a gépére hogy 8MB cache vinyója legyen, nem gyorsul tőle annyit a rendszer hogy megérje. Ráadásul azért átlagfelhasználó, mert valószínű hogy nincs minden eszközből a legújabb/leggyorsabb a gépében, és számít neki mennyi pénz megy el a számítógépére.
Persze később a 8MB cache lesz az alap, de akkor már nem extraként fogod megkapni. (SATA) -
Auslander
tag
Nono
Valamit valamiért - de a HDD cache a HDD saját belső magánügye, oprendszer nem piszkálja...
Ezt igy nem allithatod teljes biztonsaggal, hacsak nem te irtad mindet :DDD
ATA:
- Ha az eszkoz rendelkezik write-cache-el, akkor kotelezoen implementalnia kell a ''cache engedelyezese/tiltasa'' parancsot. Ilyenkor ez mar nem maganugy.
- Kozvetlen irhato/olvashato a buffer, ha akarom.
SCSI:
- Lock/Unlock Buffer: Itt specifikalhatom azokat a blokkokat (LBA), amit az eszkoznek mindig a bufferben kell tartania (pl.: root dir, vagy barmi ami surun kell)., barmi tortenik is.
- Read/Write: Ket opcio specifikalhato a parancshoz.
1. Direkt eszkoz olvasas/iras. Olvasasnal akkor is a lemezrol olvas, ha a cache-ben van az anyag. Irasnal pedig kotelezoen kozvetlen lemezre (is) ir. (Force Unit Access).
2. A masik azt mondja az egysegnek, hogy az most eppen olvasott/irt blokk(ok) a jovoben valoszinuleg surun lesznek olvasva/irva, vagy nem. Ez alapjan kerul(het) be a cache-be a blokk. Ezt mondjuk meg tobb mas parameter is befolyasolja....
Szoval:
...a HDD cache nem csak a HDD sajat belso maganugye...
Bele van drótozva...
Mint latjuk nincs. Csak az, hogy ha cache-el, azt hogyan tegye. Es bizonyos esetekben kifejezetten hatranyos a cache hasznalata.
No de ne vesszunk ossze ezen :DD
Üdv:
AusländerA kígyó és a zsiráf közt nem csak az a különbség, hogy az egyik vízszintesen, a másik függőlegesen hosszú....
-
Auslander
tag
...de szerintem a cache-üket maguk az eszközök kezelik a saját beépített firmware, mikrokód alapján...
Igen. De a firmware-t a oprendszer üzemelteti parancsok segítségével, ha jól sejtem. És ez a készlet igenis tartalmaz cache használatra vonatkozó parancsokat is. (lásd ATA/SCSI specifikációk.)
Azt hogy értetted, hogy áramszünet esetére a HDD cache-be backupol az oprendszer?
Sehogy, mert ilyet nem írtam. Ez honnan jött le neked?
Vagy én értettem félre?
Igen. Azt írtam, hogy bizonyos adatok - amik nagy fontosságúak - jó ha a vinyó cache-ben vannak állandóan. Ez nem azt jelenti, hogy csak ott van, hanem hogy már ki is van írva. Ez nyilván nagyobb biztonság, mint az oprendszer cache-e nem? És pláne nem írtam azt, hogy valaki ezt így is csinálja.
De még mielőtt ebbe is belekötnél: Igen, a Windows ad lehetőséget arra, hogy a cache-t kikerülve, egyenesen a diszkre írjál. És feltételezem, hogy a Linux sem csinálja másképp.
Utoljára csak ismételni tudnám a #120 második bekezdését...A kígyó és a zsiráf közt nem csak az a különbség, hogy az egyik vízszintesen, a másik függőlegesen hosszú....
-
Auslander
tag
A sejtéseinket hiába vetjük össze
Ja
Q:
I am looking for a way to disable the HDD (IDE/ATA interface) write cache
from a win32 application.
A:
- Create a handle to the PHYSICAL drive you want to work with.
- Then send the IOCTL_DISK_GET_CACHE_INFORMATION and
IOCTL_DISK_SET_CACHE_INFORMATION I/O control codes with the
DeviceIoControl() function to this specific handle. These IOCTLs are
documented in the Windows 2000 DDK.
MSDN 2003 április:
DISK_CACHE_INFORMATION
The DISK_CACHE_INFORMATION structure provides information about the disk cache. It is used by the IOCTL_DISK_GET_CACHE_INFORMATION and IOCTL_DISK_SET_CACHE_INFORMATION control codes.
typedef struct _DISK_CACHE_INFORMATION {
BOOLEAN ParametersSavable;
BOOLEAN ReadCacheEnabled;
BOOLEAN WriteCacheEnabled;
DISK_CACHE_RETENTION_PRIORITY ReadRetentionPriority; DISK_CACHE_RETENTION_PRIORITY WriteRetentionPriority;
WORD DisablePrefetchTransferLength;
BOOLEAN PrefetchScalar;
union {
struct {
WORD Minimum;
WORD Maximum;
WORD MaximumBlocks;
} ScalarPrefetch;
struct {
WORD Minimum;
WORD Maximum;
} BlockPrefetch;
};
} DISK_CACHE_INFORMATION, *PDISK_CACHE_INFORMATION;
Members
ParametersSavable
Indicates whether the device is capable of saving any parameters in nonvolatile storage.
ReadCacheEnabled
Indicates whether the read cache is enabled.
WriteCacheEnabled
Indicates whether the write cache is enabled.
ReadRetentionPriority
Determines the likelihood of data cached from a read operation remaining in the cache. This data might be given a different priority than data cached under other circumstances, such as from a prefetch operation.
EqualPriority - No data is held in the cache on a preferential basis.
KeepPrefetchedData - A preference is to be given to prefetched data.
KeepReadData - A preference is to be given to data cached from a read operation.
WriteRetentionPriority
Determines the likelihood of data cached from a write operation remaining in the cache. This data might be given a different priority than data cached under other circumstances, such as from a prefetch operation.
DisablePrefetchTransferLength
Disables prefetching. Prefetching might be disabled whenever the number of blocks requested exceeds the value in DisablePrefetchTransferLength. When zero, prefetching is disabled no matter what the size of the block request.
PrefetchScalar
If this member is TRUE, the union is a ScalarPrefetch structure. Otherwise, the union is a BlockPrefetch structure.
ScalarPrefetch
Minimum
Scalar multiplier of the transfer length of the request. This member is valid only when PrefetchScalar is TRUE. When PrefetchScalar is TRUE, this value is multiplied by the transfer length to obtain the minimum amount of data that can be prefetched into the cache on a disk operation.
Maximum
Scalar multiplier of the transfer length of the request. This member is valid only when PrefetchScalar is TRUE. When PrefetchScalar is TRUE, this value is multiplied by the transfer length to obtain the maximum amount of data that can be prefetched into the cache on a disk operation.
MaximumBlocks
Maximum number of blocks which can be prefetched.
BlockPrefetch
Minimum
Minimum amount of data that can be prefetched into the cache on a disk operation, as an absolute number of disk blocks. This member is valid only when PrefetchScalar is FALSE.
Maximum
Maximum amount of data that can be prefetched into the cache on a disk operation, as an absolute number of disk blocks. This member is valid only when PrefetchScalar is FALSE.
Requirements
Client: Included in Windows XP and Windows 2000 Professional.
Server: Included in Windows Server 2003 and Windows 2000 Server.
Header: Declared in Winioctl.h.
See Also
Disk Management Structures, DeviceIoControl,
IOCTL_DISK_GET_CACHE_INFORMATION, IOCTL_DISK_SET_CACHE_INFORMATION
Ennyi. Érdekes, hogy miket nem csinál a Windows :)))A kígyó és a zsiráf közt nem csak az a különbség, hogy az egyik vízszintesen, a másik függőlegesen hosszú....
-
Auslander
tag
Ez szerintem a Windows által a köponti RAM-ban létrehozott disk cache működését szabályozza.
Gondoltam... :)
MSDN:
Introduction to I/O Control Codes
I/O control codes (IOCTLs) are used for communication between user-mode applications and drivers, or for communication internally among drivers in a stack. I/O control codes are sent using IRPs.
Abban remélem egyetértünk, hogy a driver alacsonyabb szinten van mint a rendszer cache.
Hol van ilyenkor a többi sok okos ember?
Jó kérdés ;]A kígyó és a zsiráf közt nem csak az a különbség, hogy az egyik vízszintesen, a másik függőlegesen hosszú....
-
demagóg
aktív tag
Az oprendszer nem fér hozzá a vinyón esetleg (manapság mindig)implementált CACHE tartalmához. Az ATA szabvány vonatkozó parancsaival csak a drive CACHE vinyó processzora általi használata állítható be (pl. engedélyezés, tiltás, detektálás, stb.) Hasonlóan, mint amikor a BIOS-ban állítható a processzor L1, L2 használata, de tartalma direkt nem manipulálható.
A [L]t13.org[/L] munkacsoport címén érhető el az ATA szabvány.-De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...
-
Flashcash
Közösségépítő
Éppen ezért kérdeztem hogy milyen programmal lehet kikapcsolni a write cache-t.
Én még ilyen progi-val nem találkoztam windows alatt.
Az IBM-nél volt olyan régebben, hogy a közvetlenül szerverekbe szánt vinyóknál gyárilag kikpacsolt write cache-el szállították a vinyót (adatbiztonsági okokból), ha ezt olyan egyszerűen tudná állítani egy oprendszer akkor gondolom erre nem lett volna szükség.
Ráadásul ez még csak egy alapművelet amit valóban meg lehet oldani spec. programmal, nem pedig komolyabb cache optimalizáció. -
demagóg
aktív tag
#136,karib:igen, érzésem szerint nagy igazság van abban ahogy gondoltad, az általam jelölt és munkám során gyakran használt dokumentum is ebben erősít meg. Szerintem Auslander a HOST oldalra gondolt, tehát a CPU-IDE interfész közötti szakaszra.
#137,Flashcash:Ilyen progival én sem találkoztam, de az még nem jelent semmit. Elvileg bármilyen, port hozzáférési jogosultsággal direktben is rendelkező 1-2 soros programrészlet megteheti, amennyiben ez a funkció az oprendszerben nincs implementálva. Körülnézek a gyártóknál, vannak ilyen Low Level Tools-ok. Már én is kíváncsi vagyok, hogy mit is hoz a konyhára. Utolsó mondataiddal is egyetértek.-De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...
Aktív témák
Hirdetés
- Alaplap nem kompatibilis a videókártyával?
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Három oldalról üveggel határolt minitorony huppant le az Antec tervezőasztaláról
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- PlayStation 5
- Futás, futópályák
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PlayStation 5 Pro teszt
- Ingyen kellene, de tegnapra
- MIUI / HyperOS topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest