Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
NoOne1976
őstag
Sziasztok! Az első ssd-mmegrendelve, 1-2 napon belül megérkezik. Elég sok minden elolvastam már, persze lehet, hogy pont ez a baj, mert kavarognak a dolgok... Abban segítsetek, hogy
1. XP-t lehet átpakolni SSD-re? (Az összefoglalóban Windows 7 költöztetése HDD-ről SSD-re cikk van.) Egy az egyben ugyanaz a metódus, vagy vannak eltérések?
2. Ha az átpakolandó rendszer két partícióra van osztva (laptop vinyója), c:-n van a rendszer, d:-n az egyéb dolgok, akkor át lehet rakni csak a c-t? (Természetesen a hdd mérete nagyobb, mint az ssd.)
3. Azt jól olvastam, hogy a Macrium Reflect Freet érdemes használni, mert tökéletes és ingyenes egyszerre?
4. Olvastam korábban cikket, ami kifejezetten arról szólt, hogyha hdd-ről állunk át ssd-re újratelepítés nélkül, akkor miket kell átállítani. (természetesen XP-ben, mert ha W7-re állnék át -de támogatottság hiányában nem tudok-, akkor új rendszert kellene felhúznom) Hol találom meg az átállítandó dolgokat, ha mégis sikeresen költöznék át?
Asus M2N-E lapom van, nem tudja az AHCI módot. Ha hülyeségeket kérdeztem, elnézést kérek!
[ Szerkesztve ]
-
NoOne1976
őstag
Segítsetek!
Adott egy Dell Inspiron 1525. Nem éppen mai darab, elmúlt 5 éves. Az utóbbi időben eléggé belassult, az induláskor az xp mindig futtatta a konzisztencia ellenőrzést. Elegünk lett belőle...
Ezért került bele egy SSD. Azonban a Sentinelben azt vettem észre, hogy a tegnapi nap még 99%-os volt a kondíció, ma már csak 80%-os.
Mi lehet a gond? A laptoppal van valami? Mert ha jól értem a Sentinelt, erre utal. Vagy ne foglalkozzunk vele, használjuk nyugodtan?[ Szerkesztve ]
-
NoOne1976
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #8606 üzenetére
Ez érdekes: Most 98%-ot mutat a Sentinel. [link a nagyításhoz]
És itt az SSDOK kép, amit kértél. Sajnos nekem nem sokat mond. [link a nagyításhoz]
Remélem így tudsz tanácsot adni, hogy mit csináljak. Egy problémát én is látok: a Partiton alignments nem jó. Ezt hogy tudom javítani újratelepítés nélkül?
[ Szerkesztve ]
-
NoOne1976
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #8612 üzenetére
1. Igen, ez nem XP, hanem W7 (csak egyszerű megjelenítésre van állítva)
Igen, W7. Hol kell átállítani nem egyszerű megjelenésre? A program így telepítette fel magát.
2. Rossza az eltolás is, de ezt lehet orvosolni. bejegyzés végén van a Mini Tools ISO, amiből boot-os pendrive-t is készíthetsz (menete szintén oda van írva), erről bebootolva, kijelölve az SSD-t és az (asszem) Align Partition opciót használva orvosolható a dolog.
Megpróbálom. Ez befolyásolja a működését, vagy csak nem "illik", hogy így legyen?
3. Állapotot sem lehet beolvasni(vagy egyszer igen, egyszer nem), és ez a legrosszabb dolog. Szvsz alaposan ki kellene takarítani a lapos belsejét ill a SATA csatikból is kifújni a port, hátha csak ilyen egyszerű hiba áll a háttérbe és nem egyéb/komolyabb hardveres gond.
Lehet, hogy ebből szervíz lesz?
UI: Ugye a legújabb Sentinel van használva...
A 4.00-ás van fent.
-
NoOne1976
őstag
1. Mi lehet annak az oka, hogy egy 100/100-asként megvett ssd-t mikor beszereltem, már csak 80/100-as. Ennek lehet az az oka, hogy nem tudja a lapom az AHCI módot?
2. Próbáltammegnézni az SSD-t a SSDOK v1.5.2 by FSCD programmal. Döbbenetemre azt mondja, hogy nem talál kompatibilis SSD-t. Pedig a gépben egy ADATA S599 64 GB-os meghajtó van. A rendszer is látja. (Kipróbáltam a programot egy Kingston S200 30GB-ossal, azt látta.)
Szerintetek ilyenkor mi a helyzet?
-
NoOne1976
őstag
válasz worxland #8634 üzenetére
nem megy a trim.
Ahogy utánanéztem, ennek az lehet az oka, hogy az alaplapom nem támogatja az AHCI módot. Sajnos a tudásom csak eddig terjed. Azt tudom, hogy jó lenne, ha menne, de ha nem, akkor az nagy baj? Tudom/kell valamivel pótolni? Valami programmal, amivel elvégzem a ssd által el nem végzett feladatot?
-
NoOne1976
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #8636 üzenetére
Kipróbálom. De énnem telepítettem fel semmit, az tuti. Amit a W7 felhúzott, az úgy van ott eredetiben. Direkt annak örültem, hogy felismerte, és nem kellett semmit se tennem, mert éppen attól féltem, hogy az ASUS M2N-E alaplapommal gond lesz, mert az Asus oldalán nincs is W7 támogatás hozzá. Ettől függetlenül persze lehet, hogy a W7 magától olyat rakott fel hozzá, ami nem jó.
-
NoOne1976
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #8638 üzenetére
Megcsináltam a 8636-ban linkelt cikk alapján. 3 vezérlő volt ott. Kettőt állítottam át. Vagy mindhármat kell?
Mert a Sentinelben az információk fülön még mindig ezt látom:
Lemez vezérlő,"NVIDIA nForce Serial ATA-vezérlő (ATA) [VEN: 10DE, DEV: 037F]"
Lemez pozíció,"Bus Number 0, Target Id 0, LUN 0"
Lemez modelszám,ADATA SSD S599 64GB -
NoOne1976
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #8641 üzenetére
Így már sikerült! Gondolom az nem baj, hogy az összes NVIDIA nForce Serial ATA-vezérlőt, ami a listában volt, átállítottam szabványos kétcsatornás PCI IDE-vezérlőre? Ezzel nem tettem rosszat a többi eszköznek, ugye? (Most már a Sentinel is 100/100-as)
Az adatok:
[Crystaldiskmark TRIM támogatás előtt (NVIDIA vezérlővel)]
[Crystaldiskmark TRIM támogatással (szabványos kétcsatornás PCI IDE-vezérlővel]
Azért ezek az adatok nagyon messze vannak a gyárilag megadottaktól:
Read: Up to 280MB/S Write: Up to 270MB/SMit kellene még állítanom?
[ Szerkesztve ]
-
NoOne1976
őstag
Mivel nem szertném elbarmolni a WIn7-emet, ezért először kérdeznék.
Volt egy AM2-es Asus lapom. Ahogy javasoltátok is, a "szabványos kétcsatornás PCI IDE-vezérlő" volt telepítve a W7 által a laphoz feltelepített helyett. Úgy nem ment az SSDOK sem, miután váltottam, trim, meg minden rendben volt.
Most lapot cseréltem. Vettem egy Asrock970 Extreme4-et. Beszereltem, WIN7 elindult, majd újraindult. Rájöttem, hogy a bios-ban kiválasztottam az AHCI módot, és a régi lap nem támogatta, így IDE-ben ment az SSD is. (remélem nem írok hülyeséget.)
Átállítottam a biosban IDE-re, szépen el is indult a WIN7, felismert mindent és települt, amit nem (pl. hálókártya), azt a gyártó driveréből feltettem. Viszont itt jönnének a kérdéseim:
Így nézett ki a régi lappal a teszt: [link]
Az új lappal: [link]
AZ új lappal az SSDOK: [link]
És itt jön a kérdés: A gyártó oldalán a fent van egy "AMD all in 1 driver ver:12.3" driver. Ezt telepítsem fel? Vagy még véletlenül se?
Most ezt látom az eszközkezelőben:
Mit kell változtatnom?
-
NoOne1976
őstag
Van egy Asrock970 Extreme4 alaplapom. A leírása szerint a hátsó panelen pedig "1 x eSATA3 Connector". A lapon 5db SATA3 csatlakozó van.
Van most nálam egy Samsung830-as SSD. Betettem egy külső házba, ami eSata kábellel csatlakozik a géphez. Lefuttattam a CrystalDiskMark-ot, és az alábi eredményt kaptam:
Az SSDOk kép:
A Samsung830-as sebessége mintha egy kicsit kevésnek tűnne, főleg, hogy ez elvileg SATA3-as, míg a rendszer egy AdataS599-es SATA2-esen van, ami ilyen sebességet produkál:
Mi lehet a gond szerintetek? Vagy az eSATA3-as csatlkakozó ennyit tud összesen?
(Nem akartam szétszedni a gépet, hogy bentre kössem, de ha ez a gond, akkor kénytelen leszek.) De tényleg ez? -
NoOne1976
őstag
Az alábbi két ssd közül ti melyiket tartanátok meg?
ADATA S599 64GB
SAMSUNG 830 64GB
Az ADATA 100/100-as, a SAMU 99/96-os.
Az látható számomra, hogy a SAMU olvasása gyorsabb, de lassabban ír, illetve az már nem hibátlan, bár az SSDOK szerint sokkal kevesebbet volt használva. (írás/olvasás mennyisége)
Sajnos ennél jobban nem értek hozzá, hogy el tudjam dönteni, melyiket tartsam meg. Előre is köszönöm a tanácsokat és magyarázatokat.
-
NoOne1976
őstag
Elovastam sok mindent, de lassan azt se tudom, hogy mit mivel csináljak, ezért kérdezem.
Adott egy laptop, amiben a hdd-t ssd-re kell cserélni. Nem lesz most időm újra telepíteni a rendszert, mert vendégségben kell erre sort kerítenem, és az se biztos, hogy minden eszköz telepítő lemeze azonnal kéznél volna.
Melyik programmal tudom átrakni a W7-es hdd-t az ssd-re? Semmi egyéb funkciót nem kell, hogy tudjon a program.
(Nekem itthon Samu 830-asom van, a Data Migration csak ssd-ről ssd-re tud.)
-
NoOne1976
őstag
válasz Doky586 #15999 üzenetére
A [link]-ben szereplő bios beállítást hol tudom elérni? "Enable SATA Safe Removal" Mert én ilyet nem látok az Asrock 970 Extreme4 lapom biosában.
Mert nekem az a problémám, hogy adott egy külső hdd bölcső, amibe ha beteszem a vinyót, és bekapcsolom, akkor a vinyót felismeri a W7. De eltávolítani, mint egy usb-s eszközt, nem tudom. (Korábban az XP alatt és más lappal ilyen gondom nem volt.)
-
NoOne1976
őstag
Kérlek, hogy segítsetek, mert lassan a kalapácsot veszem elő
Adott egy laptop, benne egy 320-as vinyó, amin 270 szabad hely van. Egy 64Gb-os ADATA ssd-re kellene átrakni a rendszert. Partition Master-rel próbáltam átrakni, de azt írja, hogy a céllemezen kevés a hely. Gondolom azért, mert 320-as forrás vinyó.
Melyik programmal essek neki, ami csak az adatokat teszi át? Semmi kedvem mindet elkezdeni feltelepíteni, beállítgatni (router, wifis nyomtató stb.).
[ Szerkesztve ]
-
NoOne1976
őstag
válasz radi8tor #16268 üzenetére
Olvastam. Nem jutottam előbbre. Pont ezért vártam, hogy hátha valaki konkrétan megjelöl egy programot, amivel most 2015. év elején működik.
És írtam a fő problémámat is. 320-as vinyóról 64-es ssd-re kell menni, és a program, ami ajánlott, nem látta elégnek a céllemezt.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.Mindenkinek további jó fórumozást!
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- 250gb / 1TB SSD / 3TB Red HDD
- HGST 10TB Enterprise sata3 100/100
- Új bontatlan Sandisk Ultra 3d SSD 4TB és Samsung 2.5 870 Evo 500GB SATA3 + Sandisk Extreme Portable
- 256GB Western Digital Nvme SSDk eladóak! 1 év Jótálással! Számla!
- BONTATLAN! WD Western Digital My Passport 2TB USB 3.2 Black (WDBYVG0020BBK)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest