2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Zalman VF3000 család

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Zalman VF3000 család – két ventillátor a grafikus mag ellen

[ ÚJ TESZT ]

Azt hiszem, nem szorul magyarázatra hogy Zalman függő vagyok, ha elmondom, hogy a jelenlegi gépemben az i5 processzort egy monumentális méretű Zalman CNPS10X Quiet hűti, a grafikus kártyán egy Zalman VF770 hűtő dolgozik és a tápegység ZM600-RS. Azért választottam ezeket az alkatrészeket, hogy megfelelő tartalékkal bírjanak és többek között ennek köszönhetően teljes csend uralkodjon a gép körül. Mivel a gépet multimédiás és játék célokra használom első sorban, így nem meglepő módon a nappaliban van, ezért igen üdítő, hogy a bekapcsolás után egy-két másodperccel, a ventilátorok levezérlését követően lényegében nem hallható a gép. Rám lehet fogni, hogy csönd fetisiszta vagyok, de vállalom.

Nagyon megörültem, hogy kezem ügyébe került a VF3000F, mert lassan (azonnal ) esedékes a jelenlegi 8800GT-m cseréje, és a megugró teljesítmény mellett a csendesség terén továbbra sem akarok kompromisszumot kötni.

Némi háttér-információ:

A Zalman VF3000 grafikus kártya hűtő családja jelenleg három (valójában négy) tagú:
• A VF3000A az ATI Radeon HD5830, HD5850, HD5870, illetve HD6850 és HD6870 referencia design kártyákhoz illeszkedik.
• A VF3000N az Nvidia GTX260, GTX275, GTX285 referencia design kártyákhoz illeszkedik.
• A VF3000F(GTX480) az Nvidia GTX480 referencia design kártyákhoz illeszkedik. Már van hozzá GTX580 kit is.
• A VF3000F(GTX470/465) az Nvidia GTX470/465 referencia design kártyákhoz illeszkedik.
Az egyes hűtők felépítése olyan szempontból megegyezik, hogy két 92 mm-es átmérőjű (N és A sorozat esetében kék, az F sorozat esetében zöld) LED-es ventilátor dolgozik rajtuk.

A ventilátorok alatt a kártya teljes felületét lefedi a 120 lamellás alumínium hűtőborda, míg a processzorra tükörsimára csiszolt réz felülettel fekszik fel a hűtő. A processzorhoz rögzített hűtő magról öt darab kétirányú réz hőcső vezeti el közvetlenül a hőt a lamellákra, melyekről pedig a két ventilátor rántja le a felvett hőt. Ez a felépítés abból a szempontból kiváló megoldás, hogy a ventilátorok nem csak a grafikus processzor hűtéséről gondoskodnak, hanem a grafikus kártya egyéb elemeinek, pl. memória, stb aktív hűtéséhez is hozzájárulnak. Érdemes a kártyára szerelés előtt egyszer magunk szórakoztatására megpörgetni a hűtőt – a FAN MATE 2-vel a fordulatszámot 50% fölé emelve meglepő erősségű légörvényt kelt a VF3000F – hiába két nagy átmérőjű ventilátor csodákra képes. Előzetes kipróbáláskor lehet arra is rácsodálkozni, hogy a ledes ventilátorok milyen szépek működés közben – a gépbe szerelve a talajt/másik kártyát fogják nézni .
A hűtők a méretükhöz képest relatíve könnyűnek mondhatók 430 grammos tömegükkel. Meglepődtem, mikor kezembe vettem a VF3000-et –míg a CNPS10X Quiet-et akár edzőteremben is használhatnák kezdő súlyként, a VF3000 kimondottan könnyűnek mondható. A hűtők mérete a kategórián belül megszokott tartományba esik: 51 mm magasak, 98 mm szélesek, és 239 mm hosszúak. Az adatok közül egyet érdemes kiemelni, a magasságot. E hűtők emiatt a kártyával együtt három PCIe foglalatot fednek le.

A memóriamodulok és a kártya egyéb komponenseinek közvetlen hűtésére alkalmazott megoldás már eltérő a hűtők esetében:
• A VF3000F hűtőknél: egy nagy egybefüggő hűtőborda kerül rögzítésre a RAM modulok és egyéb komponensekre a hűtő alá.
• A VF3000N és VF3000A hűtőknél: különálló mini hűtőbordákkal történik a RAM modulok és egyéb komponensek hűtése (a RAM hűtőbordákat itt ragasztással/matricával kell rögzíteni).
Az már talán nem meglepő, hogy mindegyik hűtőhöz adják a FAN MATE 2 típusú ventilátor vezérlőt, melynek segítségével preferenciánknak megfelelően lehet a ventilátorok vezérlő feszültsége révén a sebességét szabályozni 1400 és 3000 fordulat/perc között. Természetesen ez ’némi’ kihatással van a kibocsátott zajszintre is.

Installálás

A hűtőknek a kártyákhoz rögzítése a mellékelt csavarokkal, alátétekkel könnyedén, megbízhatóan elvégezhető a mellékelt leírás alapján – a szerelés legnehezebb részét a gyári hűtő eltávolítása jelenti, ahol nagyon kell figyelni arra, hogy a grafikus kártyán az alkatrészek ne sérüljenek az egybefüggő hűtőborda eltávolításakor.

Hűtési teljesítmény, túlhajtás-tűrés, zajszint

A hűtők hőelvezetési hatékonysága a Zalman-tól megszokott módon igen kiváló, ráadásul mindezt abszolút elfogadható, helyenként kiváló zajszint mellett érik el. Néhány példa az elérhető hőmérsékletekre:

Az elérhető tesztek alapján

• GTX480 magos grafikus kártya maximális terhelése esetén 50 százalékos forgási sebesség mellett is 70 fok alatt tudja tartani a processzort a VF3000F, míg maximális forgási sebesség mellett 60 fok körüli hőmérsékletre tudja hűteni a grafikus magot.
• GTX465 magos grafikus kártya maximális terhelése esetén 50 százalékos forgási sebesség mellett is 60 fok alatt tudja tartani a processzort VF3000F, míg maximális forgási sebesség mellett 55 fok körüli hőmérsékletre tudja hűteni a grafikus magot.
• gyárilag túlhúzott GTX285 magos kártya esetében maximális terhelés esetén a VF3000N 50 százalékos ventilátor sebesség mellett is 60 fok alatt tudja tartani a processzor hőmérsékletét, míg maximális forgási sebesség mellett 54 fok körüli hőmérsékletre tudja hűteni a grafikus magot.
• egy Radeon 5870-es kártya esetében maximális terhelés esetén a VF3000A 50 százalékos ventilátor sebesség mellett is 55-60 fok között tudja tartani a processzor hőmérsékletét, míg maximális forgási sebesség mellett 50-54 fok körül, és a kártyát túlhajtva is 56-58 fok körüli hőmérsékletre tudja hűteni a grafikus magot.

A fenti fordulatszám/hőmérséklet adatok azt jelzik, hogy a grafikus kártyák akár 10-15 százalékos túlhajtását is maximálisan ki tudják szolgálni ezek a hűtők a teljesítmény tartalékuk révén, azonban ennek az ára, hogy a ventilátorokat maximális vagy ahhoz közeli fordulatszámon kell hajtani.
A hűtő hangossága/hangosság-érzete első helyen függ a mérhető hangerőtől, de a hang jellege, karaktere sokat tud javítani vagy rontani a hangérzeten. A gyári hűtők esetében a fordulatszám emelkedésével nemcsak a hangerő emelkedik, de általában felerősödik az alapjáraton is igen zavaró búgás. A VF3000 esetében a fordulatszámot 50 százalék fölé emelve a hangerő érezhetően megemelkedik – 100 százalék körül már jól hallható – de nem a szokásos zavaró búgás, ciripelés erősödik fel, jelenik meg, hanem a légáram süvítése erősödik fel. Aki nem akarja húzni a grafikus kártyát, hanem egy csöndes hűtést szeretne, annak elegendő minimálisan alapjárat felettire beállítani a fordulatszámot - a ventilátorok 50 % vagy az alatti pörgetése esetén lényegében belesimul a kibocsátott zaj a szoba (+számítógép) ambiens zajába – azaz alig hallható. A grafikus kártya túlhúzása esetén a hűsítő szél susogását fel kell vállalni.

Összegzés

A Zalman-nak az univerzális hűtőiről e szegmensbe is sikerült átmenteni a legfontosabb pozitív jellemzőket: a réz hőcső és hűtő mag + sok lamellás/nagy felületű alumínium hűtőborda+ ventilátor(ok) felépítésnek köszönhető kiemelkedő hőelvezetési hatékonyságot magas fordulatszám mellett, és a ventilátor alacsony vagy közepes fordulatszáma esetén rendkívül csöndes működés mellett is biztonságosan tartható, elfogadható grafikus mag és grafikus RAM hőmérsékletet. Előbbi a grafikus kártya túlhajtása esetén tesz jó szolgálatot, míg utóbbi minden más esetben - a kapcsot a kettő között a FanMate 2 kontroller jelenti… Ha valaki nem gondolkodik túlhajtásban, akkor elegendő 50% alatti teljesítményre kapcsolnia a ventilátorokat, és stabil, a kártya hosszú élettartamát biztosító hőmérséklet mellett, abszolút csöndes működést tud elérni. Viva el silencio!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.