2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Windows 10: tabletes szemmel

Ha nincs valami nélkülözhetetlen dolog számodra, ami a 10-ben van, de a 8.1-ben nincs, akkor még korai a frissítés.

[ ÚJ TESZT ]

Beépített programok, konklúzió

5.2.) Gyári appok

Amit itt kiemelnék, az pl. az új böngésző. Szerintem a modern IE-hez képest az Edge felülete eléggé visszalépés, legalábbis tabletes szemmel mindenképpen az. Persze teszi a dolgát, betölti a weblapokat, meg gyors is, de valahogy hiányérzetem van az IE touch után. Mindenesetre szépen szinkronizál az IE-vel, így pl. nem kell vele újra megjegyeztetni a jelszavakat. A könyvjelzőket viszont kézzel kell importálni a menüből. Lehet választani világos és sötét témát is, valamit kedvencek sávot is lehet beállítani.

Az IE-ből megszokott swype-os előre/hátra lapozás egyébként itt nem működik sajnos.
Egyébként az Edge mellett, elsősorban kompatibilitási okosból kifolyólag, de elérhető az Internet Explorer 11 is, igaz, csak desktop nézetben.

A gyári számológép az elődjéhez képest szintén sokat okosodott, 3 különböző nézetet kapott (alap, tudományos, valamit programozói) illetve számos mértékegységet lehet konvertálni. Mondjuk kinézetre viszont rosszabb lett, de ez már ízlés dolga.

A gyári Posta app hozza a 8.1-es elődjének szintjét mind sebességben, mind kezelhetőségben. Ez azt is jelenti, hogy ha vízszintes nézetben indítjuk el az appot, akkor a legfelső e-mailt egyből megnyitja, amit én személy szerint már a 8.1-ben se szerettem.
A Posta appból egyébként rögtön át is léphetünk a Naptárba, a képernyő bal sarkán található ikonnal. Összességében ennek sem lett rossz a felülete: amire kitalálták, azt tisztességesen nyújtja.

Megújult az Xbox app is: teljesen új felületet kapott, így pl. a korábbi világosszürke-zöld színvilágot teljesen lecserélte a sötétszürke, ami alapvetően jó hatással lett az összképre. Ugyan elsőre kicsit túlzsúfoltnak tűnik, de hamar ki tud rajta igazodni az ember.

Itt egyébként tudunk csevegni Xboxos ismerőseinkkel, kapunk egy teljes játéklistát, ami tartalmazza a Store-os, illetve a steames játékainkat is, a más forrásból telepítetteket viszont kézzel kell hozzáadnunk a listához.
Ezen kívül meg tudjunk tekinteni az elért „achievement”-jeinket is, illetve azt is, hogy egy-egy játéknál mennyit szereztünk meg az összesből.
Ezen kívül hozzá tudjuk adni a konzoljainkat is az 'Eszköz hozzáadása' gomb segítségével.

Gyári multimédia appként megkapjuk a Groove és a Filmek+TV alkalmazásokat. Nagyon sok mindent nem tudok róluk mondani, mivel hosszú évek óta VLC-t használok, ahol csak van rá lehetőségem…

Gyárilag megkapjuk az MSN alkalmazáscsomagot is. Ezekről annyit, hogy nagyrészt megegyeznek a Win8-as társaikkal, annyi különbséggel, hogy a felületük stílusban a Windows 10-hez lett igazítva. Időjárás appnak én jobban preferálom az AccuWeathert, a többi MSN progi funkcionalitását meg eleve ki se használom.

Ezen kívül gyárilag kapunk 1-2 parancsikont is, további alkalmazások letöltésére, mint pl. a Skype vagy az Office letöltésére szolgáló ikonok.
Skype gyárilag volt a gépen, már 8.1 alatt is, Office-ból meg a 2013 Home járt a géphez, így számomra mindkettő felesleges volt.

Kapunk egyébként egy adag szemetet is, mint pl. a Candy Crush Saga-t.
Az amúgy ne tévesszen meg senkit, hogy gyárilag ott figyel a start menüben a Minecraft Windows 10 Edition ikonja, az ugyanis csak az áruházba visz minket, ahol több mint 3000 pénzért lehet megvenni a kockás játék Windows 10-re szabott változatának bétáját.

Frissült a kamera app is. Gyakorlatilag 1:1-ben megkapta a Lumia Camera felületét, így pl. a manuális fókuszt is. Sajnos a tabletem kamerája enyhén szólva sem kiemelkedő, így ezt a részt nem igazán tudom kiaknázni.

Egyelőre azt tudom mondani, hogy hacsak nincs valami égetően nélkülözhetetlen dolog számodra, ami a 10-ben van, de a 8.1-ben nincs, akkor még korai a frissítés, mivel nagyon sok minden még csiszolatlan, befejezetlen a rendszerben. Tehát jelen formájában inkább nevezném a rendszert egy bétának, mintsem konyhakész, stabil rendszernek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.