2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Windows 10: tabletes szemmel

Ha nincs valami nélkülözhetetlen dolog számodra, ami a 10-ben van, de a 8.1-ben nincs, akkor még korai a frissítés.

[ ÚJ TESZT ]

Áruház és alkalmazások

5.) Áruház és appok

A Windows 10-ben már az új áruházat kapjuk meg. Szerintem nem lett rossz, bár néhol elég lomha tud lenni.
Mindenesetre az appokat hiba nélkül telepíti, azt viszont nem tudjuk megadni, hogy hova, ugyanis hasonlóan a Win8-hoz, ez is csak C:-re tud telepíteni.

Viszont itt van egy lényegi különbség, ami miatt ez most kevésbé aggasztó, mint a Win8 esetében:ez ugyanis nem más, mint az a tény, hogy a Windows 10 sokkal takarékosabb a tárhellyel.
Telepítés után az én 24 GB-omból pl. 10 GB volt elérhető egy gyors lemezkarbantartás után. Ezt az értéket Win8-on a vásárlást követő első bekapcsolás után sem tudtam elérni! Szóval ez mindenképpen pozitív dolog, akárhogy is nézzük.

Így viszont elviselhetőbb az a korlátozás, hogy nem lehet microSD-re appokat telepíteni.
Win32 programokat értelemszerűen ugyanúgy lehet viszont SD-re telepíteni, mint eddig, így aki 32 GB-os tablettel van megáldva, annak továbbra is célszerű mindent, amit tud, SD-re telepítenie.

Az appok egyébként szépen futnak. Egy apró kellemetlenség van csak: alapértelmezetten az alkalmazások még tablet módban sem futnak 100%-ig teljes képernyőben, az alsó tálca ugyanis mindig látható. Erre szerencsére van megoldás: ha a képernyő tetejéről lehúzzuk az ujjunkat, de nem teljesen, csak úgy a képernyő mondjuk negyedéig – akkor megjelenik egy kis sáv, ahol az X melletti gomb segítségével teljes képernyőssé tehetőek az RT appok. Ez főleg a játékoknál nagyon jól jöhet.
De teljesítményben viszont nem éreztem szerencsére visszalépést.

5.1.) Desktop appok

Ha már egy PC hardvere és rendszere van beleépítve a gépbe, akkor már ez is egy igen fontos szempont.
Röviden: ami elfutott Win8-on, az nagy valószínűség szerint 10-en is el fog menni.

Apró bug: a dekstop appok megnyitás után gyakran nem jelennek meg egyből a képernyőn. Ilyenkor az üres háttér jelenik meg, de aggodalomra semmi ok: pár másodperc, és meg fognak jelenni. (Egyébként a Task View-ból látszik is, hogy megnyílt a program, csak a felület még nem töltött be.)

Azt érdemes megemlíteni, hogy a skálázás ugyan javult, ugyanakkor 8" méreten nem célszerű bekapcsolni, mert mivel minden nagyobb lesz, így akár adott esetben fontos dolgok is lelóghatnak a képernyőről.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.