2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Win 10 LTSC: hülye vagyok?

Van-e létjogosultsága a Windows 10 LTSC kiadásnak egy játékra használt számítógépen a Home ellenében?

[ ÚJ TESZT ]

Mi is az LTSC azaz Long-Term Servicing Channel?

Nézzük, mit mond erről maga a Microsoft:

„Egy potenciálisan veszélyes alkalmazásoktól mentes, stabil operációs rendszer. Olyan számítógépekhez készült, amelyek jellemzően egyetlen speciális és fontos feladatot hajtanak végre.”

Erre az egyszeri gamer boldogan kiált fel:
– Hééé, de hát a számítógépes játék is egyetlen speciális feladat! És persze, hogy fontos, hiszen a drága szabadidőm nem akarom egy lassú Windows mellett tölteni egy jó kis FPS helyett! Meg hát ugye ki akar potenciálisan veszélyes alkalmazásokat?? Engem már itt megvettek kilóra. A 90 napos próbaverzió elérhető, hajrá!

Szóval a lényeg konyhanyelven: Amíg a normál Windows 10 félévente kap funkció frissítéseket, addig az LTSC változatokra csak a biztonsági frissítések érkeznek, nagyobb funkció frissítés csak 2-3 évente várható. Ezzel biztosítja a Microsoft, hogy a kritikus pozíciókban (Pl.: röntgengép, gyártósor vezérlő, POS terminál, ...) futó számítógépek stabilan működjenek. Az alapok megegyeznek a normál változattal, a cikk írásának pillanatában elérhető verzió a 1809 kiadásra épül.

Ami biztosan hiányzik:
– Microsoft Edge
– Cortana
– Skype
– OneNote
– Windows Store
– Xbox alkalmazások
– a Windows Store-hoz köthető UWP alkalmazások (pl.: számológép, kamera, Candy Crush, ...)
– talán a telemetria is kevesebb, de ezt sehol nem erősítik meg egyértelműen

Ennél többet sajnos nem tudtam kideríteni, tehát nem tudom, mi hiányzik még a motorháztető alól. Nekem – játékos szemmel nézve – semmi más nem tűnt fel, elvileg a fentieken kívül minden funkciót megkapunk, amit a 1809 Home is.

Megjegyzem, hogy találhatók olyan leírások, amiket követve mind az Xbox alkalmazások mind a Windows Store feltelepíthető az LTSC-t futtató számítógépre. Mivel nem tudom, mennyire legális egy ilyen módosítás, így ezzel nem foglalkoztam.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.