2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat / Akármi rovat

Vizsgamunkám - rex asztal

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Régi álmom vált valóra: végre elkészíthettem egy saját rex asztalt.

[ ÚJ TESZT ]

Rex asztal

Egyik ismerősömnek van egy ilyen játékasztala, nem egyszer volt alkalmam használni, a meccsek folyamán megtetszett, egyszer elhatároztam, hogy csinálok én is egyet. Iskolámban idén végzek, melynek végére mindenkinek kellett csinálnia egy általa kigondolt vizsgamunkát. Ennek elkészítésének folyamatát mutatom most be.

Miután mindenki eldöntötte, hogy mit szeretne csinálni, egy bizottság előtt kellett bemutatnia azt. Főbb méretek, miből fog készülni, hogyan lesz összeállítva, mivel lesz felületkezelve.
Miután elfogadták a tervek alapján a vizsgamunkát, a dokumentációt kellett elkészíteni, mely két részből áll. Szöveges és rajzok. A szöveges a következő dolgokat tartalmazza:

- címoldal - az iskola nevét, a vizsgamunka megnevezését, a tanuló nevét, osztályát és a tanévet tartalmazza

- feladatkiírás - tanár által kiosztott lap

- tartalomjegyzék

- műszaki leírás - a termék neve, fő méretei (1800x890x800mm), anyaga, szerkezete és felületkezelése, pár sorban:

Anyaga:

Bükk fűrészáru, erdei fenyő fűrészáru, furnérozott faforgácslap, mahagóni furnér, MDF lap, posztó, mandínergumi, állítható fém lábak, műanyag gyűrűk, bőr

Szerkezet:

Az asztal felső kerete a lábakat tartó keret szerkezeten fekszik fel. Az asztal kerete bükkből van, a keret, melyre felfekszik, furnérozott forgácslap, melyek bükkfa sarokelemhez kapcsolódnak. A forgácslapok mahagóni furnérborítással vannak ellátva. Az asztallap 18 mm-es MDF lapból van, mely posztóval van bevonva.
A golyóelvezető és a dákótartó alja rétegelt lemezből készül, melyre az oldala rá van csavarozva. A golyóelvezető is kap posztóborítást a visszaguruló golyó zajának tompítására. A dákótartót egy keresztléc tartja meg.
A lábak az összekötő káva aljától esztergálva vannak, melyek alján állítható lábak vannak, hogy a talaj egyenetlenségét ki lehessen küszöbölni.

Felületkezelés:

Vizes bázisú lakkal

- alkatrészjegyzék - táblázat, melyben minden fából készült alkatrész sorszáma, neve, darabszáma, kész mérete és anyaga van feltüntetve. Ezeken kívül van egy megjegyzés rész is, ahova a plusz információkat kell írni. Pl:

sor| Megnevezés |DB.| Kész méret (mm) | Anyag | Megjegyzés
sz.| | | Hossz | Szél. | V. | |
28 | Lábösszekötő | 2 | 642 | 220 | 18 | Faforgácslap | Ívesen mart, furnérozott

- szabásjegyzék - az alkatrészjegyzék kibővített változata, itt szerepel még a szükséges anyagmennyiség (m²-ben vagy m³-ben megadva) illetve a szabászméret.

- anyagnorma - a különböző anyagok szükséges mennyiségét, a hulladékot és ezek összegét (összes anyagmennyiség) tartalmazza.

- segédanyag norma - a ragasztó és felületkezelő anyagok felhasználásra kerülő mennyisége. Például a furnérragasztáshoz szükséges ragasztóanyag:

Ragasztandó felület: 2,11 m² Arbocoll: 426 g (100 tr)
Fajlagos felhordás: 250 g/m² Rozsliszt: 128 g (30 tr)
Szükséges: 527,5 g Ammónium-klorid: 4,2 g (1 tr)
Veszteség: (10%) 53 g Víz: 21 g (5 tr)
Összes anyagszükséglet: 580 g

tr = tömegrész, 1 tr = összes anyagszükséglet / összes tömegrész

- szerelvényjegyzék - minden egyéb kiegészítő, ami eddig nem szerepelt.

- részletes műveletterv - mindenkinek ki lett jelölve a vizsgamunkájából egy elem, aminek az elkészítését kellett részletesen leírni.

- vonalas folyamatábra - az összes művelet és alkatrész minden egyes állomásának és azok összefüggéseinek ábrázolása. [KLIKK]

- ütemterv - a vizsgaremek elkészítésének 10 műszakra való ütemezése.

- árkalkuláció - a végleges ár kiszámítása, itt megtekinthető.

A dokumentáció rajzos része 3 fő csoportból tevődik össze:

- jellegrajz: - az eredeti méret 1:10-es rajza. 3 félnézet és félmetszet vetület kell, elöl-, felül- és oldalnézet. Nekem a nézetek és metszetek külön lettek feltüntetve, mert eleinte nem szimmetrikusra terveztem az asztalt, az átvariálás után pedig nem lett összevonva a metszet a nézetekkel.
A rajzokon a metszősíkokat, a fő méreteket, a csomópontokat, az anyagjelöléseket és a tengelyvonalakat kell jelölni.

Elölnézet Oldalnézet Felülnézet
Homlokmetszet Hosszmetszet Lap nélküli felülnézet

- csomóponti rajzok: - a főbb csomópontok 1:1-es rajza. Anyagjelöléssel, méretezéssel, mindennel.

- alkatrész rajz - annak az egy alkatrésznek a 3 vetülete, ami a részletes művelettervben ismertetve lett. 1:1-es mérteben kell, nekem 1:2-ben lett, mert nem fért rá az asztal lába az A4-es papírra.

A vizsgamunka elkészítésére 80 munkaóránk volt, melyből itt van néhány lépés:

A látható tömörfa alkatrészeket gőzölt bükk anyagból készítettem. Sikerült egy igen termetes példányt venni, ami pont kiadott mindent, így a hulladék igen kevés lett.

Gőzölt bükk fűrészáru a végéről nézve Gőzölt bükk hossza Gőzölt bükk szélessége

Az anyag szélezése, szeletelése és darabolása után elsőként a lábat tömbösítettem. Amíg száradtak, addig a többi anyagot gyalultam. Száradás után méretre alakítottam a lábat, majd az alját megesztergáltam, mert nem akartam végig vastag lábat.

Szabászméretre vágva Lábak tömbösítése Esztergálásra készen Esztergálva Lábak megesztergálva Rések kialakítása Rések kialakítása

Az esztergált végekból 5 cm-es darabokat levágtam, amiknek a belsejét kifúrtam és kiesztergáltam, mert a lábak aljára állítható fém lábat tettem és nem akartam, hogy látszódjon.

Állítható fém láb Lábtakaró Fém láb elrejtve

Natúr faforgácslapokból készültek a kávák, melyekre mahagóni furnért ragasztottam. A furnért széleit furnér ollóval egyenesre vágtam, majd az összeforgatás után összeragasztottam őket (terítékképzés). A furnért hidraulikus hőprésben ragasztottam a forgácslapra, kb. 5 percig volt bent a ragasztandó anyag. A káva elemek pontos méretre marása CNC gépen történt.

Mahagóni furnér + faforgácslapok = kávák Furnér teríték Hidraulikus hőprés

A mandínergumit a méretre vágás után fenyő fűrészárura ragasztottam rá. A gumi hátoldalán volt egy textil réteg a ragasztás megkönnyítésére. A ragasztó száradása után bevontam posztóval. A posztót az asztallapra és az oldalső elemekre is tűzőgéppel rögzítettem, ügyelve a megfelelő feszességre. Az asztallapot a keretbe ültetés után alulról megcsavaroztam, majd a mandínergumis fát is a helyére tettem, melyet a keret külső részéről, a felső és alsó rész találkozásánál húzattam a kerethez.

Mandínergumi ragasztható felülete Mandínergumi felragasztva Mandínergumi posztózás közben

A külső részek összeállítása után a golyóvisszaterelő és a dákótartók összeszerelése következett. Mikor az kész lett, a felületére 2 réteg filcet tettem, hogy a golyó gurulási hangját lecsökkentse. Ahol leesik a golyó, ott 3 réteg filc van, így a koppanás nagy része is elnyelődik. A hátránya a csöndnek, hogy egy kicsit lassabban ér le a golyó a kiszedő nyíláshoz, de ennyit megér.

Alsó káva összeállítva Alsó és felső káva összeszerelve Golyóvisszaterelő Golyóvisszaterelő beszerelve Golyóvisszaterelő és dákótartók beszerelve Golyók leesési pontjainak posztózása Golyóvisszaterelő posztózásának első rétege Golyóvisszaterelő posztózásának második rétege.

Az elkészült asztal:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.