2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Ventilátor adapter (tölcsér) házilag

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Javítsunk a régi hűtő hatásfokán nagyobb légkavaróval és otthon barkácsolt tölcsérrel!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Sziasztok!

A következőkben egy tervezési - kivitelezési példát olvashattok házilag készült ventilátor adapterre, melyre ritka méreteknél vagy egyedi igényeknél szükség lehet.

Korosodó gépemre ráfért már egy kis törődés. Új korában sem volt csendes, de ahogy teltek az évek, még tovább romlott a helyzet. Elhatároztam hát, hogy teszek a dolog ellen.
Először is alaposan kipucoltam, elrendeztem a kábeleket, lecseréltem a ház és a táp ventiket, a VGA-ra pedig nagyobb bordát szereltem, hátha passzívan is végezni tudja a dolgát (mint kiderült, nem :) ). Így maradt kettő nagy zajforrás: a 10 éves IBM PATA vinyó és a proci hűtője. A HDD nem jelentett gondot mert ideiglenesen lecseréltem egy csendesebbre, később pedig SSD váltja majd fel. A CPU hűtő viszont már nem ilyen egyszerű. A mai vasak már nem kompatibilisek a jó öreg S478 foglalattal, úgyhogy a teljes cserét elvetettem. A jelenlegi hűtő ventije pedig 7cm-es, ami nem egy gyakori méret, ezért nincs belőle túl nagy választék. Ekkor jött az ötlet, hogy veszek egy halk 12cm-es légkavarót és barkácsolok egy tölcsért a bordához.
Ez a megoldás több előnnyel is jár:
- a nagyobb venti azonos légszállítás mellett halkabb
- megszűnik a holttér a borda közepén és szélein (lásd: lenti kép)
- ha van szellőzőrács a ház oldalán, akkor az ahhoz közelebb került hűtő hatékonyabban szívja be a friss levegőt
- a saját munka öröme + vagányul néz ki :D

holttér a gyári ventilátor alatt

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.