2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Thermaltake Element T

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy esztétikus megjelenésű, tágas és kiválóan szellőző számítgépház a Thermaltake mérnökeitől.

[ ÚJ TESZT ]

Sok keresgélés után sem találtam magyar nyelvű tesztet erről a jó kis házról, így nekiláttam az elkészítésének, bár ez is inkább csak bemutató jellegűre sikeredett.

A 480 mm magas, 210 mm széles és 525 mm mély (hosszú) házban kényelmesen elfér minden ma kapható videokártya, akár a 34 cm hosszú Radeon HD 5970-es vadállat is, bár azért vásárlás előtt mindig mérjük le, hogy a választott vga valóban be fog-e férni.
A ház midi-torony méretű.
A gyártó e-sport-ereknek, azaz játékosoknak ajánlja ezt a jól szellőző kuckót, de idális választás lehet azoknak is, akik sok adatot tárolnak számítógépükön, hiszen 7 x 3,5” és 1 x 2,5” HDD vagy SSD hely található benne, egy 3,5''-os hely gyorszáras, akárcsak a három 5.25''-os helyek egyike. Sajnos a többi HDD és ODD vagy előlapi panel hely már nem gyorszáras, de ezt ellensúlyozza, hogy rengeteg kézzel csavarható csavart kapunk a házhoz.

Szellőzésről a hátul elhelyezkedő 12 cm-es, 1400rpm-el, felül pedig egy 20 cm-es, 700rpm-el pörgő ventilátor gondoskodik - igen nagy sikerrel - . Mindkét ventillátor tápegységre csatlakoztatható.
Sajnos a 12 cm-es ventillátor nagyon hangos, túlüvölti az 1500rpm-el pörgő, gyári AMD hűtőt, ezért én le is cseréltem egy AC Arctic Fan-ra, ami azonos fordulatszámon nagyobb lészállítást tesz lehetővé alacsonyabb hangerő kíséretével. Egy ilyen ventillátor, ami nem PWM-es, kb 1500,- környékén kapható.
A felül dolgozó, 20 cm-es ventillátor feleslegesnek tűnhet, hiszen ha amúgy is "lukas" a ház teteje, akkor a felfelé áramló levegő ventilátor nélkül is gond nélkül távozhat. Ráeresztettem a gépre a Prime95-öt úgy is, hogy csatlakoztatva van a fenti ventilátor meg úgy is, hogy ki van szerelve, és bizony -3-4 celsius fokot jelent, ha be van szerelve, valamint lényegesen lassabban pörög így a CPU hűtő ventilátora is.
A 20 cm-es ventilátor szinte hangtalan, 14dBA a zajszintje. Piros ledek találhatók a csavarhelyeknél, ami impozánssá teszi a házat.
Előre is szerelhető ugyanekkora ventilátorból egy, vagy két 12/14 cm-es, javasolt inkább két 12/14 cm-est beszerelni, mert a 20 cm-es, ha előre van szerelve korántsem biztosít akkora légáramot, mint két kisebb.

Oldalra szerelhető egy 12 cm-es, vagy egy 23 cm-es légkavaró, utóbbi nem kapható Magyarországon sajnos, bár én külföldi oldalakon sem láttam. Ezt ellensúlyozza, hogy egy 800rpm-el pörgő 12-es ventillátor bőven megfelelő levegőáramot biztosít mind a processzornak, alaplapnak, mind a videokártyának. Nálam, ha nincs beszerelve oldalra ventillátor, akkor a GPU 64 fokos terhelve (4850+ACS1+12cm a bordán), ha fel van rakva a ventillátor akkor a terhelve mért érték 6-8 fokkal alacsonyabb..
A szellőzés az esetben is kiváló, ha elől nincs(enek) ventillátor(ok), hiszen az egész lyukacsos. Sajnos porszűrő csak az 5.25''-os helyeknél van.
Táp alulra kerül, ezért vásárlás előtt nem árt tájékozódni, hogy fel fognak-e érni tápunk 12V-os csatlakozói az alaplaphoz.

Nagyítható kép

Szerelhetőség & belső:

Szerelhetőség szempontjából nem vagyok teljesen megelégedve a házzal, elég nehéz volt elérni, hogy az alaplap ne hajoljon meg, ha az összes rögzítő csavara helyén van, hiszen nem egyértelmű, mit hova rak az ember.
Pozitívum, hogyha esetleg valaki új CPU hűtőt szerel az alaplapra, ahhoz nem kell kiszerelni azt.
Fontos odafigyelni továbbá a táp behelyezésére, Corsair tápoknál gond lehet a garanciát igazoló matrica épségben tartása, ugyanis a tápot rögzítő két pöcök könnyen felsértheti azt a be- illetve kihelyezésnél.
Chieftec tápoknál is érdemes erre odafigyelni.

Továbbá fújhatták volna feketére a belsejét, bár ezt bármikor megtehetjük házilag is.
Sajnos az ATX kábelt sem lehet hátul vezetni, bár ezt még megnézem, ha meglesz a CX400-as tápom, ugyanis ennek a Chieftec-nek elég rövidek a vezetékei.
Ha nem moduláris tápegységgel rendelkezünk, a felesleges perifériacsatlakozókat így rejthetjük el, hogy ne menjen a szellőzés rovására:

Konklúzió:

A ház azoknak ajánlott, akik szeretnék hűvösen tartani számítógépüket, mindezt halkan és hatékonyan, jó áron, valamint a sok HDD-vel rendelkezőknek, de akár a tuning szerelmeseinek is kiváló választás lehet, az említett jó szellőzés végett
Lanpartysoknak kevésbé tudnám ajánlani, hiszen a nem túl erős alumínium lapok a gyakori szállítástól elhajolhatnak, jómagam például saját dobozában szállítóm lanparty-ra, így kevésbé sérül a rázkódástól.
Pozitívumként felhozható, hogy igen tágas, Schyte Mugen 2-es tuning hűtő is elfér benne.
Ára 15-16k körül mozog, sokak szerint ennyi pénzért jobb választás a CM Centurion 590. Szerintem ez ízlés kérdése. Nekem jobbant tetszik a Thermaltake modellje, másnak lehet, hogy a CM. Kinek a pap..

Mindent összevetve: megjelenés: 9/10
szellőzés: 10/10 (ha az összes helyre be vannak szerelve a ventillátorok)
szerelhetőség: 7/10
ár/érték: 8/10
masszivitás: 7/10

Én ajánlottnak titulálnám, az esetben, ha 14000 forintos áron be tudjuk szerezni.

Hamarosan felkerülnek jobb minőségű képek, amiken már az új, Corsair CX400-as táp szolgáltatja az áramot, remélem, dob egy kicsit a ház belső megjelenésén a fekete Corsair táp, szép fekete harisnyázott kábeleivel.

A házban jelenleg:
GA-MA785GT-UD3H alaplap,
AMD Phenom II X4 955 processzor,
2x1GB GeiL DDR3 1333 Cl9 -es memóriák,
Gigabyte Radeon HD 4850 videokártya
és egy Chieftec GPS450 -> Corsair CX400 tápegység teszi a dolgát
egy ősöreg 250GB-os Samsung merevlemezzel és egy még régebbi
LG Supermulti DVD íróval egyetemben.

Update:
Egy kép az új Corsair táppal:
Belső
Hamarosan, ha ismételten kölcsönkapok egy fényképező gépet, frissítem a képeket jobb minőségűekre az új Corsair táppal.

Azóta történt

  • Őszi PC Ajánló

    Milyen számítógépet vegyünk még a karácsonyi áremelkedés előtt?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.